banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jul 2025, 00:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 09 Jun 2011, 09:48 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
cobraunited89 je napisao:
Srbi iz Srbije i Srbi iz Bosne - Nebo i Zemlja, imam rodbine po Beogradu i Novom Sadu, Srbi iz bosne se u srbiji nazivaju Bosanci, a nikako Srbi :P

Sama rec bosanac asocira na viceve i islam. sto nema nikakve veze sa srBstvom, dalje osim razlike u pisanju i govoru, Srbi iz Bosne su po meni licno bolji i posteniji nego Srbi iz Srbije

Ja sam čitao do ovde i dalje neću.To što tebe riječ Bosanac asocira na islam je samo zbog toga što ti nemaš pojma o Bosni i njenoj istoriji.Normalno je da postoje razlike u mentalitetu Srba iz Bosne i Srba iz Srbije.Postoje razlike u mentalitetu Srba iz Niša i Novog Sada.Različiti uslovi života i podneblje nose i razlike u mentalitetu.

@Aleksandar
Srbijanci postoje.Kao i Bosanci.To što ti ne možeš to da svariš ne znači da ne postoje.Srbijanac ne znači posebnu naciju,nego pripadnost određenom regionu,isto kao i Bosanac.Jer,Nađa Higl nije Srpkinja ali jeste Srbijanka.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Nije to isto. Nisu RS i Kosovo nastali na istim osnovama.

nisu? objasni

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 16:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Milanko Djeric je napisao:
Citiraj:

nisu? objasni

Nisu. RS je nastala voljom jednog konstitutivnog naroda koji je morao da stvori svoju dezavnu jedinicu da bi se zastitio od stradanja.

Kosova republik je nastala kroz teroristicki akt jedne nacionalne manjine, koja je podrzana kroz neregularnu akciju NATO-a, a izmedjuostalog je ista ta kosova republik nastala etnickim ciscem Srba i drugih nacionalnih zajednica u periodu 1999 do danas, sa posebno istaknutim periodom 1999-2001, te martovskim pogromom 2004.

Jasnije?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 17:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Silvio Dante je napisao:
Citiraj:

nisu? objasni

Nisu. RS je nastala voljom jednog konstitutivnog naroda koji je morao da stvori svoju dezavnu jedinicu da bi se zastitio od stradanja.

Kosova republik je nastala kroz teroristicki akt jedne nacionalne manjine, koja je podrzana kroz neregularnu akciju NATO-a, a izmedjuostalog je ista ta kosova republik nastala etnickim ciscem Srba i drugih nacionalnih zajednica u periodu 1999 do danas, sa posebno istaknutim periodom 1999-2001, te martovskim pogromom 2004.

Jasnije?

Ovdje očigledno je da postoje dupli standardi. Ako si pravnik, kao što tvrdiš, morao bi da poznaješ ustavno pravo SFRJ, i ustav iz 1974. godine. Koliko god se on nekome sviđao ili ne, bio je temeljni zakonski akt koji je vrijedio na cijeloj teritoriji, sve do raspada zemlje. Po njemu, SFRJ je bila sastavljena od šest republika i dvije autonomne pokrajine (unutar Srbije). Jedna od njih je bila Kosovo, tako da postoji određen stepen državnosti, mada je suverenost bila na nivou Srbije. Na drugoj strani, BiH je ravnopravna federalna jedinica (republika), koja je definisana kao zajednica tri ravnopravna konstituciona naroda, koji je baštine zajednički, ali ni jedan od njih ne može polagati isključivo pravo na nju u cjelini, niti na neki njen dio.
RS je nastala kao produkt rata a ne kao dio BiH-političke tradicije i državnosti, što ne umanjuje njen značaj kao ustavne kategorije u okviru trenutne BiH.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 19:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Po tom istom pravu nije moglo doći do osamostaljenja BiH referendumskom većinom bez saglasnosti jednog o tri naroda, a ipak se to desilo, tako da je rat bio prirodan i legitiman tijek događaja, jer je narušeno osnovno pravo jednog od naroda, tj. druga dva naroda su iskazali neprijateljski akt prema trećem, tako da je nakon toga sve legitimno.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 20:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Kaze ko???

vasington i brisel ne misle tako, a to je jedino bitno...

to vam dodje isto kao kad ovca trazi odredjena prava na parlamentu gdje sjede vukovi saslusaju je, puste da malo skace da vide hoce li jos nesto iskociti i na kraju , pojedu je...

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 21:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
fantastikus1 je napisao:
Kaze ko???

vasington i brisel ne misle tako, a to je jedino bitno...

Nicija nije do zore sijala pa nece ni njihova.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 21:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Sep 2003, 02:52
Citiraj:
Ovdje očigledno je da postoje dupli standardi. Ako si pravnik, kao što tvrdiš, morao bi da poznaješ ustavno pravo SFRJ, i ustav iz 1974. godine. Koliko god se on nekome sviđao ili ne, bio je temeljni zakonski akt koji je vrijedio na cijeloj teritoriji, sve do raspada zemlje. Po njemu, SFRJ je bila sastavljena od šest republika i dvije autonomne pokrajine (unutar Srbije). Jedna od njih je bila Kosovo, tako da postoji određen stepen državnosti, mada je suverenost bila na nivou Srbije. Na drugoj strani, BiH je ravnopravna federalna jedinica (republika), koja je definisana kao zajednica tri ravnopravna konstituciona naroda, koji je baštine zajednički, ali ni jedan od njih ne može polagati isključivo pravo na nju u cjelini, niti na neki njen dio.
RS je nastala kao produkt rata a ne kao dio BiH-političke tradicije i državnosti, što ne umanjuje njen značaj kao ustavne kategorije u okviru trenutne BiH.

ja rekao da sam pravnik? to mi je novo.
jedna od rijetkih stvari (ustvari, vjerovatno jedina) sa kojom se otpilike donekle slazem sa silviom je to da se propisi od birvaktila (izmedju ostalog, i popis iz 1991) uzimaju za jedino mjerilo. ako cemo tako, prije dvije hiljade godina ovo je sve bilo rimsko carstvo, dakle svi treba da se pripoje italiji.

dakle, za RS i kosovo treba da vaze isti standardi. dakle, ako je u njima preko 50% stanovnistva za otcjepljenje, onda treba da se otcijepe. druga stvar je to sto je, sto se mene tice, otcjepljenje i za jedne i za druge potpuno suluda i beskorisna rabota koja samo omogucuje kriminalcima na vlasti da nastave da pljackaju bez da odgovaraju visim autoritetima.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 22:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:

ja rekao da sam pravnik? to mi je novo.
jedna od rijetkih stvari (ustvari, vjerovatno jedina) sa kojom se otpilike donekle slazem sa silviom je to da se propisi od birvaktila (izmedju ostalog, i popis iz 1991) uzimaju za jedino mjerilo. ako cemo tako, prije dvije hiljade godina ovo je sve bilo rimsko carstvo, dakle svi treba da se pripoje italiji.

dakle, za RS i kosovo treba da vaze isti standardi. dakle, ako je u njima preko 50% stanovnistva za otcjepljenje, onda treba da se otcijepe. druga stvar je to sto je, sto se mene tice, otcjepljenje i za jedne i za druge potpuno suluda i beskorisna rabota koja samo omogucuje kriminalcima na vlasti da nastave da pljackaju bez da odgovaraju visim autoritetima.

Ovaj post nije bio adresiran tebi, već Danteu.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 22:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Jasnije?[/quote]

RS je nastala kao produkt rata a ne kao dio BiH-političke tradicije i državnosti, što ne umanjuje njen značaj kao ustavne kategorije u okviru trenutne BiH.[/quote]

БиХ је била равноправна република три конститутивна народа. Одцепљење је могло да се изврши само (и искључиво само!) уз сагласност сва три народа. То се није десило и нелегални референдум је одлучио о издвајању БиХ из СФРЈ. Тим чином је угрожена животна егзистенција једног конститутвног народа и тај народ је имао право да се заштити, као што је то и урадио (да ли је могло боље, друга је тема).

КиМ је била само покрајна и као таква нема право на никакво самоопределење. Није била ни колонија, па нема право ни да као таква може да врши сецесију.

Ја нисам нигде написао да Срби полажи искључиво право на Б/Х већ да је РС производ воље једног конститутивног народа, а Републик Косова производ воље једне националне мањине настао терористичким актом и нелегалном акцијом НАТО-а. Разлика је очигледна.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 22:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Referendum je bio nepotreban, jer je SFRJ prestala da postoji secesijom Slovenije i Hrvatske. Normalno je bilo da ostale republike proglase samostalnost, što su učinile Makedonija, BiH i Crna Gora (da, i Bulatović je prvo potpisao, pa onda prekrižio potpis, nakon "konsultacija" sa Miloševićem). Time je Bulatović učinio mogućim rat u BiH (postojanje, makar i na papiru, treće Jugoslavije koja bi "vodila računa o srpskom narodu, gdje god on se nalazio")

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 22:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Referendum je bio nepotreban, jer je SFRJ prestala da postoji secesijom Slovenije i Hrvatske. Normalno je bilo da ostale republike proglase samostalnost, što su učinile Makedonija, BiH i Crna Gora (da, i Bulatović je prvo potpisao, pa onda prekrižio potpis, nakon "konsultacija" sa Miloševićem). Time je Bulatović učinio mogućim rat u BiH (postojanje, makar i na papiru, treće Jugoslavije koja bi "vodila računa o srpskom narodu, gdje god on se nalazio")

Naravno da je bio potreban (zasto je pokusano da se organizuje ako nije bio potreban?). Secesija Hrvatske je bila nelegalna, jer su Srbi tamo bili konstitutivan narod i morali su da se pitaju. Nisu pitani i produkt toga je bila RSK koje danas nazalost nema.

Srbi u BiH nisu pitani i produkt toga je danas RS koja na veliku zalost tvojih zemljaka ipak ima.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 23:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da li je na žalost ili na radost, nije ni tvoje ni moje da sudimo. Ono o čemu se možemo složiti je da je RS ustavna kategorija, i tu je kraj priče. Niti će biti ukinuta, niti će se otcjepiti. Koliko god se neko trudio da učini ili prvo, ili drugo. Bar ne u neko dogledno vrijeme, koje ćemo doživjeti. Šta će biti u dalekoj budućnosti, bespredmetno je raspravljati.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 23:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Da li je na žalost ili na radost, nije ni tvoje ni moje da sudimo. Ono o čemu se možemo složiti je da je RS ustavna kategorija, i tu je kraj priče. Niti će biti ukinuta, niti će se otcjepiti. Koliko god se neko trudio da učini ili prvo, ili drugo. Bar ne u neko dogledno vrijeme, koje ćemo doživjeti. Šta će biti u dalekoj budućnosti, bespredmetno je raspravljati.

Ukinuti biti nece a da li ce se odcepiti to cemo da vidimo. U svakom slucaju ti o tome neces odlucivati.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 23:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Po tom ustavu, narodi su imali pravo na samoopredjeljenje, dok nacionalne manjine ni u kojem slucaju. Sada svi potezu pitanje autonomije Sandzaka, jer su tamo Bosnjaci( Muslimani) u vecini, a u vecini su zapravo u samo tri opstine u Srbiji, dok su na nivou Srbije zastupljeni sa nekih tri posto, ako i toliko. Ako bi tako gledali, onda bi se jos bar desetak, ako ne i vise opstina u Srbiji moglo otcijepiti, jer tamo Srbi nisu vecina, dok na nivou cijele drzave to je zapravo uglavnom zanemariv procenat.

Vrh

PostPoslato: 09 Jun 2011, 23:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:

Ukinuti biti nece a da li ce se odcepiti to cemo da vidimo. U svakom slucaju ti o tome neces odlucivati.

Ne, ti ćeš.
Jel' ti to meni ukidaš državljanstvo i pravo glasa? Momčino, iz prazne se ne puca.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2011, 07:06 
Bič božji
Bič božji

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:47
Republika Srpska će doći u priliku da odluči kojim putem će da ide, hoće li to biti sutra, za godinu dana, šet ili trideset godina, manje je važno...

Narodu DDR je pedeset godina čekao da Rusi odu kući da bi se vratili u normalno stanje...

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2011, 16:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Silvio Dante je napisao:
STRATOKASTEL je napisao:

Ne, ti ćeš.
Jel' ti to meni ukidaš državljanstvo i pravo glasa? Momčino, iz prazne se ne puca.

Ја можда и хоћу. Ти и твоји истоверници сигурно нећете.

Воља српског народа у РС није сигурно празна пушка. Кад је РС упитању одлучиваће само један народ, а то је српски.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2011, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pun si praznih priča o srpstvu i srpskom narodu, sve je to fino i krasno, ali kad narod treba pomoć da se izvuče iz (ekonomskih) govana, tebe nigdje nema niti će biti da pomogneš. Srbuj ti brate koliko hoćeš, ali nemoj da se kriješ iza cijelog jednog naroda. Patetičan si više!
Javi se kad budeš imao vlastito mišljenje, a ne ono pokupljeno sa NSPM ili dveri.

Vrh

PostPoslato: 10 Jun 2011, 17:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Citiraj:
Republika Srpska će doći u priliku da odluči kojim putem će da ide, hoće li to biti sutra, za godinu dana, šet ili trideset godina, manje je važno...

Neće odlučiti nego će da odluče za nju svi ćemo kad tad u jednu vreću zvana EU pa će ti biti svejedno jesi li Varcar Vakuf ili Mrkonjić Grad.
Citiraj:
Narodu DDR je pedeset godina čekao da Rusi odu kući da bi se vratili u normalno stanje...

Jeste, pa sad kukaju na istoku za njom, a na zapadu hoće da ponovo dižu zid jer su sa istoka svi njima došli i sje8ali im koncepciju.
O nama ovdje će da odlučuju isti oni koji su nacrtali granice ove banana države, a rezultat težnje za odcjepljenjem po mojoj prognozi će biti Solomonsko rješenje - ubrzan prijem u EU, svi u jednu homogenu cjelinu, nema granica i mirna Bosna. Em jednostavnije em jeftinije.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 305 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 16  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]