Citiraj:
Mozda nisi znao: 1990 godine Vuk Draskovic je bio gost na sarajevskom radiju "202" i tada izjavio (parafraziram):
Ko se usudi da ponese muslimansku zastavu ostat ce i bez ruke i bez zastave.
(Ti kao covjek odan Bogu vjerovatno znas sta znaci ovakva izjava upucena vjerniku)
Kasnije je, nakon buke koju je podigao tom izjavom to tumacio kao pjesnicku metaforu.
Iste 1990 oko Sarajeva su postavljeni topovi i tenkovi i to je bilo na naslovnoj strani sarajevskog lista "Oslobodjenje" (tad najjaceg dnevnog lista). Odmah sutradan je pisalo da je u pitanju vojna vjezba i demanti da je toliko cijevi bilo upereno u Sarajevo. Iz tih istih cijevi je kasnije pucano na grad.
interesantno, interesantno. ne bi bilo fer da se ne sjetimo, takodje, i bivseg predsjednika bih, covjeka cija je stranka trenutno na vlasti u federaciji bih i ciji jedan od prvih saveznika sada sjedi u predsjednistvu bih, a po kome su nedavno htjeli da nazovu i najvazniju ulicu u sarajevu. sjetimo se da je on napisao djelo "islamska deklaracija" u kojem navodi "ne moze postojati miran suzivot izmedju islamskih i neislamskih drustava i politickih institucija". tamo gdje su muslimani vecina. sad, sta sad srbi treba da misle, kad su na vlasti u bih oni kojima je on idol? vidis zasto za bosnu kazu da je "jugoslavija u malom".
@Freak
prica o balkanu kao raskrsnici puteva sa svih strana svijeta je vrlo suplja. prije koju godinu sam negdje procitao jedan vrlo interesantan clanak na tu temu, gdje se govori kako su, ustvari, glavni putevi od azije do evrope vodili preko mora, tj. da je ta vrsta trgovine uvijek bila mnogo popularnija. a sve je bilo vezano za to sto grci nisu htjeli da finansiraju neki put kroz srbiju kad je bila olimpijada u atini, pa se svi pitali "pobogu, kako to da nece? zar im to ne odgovara? zar nije ovo uvijek bio centar i raskrce kuda su prolazili svi putevi". pa se ispostavilo da nije bas bilo tako i da je to samo jos jedna od nasih izmisljotina kojom pokusavamo sebi da pridajemo veci znacaj nego sto to stvarno jeste.
Citiraj:
SFRJ je imala veliki znacaj htio ti to prihvatit ili ne....TITO je jedini imao petlje i moci da kaze i rusima i amerima da nece da mu drzava bude pod njihovim patronatom....jesi vidio na sta su licile zemlje pod njihovom komandom (poljska, njemacka, cehoslovacka.....), ni blizu SFRJ....amerika nije mogla da demonstrira bijedu socijalizma na primjeru SSSR-a zato sto su svi znali da je SSSR pocivao na tipicnoj diktaturi dok sa SFRJ to nije bio slucaj....SFRJ je bila bas socijalisticki uredjena drzava....i samim tim puno bolji primjer za raspad socijalizma....
A u pravu si za jedno...u socijalizmu jeste ideja da su svi jednaki i da se ne mora MNOGO raditi da bi se imalo al se MORA raditi, ne stavlja se na prvo mjesto materijalno vec duhovno u covjeku....kod amerikanaca je obratno...ako ti san nije da jednog dana budes milijarder onda sa tobom nesto nije u redu....a pogledaj ko u americi radi...da li oni koji imaju para ili oni koji nemaju....
sfrj nije imala nikakav ili skoro nikakav znacaj, ma kako to tebi tesko bilo da prihvatis. mozda bi nam bilo bolje da tito nije imao takvu "petlju", pa da nam je drzava bila pod americkim patronatom. ovo da njemacka nije bila ni blizu sfrj cu shvatiti kao stamparsku gresku, jer ne vjerujem da bi to iko mogao svjesno napisati.
sssr pocivao na klasicnoj diktaturi? pa, kako onda objasniti da je na izborima u jugoslaviji do 1990 postojala samo komunisticka
partija jugoslavije, i da su na prvim visestranackim izborima glatko izgubili? ako to nije diktatura, ja onda stvarno ne znam sta je.
u americi svi rade, izuzev onih koji nemaju para, sto je uglavnom zato sto ne rade. nikom u americi nije san da bude milijarder, nesto drugo je tu u pitanju. imaju takvu propagandnu masineriju da im mi mozemo samo zaviditi, kojom svoj narod ubjedjuju da nista bolje od amerike ne postoji.
Citiraj:
Niko nije rekao da je slucajnost vec nemar...ljudi nece da razmisljaju glavom....drago mi je da ti razmisljas....al ajd mi onda reci zasto smo ovde ratovali....i zasto cemo opet....zasto se ta besmisao ponavlja.....al reci mi neki stvarni razlog a ne nesto tipa "krivi su muslimani".....
stvarni razlog? stvarnog, realnog i opipljivog razloga nema. ne znam zasto se ovde stalno ratuje. ali sam veoma sklon da povjerujem u ono sto je ivo andric pisao, na sta je neko vrlo lijepo postavio link, tj. da je "bosna zemlja mrznje". ili da povjerujemo u "realne" razloge da je, za gradjanske ratove ovde, krivac dva puta bila njemacka i jednom amerika. pa da odma pocnemo da smisljamo ko ce biti krivac za sljedeci rat. mozda rusija, red je da malo okrivljujemo i istok, da ne bude samo zapad.
Citiraj:
Znaci da si ipak jedan od onih sto je zapalio odavde pa nam sad prodaje patriotizam....
kad te moja biografija toliko zanima, da te razveselim. da, zapalio sam odatle prije citava 4 mjeseca, a prije toga sam od rodjenja pa do 1995 bio u sarajevu, a od 1995 do 2007 u banjaluci. tako da, tehnicki, i ja mogu tebi da kazem "ti sto rata ni vidio nisi meni ovde prodajes pricu o bratsvu i jedinstvu"...i tako to ide, sve u krug