Pasha,
Studiranje u Americi je moguce, ali moras imati u vidu dosta stvari prije nego sto se odlucis na to.
1. Cijena - faksovi su jako skupi. Top privatni univerziteti kostaju i do $65 hiljada godisnje. Te cijene su manje za drzavne univerzitete, kao i za community koledze. Uzmi u obzir da je community koledz zapravo visa skola, ne fakultet. Sa njim se dobija Associate degree, ne Bachelor.
Za community koledz, brzo Googlanje je izbacilo ovo:

2. Stipendije - kao sto si vjerovatno upucen, stipendije se dodjeljuju na osnovu dvije stvari: (1) dobar uspjeh / potencijal studenta, uz to da nisi u jakoj finansijskoj situaciji (a s' obzirom da dolazis sa Balkana - u 99% slucajeva po americkim standardima nisi

); (2) sportske stipendije - jako su kompetitivne, i moras biti izuzetan sportista za njih. Primjer sa mog univerziteta, drug iz Beograda je dobio sportsku stipendiju (vaterpolo) tik prije nego je trebao poceti igrati za srpsku reprezentaciju ili Partizan; drugi prijatelji koje znam da su bili na sportskoj su bili na jako visokom nivou (primjer - drugarica se bavila atletikom vise od 10 godina pred sam faks; drug je postao trener tenisa ovdje po dolasku). Za druge opcije iskreno ne znam. Bilo je ljudi i koji su dosli u neke manje faksove i povezali se recimo sa crkvom, ili nekom institucijom, ili necim trecim, i tako uspjeli dobiti stipendiju.
3. Upis - bez obzira sta mislis da upises, moras da imas tecan engleski jezik. Svi faksovi traze da polazes SAT (Scholastic Aptitude Test) koji testira engleski i matematiku. Osim toga, mozda ce ti traziti i TOEFL.
Sto se tice drugih dokumenata, nemam pojma za community koledze. Za univerzitete se osim toga ocekuje: par eseja na zadane teme; minimum dvije ili tri preporuke profesora; motivaciono pismo; opis svih vannastavnih aktivnosti koje si radio u srednjoj skoli - sto vise to bolje, jer se trazi "leadership" potencijal; ocjene; za bolje treba i SAT II (prijemni test dodatnih predmeta). Uz sve aplikacije se dostavlja i izvjestaj o porodicnom finansijskom stanju (prilicno jednostavno, ali ipak zahtjeva zvanicne izvode plata / stanja roditelja). Aplikacije se krecu spremati jos na pocetku cetvrte godine srednje, jer su jako zahtjevne.
Sad, sa malo vedrije strane - vecina vrhunskih univerziteta se nalazi u SAD-u, i tu je visoko obrazovanje najnaprednije na svijetu. Doci do njega je tesko, ali nakon toga otvara milion vrata.
Preporucujem ti da procitas i iskustvo jednog od OSSI-jevaca (Organizacija Srpskih Studenata u Inostranstvu), i pored par cinjenickih gresaka u tekstu (razlika izmedju koledza i univerziteta...):
http://www.ossi.rs/iskustvo/2#menuOSSI takodje ima i dobru brosuru sta je potrebno za studianje u SAD:
http://www.ossi.rs/assets/uploads/files/Brosura_sad.pdfAko te interesuju informacije iz prve ruke i par savjeta, a da ih mozes dobiti u BL, najbolje ti je otici u Gimnaziju, naci koordinatore IB programa i pricati sa njima, jer su oni uspjeli poslati par ljudi u SAD. Ja licno znam par ljudi koji su zavrsili IB, dosli su u SAD i super su se pokazali. Izmedju ostalog, jedna osoba radi u Sillicon Valley za jednu jako poznatu kompaniju, dok se druga seta Bostonom i razvija novu tehnologiju za auta.

Srecno!