banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 21:44

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Avg 2011, 09:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
RSboljaPolovinaBiH je napisao:

Ok, ali Azijati su tako daleko :)

Bliži su nego što misliš. Puna ih je Amerika a i u zapadnoj Evropi su rado viđeni. Dobar primjer su i ovi lokalni, po Banjaluci i BiH, oni su prva generacija koja se bavi trgovinom i postavlja temelj, čekaj samo dok njihovi klinci krenu u školu.

Odgovor na tvoje prvo pitanje: Naravno da bih odabrao najstrucnijeg, ali postavlja se pitanje sta je danas najstrucnije? Evo ako cemo ostati u toj programerskoj semi - da li mi treba neki super strucan programer koji samo zna da programira ili je recimo uz to sve i pismen
ili uz to sve poznaje vise od maternjeg jezika
ili uz to sve se bavi muzikom, umjetnoscu ili sportom?

Vrhunski programer po defaultu, osim maternjeg poznaje odlično najmanje jedan strani jezik, obično engleski. Ne bi mogao da bude vrhunski ako ne prati u moderne (najnovije) trendove u struci. Jer, sve te stvari dok se prevedu i objave kod nas, više nisu ni najnovije ni najmodernije.

Nije ni u kojoj firmi, koja bi bila ekvivalentna necemu sto ti insinuiras, samo i jedino cijenjen neko ko svoj uzi posao moze da uradi savrseno.

Imaš pravo, ali se oduvjek znalo ko kosi, a ko vodu nosi. Ako imaš nekog supertalenta koji perfektno radi svoj posao, onda je on praktično nezamjenjiv, bez obzira na to što je smotan da igra basket, ne konta viceve ili ne razumije zašto žene (a i šefovi) vole da im se laska. Ta asocijalnost se u firmama koje žele da napreduju posmatra kao ekscentričnost proporcionalna genijalnosti koju osoba posjeduje, i ne samo da niko ne pravi zajebanciju od toga, već se toj osobi omogućuje da ispoljava svoje male hirove, samo da bi svoj osnovni posao činila što bolje.

Moja kolegica npr. je dobila posao kao arhitekta ispred jednog drugog kandidata cisto zato sto je navela da odlicno poznaje engleski jezik (sto su joj i provjerili), a ovaj iako je imao prednost, vjerovatno vec nesto iskustva (ili mozda malo bolje ocjene na faxu, mada ne puno bolje jer je njoj prosjek preko 9)... O tome ti pricam, i evo pogledaj kod nas kakva je situacija pri zaposljavanju, kod privatnika. Nece te taj drzati da mu radis nesto i usporavas firmu i doucavas uporedo s tim racunare i engleski, ako mu se vec neko svestraniji prijavio za posao (a recimo da je izvorni posao ekonomista ili pravnik).

Što se tiče tvoje kolegice, ona je vjerovatno i bila bolji kanditat.
A što se tiče druge teze, onaj ko danas traži posao a ne zna engleski i ne zna koristiti i rješavati osnovne probleme u vezi sa računarima; želim mu mnogo sreće, ali nek se ne nada previše (ovo se odnosi na visoku i višu stručnu spremu).

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 09:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
U bivšoj jugoslavij izlazile su generacije i generacije "fakultetski obrazovanih" ljudi "akademaca", a 95 % njih nije govorilo niti jedan strani jezik, msm WTF, kakvi su to univerziteti bili :-? :roll: :oops:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 09:25 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
old fashion men je napisao:
a 95 % njih nije govorilo niti jedan strani jezik, msm WTF, kakvi su to univerziteti bili :-? :roll: :oops:

Ovo je neki zvanični,provjeren podatak? I kako ti to znaš kad si bio u inostranstvu?

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 09:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Zoka znaš i sam da ta generacija koja je u SFRJ završila fakultete ne govori niti jedan strani jezik, pogledaj većinu političara na prostoru Bosne, Srbije, Hrvatske... skoro ni jedan ne zna beknit engleskog, a svi kao imaju fakultete, a neki čak i doktorate :roll:
Znam svoju, a i starije generacije, rijetki su oni koji govore neki strani jezik, za razliku od današnjih generacija gdje već u osnovnoj školi govore bar engleski, a i ti sam znaš da je to tako.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 09:39 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
pogledaj većinu političara na prostoru Bosne, Srbije, Hrvatske... skoro ni jedan ne zna beknit engleskog, a svi kao imaju fakultete, a neki čak i doktorate :roll:
.

Ako uzimaš političare kao reprezent onda smo mi glupi kao noć.Glupi,nekulturni i neobrazovani.
Moji roditelju su 1951. i 1957. godište.Oboje govore,doduše malo lošije po jedan strani jezik.Nisu fakultetski obrazovani.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 10:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovdje nije riječ o starijim generacijama, koje (vjerovatno, iz razumljivih razloga) slabije govore strane jezike i nisu vične kompjuterima, ali znaju ćirilicu, već o onim koje su se obrazovale u poratno vrijeme. I još uvijek se ne podrazumjeva poznavanje stranih jezika (ne pika se ono, "učio u školi" već stvarno razumjevanje i upotreba u stvarnim situacijama), kao i elementarno poznavanje informatike.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Ono sto sam zaboravio da dodam je da sve koje poznajem a da su isli na godinu ili dvije u zapadne zemlje da zavrse srednju skolu su (bez obzira na uspjeh ovde kod nas) bili ili najbolji ili medju najboljima u "klasi" u skolama u koje su poslati.
Mozda je najbolji primjer jedna moja poznanica koja je u nasoj gradskoj gimnaziji bila prosjecan ucenik, koja se borila da navuce prosjek na 3.5 (cesto ispod toga)... U americi je u srednjoj skoli, neki grad blizu LA, bila jedan od 3 najbolja matematicara u skoli. I to po njenim rijecima NIJE JOJ SE UOPSTE DALO TAKMICITI sa jos nekom azijatkinjom i nekim Amerom koji su joj bili konkurencija. A generalno je bila najbolji ucenik, jer je za razliku od konkurencije u matematici briljirala i u ostalim predmetima, pa je bila ukupno najbolja ucenica u skoli.
A da ne spominjem koliki je jaz napravio jedan kolega koji je ovde bio odlikas i kad je tamo otisao, ljudi su mislili da im mi nabijamo komplekse jer smo im poslali "genija"... inace sasvim obican iznadprosjecan gimnazijalac za nase pojmove.
S druge strane, netom prije rata kod nas u gim. je bila jedna amerikanka koja naravno nije mogla da prati nastavu bas najredovnije, a i da je mogla, sigurno bi pala godinu da su je tretirali kao ostale ucenike.

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Još mi objasni, kad smo toliki genijalci kako to da smo na ovom žalosnom stupnju razvoja, možemo se jedino porediti sa najzaostalijim narodima, kulturama i državama?

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 14:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Još mi objasni, kad smo toliki genijalci kako to da smo na ovom žalosnom stupnju razvoja, možemo se jedino porediti sa najzaostalijim narodima, kulturama i državama?

Vec sam rekao, bili smo fizicki sprijeceni i uvijek na granici sukoba sila i kultura.
Pocevsi od Turaka pa nadalje. Kad je zavrsen I svj. rat, jedino nam je bilo ostalo da se prikljucimo svijetu kao koliko-toliko nezavisna drzava...
Da nismo imali tu nesrecu prevashodno Tursku, Tesla bi se kod nas skolovao i kod nas vrsio pronalaske, itd itd.

PS
A inace i u ovakvoj situaciju u kakvoj smo opet smo bolji od tih najzalosnijih naroda, jer eto jedan od takvih su Albanci - koji su to njihovi mozgovi koje su izveli da su poznati u svijetu? Jedini meni poznat albanac van Albanije je ovaj, a on je daleko od bilo kakvog naucnika:
Slika

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 14:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da nismo imali tu nesrecu prevashodno Tursku, Tesla bi se kod nas skolovao i kod nas vrsio pronalaske, itd itd.

Kakve veze ima Tesla sa Turskom?
Btw
kad nas već porediš sa njima jer očito nemamo sa kim drugim, John Lenon je šiptar :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Avg 2011, 14:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Kakve veze ima Tesla sa Turskom?
Btw
kad nas već porediš sa njima jer očito nemamo sa kim drugim, John Lenon je šiptar :lol:

Prvo svako je odnekud dosao, a cak i da Lenonovi korijeni sezu od siptara (a koliko vidim bar unazad 3 generacije njegovi zive u Engleskoj), to opet nema veze, jer mi ovde pricamo o naucnicima, a ne zabavljacima.
Kako nece Tesla imati veze sa Turskom, em je rodjen u podrucju nekadasnje vojne krajine, em je ta Turska, a kasnije i Austougarska toliko nastetila nasem i nasim narodima da je tehnoloski razvoj bio svugdje samo ne kod nas.
Tako da da, ima Turska i AU i te kakve veze zasto nasi naucnici nisu mogli kod nas da se razvijaju.

A sa Albancima sam se poredio samo zato sto si naveo da smo dno sto se tice naroda u svijetu, a Albanci su dno po defaultu.

EDIT:
Evo sad malo googlam, informacija da je porijeklom Albanac je isto toliko tacna koliko je uvtrdjeno da je porijeklom Irac, tj. ne zna se. a ima tamnoputijih iraca i velsana koji podsjecaju na albance, ALI TO NISU. Znaci veze s vezom ti je tvrdnja.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2011, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

@RS, što se tiče srednjih škola na zapadu, 90% od njih su talašika i ispod nivoa znanja koje se stiče kod nas u gimnaziji i jednom dijelu (ali ne svim ostalim) drugih srednjih škola. Taj dio školstva je namijenjen onima koji će da ostave leđa radeći poslove koje neko mora da uradi, ali to ne radi rado. U preostalih 10% srednjih škola se školuje buduća elita i nema ni jedne škole na Balkanu kaoja bi mogla da prismrdi u blizinu što se tiče tradicije, znanja, socijalnog statusa, itd. Ali nije stvar u srednjim školama, jer sa srednjom školom, makar i najboljom, nisi daleko prispio u ozbiljnom biznisu. Obrazovanje na univerzitetskom nivou je ono što čini razliku između standarda na zapadu i kod nas. Odnos društva prema studiranju i studentima je toliko različit. Studenti se pripremaju da već tokom studija izađu u javnost sa svojim izumima (ako studiraju tehniku) i za njima se jagmi industrija, a kod nas se stvara obrazovana masa koja se nada da će u roku od pet godina nakon diplomiranja dobiti kakav-takav posao.
O tome da neko iz privrede dođe na fakultet i kaže "treba mi to i to, a za rješenje sam spreman da platim toliko", nema ni govora, i sve dok bude takav odnos, nema napretka.

Nešto što nema veze sa ovim, već Albancima:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Albanian_Americans
Ovo je mali dio liste samo onih uspješnih Albanaca koji žive u Americi, ima među njima čak i nobelovac Ferid Murad (1998. medicina). Majka Tereza je takođe bila Albanka.
Nisam ni obožavalac niti ih mrzim, ali sit sam urbanih mitova o inferiornosti ili superiornosti nekog naroda.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2011, 22:21 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Samo za informaciju Majka Tereza nije bila Albanka nego Vlahinja rođena u Skoplju a jedan od roditelja joj je iz Prizrena. Puno ime joj je bilo Agnes Gondža Bojadžiu. Bojaždiu je vlaško prezime. Albansko ne može biti nikako ali Albanci su skloni krađi tuđe istorije i istorijskih ličnosti.

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2011, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mother Teresa was born Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje*, Macedonia, on August 26**, 1910. Her family was of Albanian descent.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/ ... a-bio.html
(The Official Web Site of the Nobel Prize)

Vrh

PostPoslato: 23 Avg 2011, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rBSASVTxDdQ[/youtube] :lol:

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 00:08 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
STRATOKASTEL je napisao:
Citiraj:
Mother Teresa was born Agnes Gonxha Bojaxhiu in Skopje*, Macedonia, on August 26**, 1910. Her family was of Albanian descent.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/ ... a-bio.html
(The Official Web Site of the Nobel Prize)

Sto puta ponovljena laž postaje istina. Takođe Albanci su prisvojili i Đorđa Kastratovića poznatijeg među Albancima kao Skender beg koji nije uopšte Albanac. Na albanskom jeziku xh je dž. U Makedoniji Bojadžiu i Bojadži su vlaška prezimena.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 11:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

hercegovac27 je napisao:

Sto puta ponovljena laž postaje istina.

Ovo je tačno. Ali ipak vjerujem zvaničnoj Nobelovoj stranici, jer prije nego što dobiješ nagradu, oni te istraže, a i sam daš neki intervju. Porijeklo nije igla da može da se sakrije. Ako je ona rekla da je Albanka, onda je to tako.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 12:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa lista je u najmanju ruku siromasna mozgovima, a prepuna ovih zanata poput glumaca (ako nisi primjetio ima i kriminalaca i sl.)
Nasa lista je ipak bogatija u svakom smislu.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Serbian_Americans

A jeste stvar u srednjim skolama, upravo to pokusavam reci, kod nas iz vecine skola, kako osnovnih, tako i srednjih izadjes sa obuhvatnijim znanjem nego sto je to americki ili zapadni prosjek.
Ti si sad naveo tih 10%, a znamo ko ima pravo na te skole. I to je cisti kapitalizam. Mislim, takve skole su zavrsili neki od njihovih velikih ljudi pa opet se desi da imaju lapsuse tipa da misle da je Bosna u Aziji ili tako neke gluposti. Kompletan sistem im je uskih pogleda i pretjerano specifican, ne govorimo im samo mi "glupi amerikanci".

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

BTW, evo liste nasih vidjenijih naucnika.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Se ... _inventors

Albanska lista je blago receno sramotna, samo par imena.

Vrh

PostPoslato: 24 Avg 2011, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ono što ti pokušavam reći je to da iz srednje škole izlaze mišići a sa univerziteta mozgovi. Da li smo mi sposobniji zato što znamo koliko zrna riže proizvodi Indonezija? I koga briga gdje se na karti nalazi Balkan (osim nas samih)?
Stvar je u specijalističkom sistemu obrazovanja na univerzitetima gdje tokom školovanja imaš pristup vrhunskoj (čitaj najbolje što trenutno postoji na svijetu) tehnologiji i najsjajnijim umovima (nerijetko nobelovci predaju na univerzitetima). Takva klima rađa buduće nobelovce i velike teoretičare koji će da obogate društvo (i čovječanstvo). U takvoj klimi nema prosječnih ni loših.
Dok takve klime ne bude kod nas, nema ni napretka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]