banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 10:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Jal u Svedskoj, jal u Finskoj je tako...

Treba sve nas prolazak kroz crveno JEDNAKO zaboljeti :D

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Dzontra@
To nisam ja izmislio to vec postoji,u pravu si manje ce boliti onog ko ima vecu platu ali se ne moze desiti da plati jos manju kaznu.I svima isti procenat naravno.Pa i nije bas diskriminacija vise ravnanje gradjana po njihovim finansijskim mogucnostima jer ako je kazna fiksna npr 100 KM placati je sa 3000 u djepu i 300 nije isto.

on topic

Zabraniti uzvoz cackalica u drzavu pogotovo onih iz Kine.Jebem ti drzavu koja nije sposobna cackalicu napraviti. :P

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Šta ćemo sa onima bez prihoda? :)

Kad si kod čačkalica, BiH ima najpogodniju bukvu za proizvodnju namještaja u svijetu.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2011, 00:56
Pa idu u zatvor valjda da odsluze kaznu. ;)

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Nebitno je da li je kazna 100 maraka, ili 20% plate...jednako pogađa...Jer, opet je teže liku koji ima 300 maraka da se rastane od 60km, nego neko ko ima 2000 i da se rastane od 400...Država možda više dobije od drugog, ali jao onoj državi koja budžet na kaznama puni...

A kao što rekoh dvostruki aršini za plaćanje kazni su ništa drugo do diskriminacija...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 18:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa onda je fiskalna politika u pola država zapadne evrope diskriminaciona.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 19:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Da se ubacim… nije poenta u jednakom kaznjavanju ili nejednakom kaznjavanju za prolazak kroz crveno, poenta je u podjednakom hvatanju i razotkrivanju kriminala na svim nivoima i kaznjavanje pocinitelja.

A ne pricu i ministar, doktor i radnik plate istu kaznu prolaska kroz crveno…pravda.
Hvatanje i kaznjavanje kokosara, sitni lopva i prolaznika na crveno svijetlo da.

Ali hvatanje i kaznjavanje krupnog kriminala isto.

Ima i bogati i siromasni ljudi koji su kriminalci, svako na svom nivou tako da kazem.
Ima kriminalaca i ministrara, sudija, advokata, doktora, direktora nista oni nisu bolji ljudi ili gori od sirotinje.

Isto cine kriminal na svom nivou (ne prolazak na crveno,ne to ne), o kojim se tu paricama radi, kako izgeda taj kriminal, da li je zakonski definisan i opisan,sankcionisan to je druga stvar.
Kokosare na pijaci i prolaznike kroz crveno cepaj na njihovom nivo a kriminal ovih drugi na visokim nivou isto tako

Pa kad Pero sa Krcmarica koji nema nista do kucerka i parce livade pokrade drzavu za 10 miliona, deri ga baja isto kao da je ministar ...jel. :D

Radi tako pa nece biti diskriminacije. :wink:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Kakva je to inovacija kažnjavati nekoga zbog neispunjenih obećanja? Zato postoje izbori.

Ovaj društeveni sistem je dobar samo treba da prođe određeno vrijeme 20-30 godina. Trebamo pluralizam, tj. da vlast čini 3-4 stranke, ali podjednako jake.

Vrh

PostPoslato: 18 Jun 2013, 20:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eto kad si kod partija, meni se uopšte ne sviđa višepartijski sistem. Više mi se sviđa dvopartijski.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 01:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
dvopartijski sistem ne postoji, cak u Americi i Demokrati i Republikanci imaju mali milion frakcija koji su okupljeni interesom i koji prelijecu iz jednog u drugi tabor,

u cemu ti vidis prednost dvopartijskog sistema nad visestranackim

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 01:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

U te frakcije već nisam upućen, ali mislim da sitne stranke kod nas su najveće leglo korupcije i kojekakvih "šlihtarija" krupnim partijama.

Vrh

PostPoslato: 19 Jun 2013, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
dvopartijski sistem ne postoji, cak u Americi i Demokrati i Republikanci imaju mali milion frakcija koji su okupljeni interesom i koji prelijecu iz jednog u drugi tabor,

Dve,tri ili deset partija nema veze.
U sistemima zapadne demokratije koji se baziraju na vecinskom privatnom vlasnistvu i na free market ekonomijama to je isto u sustini.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 01:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Brale001 je napisao:

U sistemima zapadne demokratije koji se baziraju na vecinskom privatnom vlasnistvu i na free market ekonomijama to je isto u sustini.

Наравно да има везе да ли је систем двопартијски или вишепартијски. Из простог разлога што се цео државни систем у том случају базира на дво-или вишепартијском систему. Другачији изборни закони значе другачију легислативу. А другачија легислатива значи другачији пут до израде и доношења закона а ово је иначе јако битно јер управо тај пут између израде и доношења закона оставља простор за неинституционалне факторе да утичу на израду и доношење закона.

Такође и са економске стране је битно да ли у реалности у једној земљи постоје две или више парламентарних странака.
Наравно, ово се на наше просторе не може пренети јер важи за демократски развијене земље углавном.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Brale001 je napisao:

Наравно да има везе да ли је систем двопартијски или вишепартијски. Из простог разлога што се цео државни систем у том случају базира на дво-или вишепартијском систему. Другачији изборни закони значе другачију легислативу. А другачија легислатива значи другачији пут до израде и доношења закона а ово је иначе јако битно јер управо тај пут између израде и доношења закона оставља простор за неинституционалне факторе да утичу на израду и доношење закона.

Такође и са економске стране је битно да ли у реалности у једној земљи постоје две или више парламентарних странака.
Наравно, ово се на наше просторе не може пренети јер важи за демократски развијене земље углавном.

Ja u klin ti u plocu. Hajmo ovako.

Ja smatram da je vaznije kakav je program stranke ili stranaka na vlasti i da li ga sprovode nego broj partija.
Zasto?
Da pojednostavim mozda i previse uprostim, eto spustimo se na svakodnevi zivot i prilike i postavimo jedno obicno prosto pitanje.
Da li su u ljudskom drustvu, zajednici, grupi ljudi vazniji interesi pojedinca ili interesi kolektiva?

I recimo da ne moze i jedno i drugo u isto vrijeme.

Znaci ako su na vlasti stranke i oni koji smatraju da je interes pojedinca ispred interesa kolektiva drugacije organizuju ekonomiju, prave zakone, ustave, institucije od onih koji misle da je vazniji interes kolektiva od interesa pojedinca.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hajde mi Brale nađi bar jedan program neke stranke kod nas koji govori kako će i kad ispuniti ciljeve koje obećava.

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Brale001 je napisao:

Ja smatram da je vaznije kakav je program stranke ili stranaka na vlasti i da li ga sprovode nego broj partija.
Zasto?

Znaci ako su na vlasti stranke i oni koji smatraju da je interes pojedinca ispred interesa kolektiva drugacije organizuju ekonomiju, prave zakone, ustave, institucije od onih koji misle da je vazniji interes kolektiva od interesa pojedinca.

Задња реченица ти је управо типичан пример двопартијског система. Значи две странк имају две различите идеологије и виђења државног уређења почев од економије преко пољопривреде до културе.

Вишепартијски систем такође исто само имамо више странака које иако имају различите идеологије имају много више додирних тачака него странке у двопартијском систему што им отвара простор за коалицију.

Што се тиче индивидуе и колектива: У принципу би свака странка требало да представља један колектив, једну класу, један друштвени слој и да свој програм концепира тако да индивидуе тог слоја профитирају на основу програма.

Међутим, све је ово наравно теорија која на Западу добрим делом и функционише али опет није преносива на Балкан, где постоји вишепартијски систем али са 3 милиона партија. Неко је написао а ја ћу се сложити да су управо те минијатурне партије код нас легло корупције и свега негативног (што не значи да велике нису). Гледа се строго сопствени интерес не водећи рачуна уопште о политичкој идеологији коју странка пропагира.

Један од корака ка смањењу корупције је свакако укрупњивање политичке сцене али оно право укрупњивање а не ово као што је у Србији било где је Г17+ трансофмирао себе у УРС и наставио да ради по старом.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 20 Jun 2013, 17:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Silvio Dante je napisao:
Brale001 je napisao:

Zasto?

Задња реченица ти је управо типичан пример двопартијског система. Значи две странк имају две различите идеологије и виђења државног уређења почев од економије преко пољопривреде до културе.

Вишепартијски систем такође исто само имамо више странака које иако имају различите идеологије имају много више додирних тачака него странке у двопартијском систему што им отвара простор за коалицију.

Што се тиче индивидуе и колектива: У принципу би свака странка требало да представља један колектив, једну класу, један друштвени слој и да свој програм концепира тако да индивидуе тог слоја профитирају на основу програма.

Међутим, све је ово наравно теорија која на Западу добрим делом и функционише али опет није преносива на Балкан, где постоји вишепартијски систем али са 3 милиона партија. Неко је написао а ја ћу се сложити да су управо те минијатурне партије код нас легло корупције и свега негативног (што не значи да велике нису). Гледа се строго сопствени интерес не водећи рачуна уопште о политичкој идеологији коју странка пропагира.

Један од корака ка смањењу корупције је свакако укрупњивање политичке сцене али оно право укрупњивање а не ово као што је у Србији било где је Г17+ трансофмирао себе у УРС и наставио да ради по старом.

Dante, ne mozemo se ja i ti razumjeti. Puno stvari ima koje tvrdis sa kojima se ja ne slazem.
Tesko mi je ici u detalje, uzelo bi puno. Da ne zamaramo ostale.

Ja govorim vise globalno ne lokalno.
Vrlo je vazan ondos prema pojedincu i odnos prema kolektivu, tj. sta je vaznije i koji je prioritet u drustvu,zajednici,grupi.

Citava istorija razvoja ljudskog drustva je izlozena i pod snaznim uticajem tog odnosu i te dileme, stalne borbe oko dvije opcije.
Ideologije kako ih ti spominjes, partije tj, stranke, programi su u kranjoj instanci proizvod tumacenja ovog odnosa i zauzimanja strana.
A kao posledica ideoloski izbora naravno i sistemi ekonomskog uredjenja drustva koji su pravljeni kroz istoriju.

A to.... G17 + i slicno...to mene ne zanima....

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2013, 19:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
U domacoj politici - nista novo

http://istinito.com/index.php/bih/drust ... nsd-a.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 58 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]