Citiraj:
Ventilator:
E kad bi moglo da se tudji kafic zove nekim domacim imenom inace je gazda seljak, a ja...e ja bih sebi bas nasao neki fensi-smensi "stranjski" nick.
To si ti rekla, a ne mi, 'strani izdajnici i domaći plaćenici'.
Nakaradno kalemljenje stranih riječi mu dođe kao struganje testerom po violini. Ne ide. Može da se radi, demokratski je to, ko ima testeru i violinu, ili tablu na javnom mjestu, ali ne ide.
Jezik treba da bude razumljiv. Možemo vi da vrajt na aurs verziji spengliša, da se plejamo. Da apdejtujemo naše vokabjularije proizvoljno inventovanim riječima. Biće hard da fajnd nekog da nas anderstenduje, ali lajf je so.
Jezik se mijenja, pojaviće se neke nove riječi, neke od njih će biti pozajmljene. To treba da se desi ukoliko je u funkciji samog jezika, da nam pomaže da se izrazimo. (spisateljica, npr., je dobra pozajmica jer mi inače ne bi mogli reći 'pisac' u ženskom rodu)
S druge strane, imamo ljude sa siromašnim riječnikom, nevješte u izražavanju, koji od jezika prave ruglo. Koriste riječi kao štake.
Najniži nivo na koji izražavanje može da padne je kad se nešto kaže, ili napiše, samo zbog zvučnosti, bez ikakve namjere da se time prenese neka misao, neko značenje.