shoole je napisao:
Silvio Dante je napisao:
Citiraj:
Које одлуке је донио Тадић мимо Устава?
Кад је изашао из председничких оквира и почео да се меша у послове владе прекршио је устав.
Када је одмах после избора запретио да неће дозволити стварање коалиције контра његове воље, прекршио је устав јер устав гарантује да ће власт да презентује народ а не председника.
Када је на скупштини УН, заједно са Јеремићем, одрадио посао око српске резоплуције, јер је изгласану резолуцију у парламенту, заменио својом прекршио је устав.
И може ту још да се набраја.
Како се Тадић мјешао у послове Владе? Руководио полицијом? Преузео ингеренције министра пољопривреде?
Да се разумијемо, оно што се зове тренутно предсједник Владе Србије је обичан чиновник, човјек који није калибар за ту функцију. Крупне и битне одлуке не доноси Цветковић, он их спроводи. Али то не значи да Тадић излази из својих уставних оквира.
Оно што је рекао након избора о давању мандата за састављање нове Владе је можда некоректна изјава, али није кршење Устава (по мени).
И појасни ово треће, око резолуције у УН-у., нисам разумио.
Остатак поста, око стања у Србији...у принципу, то је то. Јако лоша економска ситуација. Срце ме боли кад видим да и ми и Македонци, а посебно Црногорци шијемо Србију по просјечним платама. Или кад видим Војводину како је тамо вријеме стало. Или мала мјеста по Шумадији.
Имам пријатеље у Краљеву. И прије земљотреса град је био у лошем стању. Сви сиротиња осим можда неких Косовара који су дошли. Како ће то тек сад да буде, немам појма.
Колико је то до Тадића, а колико до глобалне кризе, не знам. Нисам економиста, не знам да ли се могло боље прегурати ова рецесија. И овдје људи немају посла и иду по Азербејџанима и другим вукојебинама.
Све то стоји. Али поредити оно вријеме ратова и биједе и ово, оне слободе и ове, оне медије и ове, оне криминалце и ове... ипак је претјерано!
Наравно да се меша у послове владе и то врло јасно. Чак шта више и законодавство му то индиректно омогућава.
Он је и председник Србије и председник ДС-а. Као председник ДС-а он има огроман утицај на странку и одлуке странке, које се касније рефлектирају у скупштини (чије одлуке проводи влада). Један од захтева ЕК за Србију је био и регулисање овог питања и укидање бланко оставки. То није одрађено ево већ годинама уназад. Актуелни премијер је постављен на то место, само зато да би Тадићу омогућио широк утицај на одлуке владе али и да би лешинари попут Динкића добили слободне руке.
Citiraj:
Оно што је рекао након избора о давању мандата за састављање нове Владе је можда некоректна изјава, али није кршење Устава (по мени).
Наравно да је кршење устава јер он као председник није тај који одлучује о саставу владе, већ скупштина као презентант народа (што је прописано уставом). Он је том изјавом код мене изгубио све поене које је и имао. То са изјава може упоредити са оном Додиковом ако се не варам у Кнежеву: Или гласате за СНСД или нема пара из буџета.
Том изјавом је Тадић јасно ставио до знања свима, да је он председник оних грађана Србије који су гласали за њега и ДС а не свих грађана као што прописује устав. Такође директно се умешао у избор владе, јер је ставио скупштину и посланике под притисак. Проблематично је и његово учешће у изборним кампањама где он наступа као председник Србије а врбује људе да гласају за ДС, што није противуставо али је максимално неморално за модерну политику.
Citiraj:
И појасни ово треће, око резолуције у УН-у., нисам разумио.
Односи се на ову задњу резолуцију Србије за КиМ која је изгласана у Скупштини УН-а.
Та резолуција је дебело измењена у односу на ону коју је изгласала скупштина (поредите само текст), а исту изменио је Тадић у договору са Кетрин Ештон. То је бре типичан пример кршења устава. Резолуција је изгласана у Скупштини Србије и само скупштина је могла да буде та која је могла да одобри измене резолуције (јер јој је дат законодавни легитимитет од стране народа, а Тадићу је дат извршни!) а не Тадић у договору са Кетрин Ештон.
За такве ствари се у Западној Европи одговара на Уставном суду.
Citiraj:
Колико је то до Тадића, а колико до глобалне кризе, не знам. Нисам економиста, не знам да ли се могло боље прегурати ова рецесија. И овдје људи немају посла и иду по Азербејџанима и другим вукојебинама.
Па није криза погодила само нас. Погодила је све земље на свету али видимо да су неке итекако у стању да се изборе са тим, а Србија очигледно није.
Наравно, полазна позиција је код нас била лоша. Слаба економија и сл. али је задатак власти да нађе пут и решење.
Ова власт је нашла решење тако што је једноставно почела да упумпава паре из девизних резерви и тако што је узела кредит од ММФ-а, а ем су нам смањили резерве за преко 2,5 милијарди евра, ем треба да се врати кредит од 400 милиона евра.
Уместо да су нашли начина да подигну привреду, водећи озбиљну политику, која би била по многе болна али спасоносна за државу, они су се одлучили на разбацивање паре да би очували фотеље а кад они оду јебе се њима ионако ће вероватно да се селе на Хаваје. Иза себе ће да оставе, само празне касе.
Citiraj:
Све то стоји. Али поредити оно вријеме ратова и биједе и ово, оне слободе и ове, оне медије и ове, оне криминалце и ове... ипак је претјерано!
Што би било претерано? Слоба да је имао услове које они имају данас (и које су имали протеклих 10 година) би постигао боље резултате него ДОС х пута.
Погледајмо шта су урадили од приватизације. Уништена су предузећа масовно. Гледам пре неки дан ову ситуацију око млека. И нека фарма у Војводини (!), у деведесетим је имала преко 1.500 грла (ако не и више) од тога 2/3 крава музара. И добар део људи из краја је радио ту.
Данас је затворена. Прво је приватизована а онда затворена.
То је само један пример а таквих има хиљаде.
СПС је крао много - ови краду још јаче (где су Слобини милиони са Кипра нпр? То је врло добро питање).
Криминала је било онда много - има га и данас ништа мање.
Оно јесте било суровије време, стално убиства кримоса и сл. али убијају се кримосу и данас што по улицама, што их налазе тек после неког времена у шахтовима, језерима, итд.
Дроге онда није било на улици као данас, нити је било толико зависника.
Јел поправљен образовни систем? Није. Још је гори. Уче нам деца да смо окуптори на Косову и да су шиптари тамо староседеоци а Срби зли дошљаци који су их покорили и држали у ропству ево све до 1999 године. Сјајно.
Нација је уништена, врши се константа денационализација Срба.
Медији су под апсулутном конролом режима, репреција над неистомишљеницима, хапшења без основе и за баналне ствари (ово не изненађује ипак је стари СПС кадар преузео МУП).
Разлика је само што је земља била у изолацији а данас више није. И то нико није искористио и зато требају све власти од 05. октобра до данас да одговарају.
И што је најгоре, психички данас грађани Србије стоје горе него деведесетих.
Деведесетих је била борба против СПС - ЈУЛ режима али је народ имао ту веру и наду, да ће кад уклони исте да му сване.
10 година касније морал је испод нуле. Општа депресија и меланхолија је дата народу.
Пљували су Слобу због пинк-културе а шта је данас? Гранд - култура + Фарма и Велики брат.
Реално, горе је данас него онда (изузев у неки областима које иначе нису од виталног значаја)