Zorge je napisao:
Da li je dobar za unraid server
Koliko bi trošilo struje?
Prije mozda mjesec-dva prodao sam slicnu konfiguraciju, samo je bio 11900T. Ovaj malo vise trosi na punom opterecenju. Provjerim koliko trosi na cinebench-u i koliko na idle-u pa javim ako stignem veceras. (unraid, proxmox, esxi i sl. hypervisori trose mnogo manje na idle-u nego windows!)
E sada zbog kompatibilnosti siguran sam da ce raditi. Ja koristim ESXi kod kuce vec dugo vremena i tu prethodnu konfiguraciju sam testirao sa ESXI 8.0 U3d. Testirao sam PCI-E passthrough (ali nisam stigao SR-IOV) kartica i integrisanog GPU-a (recimo quick sync je odlican za transcoding - pokrenes VM i dodijelis joj integrisanu GPU pa mozes furati plex i transcoding na toj VM nativno)
Ako si zainteresovan mogu da protestiram ESXI na ovom (samo ne znam hocu li stici sutra). Podrzava sigurno IOMMU, SR-IOV, PCI-E passthrough (sve stvari koje su hajmo reci potrebne za unraid, proxmox, esxi i ostale hypervisore).
Ja recimo dugo vremena (nekih dvije-tri godine) vrtim ESXI baremetal pa izmedju ostalog imam PCI-E passthrough HBA kartice (IT mod) na Truenas VM. Na HBA karticu su spojeni diskovi (mini SAS na 4 sata) i radi nativno.
Takodje imam virtuelke za pirat*** gaming, gdje je diskretni GPU proslijedjen takodje pomocu PCI-e passthrough-a, radi skoro kao baremetal, par % razlike.
Ovo sve je sa AMD platformom, a znam da je Intel jos kompatibilniji, pogotovo ove starije generacije kao sto je ova 11-ta.
Ako zelis, uzmes, probas par dana, pa ako radi, zadrzis.