Silvio Dante je napisao:
Brale001 je napisao:
Ja u klin ti u plocu. Hajmo ovako.
Ja smatram da je vaznije kakav je program stranke ili stranaka na vlasti i da li ga sprovode nego broj partija.
Zasto?
Znaci ako su na vlasti stranke i oni koji smatraju da je interes pojedinca ispred interesa kolektiva drugacije organizuju ekonomiju, prave zakone, ustave, institucije od onih koji misle da je vazniji interes kolektiva od interesa pojedinca.
Задња реченица ти је управо типичан пример двопартијског система. Значи две странк имају две различите идеологије и виђења државног уређења почев од економије преко пољопривреде до културе.
Вишепартијски систем такође исто само имамо више странака које иако имају различите идеологије имају много више додирних тачака него странке у двопартијском систему што им отвара простор за коалицију.
Што се тиче индивидуе и колектива: У принципу би свака странка требало да представља један колектив, једну класу, један друштвени слој и да свој програм концепира тако да индивидуе тог слоја профитирају на основу програма.
Међутим, све је ово наравно теорија која на Западу добрим делом и функционише али опет није преносива на Балкан, где постоји вишепартијски систем али са 3 милиона партија. Неко је написао а ја ћу се сложити да су управо те минијатурне партије код нас легло корупције и свега негативног (што не значи да велике нису). Гледа се строго сопствени интерес не водећи рачуна уопште о политичкој идеологији коју странка пропагира.
Један од корака ка смањењу корупције је свакако укрупњивање политичке сцене али оно право укрупњивање а не ово као што је у Србији било где је Г17+ трансофмирао себе у УРС и наставио да ради по старом.
Dante, ne mozemo se ja i ti razumjeti. Puno stvari ima koje tvrdis sa kojima se ja ne slazem.
Tesko mi je ici u detalje, uzelo bi puno. Da ne zamaramo ostale.
Ja govorim vise globalno ne lokalno.
Vrlo je vazan ondos prema pojedincu i odnos prema kolektivu, tj. sta je vaznije i koji je prioritet u drustvu,zajednici,grupi.
Citava istorija razvoja ljudskog drustva je izlozena i pod snaznim uticajem tog odnosu i te dileme, stalne borbe oko dvije opcije.
Ideologije kako ih ti spominjes, partije tj, stranke, programi su u kranjoj instanci proizvod tumacenja ovog odnosa i zauzimanja strana.
A kao posledica ideoloski izbora naravno i sistemi ekonomskog uredjenja drustva koji su pravljeni kroz istoriju.
A to.... G17 + i slicno...to mene ne zanima....