banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 31 Jul 2025, 11:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Kakvo licemjerje!
PostPoslato: 15 Jun 2010, 07:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Daljac je napisao:
Aragorne, kako si prošao poslije tih javnih negodovanja?

Za sada me ne diraju, a postoje određeni znaci blagog poboljšanja sto se tiče jedne od stvari u vezi koje sam se bunio. Vidjećemo šta će biti dalje.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 11:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Арагорне,

гледао сам синоћ филм "V for vendeta" и сјетио сам се тебе. Не, то не значи да сам те поистовјетио са главним ликом :D , али ме је његова борба против тоталитаризма подсјетила на твоју, многи би рекли, донкихотовску битку са вјетрењачама. На жалост, нама треба тачно оно што је урадио главни лик филма. Без тако осмишљене завјере неће бити никакве револуције. Питање је само да ли сада постоји та критична маса која је толико незадовољна. По мом мишљењу - још увијек не постоји.

Са друге стране, ја сам неко ко је у своје вријеме лајао против ствари које ми се нису свиђале и апсолутно ништа нисам тиме промијенио. Када сам радио у ГЛАСУ, за вријеме мандата блентавог Томе Марића и још горег Рајка Радовановића, једини сам који је дигао глас против непотизма и против неких одлука које би и нацистичка Њемачка сматрала радикалним. Нису ме дирали, чак ми нису скидали ни од плате, али се једноставно ништа није мијењало. Због тога сам дао отказ. Па сам отишао на РТРС, гдје се ситуација поновила, само у пуно горем контексту. Због ствари о којима ти пишеш сукобио сам се са дражесном Мирицом Лолић и фино спаковао прње, јер сам и ту схватио да се апсолутно ништа не може промијенити. Доказ за ову тврдњу је и то што се ни до данас, двије године послије, у тим кућама ама баш ништа није промијенило. Дабоме, ја нисам сујетан до те мјере да се нећу упитати - да ли сам говорио за добре ствари да су лоше, те сам стога и појео говно? Можда. Али, дубоко вјерујем да сам био у праву.

Ствари су по мени веома једноставне. Овдје се ништа неће догодити док не дотакнемо само дно. Прије тога се ништа важније неће десити. А онда ће нас неко освојити. И ту ће нашим мукама бити крај.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Razumijem. Ti si pokušao nešto vrlo slično što i ja ali to nije urodilo plodom (barem zasad).
Možda baš zato što si bio usamljen. Moj poziv i jeste bio da ljudi više ne daju ... u zdrav mozak, i da to više ne budu usamljeni slučajevi.
S druge strane, ipak su moja i tvoja pozicija unekoliko različite, jer ja trenutno obavljam relativno visokopozicioniranu dužnost, pa moje ovakvo ponašanje, ako ništa zbog toga, ipak može imati veću težinu i efekat. Tim veću, ako sam, a jesam, u niz situacija odbio da se ponašam onako kako nije u skladu sa principima koje živim i zastupam.
Što se mene i mog slučaja tiče, on prije svega još nije okončan, i tek ćemo da vidimo šta se iza brda valja, i koga na koga će i kako to što se valja da utiče...

A kad je u pitanju "vendeta", nisam gledao taj film, ili ga se ne sjećam, ali samo ime sugeriše da je krvav...To nisu moji metodi. Meni mnogo više odgovara završna poruka fantastične pjesme Heroji od TBF-a:
"...ne trebaju nam puške ni pištolji, samo čisto srce, i ničeg se ne boj!"

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 16:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Daljac je napisao:
Ствари су по мени веома једноставне. Овдје се ништа неће догодити док не дотакнемо само дно. Прије тога се ништа важније неће десити. А онда ће нас неко освојити. И ту ће нашим мукама бити крај.

Pa dotakli smo dno kad je bio rat i opet jedni lopovi otisli, drugi dosli na vlast, sta reci. Mislim da nije rjesenje dno, jer smo mi odavno bili na dnu, a i sad smo na samom dnu Evrope. Jedino rjesenje je da se promijeni svijest ljudi i balkanski mentalitet koji se zasniva na prevari. Kad dobijemo mentalitet da posteno i fer bude na prvom mjestu tek tad ce stvari poceti da se mijenjaju a i onda ce trebati dugo vremena.
Zasto sam za EU. Zato sto je to nacin da se uvedu fer zakoni i pravila koji se ne zasnivaju na iskoristavanju i koji su fer za vecinu, a ne za manjinu. I kad domaci nebi mogli raditi sta hoce jer bi ih ogranicavali strani zakoni. Dok god politicari mogu raditi sta hoce tu nema napretka, a jedini nacin ogranicenja njihove moci je spolja, sto je djelimicno i uradjeno krajem i poslije rata. Na zalost, medjunarodna zajednica nije zavrsila posao do kraja i vratila nasim lopovima vlast i opet sve krenulo unazad. Jer dokazano je da nasi ne mogu uspjesno voditi drzavu, ne znam zasto im se onda daje vlast. :confused3:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2010, 07:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Po čemu misliš da naši zakoni nisu fer? I zar ne znaš da su naši zakoni uglavnom prepisani evropski (i u tome i jeste problem jer se nije vodilo računa o ukupnom kontekstu pa su mnogi teško ili nikako primjenjivi, ali to je druga priča)...
Zakoni su i kod nas fer - deklarativno, i hvala Bogu da je tako, jer dokle god se bar igramo pravne države, neko može da se na zakon i pozove! Ono o čemu ja pričam je da nas se nepisanim pravilima pokušava navesti da te mogućnosti ne iskoristimo!
Problem nije u slovu zakona nego u njihovom provođenju i psihologiji silnika. "Naš" domaći bašibozuk samo je bahat i neotesan, ali se ni po metodama ni po učinku ne razlikuje mnogo od evropskih kolega...Samo što europejci imaju dužu tradiciju u manipulacijama, lobiranjima (čitaj: spletkarenjima) interesnih grupa, uzimanju "provizije" za obavljene važne poslove (npr. kada neka velika kompanija dobije veliki državni posao, tu se omaste svi glavni akteri, malo gdje i malo ko nije takav) - dakle krađi, itd. pa se to manje primijeti, ili su se već svi navikli na to i smatraju to normalnim(!!) dokle god to ne pređe neke "granice pristojnosti"...Tu i tamo se desi neka afera ali obično se u stvari radi o obračunu interesnih grupa između sebe i predstavama za javnost...
Kakva evropska demokratija, kakvi bakrači svi su vlastodršci i svugdje isti: iza svake njihove važne odluke stoji nekakav i nečiji interes (ili u najmanju ruku se s njim ne kosi nego ga podržava)! Veliki biznis je sjeo na grbaču svima podjednako (kod nas je to samo neotesano i nekultivisano pa se lakše primijeti, i "naši" stvarno nemaju NIKAKVU MJERU) a zakoni i demokratija su samo priče za male uspavane bebe koje trebaju da podržavaju takav matrix i da ga hrane svojom energijom, novcem, i u krajnjem krvlju. Mi smo jedno veliko nesvjesno tijelo koje šačica parazita koristi za sopstvene perverzije, i stalno nam pjeva jedne te iste uspavanke da bismo što bolje pajkili i da bi nam oni dok smo na spavanju mogli raditi šta hoće. I to će ostati tako dokle god se ljudi malo masovnije ne probude i ne shvate da ne treba da rade radi interesa (što podrazumijeva sebičnost pa makar i kolektivnu) nego iz istinske i nesebične želje za opštim dobrom! Kad u vlast počnu da prodiru takvi ljudi (a to neće biti dok takav ne postane i narod iz kojeg izniču) nema 'leba i samo ćemo imati Kurte i Murte da nas jašu. Očito će se ljudi probuditi tek kad ih neko ili nešto dobro razdrma...A ako neće ni onda...ko im je kriv! Vuvuzele sviraju li sviraju!

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2010, 09:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da, sa vecinom ovog sto si napisao bi se slozio. Nije toliko problem u zakonima vec u njihovoj neprimjeni i sto nisu isti za sve. Ono sto je pozitivno na zapadu je da zakoni uglavnom vaze za sve. Evo jedan primjer: U Doboju covjek ubio covjeka i pusten na slobodu jer je pripadao odredjenoj stranci. Drugi primjer: SDS tuzio Dodika 2008 za puteve u Srebrenici i sud nije ni mrdnuo, da ne govorimo o drugim tuzbama protiv njega i drugih iz snsd, a slicno je bilo i sa sds kad su bili na vlasti. Medjutim pocetkom 2000-ih je bio drugi visoki predstavnik pa kad se ne primijeni zakon on ga nametne, dok ovaj sad predstavnik nista ne namece pa se domaci politicari obezobraznili.
Primjer sa zapada: Predsjednik SAD Bil Klinton tad najmocniji covjek na svijetu napravio preljubu i odmah se digla citava buka, zamalo ga skinuli sa mjesta predsjednika. Ili drugi primjer: Majkl Dzekson napastvovao djecu i odmah otisao u zatvor, ili Tajson za silovanje. Znaci zakon isto vazi za sve. Da je kod nas bila tako minorna stvar kao preljuba(kazem minorna u poredjenju sa ostalim stvarima koje se rade) niko nebi ni primijetio, jer kad oni ovako velike stvari rade i niko im nista ne moze. Dok kod nas zakon vazi za male, a ne vazi za velike i onda nije ni cudo da svi gledaju da nekoga prevare jer kazu, gle onaj se uspeo visoko a lopov. I ispada da je lopov nesto pozitivno i da mu niko nista ne moze. I otud taj balkanski mentalitet prevare, jer se lopov izjednacava sa necim pozitivnim i nekim ko je "uspio" u zivotu. Naravno, to vazi samo za velike lopove, mali trunu u zatvorima, pa se onda svako natjece da bude veliki lopov. Strasno. :roll:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 17 Jun 2010, 15:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

I ja se slažem sa onim što si ti sada iznio i skoro si citirao stihove iz već pominjanih "Heroja":
...

Kod nas bit snalažljiv je zajebat zakon
Zajebat sve nas, ma nema problema
Zakon je pun rupa poput goblena
Pa vezi sliku za sebe, rođake i priku
Baci kost pasima šta nose palice
Sitne ribe pune marice dok pametne glavice biže priko granice
A preplaćene guzice nas vode žedne priko vode dok ispravljaju netočne navode

...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]