Pedja Kojovic je napisao:
live
Ne. Misljenja o nekim stvarima sam mjenjao kroz zivot, ali o tom pitanju ne.
Uvijek sam mislio da je moja zemlja BiH koja je dio federativne Jugoslavije.
Taj osjecaj povrijedjenosti i "izdaje" koji vi pominjete je zajednicki svima.
Neki ljudi se osjecaju povrijedjeni jer "niste zeljeli da zivite s nama", a drugi "sto ste zajednicku drzavu i vojsku upotrijebili protiv nas, samo zato sto nismo zeljeli ostati u krnjoj Jugoslaviji".
Nadam se da mozemo sloziti da su se u to vrijeme u svijetu dogadjale stvari koje se bez pretjerivanja, ja mislim, moze nazvati "istorijski tsunami".
(SSSR, Berlinski zid, itd) Sudbina Jugoslavije ce se sigurno jednog dana, kada se stvori istorijska distanca moci pravilno analizirati upravo s ovog polazista.
Ali, istorija, istorijska distanca, to su dugotrajni procesi.
Vi i ja zivimo ovdje i sada.
U BiH u 2010 godini.
Iza nas dolaze generacije kojima za razliku od mene i vas Jugoslavija i komunizam ne znaci nista do "neki pojmovi iz istorije".
Na primjer.
Ja se, recimo, sjecam vremena kada Njemcima nije bilo preporucljivo da dolaze u Jugoslaviju na more. Sjecate li se?
Sjecam se, takodje, svog prijatelja, profesora prava iz Francuske, koji "nikad u zivotu ne bi kupio njemacko auto".
Da je on na vlasti, Francuska i Njemacka nikad ne bi bile zajedno u EU.
A upravo je cinjenica da su te dvije zemlje stubovi EU najbolji garant da je serija ratova koje su imale zauvijek zavrsen.
Na granici izmedju njih vise nema ni obicne rampe.
Nema zemlje u Evropi(Pa ni u svijetu) koja nije prosla kroz gradjanski rat.
One koje su se suocile s tim iskreno, prezivjele su, pomirile se i idu dalje.
To je jedini put.
O drugoj opciji necu ni da pricam ovdje.
p.k.
Znači po tebi stvari izgledaju ovako."Ja" sam se "odvojio" od "krnje " Jugoslavije jer je to bilo u vremenu "istorijskog cunamija" a to je i "demokratski ,legitimno,legalno..." i što je najvažnije, to "m"i je u tom trenutku odgovaralo.E sad "mi" nikakvo "djeljenje" ne odgovara a usput je to: "secesionizam","separatizam","fašizam","qrac","palac"... a i nije u toku nikakav "istorijski cunami"?Ti znaš da se stvari u BiH ne mogu gledati van konteksta dešavanja u cijelom regionu U kakvom je" istorijskom cunamiju" nastala samoproglašena država Kosovo ? Ili recimo godinu dvije prije nje Crna Gora(istina, obnovljena državnost), a ide se ka "ukidanju granica,euroatlanskim integracijama..."
Poređenje Francuske i Njemačke nije baš tako pojednostavljeno kao što ti nama prezentuješ.Zna se tamo vrlo dobro gdje je i šta je čije,ko upravlja jednom a ko drugom državom.Zna se tamo vrlo dobro da je Francuska država francuza,da se govori francuskim jezikom,da se u školama uči francuska istorija,književnost...
U jednom se slažem sa tobom a to je "da nema zemlje u evropi (pa i na svijetu) koja nije prošla kroz građanski rat"