banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 13:58

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Ja sam četvrti razred srednje završio u Mostaru. Na pismenim zadacima iz bosanskog jezika svaki 2 rad trebao je biti pisan ćirilicom ali opet nije bilo obavezno upravo iz razloga što dobar broj učenika nije ni znao pisati ćirilicom. Jedan dio učenika protjeranih iz istočne Hercegovine i onih što su "šljegli" sa Podveležja (oni su čak bili i glasniji) nije htio pisati kako su se izrazili "četničkim pismom". Ja bih onda u inat pisao ćirilicom pa makar bio i jedini u razredu. Nisam je zaboravio samo što nemam rutinu kao kada koristim latinicu. Mnogo brže pišem latinicom. Ja sam inače odmah na početku školske godine u četvrtom razredu srednje napravio jedan manji "incident" koji je bio dovoljan da se svi u razredu okrenu i da me zapamte za čitavu školsku godinu. Naime profesorica bosanskog je na momente zaista podbadala a istovremeno mi je bila i razrednica. Jednog dana dotakli smo se i jezika i s obzirom da je moje i ime i prezime i ime još jedne cure odskakalo od ostatka razreda ona mene onako nenadano upita koji mi je maternji jezik. Ja sam već bio informisan o tri jezika i odgovorio da mi je maternji jezik pogađate srpski. Čovječe kako je to odjeknulo! Kao bomba!

Jedna anegdota što sam pročitao na nekom forumu: Naime neki likovi iz Hrvatske i Federacije BiH negdje zalutali u Republici Srpskoji i naišli na natpis Ресторан. Uhvatila ih panika misleći da su se izgubili jer nisu znali šta znači Ресторан. Ја sam se valjao od smijeha. Oba pisma inače čitam tečno još od svoje pete godine.

Što se tiče škrabanja po tablama naseljenih mjesta i precrtavanju ćirilice ona u Mostaru počinju od Žitomislića pa nadalje postaje sve gore do same granice sa Hrvatskom.

Poslednji put menjao g|e@ck dana 08 Avg 2011, 22:19, izmenjena 4 puta

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ja sam pisao latinicom dok nisam u januaru bio u Sarajevu.Sada pišem isključivo ćirilicom.Čak i ono što šaljem u Federaciju.Jeste u početku bilo malo frka oko miješanja slova,sama ruka leti na latinicu al' sad je sve ok....

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
hercegovac27 je napisao:
Na pismenim zadacima iz bosanskog jezika

A zašto si ti bio na časovima tog tzv. bosanskog kad po ustavu imaš pravo na svoj, tj. srpski jezik :-?

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Druže,to je vjerovatno bilo negdje 2000-te godine....Sve se bojim da su tada imali nastavu na srpskom,ako je i sada imaju....

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2010, 12:02
Ja koristim i jedno i drugo pismo. Zavisi mi od raspoloženja. Ljepše pišem ćirilicu, i smatram da je mnogo ljepše pismo od latinice, dok latinicu pišem brže. Pa tako kad se nađem u situaciji da moram brzo pisati, obično pišem latinicu.
Nego, imam drugaricu sa faksa, inače ona je iz Federacije. Vodi se da zna ćirilicu, mislim, čita ona nju ali slovka. Učili su ćirilicu u školi ali je niko nije forsirao. Dok recimo moja generacija kada je išla u osnovnu, bilo je jedna sedmica latinica, jedna ćirilica..

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
"Употреба ћирилице у Федерацији" = "Употреба уранијума у нуклеарним погонима БиХ"

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:40 
Stara kuka
Stara kuka

old fashion men je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Na pismenim zadacima iz bosanskog jezika

A zašto si ti bio na časovima tog tzv. bosanskog kad po ustavu imaš pravo na svoj, tj. srpski jezik :-?

Da organizuju nastavu samo za mene! Neizvodivo! A inače papir zvani Ustav trpi sve! A da li se poštuje e to je već za neku drugu temu.

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka

mrkvica je napisao:
Ja koristim i jedno i drugo pismo. Zavisi mi od raspoloženja. Ljepše pišem ćirilicu, i smatram da je mnogo ljepše pismo od latinice, dok latinicu pišem brže. Pa tako kad se nađem u situaciji da moram brzo pisati, obično pišem latinicu.
Nego, imam drugaricu sa faksa, inače ona je iz Federacije. Vodi se da zna ćirilicu, mislim, čita ona nju ali slovka. Učili su ćirilicu u školi ali je niko nije forsirao. Dok recimo moja generacija kada je išla u osnovnu, bilo je jedna sedmica latinica, jedna ćirilica..

Ćirilica jeste ljepše pismo!

Vrh

PostPoslato: 08 Avg 2011, 23:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
Босански језик се учи у школама? :roll:

ја знам за бошњачки, српски и хрватски, а босански је по мени само ознака географског поријекла

Vrh

PostPoslato: 12 Avg 2011, 11:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jul 2007, 11:36
По мени није питање употреба ћирилице у Федерацији него употреба ћирилице у Републици Српској!

Као и обично, бавимо се проблемом који нам у суштини није битан. У ситуацији када у Српској из године у годину све мањи број људи користи ћирилицу (узмите само примјере у привреди) нама сметају саобраћајни знакови кроз Херцеговину!?

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
studenti (mahom iz Bihaca) koji dolaze u BL upisati neki fakultet, svu dokumentaciju traze da im se dostavi na latinici.
a one nase pic*e sa univerziteta podlijezu tome. Ja bih svu dokumentaciju, te sto je vise moguce knjiga, stampao na cirilici, pa onda ako ne znaju, onda ne treba ni da studiraju... jer ipak govorimo o akademskim gradjanima

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Pa ti štampaj, slobodno...I ćirilica i latinica su službena pisma u Republici Srpskoj...Tako da čovjek iz Bihaća može tražiti da mu se službena dokumentacija dostavi na latinici, isto kao što ti možeš otići u Sarajevo i tražiti na ćirilici...Tvoj problem ako nećeš...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
Pa ti štampaj, slobodno...I ćirilica i latinica su službena pisma u Republici Srpskoj...Tako da čovjek iz Bihaća može tražiti da mu se službena dokumentacija dostavi na latinici, isto kao što ti možeš otići u Sarajevo i tražiti na ćirilici...Tvoj problem ako nećeš...

ajd se ti skini s mog profila

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

kakva reakcija jednog intelektualnog i načitanog čovjeka...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Načitan je on....al' kupusnog lista....

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

nek ste vi nacitani prave literature i lucite endorfin kad upoznate muslimanku ili hrvaticu :)

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I kad slušamo Balaševića...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:41 
Administrator
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
_zoka je napisao:

nek ste vi nacitani prave literature i lucite endorfin kad upoznate muslimanku ili hrvaticu :)

Teb' se diže samo na pravoslavne Srpkinje? Ne'a šta,qrac ti je pametan kao i ti..... :roll:

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
_zoka je napisao:

Teb' se diže samo na pravoslavne Srpkinje? Ne'a šta,qrac ti je pametan kao i ti..... :roll:

ne, nego ja imam nivo i ne razmisljam iskljucivo qrcem za razliku od vas dvojice :)

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2011, 15:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Džontra je napisao:
I kad slušamo Balaševića...

jelde, zasuzi ti oko svaki put kad ga cujes i skontas da nikad nece odrzati koncert u BL? :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]