Aprobacija je u svakom slucaju potrebna i procedura je slicna u svim drzavama, samo sto neki malo vise zakeraju.
Licni primjer - mom prijatelju koji je zavrsio isti fax ( Meduniwien) su za aprobaciju trazili potvrdu o B2 poznavanju jezika, a meni nisu.
Mozda zato sto je onu Saarlandu. Meni je, s druge strane, bilo potrebno pribaviti mnogo vise papira i trajalo je ko gladna, za razliku od dvojice kolega koji su otisli u Baden-Würtenberg i koji su to sve puno brze i jeftinije obavili.
Puno zavisi i od osobe koja obradjuje podatke - kolega u Münsteru je za 2 sedmice dobio plavu kartu, isto kao i drugi u BW,ja sam morao cekati 3 mjeseca, a isto sam , kao i prvi kolega u NRW. Obojici su sluzbenice nakon isteka prve jednogodisnje vize ponudile plavu kartu, ja sam je sam trazio i to nakon skoro godine dana kad sam vec imao drugu vizu - posljedica je to sto cu morati cekati godinu dana duze na neogranicenu vizu i to sto sam morao ponovo sve pribavljati i cekati i platiti jednu vizu vise.
Kako je sa medicinskim sestrama, njegovateljima, farmaceutima, pogotovo s nasih prostora, to ne znam.
Za nemedicinsko osoblje je puno teze osim ako nisu visokokvalifikovani strucnjaci ili oni sa deficitarnim zanimanjima - tu, zavisi od posla, se moze desiti da poznavanje njemackog uopste nije potrebno -
http://www.bluecard-eu.de/.
I to znam iz prve ruke ( rodj rodjene strinine seje svekrva je na taj nacin dosla
), rodjak koji ne zna beknuti na njemackom je dobio plavu kartu, jer je strucnjak u deficitarnom zanimanju u kojem ne treba znanje jezika.