Čiča iz Rogače je napisao:
Brale piše o ravnodušnosti koju medicina nije prihvatila kao bolest jer od ravnodušnosti velikom većinom obolijevaju oni koji su finansijski i socijalno situirani

....doduše ima i među sirotinjom oboljelih ravnodušnošću ali su oni inficirani preko nemoći i beznadežnosti,ssvim suprotno od ovih prvih.
To se ne zove malodusnost to ima drugo Ime.
Vatimo se na temu AV, isto je to i u Srbiji Aleksandra Vucica i u Italiji i....pa i ovde svi smo pod jednim sistemom.
Ako ja dolazim iz vana kao super "investitor" i otvaram fabriku recimo u Prnjavoru i proizvodim "xxxxxx" jako prljav trazen i opasan proizvod te izvozim to sve u US ili Francusku.
U fabriku dovedem i zaposlim 300 Nepalaca ili radnika iz Malija za minimalac. Moja firma im sagradi ili nadje baraku gdje spavaju, jedu i ogranizujem im zivot tako.
Sta drzava ima od toga ako bar radna snaga nije domaca?!!
Placanje poreza i rezija od strane firme je li samo to korist?? Jesu li Kinezi tako dozvoli zapadnim firmama da rade kad su ovi masovno investirali?( eh Brale ti ces sad poredit Kinu i Srbiju, BiH..)
Pa ti ljudi Nepalci ili bilo koja sirotinja dovucena nisu stoka i oni za godinu dvije traze da imaju pravo da zive ko i ostali da dovedu porodice i da imaju status drzavaljana i td...
Ako drzava pristaje i tako tretira "Investitore" i hvali se sa "investicijama" i time ok. Zna se ko je kriv, nemoj da krivis mene "Investitora" i pred moju firmu da dolazis da protestvujes ili moje objekte gdje su ovi smjesteni da napadas. Druga adresa za to je covjece....!!
I mi smo u proslosti "Investirali" tj nase firme smo slali da rade po Africi i Aziji i vodili nase ljude tamo na stotine i hiljade i u Libiju i u Irak i u ....ali mi smo vracali nase ljdue nazad kad smo izgradili nesto tamo, nisu ostajali i naseljavali Irak..
Ovo "Investiranje" je totalno drugacije. Ovo je naseljavanje - tj cisto Koloniziranje!! Kao sto su Engelezi, Francuzi i ostala bagra kolonizirali sjevernu Ameriku i dovodili svoje evropljane i unistavali domaci plebes i protjerivali ga. Tako i sad ovde samo sto sad ne dovode na nas teren svoje (Amerikance,Engleze, Fracusze vec sirotinju Afrike i Azije) ali proizvod je isti.
Sta imamo ovde, region su bukvalno ispraznili i makli domacu radnu snagu drugdje (da ne smetaju i da se ne buni) a doveli ili ce dovesti jeftinu od bilo kud.
Naravno "logicno" pitanje je ako je vlada dozvolila takve "Super Investicije" i ako moze Stelantis(stranac) zasto ne mogu i manje domace firme(operisat pod istim modusu) da dovode radnike i da ih placaju minimalac, sve je onda legalno!!
Kako to moze da dila legalno i bez vecih problema? Pa moze taj dovedeni radnik bukvalno ne zivi ovde iako je ovde, sjeti te se nasi gasterbajtera nasih roditelja 70 80g. koji su radili u Njemackoj, Austiji, Francuskoj... u bijednim uslovima i zaradu slali kuci da bi ovde pravili i izdrzavali porodice.
Tako i ovi Nepalci, Marokanci ili Indijci mogu za taj minimalac da se prehrane i nesto da posalju kuci!
Tako to ide dok ne pocnu trazi svoja prava i dok im se status ne promjeni a do tada mogu i da preplave male zemlje!
Gledamo taj ciklus koji vec 100 godina se obrce i okrece po sablonu i do sada je imao uvijek i uvijek konacan isti ishod.
Medjutim ili Ali.
Treba se nadat da ce u Srbiji ili kod nas ovde biti drugacije....jel??
To se ne zove malodusnost to ima drugo Ime i sa time nas ovdasnje vlade hrane...!!