banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 01:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Pitanje za pravnike
PostPoslato: 07 Mar 2012, 11:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Znam da dugovi zastarjevaju nakon 3 godine mislim, neko kaze da komunalne zastarjevaju i nakon godinu dana?

ali me zanima slijedece. Nakon evo 6 godina odjednom se pojavio dug od 50KM za odrzavanje zgrade za 2 mjeseca, znaci dug je iz 2006., jun i jul. I posto naravno ne cuvamo racune 6 godina.... nemamo uplatnicu da dokazemo da smo uplatili...i sad el president zgrade hoce da posalje tuzbu u komunalnu, kaze da dugovi na komunalije zastarjevaju ali potrazivanja na osnovu zajednickog odrzavanja zgrade ne zastarjevaju...? Realno, dug nije veliki, ali smo sigurni da smo platili doticno. Znam da ce stara da poludi kada cuje, pa hocu ja da rijesim sa njim ovo... Znaci ima li zaista komunalna veze sa odrzavanjem zgrade i da li ti dugovi ne zastarjevaju...? Jer ako je tako, ako imas ludog predsjednika zgrada, onda ladno moze reci nisi platio odrzavanje 2007. i poslati tuzbu... a ko cuva toliko dugo racune?

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 12:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Evo ti Zakon o održavanju stambenih zgrada, pa ga prouči:
Zakon
Komunalna policija ima nadležnosti po ovom zakonu, ali se nezastarijevanje dugova ne spominje, niti je realno da tako bude.
Zakon traži da se vodi evidencija o izvršenim uplatama, traži u skladu sa zakonom uvid u tu evidenciju.

Jest' da nisam pravnik, ali možda pomogne :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Forty Two je napisao:
Evo ti Zakon o održavanju stambenih zgrada, pa ga prouči:
Zakon
Komunalna policija ima nadležnosti po ovom zakonu, ali se nezastarijevanje dugova ne spominje, niti je realno da tako bude.
Zakon traži da se vodi evidencija o izvršenim uplatama, traži u skladu sa zakonom uvid u tu evidenciju.

Jest' da nisam pravnik, ali možda pomogne :)

Hvala :)

mah ipak ce stara platiti posto ne zeli da se zeza oko toga. Ali mene opet zanima da li ovaj vid duga zastarjeva kao i komunalni dugovi. Nasao sam da za "kanton Sarajevo" zastarjeva nakon 3 godine:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=82626

Citiraj:
Sad sam zvao Sarajevostan, pravnu službu, i kažu mi da je Kantonalni sud u Sarajevu zauzeo stav da potraživanja sa naslova troškova održavanja zajedničkih dijelova zgrada zastarjevaju za 3 godine.

ali ne znam kakva je situacija sa BL.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Kad se već spominje ZEVS i te stvari, šta raditi sa problematičnim komšijama... Od 18 stanova imam 3-4 problematična koji redovno ignorišu plaćanje. Neće da dostave papire neophodne za osnivanje ZEVS-a itd.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 13:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

mangia je napisao:
Kad se već spominje ZEVS i te stvari, šta raditi sa problematičnim komšijama... Od 18 stanova imam 3-4 problematična koji redovno ignorišu plaćanje. Neće da dostave papire neophodne za osnivanje ZEVS-a itd.

Iz ovog gore zakona sto je linkovan:

VI КАЗНЕНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 41.
(1) Новчаном казном у износу од 300 КМ до 3.000 КМ казниће се за
прекршај етажни власник, односно корисник посебног дијела зграде ако:

г) због неоправданих разлога избјегава оснивање заједнице (чл. 4. и 18.
став 2) и
д) не испуњава обавезе из одлука заједнице које се односе на плаћање
трошкова одржавања зграде (члан 34).

I usput sam nasao i djelimicno odgovor na svoje pitanje :)

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2012, 14:40 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
Frenki je napisao:
Ali mene opet zanima da li ovaj vid duga zastarjeva kao i komunalni dugovi. Nasao sam da za "kanton Sarajevo" zastarjeva nakon 3 godine:

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=82626

Citiraj:
Sad sam zvao Sarajevostan, pravnu službu, i kažu mi da je Kantonalni sud u Sarajevu zauzeo stav da potraživanja sa naslova troškova održavanja zajedničkih dijelova zgrada zastarjevaju za 3 godine.

ali ne znam kakva je situacija sa BL.

Znači da taj dug ne tretiraju kao komunalni, već kao standardni dug prema Zakonu o obligacionim odnosima. Ne vjerujem da je i kod nas drugačija situacija, ZOO je i u Federaciji mislim isti kao i kod nas, odnosno onaj iz 78, koji je većina bivših država nakon raspada SFRJ samo izmjenama dorađivala prema potrebama.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]