banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 07:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Buđenje iz sna
PostPoslato: 01 Feb 2008, 21:02 
žaoka je napisao:
...momcicu, mozda bi trebalo da znas da su prve ozbiljne vojne akcije bile upadi hrvatske vojske u sijekovac i citave jedne brigade na kupres...onda je bila dobrovoljacka...pa tuzlanska...onda su bili srbi agresori...

red bi bio da se vi jednom naucite razlikovati pojam "Hrvatska" od "Bosna" i koji je koji narod... nije red mijesati pojmove, a i dosadno je da pricamo ko je sta uradio... evo to radimo od kako je nastao ovaj forum i dokle smo stigli?

svakih pet minuta na pocetak....

Ima li iko Lajcakov broj telefona, da ga ukljucimo na forum.... :lol:

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 21:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jan 2008, 21:02
...nauci nesto...poceo si sa agresijom, a ovo je hronologija...

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 21:21 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2008, 01:32
žaoka je napisao:
aco51 je napisao:
Cudno,Kako to da niko Bjeljinu ne spominje?
Ko je tamo izazvao guzvu?

...biljana i babo...pa ja...

Ah tako,a Arkan i delije smirivali situaciju.

Vrh

PostPoslato: 01 Feb 2008, 21:48 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 29 Jan 2008, 21:02
...koji arkan...nikad nije naucio da puca...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 09:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Zagor-Te-Nay je napisao:
Sumnjam, da neko ko prezire, kao ti npr, Bosnjake, pa cak i dovodi u pitanje postojanje samih Bosnjaka, zna sta ti isti misle. Kako se ja to dokazujem da sam veci Bosnjo od "njihA". Prosvjetli me, molim te.

Ne prezirem ja Bosnjake, niti ih dovodim u pitanje.
Nacija Bosnjak postoji od 1993. godine do tada je postojala nacija Musliman.
Apsolutni legalizam.
Ako isti hoce raspodjelu vlasti po popisu iz 1991. godine - bujrum. Tada Bosnjaka nije bilo. A i danas dan ima jedan veliki broj ljudi u BiH koji su napisali u rubrici nacija - MUSLIMAN.
Toliko o tome.

Prezirem sve ljude koji su pobjegli i onda ovima koji su ostali sole pamet.
A ti si jedan od tih, pun mrznje i ljutnje.
Sam napisa da mrzis SVE Srbe i Hrvate. Meni dovoljno, ne znam ostalima.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 10:40 
Sinny je napisao:
Zagor-Te-Nay je napisao:
Sumnjam, da neko ko prezire, kao ti npr, Bosnjake, pa cak i dovodi u pitanje postojanje samih Bosnjaka, zna sta ti isti misle. Kako se ja to dokazujem da sam veci Bosnjo od "njihA". Prosvjetli me, molim te.

Ne prezirem ja Bosnjake, niti ih dovodim u pitanje.
Nacija Bosnjak postoji od 1993. godine do tada je postojala nacija Musliman.
Apsolutni legalizam.
Ako isti hoce raspodjelu vlasti po popisu iz 1991. godine - bujrum. Tada Bosnjaka nije bilo. A i danas dan ima jedan veliki broj ljudi u BiH koji su napisali u rubrici nacija - MUSLIMAN.
Toliko o tome.

Prezirem sve ljude koji su pobjegli i onda ovima koji su ostali sole pamet.
A ti si jedan od tih, pun mrznje i ljutnje.
Sam napisa da mrzis SVE Srbe i Hrvate. Meni dovoljno, ne znam ostalima.

Kolega... pa nismo svi pobjegli... vecinom smo istjerani...

Ja konvojem crvenog krsta (sve srbi organizovali...), moja stara nana u camac pa preko Save (od cega je to ona trebala da "pobjegne" u svojoj 73-oj).... i tako to...

a sada oni koji su nas istjerali likuju i "rukovode" nasom zemljom... e zato "solimo pamet"...

ti si malo zabrljao pojmove, cini mi se...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
- ja mislim da su Srbi poceli rat jer se rat pocinje granatama i vojskom a ne kriminalnim djelom kao pucanje na svatove... izjave srpskih vodja pred i u toku rata govore o ciljevima totalnog istrebljenja drugih naroda i ubjedjenju da je to moguce zbog kolicine oruzja i pomoci iz srbije,
- iz one krnjave Juge se moralo izaci jer je Milosevic bio totalni ludak i pokusavao da zadrzi nesto prijeteci vojskom, a to ne volim i nikada ne bi prihvatio suzivot pod prijetnjom oruzjem (poenta: bolje rat nego pakt - fazon)
- svi smo bili dovoljno zagrizeni i zaludjeni i na jedan ili drugi nacin smo doprinjeli ratu (neko suludom osjecaju dominancije neko granatama)
- tesko je reci da postoji manji ili veci zlocin, ali ipak su srbi bili najokrutniji i "najaktivniji"
- Volja za suzivotom i pomirenjem je najmanja kod hrvata, zatim kod srba pa kod bosnjaka najvise iz razloga sto prve dvije skupine imaju "zaledje" dok je treca u strahu da izgubi BiH vise voljna za saradnju

Price ko je poceo rat su meni tako smjesne, to je polemika sta je starije kokoska ili jaje.
Rat smo poceli svi zajedno, neko malo ranije, neko malo kasnije. Za svaki grad i svako selo se moze drugacije pricati.
U tom nesrecnom Sijekovcu koji toliko povlacite ovdje, rat poceli Muslimani i Hrvati u martu.
U Doboju Srbi 02.05.
U Tuzli Muslimani 15.05.
U Zenici, Zavidovicima i drugim mjestima srednje Bosne Muslimani u maju i junu.
Da ne nabrajam dalje, poenta je bila da su oni koji su bili jaci u nekom mjestu to prvi odradjivali. Problem je samo bio sa nekim mjestima gdje su snage bile izjednacene, i cekalo se ko ce prvi da udari.
Posto sam iz Doboja dobro se sjecam tog nikada javno priznatog dogovora izmedju SDA i SDS o podjeli Doboja na 2 dijela, a linija je trebala ici pa skoro kroz sam centar grada. I veoma interesantno je da se tacno znalo da je SDA naoruzavala samo taj dio, a SDS samo drugi dio. Tako da mi sve price bilo koga sa bosnjacke strane o borbi za jedinstvenu i cjelovitu BiH su tako smjesne.

Ovo sto pricas o Milosevicu apsolutno nije tacno.
Odnosno, on jeste bio lud, ali iskljucivo lud za vlascu. Covjek koji je bio spreman sve da uradi samo da ostane na vlasti. On se ni jednog jedinog trenutka nije borio za interese srpskog naroda na bilo kom dijelu bivse Jugoslavije, vec iskljucivo za sebe. Ako je u njegovom interesu bilo da bude srpski nacionalista, on je to bio, ako je trebalo biti mirotvorac i to je bio. Znaci samo vlast i novac su njega interesovale. Sjetite se svi samo onih sankcija 1994. godine, kad su nam naftu prodavali po 3 puta vecoj cijeni. Znaci ko fol pokazemo zapadu kako mi hocemo da umirimo bosanske Srbe, a ujedno zaradimo extra profit. Divota.
O naoruzavanju VRS iz Srbije! Da, naoruzavali su nas. Prodavali su nam municiju po 4 puta vecoj cijeni, a kupovali od nas drvo po 4 puta manjoj cijeni. I tako dalje i tako dalje. Danima bi se moglo pricati o svemu tome. Ukratko - Milosevic najveci neprijatelj Srba u novijoj istoriji!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja se divim ljudima kao sto su bili Izetbegovic i Tudjman. Oni su mrzili Srbe, i to ni jednog milisekunda nisu pokusavali sakriti. Dobro se sjecam kad Tudjman mora izgovoriti tu rijec Srbin odmah pocne da se trese donja usna, i sav se namrsti. Veoma slicno je bilo i sa Izetbegovicem. A trenutno su takvi Silajdzic, Ceric i ne mogu se sjetiti imena sad onom tipu sto je predvodio povratak u Podrinje. A kad gledas ove srpske spodobe koji sebe nazivaju politicarima, nikad nisi svjestan, sta su oni i sta hoce. Sa vasima se tacno zna, i nema lazi, nema prevare.

O tome ko je bio najokrutniji i najaktivniji, isto kokoska i jaje.
Da Srbi su uzasne stvari cinili 1992 godine, i jos Srebrenica u 1995. Bosnjaci 1995. ni malo nisu zaostali za Srbima, samo je broj zrtava mnogo manji jer je vec teritorija bila etnicki kompaktna, i nije se moglo uletiti u grad pun neprijatelja i onda izivljavati nad njima. Ali su to dobro radili nad zarobljenim pripadnicima VRS i obicnim gradjanima. Hrvati opet zasebna prica. Mrze i Srbe i Bosnjake, i onda gdje im odgovara u koaliciji s jednim, a samo 10km dalje u koaliciji s drugim (111. HVO brigada Zepce ratovala s VRS na Maglaju i Zepcu, a 10-20km dalje 110.HVO brigada zajedno s ARBiH protiv VRS u okolini Doboja).
U osnovi veoma je tesko navesti da je bilo ko u proteklom ratu zauzeo neku teritoriju, a da je nije opljackao i izivljavao se nad zarobljenim. I ja sumnjam da ce ikada ijedan rat biti bez toga.
Pa pogledajte mi se ovdje godinama pljujemo radi Srebrenice i nekoliko hiljada mrtvih, a Amerikanci do sada ubili preko milion Iracana i nikom nista. Idemo dalje.
Suvise smo mi mali, jadni i bedni, a mislimo da se cio svijet okrece oko nas.

Eto Nadrealac, mislim da je ovo bilo ljudski.
Molim samo da spodobe tipa Zagora, Texa Vilera, Bleka Stene i ostalih ne odgovaraju na ovaj post :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 11:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:

Ja konvojem crvenog krsta (sve srbi organizovali...), moja stara nana u camac pa preko Save (od cega je to ona trebala da "pobjegne" u svojoj 73-oj).... i tako to...

a sada oni koji su nas istjerali likuju i "rukovode" nasom zemljom... e zato "solimo pamet"...

OK! Izvinjavam se sto i to ne navedoh.
Veoma veliki broj ljudi je i istjeran. Ali Nadrealac nisu tebe Srbi protjerali u neku zemlju EU, vec samo iz RS. Ko je tebi branio da se istog ternutka ne prikljucis ARBiH i boris za svoj grad?????????????????????????????????????????????
E o tome ja pricam.
Ja se divim svojim dobojlijama koji su istjerani maja 1992-ge, a vec jula skoro pa uzeli nazad Doboj. To su heroji! Moji neprijatelji tada bili, ali heroji.
I ovo sto pricam isto vrijedi i za Srbe koji su isto raznim semama i semicama (boga pita koliko davajuci lokalnim mafijasima) izasli iz Sarajeva, Zenice, Tuzle................... i pravac Srbija ili preko bare. Otpadak srpskog roda.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 11:25 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:

OK! Izvinjavam se sto i to ne navedoh.
Veoma veliki broj ljudi je i istjeran. Ali Nadrealac nisu tebe Srbi protjerali u neku zemlju EU, vec samo iz RS. Ko je tebi branio da se istog ternutka ne prikljucis ARBiH i boris za svoj grad?????????????????????????????????????????????
E o tome ja pricam.
Ja se divim svojim dobojlijama koji su istjerani maja 1992-ge, a vec jula skoro pa uzeli nazad Doboj. To su heroji! Moji neprijatelji tada bili, ali heroji.
I ovo sto pricam isto vrijedi i za Srbe koji su isto raznim semama i semicama (boga pita koliko davajuci lokalnim mafijasima) izasli iz Sarajeva, Zenice, Tuzle................... i pravac Srbija ili preko bare. Otpadak srpskog roda.

Kolega mozda nisi primjetio gore navedeno, ali su mene Srbi deportovali sve do Swinjousca (poljska luka na Baltiku) i tu sam mogao odabrati hocu li za Dansku ili za Svedsku.... takva je organizacija bila, a roditelji su mi ostali u privoru u Banjaluci jer stari nije htio da potpise da sve svoje ostavlja RS-u... poslije dvije sedmice su staru pustili, a stari je morao da kopa rovove na linijama... nakon tri mjeseca sam ja iz Svedske nasao kanale kako da potplatim dva policajca i da ih izbavim... ceh 30 000 maraka, i "sloboda" a njihov put dalje je prica za sebe... nimalo lijepa... pa cemo je propustiti...

vidis, to je ono sto sam ti ranije pricao... svi smo mi prosli kroz razlicite stvari koje su uticale na nas danasnji nacin razmisljanja... a u stvari mozda nismo bili ni svjesni sta se desilo "onoj drugoj" strani i umjesto da prihvatimo da je rat sranje i da smo svi sjebani poslije toga... mi se i dalje dijelimo na ovim virtualnim frontovima po rovovima zvanima "teme na forumu"... i polako stekcemo jedni na druge...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 11:39 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Jul 2006, 10:14
Citiraj:
Bosnjaci 1995. ni malo nisu zaostali za Srbima, samo je broj zrtava mnogo manji jer je vec teritorija bila etnicki kompaktna, i nije se moglo uletiti u grad pun neprijatelja i onda izivljavati nad njima. Ali su to dobro radili nad zarobljenim pripadnicima VRS i obicnim gradjanima. Hrvati opet zasebna prica.

Nije istina.
U borbama za Donji Vakuf, Komar i dio Vlasica je zarobljeno 173 srpska vojnika i svi su zivi i zdravi razmenjeni.Bio je jedan pokusaj ubistva jer je momak prepoznao jednog sto ga je tukao dok je kopao rovove(oslobodjen u borbama oko Kamenjasa), ali je i to sprijeceno.
U tim borbama bila je stroga naredba da niko ne puca na civile i nije pucano, iako se lako mogla presjeci kolona civila i VRS dok su izlazili preko Homandzica prema Ugru.
Kad je VRS "skontala" koliko vojnika fali propaganda je stupila na snagu objavljujuci o velikom masakru civila od strane Armije BiH.
Jedini masakar je bio od strane tenkova VRS koji je pogazio ono malo imovine sto su civili ponijeli.O tome ima i video zapis.

@sinny

Tvoje pravdanje "odlaska" ljudi vani mirise na fasizam, jer ili nemas pojma ili si zaboravio da su ti ljudi morali da plate da izadju iz svojih domova.Ne da plate lokalnim kriminalcima nego vlastima.Vlast je organizovala njihov "odlazak".

P.S.Banjalucki Bosnjaci i nisu bili neki borci.U mojoj brigadi ih je bila jedna ceta.
Vise su imali godina zatvora nego vojnika u ceti i bili su poznati po kukanju kako im je sve tesko :angel4:

SF-SN

S budalama se ne isplati svadjati, jer te prvo spuste na svoj nivo i onda te dotuku sa iskustvom!

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 13:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

LumiX je napisao:
@sinny

Tvoje pravdanje "odlaska" ljudi vani mirise na fasizam, jer ili nemas pojma ili si zaboravio da su ti ljudi morali da plate da izadju iz svojih domova.Ne da plate lokalnim kriminalcima nego vlastima.Vlast je organizovala njihov "odlazak".

P.S.Banjalucki Bosnjaci i nisu bili neki borci.U mojoj brigadi ih je bila jedna ceta.
Vise su imali godina zatvora nego vojnika u ceti i bili su poznati po kukanju kako im je sve tesko :angel4:

SF-SN

Pravdanje odlaska????????????????????
Ti izgleda nisi procitao sta sam ja napisao!?
Neki su pobjegli na samom pocetku, drugi su istjerani, treci su platili da ih mafijasi prebace na drugu stranu. Cuj mene mafijasi, uvijek su to bili nacelnici bezbjednosti pri raznim brigadama, ili slicne face pri policiji. Veoma dobro uzevane seme izmedju jedne i druge strane. Jer koliko god ti morao platiti onom Srbinu koji te izvlacio iz RS, isto toliko je davao i Srbin da izadje iz Federacije nekom Bosnjaku, a na mjestima gdje se razmjena vrsila sve se tacno do u tancine znalo, sta, ko, kako i kada radi.
Apsolutno ne opravdavam istjerivanje drugih nacija iz mog Doboja (i drugih gradova), jer su isti odmah kupljeni u 203. motorizovanu brigadu Doboj-Jug, koja je ispalila preko 10000 projektila iz raznih orudja na uzi centar Doboja i cijelo vrijeme napadala na raznim mjestima na liniji odbrane grada. Da su ostali u gradu, to bi bilo nekoliko hiljada manje boraca za ARBiH, a mnogo vise za VRS, na razne nacine.
Al eto nazalost rat su vodili fasisti i ljudi koji su u ratu vidjeli samo svoju licnu korist i zato su Srbi taj rat i izgubili.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 13:27 
Citiraj:
Jer koliko god ti morao platiti onom Srbinu koji te izvlacio iz RS, isto toliko je davao i Srbin da izadje iz Federacije nekom Bosnjaku, a na mjestima gdje se razmjena vrsila sve se tacno do u tancine znalo, sta, ko, kako i kada radi

Dobro, vidim ovoga si se lako svezao... (mada se ne radi o tome u onom slucaju kojeg sam ja opisao... tu je bilo placeno vadjenje iz pritvora i oslobadjanje "radne obaveze")... nego reci mi da li su druge strane organizovale konvoje srba za strane drzave kao sto su nas iz Banjaluke?

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 13:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Citiraj:
Jer koliko god ti morao platiti onom Srbinu koji te izvlacio iz RS, isto toliko je davao i Srbin da izadje iz Federacije nekom Bosnjaku, a na mjestima gdje se razmjena vrsila sve se tacno do u tancine znalo, sta, ko, kako i kada radi

Dobro, vidim ovoga si se lako svezao... (mada se ne radi o tome u onom slucaju kojeg sam ja opisao... tu je bilo placeno vadjenje iz pritvora i oslobadjanje "radne obaveze")... nego reci mi da li su druge strane organizovale konvoje srba za strane drzave kao sto su nas iz Banjaluke?

NAravno da nisu. Samo vase "heljp Bosnija" je proslo na zapadu.
Srpsku propagandu su vodili ljudi kojima ne bi dao ni ovce da cuvaju.
Recimo Srbi iz Zavidovica i nekoliko srpskih sela oko Zavidovica su se iz okruzenja izvlacili preko 2 mjeseca, samo da bi dosli do prvog grada pod kontrolom VRS - u ovom slucaju Doboja. O stranim drzavama su mogli samo da sanjaju.
Naravno bilo je onih koji su preko dobrih veza i uz date velike pare uspjeli da se izvuku uz pomoc UNPROFOR-a direktno u inostranstvo, ali to su veoma rijetki slucajevi.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 13:53 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:
Citiraj:

NAravno da nisu. Samo vase "heljp Bosnija" je proslo na zapadu.
Srpsku propagandu su vodili ljudi kojima ne bi dao ni ovce da cuvaju.
Recimo Srbi iz Zavidovica i nekoliko srpskih sela oko Zavidovica su se iz okruzenja izvlacili preko 2 mjeseca, samo da bi dosli do prvog grada pod kontrolom VRS - u ovom slucaju Doboja. O stranim drzavama su mogli samo da sanjaju.
Naravno bilo je onih koji su preko dobrih veza i uz date velike pare uspjeli da se izvuku uz pomoc UNPROFOR-a direktno u inostranstvo, ali to su veoma rijetki slucajevi.

cudno kolega da su Muslimani i Hrvati iz doboja mogli za evropu, a srbi nisu...

Ne pita te evropa ko si... ima ovdje dosta srba koji su dosli u ratu, tako da ti je to suplja...

Nego jedno je svojevoljno a drugo organizovati konvoje ... ne zove se to dzabe etnicko ciscenje...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 14:17 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 02 Feb 2008, 02:11
Dodik nije nikad ni bio "desnicar". :evil3:

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 14:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:

Ne pita te evropa ko si... ima ovdje dosta srba koji su dosli u ratu, tako da ti je to suplja...

Nego jedno je svojevoljno a drugo organizovati konvoje ... ne zove se to dzabe etnicko ciscenje...

Ja i ti se onda apsolutno ne razumijemo.
Da mnogi ljudi su zbrisali u Evropu, mozda cak i vise od polovine, al ne u konvojima, vec samostalno!
Uopste mi nije jasno o kakvim konvojima pricas, kako je tebe Srbin istjerao cak do Poljske i slicno.

Pitaj malo te Srbe sta su sve morali da prodju da bi dosli tu. Pogotovo one iz Federacije, koji su prvo morali platiti da predju u RS. Pa onda opet neko mito da dobiju odobrenje za odlazak u Srbiju. A tek onda pocinju problemi, kako neko ko nije gradjanin SRJ, a nema ratni pasos BiH moze da putuje u inostranstvo. Vidim da nisi bas upucen u to sta su drugi prolazili, i kao sto si sam rekao, svako zna kako je njemu bilo, al moras da znas da mozda ima i gorih slucajeva.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 14:57 
Sinny je napisao:
nadrealac je napisao:

Ja i ti se onda apsolutno ne razumijemo.
Da mnogi ljudi su zbrisali u Evropu, mozda cak i vise od polovine, al ne u konvojima, vec samostalno!
Uopste mi nije jasno o kakvim konvojima pricas, kako je tebe Srbin istjerao cak do Poljske i slicno.

Pitaj malo te Srbe sta su sve morali da prodju da bi dosli tu. Pogotovo one iz Federacije, koji su prvo morali platiti da predju u RS. Pa onda opet neko mito da dobiju odobrenje za odlazak u Srbiju. A tek onda pocinju problemi, kako neko ko nije gradjanin SRJ, a nema ratni pasos BiH moze da putuje u inostranstvo. Vidim da nisi bas upucen u to sta su drugi prolazili, i kao sto si sam rekao, svako zna kako je njemu bilo, al moras da znas da mozda ima i gorih slucajeva.

Neznam... mozda ti je informacija promakla ako si bio u Doboju, ali nas iz banjaluke su "transportovali" na vise nacina, mene i jos mnoge konvojima (u autobusima) preko koridora, srbije pa sve do poljske luke... prvo si morao za to da potpises dokument u kom se odrices sve svoje imovine i ostavljas je RS-u a onda put pod noge u tkzv. crvenom krstu (srpska varijanta)... meni su vidis dosli kuci sa tim papiricima jer je moj stari imao jedno srednje-jako preduzece u Banjaluci i htjeli su iskljucivo da nas opljackaju (sto su na kraju i uradili)... to je bilo u maju 93-e, i to je bio jedan od zadnjih konvoja tog tipa jer su mnoge EU drzave zatvorile svoje granice jer nisu imali vise kapaciteta da primaju ljude.. Isti konvoji su isli i iz Bosanske Gradiske, Srbca itd...

Ne mozes porediti ovu situaciju sa situacijom na frontu, odnosno mjestima u kojima se vodila borba... ja koliko znam sarajlijama je bilo puno gore izaci nego bilo kome... a ovo sto se desavalo u Banjaluci je situacija "istjeraj ljude, uzmi im sve" znaci osmisljeno etnicko ciscenje...
To bi bilo skoro isto kao kada bih ja spomenuo Kozarcane i Prijedorcane... prvo u logore smrti, a onda u svijet... i to je dobrovoljno?

Niko u Banjaluci nije zapucao na Srbe, u gradu je gradska raja vecinom zivjela kao i prije, mi smo radili i poslovali skoro kao i da i niije rat (govorim o samom pocetku, mada su muslimanii hrvati dobijali otkaze jos dok je bio rat u hrvatskoj..).. ali dodjose rolingstonsi na vlasti i pocese sa "naravoucenijem 90-tih"... i hop...preko noci pola banjaluke u konvoju... druga epizoda ovih konvoja je bila nakon pada Krajine kada su cak kamionima dolazili po ljude i vozili ih do Save...

Vjeruj mi da ja Banjaluku nikada ne bih napustao jer sam imao i lovu i drustvo i sve ostalo i bilo mi je relativno dobro u mome gradu (izuzev stalnih prijetnji i mrznje, ali od toga se okretala glava jer nisam htio da vjerujem da su svi takvi)... ali onoga dana kada nam je upala uniformisana banda u kucu i donijela papirice da potpisemo kako sve ostavljamo i "dobrovoljno" napustamo... tada vise nije bilo smisla ni za sta vise...

Opet, da ponovim... ja sigurno neznam sta se vama desavalo u nekim mjestima, i dobro je sto ti ispricas da bih mogao shvatiti... a i ti tako isto izgleda neznas sta se nama desavalo... pa pokusaj skontati iz ovoga sto ti pisem... nije to da se nas dvojica ne razumijemo, vise je da neznamo sta se desilo, a mislimo da je ono sto nam je receno = istina...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 15:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nadrealac je napisao:
Neznam... mozda ti je informacija promakla ako si bio u Doboju, ali nas iz banjaluke su "transportovali" na vise nacina, mene i jos mnoge konvojima (u autobusima) preko koridora, srbije pa sve do poljske luke... prvo si morao za to da potpises dokument u kom se odrices sve svoje imovine i ostavljas je RS-u a onda put pod noge u tkzv. crvenom krstu (srpska varijanta)... meni su vidis dosli kuci sa tim papiricima jer je moj stari imao jedno srednje-jako preduzece u Banjaluci i htjeli su iskljucivo da nas opljackaju (sto su na kraju i uradili)... to je bilo u maju 93-e, i to je bio jedan od zadnjih konvoja tog tipa jer su mnoge EU drzave zatvorile svoje granice jer nisu imali vise kapaciteta da primaju ljude.. Isti konvoji su isli i iz Bosanske Gradiske, Srbca itd...

Ne mozes porediti ovu situaciju sa situacijom na frontu, odnosno mjestima u kojima se vodila borba... ja koliko znam sarajlijama je bilo puno gore izaci nego bilo kome... a ovo sto se desavalo u Banjaluci je situacija "istjeraj ljude, uzmi im sve" znaci osmisljeno etnicko ciscenje...
To bi bilo skoro isto kao kada bih ja spomenuo Kozarcane i Prijedorcane... prvo u logore smrti, a onda u svijet... i to je dobrovoljno?

Niko u Banjaluci nije zapucao na Srbe, u gradu je gradska raja vecinom zivjela kao i prije, mi smo radili i poslovali skoro kao i da i niije rat (govorim o samom pocetku, mada su muslimanii hrvati dobijali otkaze jos dok je bio rat u hrvatskoj..).. ali dodjose rolingstonsi na vlasti i pocese sa "naravoucenijem 90-tih"... i hop...preko noci pola banjaluke u konvoju... druga epizoda ovih konvoja je bila nakon pada Krajine kada su cak kamionima dolazili po ljude i vozili ih do Save...

Vjeruj mi da ja Banjaluku nikada ne bih napustao jer sam imao i lovu i drustvo i sve ostalo i bilo mi je relativno dobro u mome gradu (izuzev stalnih prijetnji i mrznje, ali od toga se okretala glava jer nisam htio da vjerujem da su svi takvi)... ali onoga dana kada nam je upala uniformisana banda u kucu i donijela papirice da potpisemo kako sve ostavljamo i "dobrovoljno" napustamo... tada vise nije bilo smisla ni za sta vise...

Opet, da ponovim... ja sigurno neznam sta se vama desavalo u nekim mjestima, i dobro je sto ti ispricas da bih mogao shvatiti... a i ti tako isto izgleda neznas sta se nama desavalo... pa pokusaj skontati iz ovoga sto ti pisem... nije to da se nas dvojica ne razumijemo, vise je da neznamo sta se desilo, a mislimo da je ono sto nam je receno = istina...

Sto se tice situacije u BL, nesto malo sam upucen, zivio sam u BL nekoliko mjeseci krajem 1993-te, te jedno vrijeme i 1994-te.
Sasvim slucajno sam upoznao jednog Muslimana koji je bio jedan od glavnih u tom lancu "razmjene stanovnistva". Ima je svoje kamione i veze na svim mogucim stranama, te je za ogroman novac prevozio Hrvatske i Muslimanske porodice (uz pun kamion stvari iz kuce) iz BL u Rijeku, a iz Rijeke Srbe u BL. Nesto se sad ne mogu sjetiti te cifre koju je uzimao, al znam da su u pitanju bile desetine hiljada DM, a ja sam tada mjesec u BL kao jadni student relativno fino zivio sa 10-15 DM.

Svi ti slucajevi su samo dokaz da je to etnicko ciscenje vrseno samo radi licnog bogacenja.
Isti oni SDS kadrovi koji su cistili Doboj od nesrba 1992-1995, su prvi presli entitesku granicu 1996. godine i otisli u opstine Doboj-Jug i Doboj-Istok na dogovor oko povratka istih. Iako se o tome nista nije govorilo, jer brate mili pa oni su "zastitnici svekolikog srpstva", ljudi su ponovo krenuli u sistematsko pljackanje naroda, tj. u uzimanje mita za povratak.
Sistem bio veoma jasan. U Doboju u Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica doslo preko 3000 zahtjeva za povrat imovine. Ko ce biti prvi, a ko 3000-ti pitanje je sad? Naravno debljina koverte je sve rjesavala. Da vidis samo kako funkcionise pravna drzava i MUP RS kad se tvoj stan nalazi na putu rjesavanja stambenog pitanja rodjaka Borislava Paravca.
A 1992.godine su iz Doboja prvi izasli dobojski privatnici puni ko brod, da im dlaka s glave nije falila. Naravno neko je u vrhu uzeo fine pare za to. Isti se 1996-te vratili i povratili svoje kafice, butike i ostalo, opet uz debele koverte.
I svi siti i veseli. A oni koji su tebe i slicne istjerali, jadni samo izvrsavali naredjenja i ostali golje kakvi su i bili.

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 15:51 
znam kolega... svugdje je to isto...

Oni koji su izvrsavali naredbe su danas najveci kokuzi a dobar san mogu samo sanjati...
Cudno, ali istinito i za izvrsavanje takvih naredbi je covjek trebao biti "posten i poslusan"... a gnjide koje su to sve osmislile bezobrazni i gramzivi...

Briga je tih bezobraznih kako je kokuzu danas i sto se raja mrzi i svadja.. da su bili ljudi nikada im ono sranje ni palo na pamet ne bi...

Vrh

PostPoslato: 02 Feb 2008, 16:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2007, 17:53
Zagor-Te-Nay je napisao:
nemozes da poredis jednu slozenu, kompleksnu zajednicu, sa mali milion naroda, religija itd, kao sto je bila SFRJ sa nekom Njemackom, SAD ili Kanadom. Svaka daljna diskusija je suvisna.

Svasta, uredjenje drzave je uredjenje drzave. Nebitno da li u njoj zivi "mali ili veliki milion" naroda, religija itd.
SFRJ kao drzava federalnog uredjenja moze da se poredi sa drugim federacijama. Naravno, postoje nijanse medju njima, ali ne u smislu kako ti pokusavas da predstavis.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 166 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]