banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 05:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 07:23 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Sve ima svoje pozitivne strane, pa i BB:

Citiraj:
Bratimljenje
Ivan Marović (18 Septembar, 2006 - 01:00)

Kako nas gluposti prave pametnijim

Mnogo je kritike na racun Velikog Brata i slicnih reality shows. Da bismo bolje razumeli ovaj nadolazeci zanr, moramo najpre shvatiti zasto se ljudi navuku na ovakve emisije. Uobicajeno je misljenje da je motiv za gledanje ovakvih emisija uzivanje u gledanju kako se blamiraju drugi ljudi. Ovo je mozda tacno za emisije kao Fear Factor, ali kada govorimo o onim najuspesnijim kao sto su The Apprentice, ili recimo Survivor, motiv je mnogo sofisticiraniji.

Steven Berlin JohnsonKada su se reality shows pojavili na televiziji, obicno su poredjeni sa dokumentarnim filmovima. Naravno, kada ih poredimo sa dokumentarnim filmovima, onda su dokumentarci zakon, jer reality shows ne predstavljaju realnost. Mnogo vise slicnosti imaju sa sportskim programom - postoje utvrdjena pravila, ali ne postoji scenario, drugim recima, niko sa sigurnoscu ne zna kako ce se show zavrsiti.

Mozda je najbolje reci da je njihov format najpriblizniji formatu video igara. Steven cak kaze da je reality programming dokaz kulturne dominacije video igara nad celokupnom pop kulturom. Prvobitni televizijski format - TV drame, preuzet je iz pozorista. U dobu Nintenda publika zahteva novu formu - seriju zadataka koje treba ispuniti, kao i takmicenje koje uz to ide.

Iz video igara je pokupljen i jedan suptilniji princip - pravila se uce tokom igranja, i po tome se reality shows razlikuju od sportskih takmicenja, gde igraci i publika unapred znaju pravila igre. Ovde je otkrivanje pravila igre deo drame, bas kao u video igrama.

Reality programming je pozajmio jos nesto od video igara: potreban je intelektualni napor da se uoce slabe tacke sistema, da se provali igra i iskoriste sanse koje se pritom otvaraju (ko je od vas u Sea Dogs imao obicaj da se usidri prvog u mesecu i time izbegne da posadi svog gusarskog broda isplati plate?). U reality shows mi to ne radimo direktno, vec pratimo ljude koji upravo to pokusavaju.

Ako prihvatimo da je Veliki Brat samo program u kome se ljudi ponizavaju pred kamerama, onda bi nas unutrasnji monolog prilikom gledanja izgledao ovako: "Vidi onu budalu Mikija kako se blamira, koji majmun!" ili nesto slicno. Ali nas unutrasnji monolog je bitno drugaciji, mi primecujemo: "Prilikom nominovanja Veseline za izbacivanje, Edin nije dao licni, vec opsti razlog (da mladji zasluzuju sansu i da ce ona kao starija zena shvatiti), sto je vrlo inteligentan nacin da se izbegne konflikt." Mi procenjujemo trenutnu situaciju, i razmiljamo sta bismo mi uradili u toj situaciji.

Stevenova knjigaStevenova knjigaZa razliku od kviza, gde je najvaznije biti nacitan i obrazovan, u reality shows je odlucujuca socijalna inteligencija. Dok gledamo Velikog Brata deo naseg mozga koji prati emocije drugih ljudi pazljivo analizira izraze lica i suptilne promene u ponasanju ucesnika. Sto kaze Steven, price (i filmove) prihvatamo takve kakvi jesu, a kod video igara (i reality shows) mi neprestano sumnjamo. Pritom emocije koje analiziramo nisu odglumljene emocije kao u tradicionalnim filmovima i serijama nego prave emocije. Fora je sto se u reality shows to zaista dogadja.

Delic sekunde je odgovarajuci vremenski raspon, kada govorimo o reality shows. Inteligencija koju razvijamo prilikom gledanja ovakvih emisija je inteligencija mikrosekunde - da se uoci gotovo neprimetna promena izraza lica koja odaje prave misli, pre nego sto posmatrana osoba uspe da je prikrije. Nas mozak je sposoban da uoci ove promene, doduse neki mozgovi bolje od drugih. Inteligencija koja se razvija gledanjem Velikog Brata je socijalna inteligencija.

Biti pametan znaci znati resavati komplikovane matematicke zadatke, ali biti pametan takodje znaci znati citati signale koje nesvesno salju drugi ljudi.

Zato nas ove gluposti kao Veliki Brat prave pametnijim.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 10:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
Tri mjeseca u kuci sa gomilom kretena i bez muzike.... Ne, hvala.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 10:59 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 21 Dec 2004, 20:02
Pero_Bombas je napisao:
Tri mjeseca u kuci sa gomilom kretena i bez muzike.... Ne, hvala.

Sta je 3 mjeseca?! U Njemackoj su bili pritvoreni godinu dana. :roll:
Bezveze... ljudi nemaju boljeg posla.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 14:02 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Apr 2005, 14:38
Temple_of_the_king je napisao:
s obzirom da kuci imam 5 tv programa...i da nemam gdje da gledam tu glupost...nisam ni gledala.a ne bih ni da mogu.
nego jesam ja pogresno razumela ili je australijana glumica?!cudi me da ovo gledas/pratis...kako god :wink:

nisam aktivna glumica,ali i da sam predsjednik kakve veze ima da se pogleda taj big brother,i tu saznas nesto novo,sve je dobro u zivotu vidjeti;
ne gledam ga stalno,ponekad,temu sam stavila da vidim koliko gledate tu emisiju a ne da karakterisete sto neko gleda,govorite o temi a ne o osobama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
opusti se australijana, nije te prozivala, samo je komentarisala, znas ono, konverzacija, ovo ono. ljudi stvarno nisu opusteni na ovom internetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 20:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
pogotovo neki na forumu...
svi su doshli pokazat svoju pametttttttttttttt :D :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 22:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 00:25
naya je napisao:
pogotovo neki na forumu...
svi su doshli pokazat svoju pametttttttttttttt :D :lol:

Da, ali samo sam ja uvijek u pravu.
Nemojte da sad boldam "ja" i "uvijek" .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Sep 2006, 22:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
AntiDope je napisao:
Koju poruku salje big brother, sta je naravoucenje?

Не контам зашто мора неку посебну поруку да шаље???
Смијеш се свом пријатељу на кафици у граду, човјек проваљује, готивите се...
Сад имаш једног (или 12) који те засмијава, а нуди ти и јединствену прилику да га упалиш, угасиш, појачаш смањиш, кад и како хоћеш...
Можда те неко други на други начин заинтересује. Можда знаш неког, можда ти је занимљиво гледати кад се двије непознате рибе свађају? И у граду би на то обратио пажњу.
А можда те ништа од овог не занима, па ти лијепо пребациш канал.
А ти ћеш и даље тражити поруку? Едукацију? На телевизији? Ма дај...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 06:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Ja kad čujem onu rečenicu: "Ko ostaje u KUĆI" užasnem se... Kao neka sekta... :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Sep 2006, 14:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2003, 09:59
joj strsno strasnooooooooooooo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 12:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Зар ви, људи, стварно гледате ТО?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 15:02 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
AntiDope je napisao:
Koju poruku salje big brother, sta je naravoucenje?

Da svi brinemo tudje brige, i da smo voajeri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 20:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Prosle sam god. pratila hrvatski "big brother" i bilo mi je prilicno OK, no ova verzija "Velikog Brata" mi s ene odpada, ne pratima( a i nemem bas nesto vremena za isto..)pogledala sam nekih 15 min prvu ili drugu emisiju, kad su tek ulazili u kucu, i nije mi se dopala.

Inace Pink ne bi bio pink, kad ne bi forsirao yu nostalgiju, ne kazem da tu ima nesto lose, ali ali...

Kuca je totalna kopija one iz hr verzije, ali ono malo sto sam vidjela , je da neki vec kopiraju likove koji su vec vidjeni u emsijama ovog tipa...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Mozda sam ja budala ali za mene je to najveca glupost do sada koja se moze naci u medijama.Bolje da odu u neku kasarnu pa naprave neku emisiju koja bi se na primer zvala VELIKI VOJNIK :lol: :lol: :lol: ,da i zene malo vide kako je u armiji :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Sep 2006, 20:58 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2006, 18:41
SIJUKS je napisao:
Mozda sam ja budala ali za mene je to najveca glupost do sada koja se moze naci u medijama.Bolje da odu u neku kasarnu pa naprave neku emisiju koja bi se na primer zvala VELIKI VOJNIK :lol: :lol: :lol: ,da i zene malo vide kako je u armiji :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: imao si na BK emisiju o vojsci ja mislim MBS1

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 06:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
BB, kakvo gubljenje vremena!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 14:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
:puke:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 15:43 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2002, 13:34
simplicity je napisao:
Prosle sam god. pratila hrvatski "big brother" i bilo mi je prilicno OK, no ova verzija "Velikog Brata" mi s ene odpada, ne pratima( a i nemem bas nesto vremena za isto..)pogledala sam nekih 15 min prvu ili drugu emisiju, kad su tek ulazili u kucu, i nije mi se dopala.

Inace Pink ne bi bio pink, kad ne bi forsirao yu nostalgiju, ne kazem da tu ima nesto lose, ali ali...

Kuca je totalna kopija one iz hr verzije, ali ono malo sto sam vidjela , je da neki vec kopiraju likove koji su vec vidjeni u emsijama ovog tipa...

ejs sad... jedino shto valja u svemu tome je nachin na koji su sredili gajbu... totalni je prolup. i izgleda deset puta bolje od hr verzije.. :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 23:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
Ne gledam, ustvari tv uopšte ne gledam a komol bb.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Sep 2006, 23:55 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 08 Jun 2006, 00:10
makiki je napisao:
BB, kakvo gubljenje vremena!

Slazem se!!!!!!!!! :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 107 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]