STRATOKASTEL je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Niko ne spori da na vrhunskim fakultetima informatike na zapadu ne dobijas istinski vrhunsko znanje i ako si talentovan da ces izaci kao dobar strucnjak, ali sta taj strucnjak zna drugo u zivotu osim toga za sta je skolovan?
Mi em smo inteligentniji, em smo svestraniji, to je poenta, ne osporavam ja njihove fakultete ili znanje.
Imam jedno pitanje za tebu u nezi sa ovom tezom: recimo da si toliko bogat da možeš da osnuješ veliku firmu koja bi se bavila nekom visokom tehnologijom. Da li bi u tom slučaju želio da zaposliš nekog "inteligentnog i svestranog" (nema načina da se ovo empirijski utvrdi po nekoj skali), ili bi kopao i rukama i nogama da zaposliš onoga ko je najbolji u struci (ovo nije teško da se utvrdi, jer su rezultati vidljivi), pa makar osim te svoje specijalnosti ne znao hljeba da se najede?
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
S tim u vezi odgovor na tvoje pitanje: mi im konstantno u nauci i tehnologiji dajemo ono sto je njima najpotrebnije, MOZGOVE.
Ja sam lijepo rekao da od 2 najbitnija naucnika za covjecanstvo tu je 1.5 Srba.
Koliko svjetskih naucnika su npr. dali Albanci?
Koliko inovacija u svijetu potice od Albanskih pronalazaca?
Ovo je šuplja priča, urbani mit. Razvijene zemlje uzimaju sve mozgove redom, nikome ne piše na čelu ni ko je ni šta je, već je bitno koliko zna. Što više, to bolje. A samo radi ravnanja, najcjenjeniji stručnjaci su Azijati, što jest-jest. Sa njima se niko ne može porediti.
Ok, ali Azijati su tako daleko

Odgovor na tvoje prvo pitanje: Naravno da bih odabrao najstrucnijeg, ali postavlja se pitanje sta je danas najstrucnije? Evo ako cemo ostati u toj programerskoj semi - da li mi treba neki super strucan programer koji samo zna da programira ili je recimo uz to sve i pismen
ili uz to sve poznaje vise od maternjeg jezika
ili uz to sve se bavi muzikom, umjetnoscu ili sportom?
Ako nisi primjetio danas ti u svakom poslu treba i cijeni da imas neku dodatnu kreativnost, pa makar bio i recepcioner u hotelu...
Nije ni u kojoj firmi, koja bi bila ekvivalentna necemu sto ti insinuiras, samo i jedino cijenjen neko ko svoj uzi posao moze da uradi savrseno.
Moja kolegica npr. je dobila posao kao arhitekta ispred jednog drugog kandidata cisto zato sto je navela da odlicno poznaje engleski jezik (sto su joj i provjerili), a ovaj iako je imao prednost, vjerovatno vec nesto iskustva (ili mozda malo bolje ocjene na faxu, mada ne puno bolje jer je njoj prosjek preko 9)... O tome ti pricam, i evo pogledaj kod nas kakva je situacija pri zaposljavanju, kod privatnika. Nece te taj drzati da mu radis nesto i usporavas firmu i doucavas uporedo s tim racunare i engleski, ako mu se vec neko svestraniji prijavio za posao (a recimo da je izvorni posao ekonomista ili pravnik).