goci master je napisao:
De, mogla si malo opisati sta je bilo u toj reportazi. Ali kada spominjes medije, pored visoke produkcije BN-a, RTS je cujem u petak pustio film snimljen u vlastitoj produkciji, prvi ikada na tu temu - Srebrenicka polja smrti. Mozda bi i to trebala pogledati.
Pa nista. Bilo je
nesto spaljenih srpskih civila, leseva sa ubodnim ranama na vratu, leseva bez glave i saka, leseva u vodi, leseva razbacanih po dvoristima koji su snimljeni odmah po ulasku VRS-a u ta sela, bio je jedan les koji je do pola zapaljen (iz njega je jos dimilo), bilo je zena koje su pricale o silovanju i prebijanju, bilo je rijeci o tome kako su zenama odsijecane grudi nakon silovanja (prikazan je jedan rascereceni zenski les), bila su dva momka koji su pricali sta su sve gledali sa svojih 10-ak godina (pobijene su im citave porodice), jedan od tih djecaka je popio i geler u glavu a Naserovi koljaci su ga maltretirali i pored toga...
Bilo je i snimaka Nasera, Zulfe Tursunovica i ostalih koljaca koji jasno govore da treba pobiti sve srpsko, bili su seljaci koji su pricali kako su ih prebijali u zatvoru i u kucama u Srebrenici, kako su im davali da piju vodu zagadjenu izmetom od koje su neki i poumirali (naravno, kombinovano sa prebijanjem i izgladnjivanjem), bilo je rijeci i o tome kako su Naserovi koljaci dovodili svoje zene i djecu da ucestvuju u prebijanju (a bilo je i snimaka koji to potvrdjuju), bilo je snimaka zapaljenih srpskih kuca, snimaka na kojima se vidi da muslimanske zene i djeca kradu stoku i sve ostalo iz srpskih kuca koje su potom zapaljene...
A bilo je i snimaka dobro naoruzane Naserove 28. divizije, koja nije predala veci dio naoruzanja i nakon proglasenja demilitarizovane zone, bio je prikazan veliki broj leseva u uniformama koji su izginuli tokom pokusaja proboja prema TZ. Sve
goloruki Naserovi vojnici...
Zatim, bilo je rijeci o kriminalu u Srebrenici i likvidacijama koje je Naser provodio u tom gradicu.
Sve ovo je potkrijepljeno snimcima, sto nasim, sto iz muslimanske
kucne produkcije. Vjerovatno je je neko od Naserovih zaradio dobro, posto su to do sada nevidjeni snimci. Ni ja nisam do sinoc vidio veliku vecinu toga.
Ovo je bio odgovor na tvoj prvi upit.
Produkcija je bila vrlo dobra, mada mislim da treba da te bude sramota sto to pominjes posto se radi o dokumentarcima ovakvog sadrzaja. To bi znacilo da treba sto bolje upakovati filmic da bi tvoj mozak nesto akceptirao? Bravo za tebe!
Da ne bude zabune, odgledao sam i taj film na RTS-u i poprilicno je realan, samo je problem sto nije ovako detaljno prikazao sta se dogadjalo nesto prije jula '95.
One pripadnike VRS-a i paravojske koji su ubijali iz obijesti treba izvesti i streljati a ne slati ih na robiju, ali one koji su ubijali iz osvete zbog pobijenih clanova porodice, nakon sinocnjih snimaka, mogu i da razumijem. Treba imati u vidu da to podrucje nije veliko i da su se ubijali bivsi
jarani iz skole, sa posla...
Da je meni neki Bosnjo tokom rata, a da ga znam, ubio clana porodice, vjeruj mi da se ne bih libio da ga posaljem na onaj svijet.