Citiraj:
Ovdje očigledno je da postoje dupli standardi. Ako si pravnik, kao što tvrdiš, morao bi da poznaješ ustavno pravo SFRJ, i ustav iz 1974. godine. Koliko god se on nekome sviđao ili ne, bio je temeljni zakonski akt koji je vrijedio na cijeloj teritoriji, sve do raspada zemlje. Po njemu, SFRJ je bila sastavljena od šest republika i dvije autonomne pokrajine (unutar Srbije). Jedna od njih je bila Kosovo, tako da postoji određen stepen državnosti, mada je suverenost bila na nivou Srbije. Na drugoj strani, BiH je ravnopravna federalna jedinica (republika), koja je definisana kao zajednica tri ravnopravna konstituciona naroda, koji je baštine zajednički, ali ni jedan od njih ne može polagati isključivo pravo na nju u cjelini, niti na neki njen dio.
RS je nastala kao produkt rata a ne kao dio BiH-političke tradicije i državnosti, što ne umanjuje njen značaj kao ustavne kategorije u okviru trenutne BiH.
ja rekao da sam pravnik? to mi je novo.
jedna od rijetkih stvari (ustvari, vjerovatno jedina) sa kojom se otpilike donekle slazem sa silviom je to da se propisi od birvaktila (izmedju ostalog, i popis iz 1991) uzimaju za jedino mjerilo. ako cemo tako, prije dvije hiljade godina ovo je sve bilo rimsko carstvo, dakle svi treba da se pripoje italiji.
dakle, za RS i kosovo treba da vaze isti standardi. dakle, ako je u njima preko 50% stanovnistva za otcjepljenje, onda treba da se otcijepe. druga stvar je to sto je, sto se mene tice, otcjepljenje i za jedne i za druge potpuno suluda i beskorisna rabota koja samo omogucuje kriminalcima na vlasti da nastave da pljackaju bez da odgovaraju visim autoritetima.