retroelektro je napisao:
истина, биле су санкције, истина и трагично и врло непотребно бомбардовање. једна лоша политика води одоговору у виду исто тако лоше политике према тој лошој... узрочно-посљедично. суманута политика, како си рекао, европе и америке према србији је, дакле, одговор на (тадашњу) сумануту политику слободана милошевићаpr.
Ovo je
apsolutno neprihvatljiva logika, koja bi se eventualno mogla prihvatiti samo na jednom Balkanu, a NIKAKO od strane zemalja koje se smatraju vodecim zagovornicima postovanja ljudskih prava, demokratije, i svega onog pozitivnog sto cujemo svakodnevno od tih zapadnih drzavnika.
Milosevic jeste bio sumanut, ali jedan Klinton, Sirak, Bler i ostali, to prosto nisu smjeli biti.
A samim tim sto si priznao da je njihov odgovor takodje bio sumanut, direktno dovodis u pitanje svu njihovu pricu koju propovijedaju.
retroelektro je napisao:
ипак те санкције нису биле онакве какве је имао, рецимо, ирак или какве куба има већ деценијама. нити су фалабогу, трајале толико. а била је и црна гора под њима. има још много земаља под разним санкцијама. њихова санација би требало да је приведена крају... прошло је и година, уложене су велике паре у србију. што кроз пред-приступне фондове (исте те) европске уније, што кроз директне стране инвестиције, што кроз донације и разне кредите и грантове разних банака... ту је, наравно, и домаћа привреда која је, каква је-таква је, ипак жива и нечему служи.
Hvala Bogu, ni Srbija nije u situaciji u kojoj je Irak, Kuba itd.
Dalje, Crna Gora jeste bila pod istim sankcijama, ali mi nije jasno zasto je navodis. Pa i tamo se isto tako zivi lose, zar ne? Plate su prema poslednjim statistickim podacima za svega par eura vece nego u Srbiji. A to sto su oni recimo potpisali SSP a Srbija nije, je samo dokaz vise da je politika EU prema potencijalnim clanicama vrlo relativna stvar. Drugi dokaz je i Rumunija i Bugarska koje su vec usle u EU, a ni po cemu ne zadovoljavaju potrebne kriterijume.
Sto se tice investicija, donacija, fondova itd itd samo cu te uputiti da se malo raspitas koliko je novca stiglo u Srbiju za ovih osam godina a koliko se procjenjuje steta nacinjena SAMO bombardovanjem za dva mjeseca. Ne moras cak ni da uracunas stetu od sankcija, eto uzmi samo ta dva nesrecna mjeseca iz 1999.
retroelektro je napisao:
овдје се провлачи она стара, добро позната теза, како су србима криви сви други осим они сами себи. ретардирану политику, ако ћеш тако, послије петог октобра наставља и државни врх србије, на челу са војиславом коштуницом. умјесто да се обрачуна са мафијашко-криминалним апаратом милошевићеве државе, он га пригрли и ђинђић падне као жртва. и онда иде даље србија, тако како иде...
Mislim da uopste nisi svjestan koliko je tesko obracunati se sa kriminalom koji je duboko infiltriran u vlast. Cini mi se da imas vrlo naivno misljenje kako je za to potrebna samo dobra volja, i kako se taj obracun moze obaviti za kratko vrijeme.
Takve stvari se rjesavaju kontinuiranim radom koji traje godinama, da ne kazem decenijama.
Mnogo vremena i prostora bi zahtijevala diskusija o tome, pa cu samo konstatovati -
Vrlo lako je iz tvoje perspektive prokomentarisati - "sto se drzavni vrh nije obracunao poslije 5. oktobra sa kriminalom?"
Stvarnost je malo drugacija.
retroelektro je napisao:
онај ко је хтио да путује, тај је путовао. истина, тешко али јесте и није га никад зауставила ни виза ни гранични прелаз ни шенгенски споразум. ја знам примјере. наравно да треба олакшати и укинути визни режим, али кад србија (и БиХ на крају крајева) као држава буде могла да гарантује за своје грађане, да се неће ко мрави размилити по европи и бити илегалци и тако даље. нека правила, ипак, постоје и када она буду испуњена, бар донекле, биће и лакшег путовања по европи.
Ovo je vec licemerno pa i uvredljivo.
Kao prvo, sta mislis da li su se Poljaci, Rumuni, Bugari i ostali, kako kazes - "razmilili ko mravi" po Evropi???
Kao drugo, znam i ja "primjere" koji su presli granicu, ali nije poenta u njima, vec u ogromnoj vecini stanovnistva. Jer nece taj tvoj "primjer" sutra dovesti recimo Nikolica na vlast, vec ce ga dovesti onih 70% koji nisu MOGLI da mrdnu iz zemlje za ovih dvadeset godina, da bar vide sta je to o cemu jedan Oli Ren trubi. Ovako, za tih 70% je Renova prica cista i neopipljiva fikcija.
Sta znaci jednom dvadesetogodisnjaku, koji je djetinjstvo proveo pod sankcijama, uz ratove i bombardovanja, kad mu jedan Oli Ren kaze "Srbija ima perspektivu u EU" ???? Ajde, molim te....
I naravno, sutra kad dodje Toma Nikolic na vlast i napravi neko sr*nje, opet ces pretpostavljam reci - ko je kriv narodu sto ga je izabrao. Jel tako?
E pa druze, ako se u devedestim i moglo tako nesto zamjeriti narodu, posljedice ovih poslednjih dogadjaja (ukljucujuci i eventualni dolazak radikala na vlast u Srbiji) su ISKLJUCIVO rezultat autisticne politike EU i SAD.
I na kraju, posto sam vec pomenuo Rumuniju i Bugarsku. Politika EU prema ovim drzavama je nacin na koji bi se trebalo komuncirati i sa zapadnim Balkanom. Rumunija i Bugarska nisu zasluzile ulazak u EU, niti ispunajvaju sve kriterijume. Ali postoji razmisljanje da ce ubrzanim ulaskom, te dvije drzave mnogo brze da psotignu odredjeni standard. Upravo zato su i primljene.
Ja se apsolutno slazem s tim. I moje misljenje je da samo takva, POZITIVNA stimulacija moze dovesti do POZITIVNIH rezultata. Zasto to nije slucaj i sa Srbijom, ali i sa BiH, Hrvatskom, Makedonijom... ja nemam odgovor.
Samo mogu da konstatujem da je u nasem slucaju EU napravila niz gresaka, kao i da ih i dalje pravi.
To ne znaci da lokalnu vlast treba u potpunosti osloboditi odogovornosti, ali se mora biti iskren i konstatovati stanje u potpunosti - za sve ovo sto nam se desava - veliki krivicu snosi i MZ na celu sa EU i SAD.