Hristov pa iz prakticnih razloga, sigurno ne zato sto se glavom i petom osjecam kao Austrijanka tj svabica po gastarbajterski

naravno i zbog posla,jer sam htjela tada u drzavnu sluzbu /magistrat. Iako ko ne zeli stranca, nece me na osnovu imena i prezimena, dzaba mi austrijski pasos. Lakse je tada bilo za sve ako imas AT pasos, sada je drugacije, recimo i stranci koji imaju neogranicen boravak mogu dobiti drzavni stan/gemeindewohnung itd
Ali nekako sam sva na pola, voljela bih u BL a opet ne mogu, navikla sam na disciplinu, socijalnu drzavnu, uredjenu funkcionalnu, dovoljno novaca za normalan zivot itd
Ali dobro to nije tema..
Uglavnom se nadam ,da ce BiH i Austrija jednom sklopiti ugovor o dvojnom drzavljanstvu
Znam covjeka , posto radim takav posao, Turcin koji je ovdje od 1969, dobio austrijsko drzavljanstvo ja mislim pocetkom 90tih.
I zbog nekih porodicnih razloga ali i valjda nekretnina, nekog posla itd uzeo je sredinom 2000te i tursko drzavljanstvo opet bez da Austrija zna ista o tome. Tako rade i neki nasi iz Bosne i Srbije isto, pogotovo iz SRB znam ih par licno
Uglavnom su Austrijanci to otkrili (kako ne znam,dal ga je neko prijavio nemam pojma) i odmah po kratkom postupku je izgubio AT drzavljanstvo, i status u Austriji a covjek ovdje 40 godina..i morao je traziti boravisnu dozvolu iz pocetka, znaci kao neki stranac koji je dosao prije mjesec dana. E sada za njega su vazili neki humanitarni razlozi bla bla..ali opet je ispalo s.anje..