banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buducnost BiH
PostPoslato: 03 Mar 2008, 18:45 
Astor_Piazzolla je napisao:
Slovacka je proizvodila te automobile i prije ulaska u eu, a nije se znalo da ce uci u eu (vrlo mali postotak je odlucio za).

Stvarno?

A ja mislio da je nova fabrika Kie u Zilini (Slovackoj) napravljena 2006-te?

Zar Slovacka tada nije bila u EU?

Meni se cini da je ona postala clanica 1 maja 2004-te, ali eto, vidim da si ti upucen u njeno stanje, pa razjasni malo...

Druga dva proizvodjaca koja imaju svoja postrojenja su Volkswagen i Peugeot (i bili su etabirani prije 2004-te, ali...), ali to su evropske firme, tako da su one imale svoju korist samo u jeftinijoj radnoj snazi (sjetimo se "nasih" Golfova prije rata)... Kia ima Koreanaca "milijardu" koji su i jeftiniji od Slovaka, tako da im je jedino pasalo to sto ce imati fabriku u EU i EU-produkt... sa tim se izbjegavaju mnoge birokratske zavrzlame i dobija ekonomski...

Znaci... ulaskom u vecu zajednicu jednoj drzavi a samim tim i njenom narodu rastu mogucnosti za napredak i sigurnost i to u beskonacnoj perspektivi, a ne kao sto se ovdje kod nas kaze... "zaradi pa zbrisi", sto je samo tipican balkanski mentalitet koji ne dozvoljava izgradnju dugotrajnog plana napredka, zbog genetski etablirane paranoje prema drugima... i koji nam je pokazao da je bolje "u malim odvojenim taborima i coporima" kako bi se paranoja zadovoljila :confused2: nego u ogromnim i dobro organizovanim zajednicama u kojima bi razvili i narod i drzavu...

dok god se mi bavimo pitanjima ko ce ciju medju sebi prisvojiti na nacionalnoj osnovi a zanemarujemo iz istih razloga ulazak BiH u EU, zivot i drzava ce nam biti cisto *peeep*

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 19:09 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
nadrealac je napisao:
Slovacka je proizvodila te automobile i prije ulaska u eu, a nije se znalo da ce uci u eu (vrlo mali postotak je odlucio za).

Stvarno?

Meni se cini da je ona postala clanica 1 maja 2004-te, ali eto, vidim da si ti upucen u njeno stanje, pa razjasni malo...

Druga dva proizvodjaca koja imaju svoja postrojenja su Volkswagen i Peugeot (i bili su etabirani prije 2004-te, ali...), ali to su evropske firme, tako da su one imale svoju korist samo u jeftinijoj radnoj snazi (sjetimo se "nasih" Golfova prije rata)... Kia ima Koreanaca "milijardu" koji su i jeftiniji od Slovaka, tako da im je jedino pasalo to sto ce imati fabriku u EU i EU-produkt... sa tim se izbjegavaju mnoge birokratske zavrzlame i dobija ekonomski...

Znaci... ulaskom u vecu zajednicu jednoj drzavi a samim tim i njenom narodu rastu mogucnosti za napredak i sigurnost i to u beskonacnoj perspektivi, a ne kao sto se ovdje kod nas kaze... "zaradi pa zbrisi", sto je samo tipican balkanski mentalitet koji ne dozvoljava izgradnju dugotrajnog plana napredka, zbog genetski etablirane paranoje prema drugima... i koji nam je pokazao da je bolje "u malim odvojenim taborima i coporima" kako bi se paranoja zadovoljila :confused2: nego u ogromnim i dobro organizovanim zajednicama u kojima bi razvili i narod i drzavu...

dok god se mi bavimo pitanjima ko ce ciju medju sebi prisvojiti na nacionalnoj osnovi a zanemarujemo iz istih razloga ulazak BiH u EU, zivot i drzava ce nam biti cisto *peeep*

Dobar post, nadrealac. Slazem se u potpunosti.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 20:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
MuskoBre je napisao:
nadrealac je napisao:

Stvarno?

Dobar post, nadrealac. Slazem se u potpunosti.

oooooooooooo ti se slazes s Nadrealcem :oops: :) ................. ima nade i za nas :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 20:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:

kolko vidim, tvoji argumenti za ulazak u EU su to sto ce mnoge vece zemlje da pohrle da iskoristavaju jeftinu radnu snagu ovde?
a posto oni koji zive u naprednijim zemljama i rade u fabrikama jedva mogu da prezive, mogu mislit onda kako je onima u slovackoj
koji rade u istim takvim fabrikama za petostruko manje plate.
uostalom, da je tako dobro novim clanicama, ne bi pola britanije bilo okupirano poljacima koji su jedva cekali ulazak poljske u EU pa da nagrabe bjezat odatle. I jos uvijek bijeze. Evo, znam primjer doktora koji svakog petka leti iz poljske do edinburga, pa onda ide autobusom 5 sati od edinburga do inverness-a i tamo dezura 24 sata, pa onda opet prevaljuje isti put nazad. jer za 24 casa u skotskoj zaradi vise nego za citav mjesec u poljskoj, pa mu se isplati, da bi mogao da zivi. a ako tako zive doktori u novim clanicama evropske unije, ne bi reko da je i drugima nesto svjetlije.

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 21:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Ama kakva crna EU.

Da je nasa drzava ekonomski koliko-toliko stabilna, da imamo jake firme koje izvoze i jedva cekaju ulazak u EU da olaksaju svoje poslovanje i krenu u osvajanje cijele Evrope, pa da mi o toj EU i pricamo.

Sadasnjost je mnogo drugacija. Pricamo o zemlji koja je pod protektoratom te iste EU i SAD. Nase vlade ne mogu ni da donose neke od odluka a da im se to prethodno ne aminuje od strane MMF, Svetske banke i jos nekih organizacija koje iskljucivo brinu za svoj interes i profit i ebe im se za neki Balkan i neke Bosance.

Ulaskom BiH u EU samo bi se zavrsila neokolonizacija ovog prostora, ne bi morali Visoki predstavnici i ini okupatori da dolaze u SA i BL, mogli bi sve fino da rade iz Brisela, a nase marionete da izvrsavaju i da jos budu sretni jer bi dobili nove fotelje u Briselu, nove sekretarice, nove audije, ma milina bozja. A i odgovornosti bi se oslobodili, za sve negativno bi bila kriva Evropa, a za sve dobro, pa hvala Bogu ONI!

A narod ko narod, bio bi sretan jer su mu drugi rekli da bude sretan. Mogli bi skoknuti do Beca kod rodjaka, odsljakati na crno nekoliko dnevnica pa nazad laditi muda u nasu ladnu Bosnu (a i Vrbas).

Vrh

PostPoslato: 03 Mar 2008, 23:17 
Sinny je napisao:
Ama kakva crna EU.

Da je nasa drzava ekonomski koliko-toliko stabilna, da imamo jake firme koje izvoze i jedva cekaju ulazak u EU da olaksaju svoje poslovanje i krenu u osvajanje cijele Evrope, pa da mi o toj EU i pricamo.

Ne moze ni biti stabilna kada se jos nismo smirili nakon svih prokletstava 90-tih... Jos uvijek traju nesuglasice i podjele, znaci nema ni podloge za ekonomski stabilitet jer jedan entitet rusi drugi a zajedno se brinu da nepostoji normalna drzava... Firme ne mogu ni izvoziti u sadasnjoj situaciji jer su im proizvodi jednostavno preskupi (industrija nam nije vise moderna, a i na sve se treba dodati carina = nemoguc izvoz). izvoz funkcionise samo za unikatne proizvode... ulaskom u EU bi dobili mnogo vece mogucnosti za izvoz.

Citiraj:
Sadasnjost je mnogo drugacija. Pricamo o zemlji koja je pod protektoratom te iste EU i SAD. Nase vlade ne mogu ni da donose neke od odluka a da im se to prethodno ne aminuje od strane MMF, Svetske banke i jos nekih organizacija koje iskljucivo brinu za svoj interes i profit i ebe im se za neki Balkan i neke Bosance.

Ulaskom BiH u EU samo bi se zavrsila neokolonizacija ovog prostora, ne bi morali Visoki predstavnici i ini okupatori da dolaze u SA i BL, mogli bi sve fino da rade iz Brisela, a nase marionete da izvrsavaju i da jos budu sretni jer bi dobili nove fotelje u Briselu, nove sekretarice, nove audije, ma milina bozja. A i odgovornosti bi se oslobodili, za sve negativno bi bila kriva Evropa, a za sve dobro, pa hvala Bogu ONI!

MozDA... mislim da bi mi i dalje bili pod "protektoratom" jer su u zajednicama svi pod "budnim okom"... E sada, da li je svaki protektorat ili rukovodstvo negativan faktor, o tome se moze polemisati malo duze, jer i da nema ovoga protektorata kakve smo budale vec bi triput ratovali ponovo... A to negativno bi se smanjilo drasticno ulaskom u EU jer bi narod dobio normalitet, socijalnu i ekonomsku zastitu a takodje i onu od krvavih sukoba i pokolja...

A sto se neokolonizacije tice ti zaboravljas da BiH ulazi u "njihovo"... vec razradjeno... a mi nismo bas poznati kao "slozna braca"...

Citiraj:
A narod ko narod, bio bi sretan jer su mu drugi rekli da bude sretan. Mogli bi skoknuti do Beca kod rodjaka, odsljakati na crno nekoliko dnevnica pa nazad laditi muda u nasu ladnu Bosnu (a i Vrbas).

Zaboravljamo da je za ulazak u EU potrebno pripremiti svoju zemlju i prilagoditi je EU standardu, i siguran sam da ako dodje do toga mnogi nece zeljeti napustati svoju domovinu, jer tu su nam kuce, familije, djeca idu u skole... pa na kraju krajeva i Vrbas... zasto se potucati kao gradjanin drugog reda u Austriji kada vec mozete udobno zivjeti u svojoj drzavi...

Jedino sto nas u stvarnosti dijeli od EU je mentalitet... Nase prokletstvo koje nas navodi na mrznju i "jako inteligentno zaokruzivanje "svojih" na glasackom listicu"...

Kao da ce nam srpstvo, hrvatstvo ili bosnjastvo izgraditi poruseno i pokidano kao i biti osnovni faktor bolje buducnosti nasoj djeci... cist idiotizam...

Evo jednog primjera kod nas Banjalucana: Niko ne reaguje na to sto gigant industrije Incel lezi mrtav i opustosen... svi znamo da u BL nije bilo borbi i mozemo predpostavljati ko i kako je pokrao i rasprodao sva ona ogromna postrojenja od kojih bi vise od pola gradjana BL danas moglo prosperirati... A svi znamo sta je onaj politicar rekao ovome ili onome i ko je kabadahija a ko puknuta marioneta nekakvog staba i koga finansiraju izdajnicke snage....

ma dajte... jedine izdajnicke snage smo mi slijepci koji ne vidimo kako nam se maze govance pod nosom od tih istih za koje suludo glasamo iz mandata u mandat....

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 14:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
nadrealac je napisao:

Stvarno?

U stanje u Slovackoj sam upucen bolje nego ti sigurno, jer zivim u njoj vec pet godina.

A nisam rekao da su se sve fabrike otvorile prije ulaska u EU, vec da je proizvodila auta prije ulaska u EU sto je apsolutno tacno. A sto se tice cijene radne snage nisi u pravu jer je i u Rumuniji i Bugarskoj a mislim i u baltickim zemljama radna snaga jefitnija, i u Madjarskoj takodje. Glavni razlog otvaranja fabrika su porezne olaksice koje nemaju veze sa EU !!!, a tek onda carina ,jeftina radna snaga itd ...

toliko

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 14:36 
nadrealac je napisao:

Stvarno?

U stanje u Slovackoj sam upucen bolje nego ti sigurno, jer zivim u njoj vec pet godina.

A nisam rekao da su se sve fabrike otvorile prije ulaska u EU, vec da je proizvodila auta prije ulaska u EU sto je apsolutno tacno. A sto se tice cijene radne snage nisi u pravu jer je i u Rumuniji i Bugarskoj a mislim i u baltickim zemljama radna snaga jefitnija, i u Madjarskoj takodje. Glavni razlog otvaranja fabrika su porezne olaksice koje nemaju veze sa EU !!!, a tek onda carina ,jeftina radna snaga itd ...

toliko

pretpostavio sam da zivis tamo...zato te i pitam da nam pojasnis...

nego pod pojmom "radna snaga" se podrazumijeva i "kvalifikovana radna snaga" sto slovacka ima a rumunija, bugarska i madjarska nemaju (u pogledu automobila)...

i da se vratimo malo na pitanje: da li bi slovacka ikada dobila te fabrike da nije u EU?

pa da je sposobna napravila bi svoje fabrike i ne bi morala od drugih da dobija... a posto nije, ulazak u EU joj je omogucio onu bolju varijantu...

tako bi i nama bilo... nismo sposobni nista napraviti od ovoga sto imamo, pa onda bolje da stranci investiraju, da nas gule i izrabljuju (a nama ipak bude mnogo bolje nego sada) nego da se ponosimo svojom tvrdoglavoscu i zadrtoscu... a nemamo ni cvonjka u dzepu...

p.s.
ja radim djelimicno u slovackoj vec 7,5 godina... pa znam i ja malo o nekim stvarima...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 17:52 
Kratki pregled vijesti:

"Ambijent okrenut budućnosti": Dodik i Čović za federalizaciju Bosne i Hercegovine

http://www.24sata.info/10513

Opa... dva "ljuta neprijatelja" se opet ujedinila da kroje sudbinu BiH...

Covic bi da se malo bogati pa da i on ubire ceh iz svog "entiteta" i da zida zgrade vlade...

Bagra kriminalna...

B. Izetbegovic i Halilovic planiraju da ujedine SDA i Stranku za BiH... ni jedni ni drugi nisu vjerodostojni... nacionalizam im iz dupeta viri...

Dodik smatra da je SDP "opasan faktor za drustvo" :lol: ... sjebace nas njihov "multi-nacio-koktelizam"... opasno ce ugroziti nivo lijepe mrznje i netrepeljivosti koju propagiraju svi ostali... :confused4:

Sto mi ovo sve ne mirise na dobro... bice sranja ljudi... valja im stati u kraj prije nego sto nas opet nahuskaju jedne na druge...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 18:00 
sorry sto bombardujem ovaj topic sa postovima, ali nasao sam jednu stranu za koju mislim da je dobra za nase diskusije. Radi se o strani na kojoj gradjani mogu pitati Lajcaka:

http://www.reci.ba

evo jednog zanimljivog pitanja i odgovora:

http://www.reci.ba/usr/106/scr/odgovor.php?voxpopuli_id=566

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2008, 19:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:08
ma druze ne mislim ja da je ulazak u EU glupost i naravno da trebamo uci, ali ako bi nekada (a necemo) dosli u situaciju da dodjemo do dobre ekenomske razvijenosti i dobrog zivota onda bi trebali izaci ... eu nosi dosta dobrih stvari ali ...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 10:30 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
nadrealac je napisao:
Kratki pregled vijesti:

"Ambijent okrenut budućnosti": Dodik i Čović za federalizaciju Bosne i Hercegovine

Covic bi da se malo bogati pa da i on ubire ceh iz svog "entiteta" i da zida zgrade vlade...

Bagra kriminalna...

B. Izetbegovic i Halilovic planiraju da ujedine SDA i Stranku za BiH... ni jedni ni drugi nisu vjerodostojni... nacionalizam im iz dupeta viri...

Dodik smatra da je SDP "opasan faktor za drustvo" :lol: ... sjebace nas njihov "multi-nacio-koktelizam"... opasno ce ugroziti nivo lijepe mrznje i netrepeljivosti koju propagiraju svi ostali... :confused4:

Sto mi ovo sve ne mirise na dobro... bice sranja ljudi... valja im stati u kraj prije nego sto nas opet nahuskaju jedne na druge...

nadrealac,
mora se priznati da ti nick izuzetno odgovara,medjutim procitaj ovaj post jos jednom!

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 10:37 
sikman je napisao:
nadrealac je napisao:
Kratki pregled vijesti:

Bagra kriminalna...

nadrealac,
mora se priznati da ti nick izuzetno odgovara,medjutim procitaj ovaj post jos jednom!

Procitao... i sta je problem?

Sta nismo skontali?

I objasni molim te sta se smatra pod ovim:
nadrealac,
mora se priznati da ti nick izuzetno odgovara

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 11:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2002, 07:34
nadrealac = iznad realnog,ja tvoj nick prevedoh ovako,a i tvoji stavovi i razmisljanja su iznad realnog(u odnosu na BiH u buducnosti).

Ti napisa i ovo:

Citiraj:

Teza centralizovane BiH(a koju i ti zastupas) je upravo delo pomenutih stranaka,a ti ih koliko vidim uz to proglasavas (ne poricem da je tako) nacionalistickim i neko kome se ne moze verovati.

Suma sumarum,ti si nacionalista kome se ne moze verovati.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 12:08 
sikman je napisao:
nadrealac = iznad realnog,ja tvoj nick prevedoh ovako,a i tvoji stavovi i razmisljanja su iznad realnog(u odnosu na BiH u buducnosti).

Ti napisa i ovo:

Citiraj:

Teza centralizovane BiH(a koju i ti zastupas) je upravo delo pomenutih stranaka,a ti ih koliko vidim uz to proglasavas (ne poricem da je tako) nacionalistickim i neko kome se ne moze verovati.

Mislim da se ne bi trebao obracati drugima sa takvim komentarima jer su besmisleni i samo pokazuju na tvoju ljudsku vrijednost.

Sto se tice SDA i SBiH, tu i dalje drzim da im nacionalizam viri iz pozadine, a koliki sam ja nacionalista i da li mi se moze vjerovati je moja stvar, citaj sta pisem pa sam procijeni...

Uglavnom, ne podrzavam te stranke, mada ih smatram boljima od npr. SNSD-a, SDS-a, HDZ-a ili radikala bas zato sto im cilj nije cjepanje BiH i pravljenje novih "drzava" u drzavi. Cjelovitost je bitna za napredak BiH (a ti ako hoces to zovi nacionalizmom, ja ne mogu)... ali ja bih na ideje doticnih stranaka dodao da je bitna raznolikost i ravnopravnost, tako da ne prihvatam da SDA sa mjesecom i zvjezdom na svom znaku moze doprinjeti tome u BiH. SBiH je bila na dobrom putu jedno vrijeme, ali onda provirise duhovi iz pozadine i odose u pogresnom smijeru...

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 19:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bosna i Hercegovina, nosi najveci dio tereta prokletstva komunizma - antitrzisne ekonomije. Sa vjestackom ekonomijom koja se zasnivala nekim politickim linijima koje su na duge staze bile neodrzive, Jugoslavija je zapala u vremensku rupu, koja je samo multiplicirana ratom. Slovenija je bila ipak nesto drugo, Hrvatska se sa ruba povukla u zadnji cas zahvaljujuci katolickim premisama. Ostala su Srbija i Bosna...O Srbiji necemo na ovoj temi..

Imamo situaciju : Nacionalnost, vjera i kultura koje nas razdvajaju, i nedostatak bilo kakve ekonomske moci i prosperiteta koje bi nas kako tako mogle ujediniti. Tracak nade u poslijeratnim donacijama ugasio je nas mentalitet, pohlepa i nedostatak bilo kakve svijesti.

Nemamo niti jednu firmu koja bi mogla da bude lokomotiva, cak i sa nekim potentnim ulaganjima. O turizmu, pa i greenfield ulaganjima mozemo samo da sanjamo.

U krajnjoj liniji nam ostaje igranje na kartu obrazovanja, visokoobrazovanog kadra, i neke ekonomija koja ne zahtjeva ogromna ulaganja po pitanju kapitala.

Jedna Irska je napravila cudo sa IT industrijom, prvenstveno softverskom, gdje se 90% ulaganja odnosi na usavrsavanje visokoobrazovanog kadra, i sa prakticno minimalnim rokom "otplate".
Moje skromno misljenje je da je to jedan od rijetkih puteva koji je ostao otvoren.
Naravno, postavlja se pitanje, hipoteticki, moze li se i u tom scenariju izbjeci nacionalna razlicitost, da ne kazem mrznja, jer realno, BiH je extremno mali dio Evrope, a FBiH i RS pojedinacno jos manji.

Ne bi bilo lose, da jos neko da svoje misljenje, kolike su sanse da neka ekonomska sansa dovede do kompromisa po pitanju podjela, i svega onoga sto danas nagriza ovu skalameriju od drzave?

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 19:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2007, 23:02
sikman je napisao:

Ti napisa i ovo:

Citiraj:

Ja uopste ne vidim slicnost i nije mi jasno gdje je ti vidis?
Centralizovana BiH sa dominacijom jednog naroda za koji se pretpostavlja (ZVANICNI podaci jos ne postoje) da je najbrojniji jeste totalni i najcrnji nacionalizam....nije bilo tako davno, mozemo se sjetiti Zelene transferzale....
Bosna i Hercegovina kao drzava svih gradjana koji u njoj zive....je sasvim drugi par carapa.

Citiraj:
Cjelovitost je bitna za napredak BiH (a ti ako hoces to zovi nacionalizmom, ja ne mogu)... ali ja bih na ideje doticnih stranaka dodao da je bitna raznolikost i ravnopravnost, tako da ne prihvatam da SDA sa mjesecom i zvjezdom na svom znaku moze doprinjeti tome u BiH.

Slazem se.
Mada ja mislim da se ta cjelovitost moze postici i sa trenutnim uredjenjem i nek ono traje koliko treba da traje.
Nije problem u federalnim jedinicama nego u usijanim glavama. U neprihvatanju cinjenica; RS je drzava, RS treba da se otcijepi, RS treba po svaku cijenu ukinuti (cuj po svaku cijenu) itd.
Kad Srbima iz BiH, kad Hrvatima iz BiH i kad Bosnjacima iz BiH ista ta DRZAVA bude vaznija od Srbije, Hrvatske, Saudi Arabije tek tad mozemo mozemo racunati na ekonomski napredak i normalno zivljenje...
A za to gospodo treba imati *UDA!
I krenuti iz pocetka.

RESISTANCE IS FUTILE!

http://www.youtube.com/watch?v=4n25pdHl ... re=related

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 20:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Imamo situaciju : Nacionalnost, vjera i kultura koje nas razdvajaju

Imamo i ovu situaciju: zajednicki temperament, proslost, ratovi u kojima smo ratovali jedni protiv drugih (ipak su nam oni zajednicki), "mijesani" brakovi, zajedno su nas satirali-nikad uzdizali, mentalitet...jednostavno smo stoljecima upuceni jedni na druge.

Citiraj:
Nemamo niti jednu firmu koja bi mogla da bude lokomotiva

Potpuno tacno. Zasto dozvolismo nacionalno zadojenima da uniste recimo-Energoinvest?

Citiraj:
Naravno, postavlja se pitanje, hipoteticki, moze li se i u tom scenariju izbjeci nacionalna razlicitost, da ne kazem mrznja, jer realno, BiH je extremno mali dio Evrope, a FBiH i RS pojedinacno jos manji.

Mislim da se mi ne mrzimo; znam neke ljude iz Sarajeva koji vrlo uspjesno saradjuju sa firmama iz RS i hercegovackim Hrvatima. Para vrti gdje burgija nece. Nema govora o mrznji ali o nerazumijevanju...o, i te kako!

Mislim da je sansa BiH u privlacenju stranih ulaganja, sansa je u ulasku u EU (koliko god nam se ta ideja NEsvidjala) i u maloj privredi.
BiH nije brod koji tone vec brod koji je tek sagradjen.

Lijepo si ovo srocio Musko....samo se ne bih slozila sa "skalamerijom"; drzavu cine njeni gradjani a oni svakako nisu za potcijeniti. :wink:

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 20:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Bojim se da to "nerazumijevanje" ne egzistira samo u politickim vrhovima, nego i medju obicnim narodom, i to mi daje za pravo da ovo drzavu nazivam skalamerijom. Moguce je da grijesim, naravno.

Primjera je bezbroj, recimo BiH jos dugo nece odigrati neku utakmicu u Banjaluci. To nema veze sa politicarima, nego sa "obicnim" narodom. Daleko od toga da se time treba ponositi, ja se stidim sto zivim u takvoj skalameriji. Necu da zivim tako. Ili cu imati razlog da navijam za BiH, ili necu da zivim u tako uredjenoj BiH.

Mislim da nisam jedini koji tako razmislja, barem kad se radi o RS.

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2008, 20:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Bojim se da to "nerazumijevanje" ne egzistira samo u politickim vrhovima, nego i medju obicnim narodom, i to mi daje za pravo da ovo drzavu nazivam skalamerijom. Moguce je da grijesim, naravno.

Primjera je bezbroj, recimo BiH jos dugo nece odigrati neku utakmicu u Banjaluci. To nema veze sa politicarima, nego sa "obicnim" narodom. Daleko od toga da se time treba ponositi, ja se stidim sto zivim u takvoj skalameriji. Necu da zivim tako. Ili cu imati razlog da navijam za BiH, ili necu da zivim u tako uredjenoj BiH.

Mislim da nisam jedini koji tako razmislja, barem kad se radi o RS.

Znas, ni ti a ni ja nemamo pravo govoriti o nekom generalnom stavu naroda.....mislim da tu ima mnogo varijacija.

Vezano za Sarajevo:
na samom kraju rata jedan dio Sarajeva je dobio ime Srpsko Sarajevo na sta su mnogi posizili.....ratna dogadjanja su bila jos svjeza, pamcenje opsade i tako to. Vec neko vrijeme, taj isti dio grada se zove Istocno Sarajevo i vise niko ne sizi....a u njemu zive i dalje isti ljudi. Kontas?
Nakon rata mnogo ljudi je bilo neprijateljski raspolozeno prema Srbima; sada neki imaju reakciju na ime Republika Srpska ali ne zbog naroda nego zbog primisli da taj dio BiH pripada ISKLJUCIVO Srbima. Nije problem u shvatanju i prihvatanju naroda kao jedinke. Problem je sto jednom izjavi karadzic da u Sarajevu "treba izgraditi jedan moderan zid, tipa berlinski".....
Moj otac je Srbin i nema problema; bavi se privatnim biznisom i ide mu dobro, posluje sa Bosnjacima....da je mrznja u pitanju niko ne bi htio raditi sa njim, moju mamu bi prokleli a mene i brata zvali kopiladima ili kako vec...to zaista nije slucaj.
Mrznja je dubok osjecaj, iskonski, animalan...ona nema ociju ni milosti.

A ti, ja i mnogi drugi jos uvijek postojimo na srecu....i zato ima nade.

RESISTANCE IS FUTILE!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 227 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]