Pozdrav,
Mislim da je dobra ideja da diskutujemo o platama koje nasi ljudi mogu ocekivati ako bi razmisljali da odu u inostranstvo, a takodjer da i mi sami koji zivimo i radimo u inostranstvu, i nasi studenti u inostranstvu, i ostali, saznaju koliku platu mogu da traze od poslodavca prilikom sklapanja ugovora.
Ovdje mozete naci dosta informacija o platama u vasoj bransi, ne samo u Njemackoj i Austriji, nego i na internacionalnom nivou:
http://www.mqs.at/index_files/Compensat ... -02-20.pdf (obratite paznju na zemlje gdje je tempo rasta plata najveci, to su obicno zemlje sa najvecim privrednim rastom, izgleda da se teziste premjesta na Aziju)
Da li plate navedene u ovoj statistici smatrate realnim, da li je doslo do promjene u vasem sektoru?
Kakvim informacijama raspolazete vi iz prve ruke, kakve su plate u vasim ili drugim firmama, na pocetku, i nakon par godina radnog iskustva? Znam da je pitanje dosta indiskretno jer sa kolegama sigurno ne pricate o svojim platama, ali uvijek procuri tu i tamo mozda neka informacija, pa bih volio da podijelimo te informacije.
I molim vas da tema zadrzi ozbiljnost. Znaci cilj teme nije da kazemo koliko ko od nas zaradjuje, nego koliko ljudi razlicitih profesionalnih profila mogu ocekivati da zaradjuju u jednoj inostranoj firmi.
PS: I molim moderatora da temu ne prebacuje na Ekonomiju.