Procitala sam sve sta ste do sad napisali,ali mislim da je ova tema otvorena za druzenje,a ne za vrijedjanje nekih ljudi koji koriste istovremeno dva jezika.Mislim da ce te i vi danas sutra tako pricati jer ponekad je jako tesko u trenutku se prebaciti sa njemackog na nas jezik,pogotovo ako dolazimo kuci s posla gdje naravno govorimo jezik zemlje u kojoj zivimo i kuci nas cekaju djeca i suprug koji rado govore maternjim jezikom.Malo je drugacije kod mjesanih brakova gdje je jedan od bracnih drugova stranac pa se vecinom govori samo jezik zemlje u kojoj se nalazimo.Kao sto je to Japanac objasnila,sve ima svoje zasto i zato.
A sto se tice nepismenih ljudi koji su otisli u inostranstvo prije nekih 25-30 godina i to ima svoje opravdanje, ti ljudi su dosli da rade i zarade nesto para i da se vrate za Jugoslaviju,ali ostali su jer su znali da nikad nece toliko zaraditi dole.Pa sad je sve jasno zasto se nisu nikad obrazovali dalje, niti su isli na neki od kurseva da bi naucili jezik zemlje u kojoj zive,velika greska ali sta je tu je.Jer neke stvari se novcem ne mogu kupiti,znanje ljubav i zdravlje.Smjesno jeste kako su neki od vas napisali kako okrecu rijeci njemackog jezika kao da su nase,ali ti ljudi ne znaju i ne mogu drugacije.To je prije zalosno i za plakanje nego za ismijavanje,vjerujte mi.Znam ih nekoliko koji ne znaju sastaviti recenicu na njemackom a vec su ovde 15-20 godina,tuzno ali to su ljudi koji rade po Jugoslovenskim restoranima i to sto je vece zlo po kuhinjama i kad mogu nesto drugo nauciti???Nikada jer posao kuca posao itd. u krug.
Ja nisam dugo u Njemackoj nekih 4-5 godina ali imala sam tu srecu da sam ucila njemacki jezik u skoli i od prvog dana radim sa njemcima tako da sam vrlo brzo naucila da govorim kao i oni,ali uvijek se osjeti nas strani akcenat ma koliko se trudili da ga prikrijemo.
Dragi Banjalucani imate jedan veliki pozdrav iz Hannovera i pisite kako vam je i gdje zivite u kojem gradu, nije valjda da nas je svega 5-6 u Njemackoj.
Indijanka dal si Banjalucanka, mnogo mi se svidjaju tvoji postovi i komentari imam osjecaj da si ok. osoba!!!Javi mi se na p.p. ako imas volju!!!
Japanac velika pusa i javi se !!!