Bošnjački kvazi intelektualci bi ponovo sudili Biljani Plavšić
Citiraj:
Pred licem pravde
Plavšić povukla priznanje krivnje
08.02.2009
Vlado Azinović, Merdijana Sadović
Biljana Plavšić povukla je priznanje krivice koje je dala pred Haškim tribunalom rekavši da je to učinila samo zato da bi ostale tačke optužnice, uključujući genocid, bile odbačene i da bi izbjegla suđenje koje bi inače trajalo najmanje tri godine.Da li je Plavšićeva priznanjem da je obmanula sud pokrenula i pitanje ponovnog suđenja za tačke optužnice odbačene sporazumom o priznanju krivnje, po kojem je, umjesto 20 do 25 godina zatvora, osuđena na 11, te može li joj se suditi po odbačenim tačkama pred domaćim pravosuđem?
Autor: Dženana HALIMOVIĆ
„Izašnjavam se da sam kriva."
Ovim je riječima 2002. godine ratna potpredsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala krivicu u Haškom tribunalu, nakon čega je, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid. No, sedam godina kasnije, iz švedskog zatvora u kome služi kaznu, Plavšićeva je u intervjuu za švedski magazin „Vi“ povukla svoje priznanje krivice. Prema pisanju magazina, o motivima koji su je ponukali da ga uopšte i iskaže, Plavšićeva je kazala:
"Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i po godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija."
http://www.slobodnaevropa.org/content/A ... 81132.htmlVjerujem da im se ova želja neće ostvariti, dosta je bila mrcvarena pred međunarodnim sudom, još da je zajebavaju pred bošnjačkim stvarno bi bilo previše.