banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 07:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Sep 2010, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Одличан резиме: 20 примјера кршења Закона о јавним набавкама

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 15:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
najcrnje je kad raspišu tender za nabavku auta a stave u mm koliko žele međuosovinsko rastojanje... Naravno iz kataloga izvade koliko je u mm rastojanje za Audi A6 ili A8 i time se sve svodi na Vidoviča ili Brčko Gas...

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 16:55 
mangia je napisao:
najcrnje je kad raspišu tender za nabavku auta a stave u mm koliko žele međuosovinsko rastojanje... Naravno iz kataloga izvade koliko je u mm rastojanje za Audi A6 ili A8 i time se sve svodi na Vidoviča ili Brčko Gas...

da ali zasto nekog onemoguciti da kupi onaj automobil koji zeli.. ne kazem da je to i u skladu sa transparentnoscu i jednakoscu koje predocava najkonfuzniji zakon u istoriji ove zemlje ZJN. ali zasto da ti uvale ladu ako ti zelis audi... ako zelis hp racunar a ne acer, ili zelis kancelarijski materijal koji nije kineski.. tu postoji veliki problem kod vecine nekvalitetne kineske robe.. npr. ja hocu da kupim kancelarijski materijal koji ce biti kvalitetan a kako to da uradim ako ne napisem koju marku bih registratora ili olovaka htjela.. zbog toga se desava da jer je neko najpovoljniji ponudjac godinu dana placas registratore koji se raspadnu prilikom drugog koristenja ili olovku koja se bukvalno saspe u dijelove nakon sat vremena... na taj nacin potrosim puno vise novca za tu namjenu na godisnjem nivou jer svaki cas kupujem ponovo to isto sto se ppokvarilo, nego da mi omoguce da izaberem dobru olovku, kvalitetne kosuljice ili registrator koji jesu skuplji ali sluze jako dugo... ima registratora koje mozes godinama koristiti

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 19:28 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Onda preciziraš uslove pod kojim važi tender (da se ne raspadnu registratori inače donose nove i sami prebacuju papire tamo vamo) a ne da tender za auto može biti preveden kao "Kupujemo Audi A6. Molimo Brčko Gas da se javi i pošalje ponudu na koliko god hoće jer svakako niko drugi ne prodaje Audi vozila"

Ako tražiš "luksuzno vozilo sa 8 vazdušnih jastuka, dvozonskom klimom, tempomatom, ... " da li može Lada da dostavi takvu ponudu ?

Osim toga kada se raspisuju tenderi za državne firme nema tu šta ti ŽELIŠ nego šta MOŽEŠ da dobiješ. Ja na poslu želim 4 26" monitora kako ne bi morao da vrtim prozore tamo vamo ali NE MOŽE. Dosta je jedan dimenzije 19 ili 20"

Ako im treba auto za prevoz iz tačke A u tačku B onda treba da dobiju auto za koje država ima para i koje daje najbolji omjer uloženo dobijeno a da zadovoljava određene kriterijume.

Vrh

PostPoslato: 13 Sep 2010, 21:36 
ti budzetom na nekoj poziciji imas ili nemas novca. u skladu s tim raspolazes s njim,mozes kupiti jedan auto koji ti hoces jerti jeodobreno toliko novca. u vladi ne postoji samo audi, imas i dacie, hundai i 30, peugeote, toyote.. e sad, druga je prica da li treba toliko audija i da idemo u politiku.. ja bih pricala o ZJN ( btw, nema samo brcko gas audije)

ne govor o tome sta zelis nego da je ovaj debilni zakon los i nedorecen u mnogocemu, a agencija za JN i ljudi u njoj jos gori..

ti ako zelis normalan rad logicno da gledas sebi da olaksas, a potenciranje jeftinog u svakom slucaju nije uvijek dobro.. kao sto rekoh tim jeftinim kancelarijskim materijalom, gubis i vrijeme i novac, samo zato sto te sputava ZJN.. ja ne znam da li ti imas veze s nabavkama ali reci mi bar jedan slucaj te price da u tenderu pise ako se raspadne registrator donesi novi i prenesi mi dokumentaciju.. nema sanse
ti njemu kazes raspao se registrator, on kaze stavljas previse dokumentacije, ja kazem nije istina, karton je los, on kaze, registrator nije za koristenje 100 puta dnevno, vasa je greska sto niste pazljiviji, ti kazes obavezao si se da mi zamjenis to.. i td.. vi do raskida ugovora, mozda na sud, on se zali,razvlaci se postupak a ti gubis vrijeme i novac zbog gluposti.. nije to bas tako lako.. kako da kupis tehnicku olovku koja nije kineska, a vjeruj mi kineska traje citava 2 dana ako ne pises puno s njom..

nebitno,u ZJN postoji bezbroj propusta i najgore sto ni ti kompetentni ljudi u agencijama nemaju pojma.. znala sam dobijati razlicito misljenje izagencije u BL i agencije u Mostaru a o istoj stvari

Vrh

PostPoslato: 14 Sep 2010, 21:09 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
Citiraj:
e) roba sa konkretnim robnim markama ili nazivima ponuđača bez navođenja riječi „ili ekvivalent“, kao i davanje mogućnosti alternativnih ponuda,
f) navođenje jednog proizvoda sa tehničkim karakteristikama sa kojim razpolaže samo protežirani ponuđač;

s ovim se veoma cesto susrecem.... :S

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]