banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 11:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2010, 05:52 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Apr 2010, 13:23
live

Da li sam glasao i za koga je generalno nesto sto je privatna stvar gradjanina, ali evo reci cu vam. Glasao sam za.

error

Mi necemo stavljati fokus samo na pojedina podrucja. U svakom mjestu gdje imamo organizaciju ici cemo u kampanju koliko mozemo.
Nasa ciljna grupa su svi, ali analize lokalnih izbora pokazuju da je za nas glasao jedan znacajan dio onih koji do tada uopste nisu izlazili na izbore.
Nasa stranka u svojoj organizaciji ima i dio "Nasi mladi" i njima je prepusteno da animariju svoje vrsnjake - kako znaju i umiju.
Nasa stranka, za sada, postoji u nekoliko evropskih i americkih gradova i ti ogranci rade na vecoj animaciji glasaca iz dijaspore.

p.k.

Poslednji put menjao Pedja Kojovic dana 10 Apr 2010, 07:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 06:19 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
bitno je prikupiti listice i prodati...

sta kazete tim glasacima iz dijaspore?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 07:24 
Pripravnik
Pripravnik

Stav Nase stranke prema takozvanom dejtonskom sporazumu i administrativnom uredjenju BiH je jasno istaknut u nasem statutu i moze se procitati na nasoj web stranici. On, ukratko, glasi...
Administrativno uredjenje BiH se moze mjenjati samo onim nacinima koji su predvidjeni u njenom Ustavu.

Osim ratne, najveca nesreca BiH je sto su politicari i jednog i drugog entiteta svo vrijeme od rata na ovamo potrosili, odnosno, iskoristili za licno bogacenje, na navodno, ukidanje RS-a odnosno na otcjepljenje od BiH.
Vlast je neefikasna, nepravedna i nestrucna, ali glasace pred svake izbore mobilizira po tim pitanjima.
Umjesto da pred narodom odgovaraju za ekonomsku, socijalnu i moralnu kataklizmu koju su proizveli oni pred svake izbore pojacavaju nacionalisticku retoriku i prijete novim ratovima. Njihova politika je politika straha.
U takvim uslovima, suocavanje sa tragicnom prosloscu i pomirenje sasvim sigurno nije moguce, a to je s druge strane jedini put koji nas sve vodi naprijed i koji moze garantovati da se ono sto se dogodilo pocetkom 90 tih ne dogodi vise nikad.

Ova zemlja ne pripada samo nama, starijima, nego i onima koji dolaze iza nas.
I sta smo im ostavili?
Nerasciscene ratne racune iz proslosti, unistenu i opljackanu zemlju i ogromne medjunarodne dugove. Mora biti ideal svake generacije da svijet ostavi u boljem stanju od onog u kojem su ga oni nasli.
Mi(Mislim na sve nas koji smo imali dovoljno godina da mislimo svojom glavomu to vrijeme) smo prvo puskama, pa potom glasovima, vec unisitili buducnost mnogih generacija i dokazali da nismo u stanju da vodimo zemlju. Najmanje sto mozemo uciniti za njih je da se izborimo za njih i damo im kormilo drzave.
Na narednim izborima po prvi puta ce glasati oni koji su rodjeni na samom pocetku rata.
Mozda ce oni bolje odluciti od starih. Gore tesko da mogu.

Nasa stranka vjeruje da je demokratska, decentralizovana, evropska BiH moguce i da ce u njoj svi njeni gradjani biti ravnopravi na svakom dijelu njene teritorije.
Da bi se to dogodilo...
Ideologije koje su zavadile, zaratile, popljackale zemlju i sad nas drze kao taoce svojih etno politika moraju otici s vlasti.
To je ono zbog cega je Nasa stranka osnovana i u sta mi vjerujemo.
CInizam-niko nikome ne zeli dobro, i apatija-nista se i nikad nece promjeniti, su mehanizmi pomocu kojih se sadasnja vlast odrzava.
Ali ja se nadam da je tacno ono sto kazu - nicija nije do zore...
A zora je.

p.k.

Poslednji put menjao Pedja Kojovic dana 10 Apr 2010, 07:32, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 07:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
Pedja Kojovic je napisao:
live

Da li sam glasao i za koga je generalno snesto sto je privata stvar pojednicna, ali reci cuvam. Glasao sam za.

error

Mi necemo stavljati fokus na pojedina mjesta. U svakom mjestu gdje imamo organizaciju ici cemo u kampanju koliko mozemo.
Nasa ciljna grupa su svi, ali analize lokalnih izbora pokazuju da je za nas glasao jedan zncajan dio onih koji do tada uopste nisu izlazili na izbore.
Nasa stranka u svojoj organizaciji ima i dio "Nasi mladi" i njima je prepusteno da animariju svoje vrsnjake - kako znaju i umiju.
Nasa stranka, za sada, postoji u nekoliko evropskih i americkih gradova i ti ogranci rade na vecoj animaciji glasaca iz dijaspore.

p.k.

Znači 1992 si bio protiv suživota,za podjele,granice... Šta se promjenilo,čemu sad ta naprasna ljubav za "suživotom","ukidanjem barijera među narodima " ,"dosta nam je podjela" "moramo se dogovarati",Bosna je srpska i bošnjačka i hrvatska"... ?
Providno moj fini Peđa,providno

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 08:08 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Flavoure-Flave je napisao:
A ciji je Bajic bio kandidat na izborima 2004?

Čiji je kandidat Mile bio na prijeratnim izborima?Špirić na prvim posljeratnim?Drugim?Koliko stranaka je on promjenio?Čiji je kandidat na pretprošlim izborima bio Radmanović?
U kojoj stranci je do skoro bio Ognjen Tadić?
Ko to još kod nas nije promjenio stranački dres?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 08:18 
Pripravnik
Pripravnik

live

Ne. Misljenja o nekim stvarima sam mjenjao kroz zivot, ali o tom pitanju ne.
Uvijek sam mislio da je moja zemlja BiH koja je dio federativne Jugoslavije.

Taj osjecaj povrijedjenosti i "izdaje" koji vi pominjete je zajednicki svima.
Neki ljudi se osjecaju povrijedjeni jer "niste zeljeli da zivite s nama", a drugi "sto ste zajednicku drzavu i vojsku upotrijebili protiv nas, samo zato sto nismo zeljeli ostati u krnjoj Jugoslaviji".

Nadam se da mozemo sloziti da su se u to vrijeme u svijetu dogadjale stvari koje se bez pretjerivanja, ja mislim, moze nazvati "istorijski tsunami".
(SSSR, Berlinski zid, itd) Sudbina Jugoslavije ce se sigurno jednog dana, kada se stvori istorijska distanca moci pravilno analizirati upravo s ovog polazista.
Ali, istorija, istorijska distanca, to su dugotrajni procesi.
Vi i ja zivimo ovdje i sada.
U BiH u 2010 godini.
Iza nas dolaze generacije kojima za razliku od mene i vas Jugoslavija i komunizam ne znaci nista do "neki pojmovi iz istorije".

Na primjer.
Ja se, recimo, sjecam vremena kada Njemcima nije bilo preporucljivo da dolaze u Jugoslaviju na more. Sjecate li se?
Sjecam se, takodje, svog prijatelja, profesora prava iz Francuske, koji "nikad u zivotu ne bi kupio njemacko auto".
Da je on na vlasti, Francuska i Njemacka nikad ne bi bile zajedno u EU.
A upravo je cinjenica da su te dvije zemlje stubovi EU najbolji garant da je serija ratova koje su imale zauvijek zavrsen.
Na granici izmedju njih vise nema ni obicne rampe.

Nema zemlje u Evropi(Pa ni u svijetu) koja nije prosla kroz gradjanski rat.
One koje su se suocile s tim iskreno, prezivjele su, pomirile se i idu dalje.
To je jedini put.
O drugoj opciji necu ni da pricam ovdje.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 08:41 
Pripravnik
Pripravnik

Flavoure-Flave

Ja pretpostavljam da je Bojan bio kandidat SDP-a.
'
Mislim da je potpuno normalno da ljudi kod nas u ovom vremenu prelaze iz stranke u stranku.
Ne racunajuci one(To je sljam) koji to rade iskljucivo iz licnih karijeristickih interesa ja mislim da se radi o dvije grupi ljudi.
Jedni su mislili da "iznutra" mogu promjeniti stranku u koju su usli i kad su shvatili da ne mogu traze drugu straku koja vise odgovara njihovim uvjerenjima.
Drugi su usli u stranku jer im je ideoloski odgovarala ali se stranka u medjuvremenu promjenila.

Isto ce se ja se nada dogadjati i medju glasacima.
Neki su ljudi usli u Nasi stranku jer su recimo mislili da je "cool" i da je nesto novo i da je dobra za njih.
Ali ako su jako bogati onda su, kad shvatili da se mi zalazemo da se bogati oporezuju vise od onih iz srednje klase(progresivni poreski sistem) otisli.
To im ne odgovara. Dakle, to je prirodno.
Mi se zalazemo da ljekari ne mogu istovremeno raditi i u drzavnoj i u privatnoj praksi i normalno je da neko ko je ljekar i zelio je oboje nece vise s nama.
Glasaci bi se, ja mislim, trebali , opredjeljivati za stranke po takvim pitanjima, po pitanjima politika, a ne po kvazi temama o "ukidanju RS-a" odnosno o centralizaciji BiH.
Naravno oni koji ne mogu ponuditi konkretne programe po ovakvim pitanjima mogu samo udarati u ratne dobose i racunati na strah glasaca.
Dosad im je palilo.

p.k.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 08:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Glasaci bi se, ja mislim, trebali , opredjeljivati za stranke po takvim pitanjima, po pitanjima politika, a ne po kvazi temama o "ukidanju RS-a" odnosno o centralizaciji BiH.

Zasto je ovo kvazitema? Zelis da kazes da ne postoje politicke snage u Federaciji koje ne pokusavaju ovo?

Uostalom...
Glasao sam za.

Sta reci?

ERROR je napisao:
Ja razumijem da se vise nema povjerenja u lijepe multi-kulti pricice i obecanja, puno ih se istim sluzi, ali ako ljudi predju s rijeci na djela?

Jbg, zasto Federaciji ne bi imali povjerenja u neke bivse clanove SDS-a koji bi prosuli tu pricu. Pa kada bi pristali na odcjepljenje RS.... Jbg, taknuto maknuto. Sto ne bi? Probali bi. Mozda bi presli sa rjeci na djela. :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 09:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Besparica je napisao:
Jbg, zasto Federaciji ne bi imali povjerenja u neke bivse clanove SDS-a koji bi prosuli tu pricu. Pa kada bi pristali na odcjepljenje RS.... Jbg, taknuto maknuto. Sto ne bi? Probali bi. Mozda bi presli sa rjeci na djela. :lol:

:lol: :lol: :lol:
Већ замишљам Рашу и Момчила (после хашког преваспитавања) како оснивају странку пробосанске грађанске оријентације. А гласачи 90% Бошњаци, поготово ови из Сребренице, Фоче, Вишеграда..................

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Kako ti, a pogotovo tvoje kolege iz stranke tumače bližu prošlost, agresija ili građanski rat?
Ako je Bajić bio član SDP, a SDP je duboko podržavao tužbu protiv Srbije da li to znači da i ta vaša stranka i danas bi podržala obnovu tog procesa?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

А припреми се на још пар милиона сличних питања јер стварно ми није јасно ко те тјеро да рекламираш партију овдје :roll:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Sinny je napisao:
А припреми се на још пар милиона сличних питања јер стварно ми није јасно ко те тјеро да рекламираш партију овдје :roll:

A je li nema pravo da je reklamira?Je li ovaj forum rezervisan isključivo za jednu političku opciju?

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
Sinny je napisao:

ja ih upravo redam azbucno, da mu bude lakse :D

jos se reg. pod svojim imenom.... zlato bakino.........

prodaju pricu da su multietnicni, multivitaminski, sta god... nismo mi rasli u saksiji... u redu je mladi covjece...... evo ne racunajte na moj glas na izborima :lol:

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
Sinny je napisao:

A je li nema pravo da je reklamira?Je li ovaj forum rezervisan isključivo za jednu političku opciju?

Ко рече да нема право да рекламира?
Хоће да рекламира - изволите, тражили сте, одговарајте.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
Onog momentra kada su rekli "nema odcijepljenja, nema ukidanja, nema treceg entiteta", dobili su veliki plus.
I normalno da je na udaru, posto je stranka koja se bar za sada ne razbacuje standardnim floskulama usmjerenim na sirenju straha medju narodom. Gledaju u buducnost, orijentisani prema svijetu, tesko za svariti znam ali polako se i takve stranke bude. Novi socijalisti, DP donekle...

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:45 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Na primjer.
Sjecam se, takodje, svog prijatelja, profesora prava iz Francuske, koji "nikad u zivotu ne bi kupio njemacko auto".
A upravo je cinjenica da su te dvije zemlje stubovi EU najbolji garant da je serija ratova koje su imale zauvijek zavrsen.

Ovo boldovano okaci macku o rep

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
live

Ne. Misljenja o nekim stvarima sam mjenjao kroz zivot, ali o tom pitanju ne.
Uvijek sam mislio da je moja zemlja BiH koja je dio federativne Jugoslavije.

Taj osjecaj povrijedjenosti i "izdaje" koji vi pominjete je zajednicki svima.
Neki ljudi se osjecaju povrijedjeni jer "niste zeljeli da zivite s nama", a drugi "sto ste zajednicku drzavu i vojsku upotrijebili protiv nas, samo zato sto nismo zeljeli ostati u krnjoj Jugoslaviji".

Nadam se da mozemo sloziti da su se u to vrijeme u svijetu dogadjale stvari koje se bez pretjerivanja, ja mislim, moze nazvati "istorijski tsunami".
(SSSR, Berlinski zid, itd) Sudbina Jugoslavije ce se sigurno jednog dana, kada se stvori istorijska distanca moci pravilno analizirati upravo s ovog polazista.
Ali, istorija, istorijska distanca, to su dugotrajni procesi.
Vi i ja zivimo ovdje i sada.
U BiH u 2010 godini.
Iza nas dolaze generacije kojima za razliku od mene i vas Jugoslavija i komunizam ne znaci nista do "neki pojmovi iz istorije".

Na primjer.
Ja se, recimo, sjecam vremena kada Njemcima nije bilo preporucljivo da dolaze u Jugoslaviju na more. Sjecate li se?

Nema zemlje u Evropi(Pa ni u svijetu) koja nije prosla kroz gradjanski rat.
One koje su se suocile s tim iskreno, prezivjele su, pomirile se i idu dalje.
To je jedini put.
O drugoj opciji necu ni da pricam ovdje.

p.k.

Znači po tebi stvari izgledaju ovako."Ja" sam se "odvojio" od "krnje " Jugoslavije jer je to bilo u vremenu "istorijskog cunamija" a to je i "demokratski ,legitimno,legalno..." i što je najvažnije, to "m"i je u tom trenutku odgovaralo.E sad "mi" nikakvo "djeljenje" ne odgovara a usput je to: "secesionizam","separatizam","fašizam","qrac","palac"... a i nije u toku nikakav "istorijski cunami"?Ti znaš da se stvari u BiH ne mogu gledati van konteksta dešavanja u cijelom regionu U kakvom je" istorijskom cunamiju" nastala samoproglašena država Kosovo ? Ili recimo godinu dvije prije nje Crna Gora(istina, obnovljena državnost), a ide se ka "ukidanju granica,euroatlanskim integracijama..."
Poređenje Francuske i Njemačke nije baš tako pojednostavljeno kao što ti nama prezentuješ.Zna se tamo vrlo dobro gdje je i šta je čije,ko upravlja jednom a ko drugom državom.Zna se tamo vrlo dobro da je Francuska država francuza,da se govori francuskim jezikom,da se u školama uči francuska istorija,književnost...
U jednom se slažem sa tobom a to je "da nema zemlje u evropi (pa i na svijetu) koja nije prošla kroz građanski rat"

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 11:21 
Pripravnik
Pripravnik

live

Sto se tice vase teze da dogadjanja u BiH moraju posmatrati u kontekstu dogadjaja u regionu i sire slazem se.
E sad.
Vi kad kazete da francuzi upravljaju francuskom, vi mislite na gradjane Francuske, zar ne?
Nisu svi gradjani Francuske i Njemacke jedna etnicka grupa. Stavise. Svako ko ima pasos, pa i oni koji imaju samo radnu i boravisnu dozvolu imaju skoro ista prava i obaveze. Nase iskustvo(Mislim na prostore bivse Jugoslavije na neki nacin potvrdjuje da kad je covjek zasticen kolektivnim pravima nije nuzno zasticen i kao pojedinac, gradjanin, A kad je svaki gradjanin zasticen, onda je zasticen i kolektiv. Kao sto i sami vidite, vasa ili moja, svejedno, prava nisu
ugrozena od strane "drugih" nego od strane "mojih". Meni, u smilslu utjehe, malo znaci sto je poltiicar koji krade moje pare iz budzeta iz mog naroda.
Ali da ne ulazimo sad u to.

mary juana

Nas- Nase stranke- principijelni stav je da se vlast treba baviti onim sto je danas i onim sto ce biti sutra, a istoricari onim sto je bilo nekad.
Ja vam mogu reci svoj licni stav. Radilo se o gradjanskom ratu koji je izazvan agresijom Srbije i Hrvatske na BiH.

Sto se tice ponovnog pokretanja tuzbe protiv Srbije.
Mi mislimo da je srbijanska rezolucija o zlocinima koja je upravo donijeta vazna i da proces normalizacije odnosa sa Srbijom i etnickog pomirenja treba nastaviti jos hrabrije i brze.
U tom smislu bi bilo jako dobro da svi parlamenti u regionu urade slican potez kao Skupstina Srbije, da se svi rati zlocinci osude i da se svim zrtvama oda pocast.
Dakle, odgovor na vase pitanje je, ne.

Besparica

Naravno da u federaciji postoje nacionalisticke snage koje rat nastavljaju drugim sredstvima. Neke od njih su sada na vlasti.
A na vlasti su upravo zbog toga sto su nasli partnera u RS - u koji na njihove pokusaje centralizacije odgovara prijetnjama o otcjepljenju.
Jedni bez drugih ne bi opstali niti jedan izborni krug.
Pitanje je mozemo li mi, koji hocemo normalan zivot, koji hocemo da idemo u EU i da nam djeca odrastaju i imau mogucnosti koje imaju djeca u okolnim zemljama "razbiti" a narednim izborima taj sistem spojenih posuda i konacno dobiti vladu koja ce se posvetiti stvarnim problemima u ovoj zemlji.
A da imamo ozbiljnih problema, imamo...

p.k.

Poslednji put menjao Pedja Kojovic dana 10 Apr 2010, 11:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 11:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ja ti mogu reci svoj licni stav da se radilo o gradjanskom ratu koji je izazvan agresijom Srbije i Hrvatske na BiH.
.

Kljucna recenica...
I ti trazis podrsku u RS-u?

A generalno pitanje za sve koji razmisljaju o sljedecim izborima je za koga planiraju glasati, uz komentar:
Sto se mene tice, jedini razlog (a inace ne pratim politiku nesto pretjerano, niti imam ikakve favorite), dakle jedini razlog zasto cu glasati za aktuelnu vlast je vjerovali ili ne - trenutna opozicija. Pa ujedinjenje stranaka koje se "ujedinjavaju" da sruse aktuelnu vlast nije nista drugo do izjava "dosta su oni pljackali, sad je malo na nas red, presusili nam izvori"...
Pa ako ce nas i dalje pljackati, ja bih radije da me pljackaju oni koji su se do sad vec dobro namirili - vece su sanse da nesto vise para ostane jadnom narodu... a ove nove stranke, ne daj nam boze da i oni krenu otkidati dio kolaca...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2010, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik

RSboljaPolovinaBiH

Pa naravno da trazim podrsku za ono u sta vjerujem.
Da ne bih propagirao Nasu stranku pod drugim temama i "kvario forumanje" otvorio sam temu koja u naslivu jasno kaze sta je.
Ja licno mislim da bi bilo da sve stranke imaju nekog ko bi imenom i prezimenom i u ime stranke razgovarao s ljudima i oobjasnjavao za sta se ta stranka zalaze a za sta ne.
Najgora je stvar kad covjek glasa za jedno a dobije nesto sasvim drugo.
Ono sto je po meni bitno je da svako ima pravo na svoje misljenje i da ne smije snositi posljedice zbog svog iznosenja istog.
(Osim onoga, kao na primjer govor mrznje, sto je zakonom propisano kao krivicno djelo).

Najveci uspjeh sadasnje vlasti je sto su veliki broj ljudi uspjeli ubjediti da nece biti bolje, da ne moze biti bolje i da se nikad nista nece promjeniti.
A sve bi se moglo promjeniti u oktobru.
Vi i ja bismo se dogodine u ovo vrijeme umjesto o istoriji mogli raspravljati o tome treba li ili ne treba ukinut PDV na hranu i lijekove i hocemo li izglasat zakon da se svako moze lijecit gdje hoce....na primjer.

p.k.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 604 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 31  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]