nadrealac je napisao:
- ja mislim da su Srbi poceli rat jer se rat pocinje granatama i vojskom a ne kriminalnim djelom kao pucanje na svatove... izjave srpskih vodja pred i u toku rata govore o ciljevima totalnog istrebljenja drugih naroda i ubjedjenju da je to moguce zbog kolicine oruzja i pomoci iz srbije,
- iz one krnjave Juge se moralo izaci jer je Milosevic bio totalni ludak i pokusavao da zadrzi nesto prijeteci vojskom, a to ne volim i nikada ne bi prihvatio suzivot pod prijetnjom oruzjem (poenta: bolje rat nego pakt - fazon)
- svi smo bili dovoljno zagrizeni i zaludjeni i na jedan ili drugi nacin smo doprinjeli ratu (neko suludom osjecaju dominancije neko granatama)
- tesko je reci da postoji manji ili veci zlocin, ali ipak su srbi bili najokrutniji i "najaktivniji"
- Volja za suzivotom i pomirenjem je najmanja kod hrvata, zatim kod srba pa kod bosnjaka najvise iz razloga sto prve dvije skupine imaju "zaledje" dok je treca u strahu da izgubi BiH vise voljna za saradnju
Price ko je poceo rat su meni tako smjesne, to je polemika sta je starije kokoska ili jaje.
Rat smo poceli svi zajedno, neko malo ranije, neko malo kasnije. Za svaki grad i svako selo se moze drugacije pricati.
U tom nesrecnom Sijekovcu koji toliko povlacite ovdje, rat poceli Muslimani i Hrvati u martu.
U Doboju Srbi 02.05.
U Tuzli Muslimani 15.05.
U Zenici, Zavidovicima i drugim mjestima srednje Bosne Muslimani u maju i junu.
Da ne nabrajam dalje, poenta je bila da su oni koji su bili jaci u nekom mjestu to prvi odradjivali. Problem je samo bio sa nekim mjestima gdje su snage bile izjednacene, i cekalo se ko ce prvi da udari.
Posto sam iz Doboja dobro se sjecam tog nikada javno priznatog dogovora izmedju SDA i SDS o podjeli Doboja na 2 dijela, a linija je trebala ici pa skoro kroz sam centar grada. I veoma interesantno je da se tacno znalo da je SDA naoruzavala samo taj dio, a SDS samo drugi dio. Tako da mi sve price bilo koga sa bosnjacke strane o borbi za jedinstvenu i cjelovitu BiH su tako smjesne.
Ovo sto pricas o Milosevicu apsolutno nije tacno.
Odnosno, on jeste bio lud, ali iskljucivo lud za vlascu. Covjek koji je bio spreman sve da uradi samo da ostane na vlasti. On se ni jednog jedinog trenutka nije borio za interese srpskog naroda na bilo kom dijelu bivse Jugoslavije, vec iskljucivo za sebe. Ako je u njegovom interesu bilo da bude srpski nacionalista, on je to bio, ako je trebalo biti mirotvorac i to je bio. Znaci samo vlast i novac su njega interesovale. Sjetite se svi samo onih sankcija 1994. godine, kad su nam naftu prodavali po 3 puta vecoj cijeni. Znaci ko fol pokazemo zapadu kako mi hocemo da umirimo bosanske Srbe, a ujedno zaradimo extra profit. Divota.
O naoruzavanju VRS iz Srbije! Da, naoruzavali su nas. Prodavali su nam municiju po 4 puta vecoj cijeni, a kupovali od nas drvo po 4 puta manjoj cijeni. I tako dalje i tako dalje. Danima bi se moglo pricati o svemu tome. Ukratko - Milosevic najveci neprijatelj Srba u novijoj istoriji!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja se divim ljudima kao sto su bili Izetbegovic i Tudjman. Oni su mrzili Srbe, i to ni jednog milisekunda nisu pokusavali sakriti. Dobro se sjecam kad Tudjman mora izgovoriti tu rijec Srbin odmah pocne da se trese donja usna, i sav se namrsti. Veoma slicno je bilo i sa Izetbegovicem. A trenutno su takvi Silajdzic, Ceric i ne mogu se sjetiti imena sad onom tipu sto je predvodio povratak u Podrinje. A kad gledas ove srpske spodobe koji sebe nazivaju politicarima, nikad nisi svjestan, sta su oni i sta hoce. Sa vasima se tacno zna, i nema lazi, nema prevare.
O tome ko je bio najokrutniji i najaktivniji, isto kokoska i jaje.
Da Srbi su uzasne stvari cinili 1992 godine, i jos Srebrenica u 1995. Bosnjaci 1995. ni malo nisu zaostali za Srbima, samo je broj zrtava mnogo manji jer je vec teritorija bila etnicki kompaktna, i nije se moglo uletiti u grad pun neprijatelja i onda izivljavati nad njima. Ali su to dobro radili nad zarobljenim pripadnicima VRS i obicnim gradjanima. Hrvati opet zasebna prica. Mrze i Srbe i Bosnjake, i onda gdje im odgovara u koaliciji s jednim, a samo 10km dalje u koaliciji s drugim (111. HVO brigada Zepce ratovala s VRS na Maglaju i Zepcu, a 10-20km dalje 110.HVO brigada zajedno s ARBiH protiv VRS u okolini Doboja).
U osnovi veoma je tesko navesti da je bilo ko u proteklom ratu zauzeo neku teritoriju, a da je nije opljackao i izivljavao se nad zarobljenim. I ja sumnjam da ce ikada ijedan rat biti bez toga.
Pa pogledajte mi se ovdje godinama pljujemo radi Srebrenice i nekoliko hiljada mrtvih, a Amerikanci do sada ubili preko milion Iracana i nikom nista. Idemo dalje.
Suvise smo mi mali, jadni i bedni, a mislimo da se cio svijet okrece oko nas.
Eto Nadrealac, mislim da je ovo bilo ljudski.
Molim samo da spodobe tipa Zagora, Texa Vilera, Bleka Stene i ostalih ne odgovaraju na ovaj post