banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 10:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Dec 2004, 18:58 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Mar 2004, 12:46
Okuplja se „ Bijelo dugme“

Članovi „Bjelog dugmeta“, najvećeg jugoslovenskog sastava svih vremena, okupljaju se sutra u Beogradu da bi proslavili 30 godina od izlaska prvog albuma „Kad bi bio bijelo dugme“. Inicijator ovog rođendanskog slavlja je Raka Marić, dugogodišnji menadžer ove antologijske grupe, čija kuća MSP objavljuje kompilacijski album.

Po gradu se šuška da Raka planira da na proleće sa ponovo okupljenim članovima organizuje turneju po glavnim gradovima bivših republika.

- „Dugme“ je u ovom trenutku jedini bend koji bi mogao da napuni „Marakanu“ - rekao nam je Milić Vukašinović objašnjavajući da ništa preciznije ne može da kaže pre sastanka sa Bregovićem i ostalim članovima koji su od 1974. do 1989. prošli kroz ovaj bend.

Ideja je da sva tri pevača - Bebek, Tifa i Alen - na koncertima pevaju pesme koje su za vreme svog boravka u grupi i snimili.

- Tek nam predstoje dogovori. Važno je naći funkcionalnu ekipu. Najvažnija je, po mom mišljenju, ritam sekcija. Za bubnjevima vidim sebe, Sanin Karić će svirati bas, Goran Bregović gitaru, Laza Ristovski klavijature, tu su i sva tri pevača... Ma, lako bi se dogovorili - kaže Vukašinović.

Alen Islamović, poslednji pevač „Bjelog dugmeta“, takođe kaže da tek treba da popriča sa Bregovićem i Rakom i vidi kakvi su planovi.

- Raka me je pozvao i rekao: „Dođi u Beograd da se svi vidimo, popričamo, zamezimo i popijemo povodom 30. rođendana „Bjelog dugmeta“. Ja, nažalost, neću moći da dođem, jer imam ranije ugovorene nastupe sa „Četiri asa“. Raspoložen sam za razgovor i dogovor, jer je za tu grupu vežu prekrasne uspomene. Najlepše vreme u mom životu jeste ono provedeno u „Dugmićima“ - kaže Alen Islamović i ističe da je sa svim članovima ostao u odličnim odnosima.

- Sretao sam se na koncertima i proslavama i sa Bebekom i sa Tifom i uvek bi lepo popričali. Pričalo se da mi Brega navodno zamera što pevam pesme koje sam snimio sa „Dugmetom“, ali to nije istina. Žao mi je što neću biti na rođendanu - rekao je Islamović.

U ovom trenutku dovodi se pitanje i Bebekov dolazak jer njegova žena ovih dana treba da se porodi.

Ostali članovi, na čelu sa Bregovićem, sutra slave rođendan i prave planove o ponovnom muzičkom osvajanju Jugoslavije.

A ako dodje do turnuje,to garant NE propustam :D ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 20:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Ni ja ! :D Nek' kosta sta kosta ! :D

p.s. Ne zaboravi obavijestiti ako se nesto konkretno bude culo. Nemoj da mi se desi da TO propustim ! :)

Bice loooooodiloooo ! :P

Ma liberté

Poslednji put menjao Japanese_rose dana 17 Dec 2004, 20:39, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 20:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
ajd nek im je slava i hvala...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Dec 2004, 23:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Citiraj:
- Raka me je pozvao i rekao: „Dođi u Beograd da se svi vidimo, popričamo, zamezimo i popijemo povodom 30. rođendana „Bjelog dugmeta“. Ja, nažalost, neću moći da dođem, jer imam ranije ugovorene nastupe sa „Četiri asa“.

Citiraj:
U ovom trenutku dovodi se pitanje i Bebekov dolazak jer njegova žena ovih dana treba da se porodi.

Esma i ja, dva osvojena andjela
84ta se vuče
o, moj bože, kakvo grozno vrijeme
gadno stoje stvari moje luče
ne računaj na mene, ne računaj na mene

ipak, lijepo je bilo te godine
kiše su stale zbog nje
lale su cvale zbog nje
ruže mirisale zbog nje, zbog Esme..

:) ))

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Dec 2004, 12:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2004, 14:00
To me taman podsjeti na neka vremena, neko drushtvo, gitara u rukama, vino i park M. Stojanovic ... bilo je mnogo dobro i isuvishe brzo je proshlo ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Dec 2004, 00:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Ako bude kakvih informacija o toj turneji, obavjestite definitivno, jer ako to propustim...... Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 13:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2004, 16:12
bjelo dugme??? nek se raja veseli

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jan 2005, 16:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2004, 09:45
Matorci pa bi jos i da pevaju :lol: e ne da me nervira to, posle dvadeset godina sa radom jos bi dapevaju... Svaka im cast :lol: :lol: :lol:

See me
And if my face becomes sincere
Beware
Hold me

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jan 2005, 01:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
....e jes' nikad nisam volio bijelo dugme i partibrejkerse...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 02:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja bih ishla ako ne bude skupa karta... A mogu da zamislim koliko ce koshtati... :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 09:32 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2005, 12:31
Mislim da sviraju 15. juna u Sarajevu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 12:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 19 Avg 2001, 01:00
Zasto ljudi moraju sve da zaseru ? Verujem da ce turneja biti razocaranje... Bili su legende u svoje vreme, bolje je da ih ljudi i pamte kao takve. Btw, full respect za Bregovica ali ostali sux (mozda izuzev Ristovskog). To su i dokazali, proteklih godina kako Bijelo Dugme ne postoji njihove solo karijere su za smeh ....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 17:43 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Mar 2004, 18:43
.Lider i osnivac grupe, Goran Bregovic (rodjen 22. marta 1950. godine u Sarajevu) u djetinjstvu nije pokazivao veliku sklonost ka muzici. Iz drugog razreda nize muzicke skole (odsjek violina) izbacen je kao lijen i netalentovan. Kada mu je majka pocetkom sezdesetih godina kupila gitaru, pocetnicke lekcije dobio je od Ede, brata scenariste Abdulaha Sidrana. Prvi, bezimeni sastav osnovao je u osmom razredu osnovne skole. Goran je zelio da upise srednju likovnu skolu, ali je majka, uplasena da se tamo skupljaju homoseksualci, insistirala da se opredijelii za saobracajnu tehnicku skolu. Pristao je pod uslovom da mu dozvoli da pusta kosu. Uz tu skolu islo je i mesto basiste u grupi Izohipse u kojoj se nije dugo zadrzao, kao ni u saobracajnoj skoli. Prešao je u gimnaziju i u grupu Bestije. Vec sa sesnaest godina poceo je sam da se izdrzava, pa je svirao narodnjake u kafani u Konjicu, prodavao novine i radio na gradilistima. U to vreme Zeljko Bebek (rodjen 16. decembra 1945. godine u Sarajevu) pjevao je u grupi Kodeksi, jednom od znacajnijih sarajevskih sastava tog vremena. Grupa je kuburila sa bas gitaristima koji su se smenjivali kao na pokretnoj traci. Na koncertu Bestija, Zeljko je zapazio Gorana i preporucio ga kolegama iz grupe. Tako su Kodeksi poceli da rade u sastavu: Edo Bogeljic, osnivac i gitarista, Ismeta Dervoz, vokal (kasnije presla u Ambasadore), Lucano Paganoto, bubnjevi i Zeljko Bebek, vokal i ritam gitara. Za Gorana se tada interesovao i sastav Pro arte, ali mu njihovo vidjenje soul muzike nije bilo primamljivo. Leta 1969. godine odlaze na tezgu u dubrovacki Splendid bar gdje sviraju klasican repertoar za turiste. Pred ljeto su ostali bez Ismte Dervoz koja je napustila grupu i posvetila se fakultetu. Ipak, uocio ih je Italijan Renato Pacifiko i ponudio im da dva mjeseca sviraju u njegovom klubu u Napulju. U tu avanturu su se upustili pocetkom 1970. godine uvezbavši progresivni repertoar na tragu Dzimi Hendriksa i grupe Cream. Medjutim, poslije prvih svirki Renato ih je vidno razocaran uputio da sviraju kazacok i slicno, kao u Dubrovniku. Uoci isteka prvog dvomjesecnog ugovora Edo Bogeljic se vratio u Sarajevo i Goran prvi put prelazi na solo gitaru. Kao basista angazovan je jedan italijanski muzicar, a kada je on odustao, leta 1970. godine Goran i Zeljko pozivaju Zorana Redzca (rodjen 29. januara 1948. godine u Sarajevu) koji je u to vrijeme svirao u sastavu Cicci. Zoran je doveo i kolegu iz grupe, bubnjara Milica Vukašinovica (rodjen 9. marta 1950. godine u Beogradu

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

I kada su se sva cetvorica našla na okupu, stvari su krenule u sasvim drugom pravcu. Kodeksi su do tog trenutka sasvim solidno zivjeli, svirali su u dva kluba, drzali se komercijalnog repertoara i stekli redovnu publiku. Milic Vukašinovic ih je sve inficirao novim vidjenjem muzike. Poceli su da sviraju u skladu sa onim što su tada snimali Led Zeppelin i Black Sabbath. Dve nedelje po njegovom dolasku, dobili su otkaz na svim mestima na kojima su svirali. Bez angazmana, sa nešto uštedjevine, ostali su na ostrvu Kapri. Pozvani su da svoju novu muzicku koncepciju predstave u jednom klubu na ostrvu Iskia. Po završetku ljeta, prestaje i taj angazman. Vracaju se u Napulj gde jedva prezivljavaju. Postupno se iz te kombinacije sve više izdvajao Zeljko Bebek. Prvo su ga natjerali da prestane da svira ritam gitaru, jer to više nije bilo u modi. Bebek se teško prilagodjavao novom materijalu, a i pjevacki je za njega bilo sve manje mesta. On bi otpjevao uvod a zatim bi ostala trojica improvizovala po pola sata. Uz to, Milic je sve cešce pjevao. Polovinom jeseni 1970. godine Bebek se uvrijedjen vratio i Sarajevo. Samo godinu dana ranije bio je stub Kodeksa, da bi razocaran otišao kao višak. Njih trojica su nastavili da nastupaju kao Mica, Goran i Zoran. Krajem godine po njih su došli Goranova majka i Zoranov brat Fadil (basista Indexa) i vratili ih kuci. Do leta 1971. godine nastavili su da nastupaju kao Mica, Goran i Zoran a onda je Milic Vukašinovic otišao u London. Goran upisuje filozofiju a u jesen 1971. godine gitarista Ismet Arnautalic ga poziva da formiraju grupu Jutro u kojoj su se našli Zoran Redzic, bubnjar Gordan Matrak i pjevac Zlatko Hodnik. U Jutru se Goran prvi put ogleda kao kompozitor. Iako punih godinu dana nije govorio sa Bebekom, kada su pocetkom 1972. godine dobili termine u studiju, Goran se odlucio da pozove starog pjevaca. Snimili su "Patim, evo deset dana" koja se pojavila na B-strani singla grupe Jutro. A-stranu je zauzela danas zaboravljena "Ostajem tebi" koju je na Šlageru sezone pjevao Zlatko Hodnik. Pjesmu "Patim evo deset dana" Bregovic je kasnije uvrstio na debi album Bijelog dugmeta. Odmah po snimanju singla, Bebek je otišao u JNA, ali su oni cekali na njegov povratak.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 17:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Tokom Bebekovog boravka na vanrednom odsustvu snimili su još cetiri pjesme: "Kad bi' bio bijelo dugme", "U subotu mala"#, "Na vrh brda vrba mrda" i "Hop-cup" od kojih su se prve dvije, pocetkom 1973. godine pojavile na singlu. Nezadovoljan muzickim pravcem kojim se Jutro krece, Ismet Arnautalic ih je napustio krajem 1972. godine i sa sobom odneo pravo na ime grupe. Oko tog autorstva su se preganjali tokom 1973. godine, a tada su grupi pristupili bubnjar Goran Ipe Ivandic (rodjen 10. decembra 1955. godine u Varešu) koji je prije toga svirao u sastavu Rok i klavijaturista Vlado Pravdic (rodjen 6. decembra 1949. godine u Sarajevu) koji je prešao iz Indexa. Sredinom godine, poslije svadje, grupu je napustio Zoran Redzic, a njega je zamjenio Jadranko Stankovic. Za novo ime su se odlucili relativno lako. Buduci da je u Ljubljani vec djelovao sastav pod imenom Jutro, a i publika ih je znala po pjesmi "Kad bi' bio bijelo dugme", odabran je taj vizuelno zgodan simbol i grupa je zvanicno krštena Bijelo dugme 1. januara 1974. godine. U to vrijeme su u studiju saradjivali sa Batom Kosticem, gitaristom YU grupe. Goran je kasnije isticao kako je ta saradnja puno uticala na njegovu dalju muzicku orijentaciju, posebno kada je upotreba folka bila u pitanju. Nove snimke "Top" i "Ove cu noci naci blues" ponudili su upravo osnovanom sarajevskom Diskotonu. Tadašnji muzicki urednik Slobodan Vujovic ih je odbio uz objašnjenje da su pretrpani i da ce morati da sacekaju bar pola godine do objavljivanja singla. Nestrpljivi, istog dana su potpisali petogodišnji ugovor sa Jugotonom. Ta loša procjena Diskotona predstavlja najveci poslovni kiks u istoriji jugoslovenske diskografije. Zeljko Bebek odlucuje da napusti posao u Savezu zajednica socijalnog osiguranja Bosne i Hercegovine i da, iako ozenjen i sa malim djetetom, krene u rizicnu avanturu. U pocetku su pretezno svirali u manjim gradovima, posebno u Zenici. Kada su shvatili da basista Jadranko Stankovic ne odgovara, otpustili su ga i marta 1974. godine pozvali Zorana Redzica. Sledeci singl sa pjesmama "Glavni junak jedne knjige" (tekst je napisao pesnik Duško Trifunovic) i "Bila mama Kukunka, bio tata Taranta" gotovo istovremeno su te 1974. godine objavili Jugoton i Diskoton jer je Bregovic, suprotno uobicajenim pravilima poslovanja, potpisao i sa Diskotonom

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 18:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
neko je gore napisao.... bijelo dugme je najveci rock sastav bivse jugoslavije svih vremena.

tesko. nesto u tu pricu bas i ne vjerujem. po mom skromnom misljenju, ima i puno vecih, znacajnijih i zanimljivijih rock bendova. svaka cast bregi i drustvu, ali kod mene ne mogu uci ni u top 5.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 21:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
stvar ukusa..ni kod mene nisu u vrhu!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 21:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
acrobatico je napisao:
neko je gore napisao.... bijelo dugme je najveci rock sastav bivse jugoslavije svih vremena.

tesko. nesto u tu pricu bas i ne vjerujem. po mom skromnom misljenju, ima i puno vecih, znacajnijih i zanimljivijih rock bendova. svaka cast bregi i drustvu, ali kod mene ne mogu uci ni u top 5.
Ne bi onda bilo lose da otvoris novu temu i da navedes tih TOP 5 grupa ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Apr 2005, 21:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2003, 09:00
:lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 105 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]