cicak je napisao:
joj tesko.
treba ti bas neko poznanstvo u ambasadi RS u Banja Luci. ili malo zesca stela tamo u gradu u kojem se prijavis. naime, moze preko radne dozvole, ali i za to treba cekati par godina. ima neka fora da se plati (malo veca suma novca, ono kao u interesu je drzave da to dobijes, ne znam kako...)
ispravite me ako grijesim...
Mislim da griješiš!
Imaju dva načina:
BiH je potpisala Sporazum o dvojnom državljanstvu na osnovu koga je moguće zatražiti državljanstvo Srbije!
To možeš uraditi i u konzulatu u Banjaluci (ali je preskupo. Pročitaj ostatak posta!).
Potrebno je donijeti par papira i potpisati izjavu da želiš DVOJNO državljanstvo tj. da želiš da te upišu u knjigu državljana Republike Srbije!
Potrebno je platiti i pozamašnu sumu kao taksu.
Mislim da je bila 400 KM!
Najbolje je da odeš do konzulata i pitaš!
Konzulat u Banjaluci ne izdaje biometrijske pasoše (osim ako nisu to počeli raditi prije par dana!)
Tako de ćeš za pasoš morati ići u Beograd!
Eh sad saberi 400 KM sa troškovima puta u Srbiju i troškovima izdavanja novog pasoša, pa vidi da li ti se isplati...
A oni uvjek mogu da te odbiju tj. da te ne upišu (šansa mala, ali postoji!)...
Saligia je napisao:
Mene zbunjuje to sto su neki ljudi, koji su uspjeli izganjati ovo, u stvari imali prijavljeno prebivaliste u Srbiji negdje i onda su na osnovu te potvrde o prebivalistu isli ganjati ostalu dokumentaciju. Tako fakticki ispada da zive tamo, a da su samo rodjeni u BiH.
Nema šta da te zbunjuje!
To je jeftinija varijanta od ove prve (gore opisane)!
Prijaviš se bilo gdje u Srbiji i zatražiš da te upišu u knjigu državljana na osnovu gore pomenutog sporazuma.
(I prilikom ovog načina mogu da te odbiju. Šansa mala,a li postoji!)
Izvadiš ličnu i podneseš zahtjev za novi pasoš.
I, to je to.
Jednostavnije i, kada sabereš sve troškove, možda čak i jeftinije!
Saligia je napisao:
Ima li neko iskustva sa ovim?
O ovome se raspravljalo ranije:
http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=4&t=40976&start=40Tekst Fokusa o biometrijskim pasošima Srbije i kako ih dobiti pomoću dvojnog državljanstva:
http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=18362(tekst objavljen u februaru ove god.)
NAPOMENA: Ovako je bilo do skora. Možda su promijenili nešto, ali ne vjerujem!
Uglavnom, najbolje ti je da prošetaš do konzulata ili da ih nazoveš.