banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 16:16

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Avg 2011, 21:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Miodrag96 je napisao:
]

Pa šta sam napisao da nije korektno?

pises jednostavno nepotrebno, eksponiras se nebitnim komentarima... to ti je prijateljski savjet (vjerovao ili ne) ako hoces u buducnosti da guras politiku u zivotu.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 21:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Okt 2009, 17:52
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Miodrag96 je napisao:
]

pises jednostavno nepotrebno, eksponiras se nebitnim komentarima... to ti je prijateljski savjet (vjerovao ili ne) ako hoces u buducnosti da guras politiku u zivotu.

Pa ako današnji političari mogu da si dopuste da psuju, kradu i čine razna druga nedjela, mogu i ja da pišem određene stvari, a još nisam političar. Ni jedan moj post nije neistinit, a to što se Vama ili nekom drugom čini da je nepotreban, ja tu stvarno ne mogu pomoći.

Pobogu, ne vodimo državu preko foruma već samo diskutujemo :wink:

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 21:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Miodrag96 je napisao:
Miodrag96 je napisao:
]

Pa ako današnji političari mogu da si dopuste da psuju, kradu i čine razna druga nedjela, mogu i ja da pišem određene stvari, a još nisam političar. Ni jedan moj post nije neistinit, a to što se Vama ili nekom drugom čini da je nepotreban, ja tu stvarno ne mogu pomoći.

Pobogu, ne vodimo državu preko foruma već samo diskutujemo :wink:

kakve to veze ima, nije ni Dodik odmah krenuo s pljuvackom politikom i javnim psovkama i nepersiranjem nikoga...
Nije ti opravdanje ako oni mogu gore, ja mogu bar lose ili nepotrebno. Smisli neki svoj stav i guraj to, ovako i ti pocinjes liciti na politicara koji mlati praznu slamu. A tek ti je 15 god...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 21:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
naravno da znam za "tisucu", pa i rusi tako kazu hiljada, ali to uopste nije relevantno, fluktacija rijeci nije uopste cudna pojava... a mi ovde govorimo o vecoj stepenici, a to su pismo i narjecje...

Pa ti si prvi pokrenuo to o "fluktuaciji rijeci":

i ne postoji rijec USPOREDBA u srpskom jeziku, nego poredjenje.

Dakle, nije toliko bitna svaka rijec, dok se razumijemo :P

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 21:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Miodrag96 je napisao:
Citiraj:
Šta je sa onim dijelom o ekavskom i ijekavskom?

To su samo narječja, i na to trebamo biti ponosni jer upotrebljavajući ravnomjerno oba narječja bogatimo svoj jezik razlikama, kao npr. Englezi koji imaju različite naglaske. U slučaju Engleskog jezika, anglicizmi, čiji akcenat može biti komparacija između ekavice i ijekavice.

Znam Miodraže,a i nisam tebe pitao.Pitanje se odnoslio na jedan određen dio jelly-jevog posta.....

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Taj ko je rekao da je na zapadu 50% stanovnistva sa visokom skolom se debelo provalio, ako ima 10% i to je dobro. I mislim da kod nas nema ni 5% stanovnika visoku strucnu spremu ( sad moguce zbog hiperprodukcije s privatnih fakulteta).
Nedavno je izasao clanak u Novostima o tome da je Srbija zemlja sa najvise doktora nauka u Evropi - na jednom privastnom faksu, jedan profesor je u 4-5 godina promovisao oko 25 doktora nauka, a praksa je da u toku radnog vijeka jedan profesorpromovise ne vise od 10 doktora.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 23:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
laoce je napisao:
Taj ko je rekao da je na zapadu 50% stanovnistva sa visokom skolom se debelo provalio, ako ima 10% i to je dobro. I mislim da kod nas nema ni 5% stanovnika visoku strucnu spremu ( sad moguce zbog hiperprodukcije s privatnih fakulteta).
Nedavno je izasao clanak u Novostima o tome da je Srbija zemlja sa najvise doktora nauka u Evropi - na jednom privastnom faksu, jedan profesor je u 4-5 godina promovisao oko 25 doktora nauka, a praksa je da u toku radnog vijeka jedan profesorpromovise ne vise od 10 doktora.

ovde je ispod 10% sa fakultetom,ni privatni fakulteti nisu digli taj procenat,iako izbacuju diplomce kao na traci,verovatno ce uskoro i preci 10%...u eu je veci procenat diplomiranih...
ovde je problem sto je veliki procenat nezaposlenih sa fakultetskom diplomom...pa cak ima nezaposlenih u strukama koje su oznacene kao one gde ima deficit kadrova...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
laoce je napisao:

Ovde pise da "some college", sto odgovara nasoj visoj skoli ima 55,6%, dok pravi fakultet ima 38,5%.

Educational attainment in the United States, Age 25 and Over (2009)[18] Education Percentage
High school graduate 86.68%
Some college 55.60%
Associates and/or Bachelor's degree 38.54%
Master's degree 7.62%
Doctorate or professional degree 2.94%

Izvor: http://en.wikipedia.org/wiki/Education_ ... ted_States

Sto se tice Srpskog i Evropskog prosjeka pogledajte ovde: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2078 ... ku-diplomu

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 23:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
laoce je napisao:

Ovde pise da "some college", sto odgovara nasoj visoj skoli ima 55,6%, dok pravi fakultet ima 38,5%.

Educational attainment in the United States, Age 25 and Over (2009)[18] Education Percentage
Some college 55.60%
Master's degree 7.62%

Sto se tice Srpskog i Evropskog prosjeka pogledajte ovde: http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/2078 ... ku-diplomu

nisi u pravu, to ne odgovara nasoj visoj skoli.

Vrh

PostPoslato: 18 Avg 2011, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Šta ne odgovara, više je priznata srednja škola sa zapada nego naš fakultet, 95% ovih naših kvazifakulteta nigdje nije priznato niti će kada biti, a kad negdje na zapad dođeš sa diplomom nekog našeg fakulteta ljudi se odvale smijati.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 00:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
Šta ne odgovara, više je priznata srednja škola sa zapada nego naš fakultet, 95% ovih naših kvazifakulteta nigdje nije priznato niti će kada biti, a kad negdje na zapad dođeš sa diplomom nekog našeg fakulteta ljudi se odvale smijati.

pusti ti to, nasi inzenjeri kad se zaposle na zapadu na poslovima koje mozes raditi kao kvalifikovani radnik, vrlo brzo napreduju u odnosu na kolege...

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 00:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Zalosno je koliko ljudi ne poznaju sopstveni jezik.

Takodje je zalosno sto je doslo vrijeme da sa boljompolovinom budem na istoj "strani".

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 00:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

shakal je napisao:
Zalosno je koliko ljudi ne poznaju sopstveni jezik.

Takodje je zalosno sto je doslo vrijeme da sa boljompolovinom budem na istoj "strani".

i ja kazem

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 07:51 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51

Nije u pitanju šta više vrijedi ili šta je više priznato nego gdje se koja "titula" nalazi na akademskoj ljestvici.Koje zvanje je u rangu kojeg.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 10:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
jellyfish je napisao:
laoce je napisao:

Some college 55.60%
Master's degree 7.62%

Neko je vec odgovorio da college nije fakultet, to je samo srednja skola, ovo drugo na listi samo djelimicno odgovara nasoj visokoj strucnoj spremi, vazi se u potpunosti samo trece na listi.
Isto tako i ovi podaci iz Blica su , sto bi Hercegovci rekli - nidje veze. Tamo stoji da u Hrvatskoj 15% lstanovnistva je visokoobrazovano, a po popisu iz 2001 taj procenat je 7 %. Za ostale nisam provjeravao.
Da, to sto je tamo navedeno su podaci za stanovnistvo od 25 - 65 godina.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 14:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sjecam se price kolege koji je studirao u austriji :
kolegi nije radio internet u sobi i ode do administratora da vidi sta se desava, i skontaju da je sve fizicki u redu, i nakon nekog vremena kad nije radilo, ovaj admin mu predlozi da reinstalira windows jer je skontao da bi to moglo pomoci. i taj moj kolega kaze "ok, sad cu ja reinstalirati pa ti se javim za sat vremena)... a administratorova reakcija "TI ZNAS REINSTALIRATI WINDOWS?"

(kolega nije inace studirao nista sto ima posebne veze sa kompjuterima, pa vi sad vidite koliko su njihovi fakulteti ograniceni kad oni tako reaguju na studente koji imaju znanje i van onog sto se uci)

PS
Slazem se sa konstatacijom protiv privatnih fakulteta kod nas.

Vrh

PostPoslato: 19 Avg 2011, 14:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
I ti stvarno vjeruješ u takve priče :roll:
pa da je to tako ne bi oni u informatičkom smislu bili toliko ispred nas, toliko ispred da ih i ne vidimo, pa sve novo sa polja računarstva i informatike što se pojavi dođe sa tog neukog i nepismenog zapada.
Šta smo mi to revolucionarno ponudili zapadu osim uslovno dobre sarme i pasulja, ponudili smo u smislu nauke, tehnologije, informatike go kurac.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 14:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I ti stvarno vjeruješ u takve priče :roll:
pa da je to tako ne bi oni u informatičkom smislu bili toliko ispred nas, toliko ispred da ih i ne vidimo, pa sve novo sa polja računarstva i informatike što se pojavi dođe sa tog neukog i nepismenog zapada.
Šta smo mi to revolucionarno ponudili zapadu osim uslovno dobre sarme i pasulja, ponudili smo u smislu nauke, tehnologije, informatike go kurac.

Alo momak, to mi je jedan od boljih prijatelja, i nema sta tu da se vjeruje i ne vjeruje, to je tako.
I niko ne govori o informatickoj zaostalosti/napretku, nego o tome na koji nacin se tamo obrazuje akademski gradjanin ili slicno. Niko ne spori da na vrhunskim fakultetima informatike na zapadu ne dobijas istinski vrhunsko znanje i ako si talentovan da ces izaci kao dobar strucnjak, ali sta taj strucnjak zna drugo u zivotu osim toga za sta je skolovan?
Mi em smo inteligentniji, em smo svestraniji, to je poenta, ne osporavam ja njihove fakultete ili znanje.
S tim u vezi odgovor na tvoje pitanje: mi im konstantno u nauci i tehnologiji dajemo ono sto je njima najpotrebnije, MOZGOVE.
Ja sam lijepo rekao da od 2 najbitnija naucnika za covjecanstvo tu je 1.5 Srba.
Koliko svjetskih naucnika su npr. dali Albanci?
Koliko inovacija u svijetu potice od Albanskih pronalazaca?

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 18:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Niko ne spori da na vrhunskim fakultetima informatike na zapadu ne dobijas istinski vrhunsko znanje i ako si talentovan da ces izaci kao dobar strucnjak, ali sta taj strucnjak zna drugo u zivotu osim toga za sta je skolovan?
Mi em smo inteligentniji, em smo svestraniji, to je poenta, ne osporavam ja njihove fakultete ili znanje.

Imam jedno pitanje za tebu u nezi sa ovom tezom: recimo da si toliko bogat da možeš da osnuješ veliku firmu koja bi se bavila nekom visokom tehnologijom. Da li bi u tom slučaju želio da zaposliš nekog "inteligentnog i svestranog" (nema načina da se ovo empirijski utvrdi po nekoj skali), ili bi kopao i rukama i nogama da zaposliš onoga ko je najbolji u struci (ovo nije teško da se utvrdi, jer su rezultati vidljivi), pa makar osim te svoje specijalnosti ne znao hljeba da se najede?
S tim u vezi odgovor na tvoje pitanje: mi im konstantno u nauci i tehnologiji dajemo ono sto je njima najpotrebnije, MOZGOVE.

Ovo je šuplja priča, urbani mit. Razvijene zemlje uzimaju sve mozgove redom, nikome ne piše na čelu ni ko je ni šta je, već je bitno koliko zna. Što više, to bolje. A samo radi ravnanja, najcjenjeniji stručnjaci su Azijati, što jest-jest. Sa njima se niko ne može porediti.

Vrh

PostPoslato: 21 Avg 2011, 23:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

STRATOKASTEL je napisao:
Niko ne spori da na vrhunskim fakultetima informatike na zapadu ne dobijas istinski vrhunsko znanje i ako si talentovan da ces izaci kao dobar strucnjak, ali sta taj strucnjak zna drugo u zivotu osim toga za sta je skolovan?

Imam jedno pitanje za tebu u nezi sa ovom tezom: recimo da si toliko bogat da možeš da osnuješ veliku firmu koja bi se bavila nekom visokom tehnologijom. Da li bi u tom slučaju želio da zaposliš nekog "inteligentnog i svestranog" (nema načina da se ovo empirijski utvrdi po nekoj skali), ili bi kopao i rukama i nogama da zaposliš onoga ko je najbolji u struci (ovo nije teško da se utvrdi, jer su rezultati vidljivi), pa makar osim te svoje specijalnosti ne znao hljeba da se najede?

Ovo je šuplja priča, urbani mit. Razvijene zemlje uzimaju sve mozgove redom, nikome ne piše na čelu ni ko je ni šta je, već je bitno koliko zna. Što više, to bolje. A samo radi ravnanja, najcjenjeniji stručnjaci su Azijati, što jest-jest. Sa njima se niko ne može porediti.

Ok, ali Azijati su tako daleko :)
Odgovor na tvoje prvo pitanje: Naravno da bih odabrao najstrucnijeg, ali postavlja se pitanje sta je danas najstrucnije? Evo ako cemo ostati u toj programerskoj semi - da li mi treba neki super strucan programer koji samo zna da programira ili je recimo uz to sve i pismen
ili uz to sve poznaje vise od maternjeg jezika
ili uz to sve se bavi muzikom, umjetnoscu ili sportom?
Ako nisi primjetio danas ti u svakom poslu treba i cijeni da imas neku dodatnu kreativnost, pa makar bio i recepcioner u hotelu...

Nije ni u kojoj firmi, koja bi bila ekvivalentna necemu sto ti insinuiras, samo i jedino cijenjen neko ko svoj uzi posao moze da uradi savrseno.
Moja kolegica npr. je dobila posao kao arhitekta ispred jednog drugog kandidata cisto zato sto je navela da odlicno poznaje engleski jezik (sto su joj i provjerili), a ovaj iako je imao prednost, vjerovatno vec nesto iskustva (ili mozda malo bolje ocjene na faxu, mada ne puno bolje jer je njoj prosjek preko 9)... O tome ti pricam, i evo pogledaj kod nas kakva je situacija pri zaposljavanju, kod privatnika. Nece te taj drzati da mu radis nesto i usporavas firmu i doucavas uporedo s tim racunare i engleski, ako mu se vec neko svestraniji prijavio za posao (a recimo da je izvorni posao ekonomista ili pravnik).

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 150 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]