Digresija je napisao:
Ja sam prosle godine otvorio firmu u BL, a prije toga uzeo stan - ne planiram se vratiti, ali nekako mi uvijek bude drago kad odem dole. Brzo se i razocaram u ljude, pa se vratim u Austriju nazad, ali eto - beskonacna petlja.

Moze se i dole nesto steci, ako si uporan i imas cilj. I ako imas dobar zeludac.
Ne planiram se vratiti dole kad odem u penziju, ne smatram se klasicnim gastosom, ali vjerujem da cu dok sam ziv ici dole kad god budem mogao...
Prije neki dan sam odradio sa kolegom neki poslić kod novopečenog deviznog penzionera...koji se poslije odrađenog životnog i radnog ciklusa vani zajedno sa suprugom vratio u BL. Sredio je sebi kuću i plac i polako troši penzionerske dane radeći oko kuće i u malom voćnjaku .....Djeca su mu ostala "gore" i kada im prilike dozvoljavaju dođu sa unucima u posjetu. Opet ovo dvoje kad trebaju "gore" radi vidjena sa unucima ili ljekarskh pregleda upale mečku i pravac Njemačka.
Upitao sam domaćina zašto su se vratili.....kaže da je i suprugu i njega "nešto" vuklo nazad. Oboje su porjeklom sa Grmeča i kada obilaze rodni kraj kažu da se psihički odmore boravkom u rodnom kraju od samo jednog dana jer im je imovina sva popaljena a oni nemaju ni snage a ni volje da isto obnavljaju.
Uglavnom kažu da , bez obzira na sve nedostatke življenja u blizini BL, ne bi provodili penzionerske dane u Njemačkoj. Ljepše im je ovdje (a vjerujem i jeftinije).
Vjerujem da će to "nešto" kad tad povući veliku većinu da se vrate gdje su rođeni...