stipu-ga je napisao:
A mangia je rekao da se pomocu ip adrese moze vidjeti sa kojeg je korisnik provajdera, a ja sad pitam da li se moze vidjeti na kojem je imenu taj nalog otvoren, kod tog provajdera? I da li se ip moze skontati bilo kad ili samo kad je korisnik online?
svaki provajder ima odredjen broj ip adresa i te ip adrese se dodijeljuju njegovim korisnicima kada IDU na internet. dakle kada si ti online dobijes jednu ip adresu iz bloka koje tvoj provajder posjeduje. i kuda god ti ides, sta god radis manje vise se loguje (zapisuje). dakle SAMO moderatori i administratori na forumu mogu da vide tvoj IP sa kojeg si u tom trenutku bio. takodje IPjevi se biljeze i u raznim statistikama posjecenosti itd. taj ip ne moze da direktno ukaze na tebe jer on samo pokazuje na provajdera kojeg koristis.
provajder se obavezuje da nece otkrivati tvoj identitet ukoliko to nije sudskim putem zatrazeno, a to ce biti ako si napravio neku stetu. jer sam provajder mora da loguje ko mu se konektovao u koje vrijeme i koji je ip dobio. ukoliko to ne bi radio morao bi sam provajder da odgovara za svoje korisnike i da snosi stetu nastalu djelovanjem njegovih korisnika.
ukratko, ako mislis da pravis sranje, NEMOJ.
procitaj jos jednom ugovor koji si dobio pri otvaranju naloga.
p.s. postoje metode da se dobiju sasvim desete ip adrese no to necu da spominjem ovde.