banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 17:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: KULTURNI TURIZAM
PostPoslato: 22 Jun 2010, 14:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2010, 08:34
Čitajući domaće stranice na netu može se primjetiti kako se ovih dana širom BiH održavaju razne kulturne manifestacije (pozorišni dani, kulturna ljeta, književne večeri,,,,isl).
S druge strane opštepoznata je činjenica da je Bosna i Hercegovina zemlja sa bogatim kulturno-istorijskim naslijeđem i da se dosta gore nabrojanih manifestacija uglavnom i dešava na lokacijama starih gradova, istorijskih jezgri gradova isl.
Ako u sve to uključimo menadžerski duh i sluh za preduzetništvo dođemo do zaključka da bi našu sveukupnu privrednu bilansu mogli popraviti i sa tzv. KULTURNIM TURIZMOM.

Zanima me Vaše mišljenje o tome.
Dali je to naša šansa, imamo li dovoljna znanja za to i šta je sve potrebno učiniti da bi dočekali ubiranje plodova iz te vrste turizma?

Vrh

Tema posta: Re: KULTURNI TURIZAM
PostPoslato: 22 Jun 2010, 21:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Imas toga na svakom cosku u svakoj drzavi pa i mnogo vise. Kratko i jasno - ne moze. Osim ako neke patoloske slucajeve ne zanima da vide ispodprosjecne glumce, muzicare, uglavnom prljave rijeke, smecem zabacana izletista, nepismenu i velikom vecinom primitivnu omladinu i sirotinju na sve strane.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 07:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Наравно може се, само неопходно је организовати такве путовања, да би то jе било лако за туриста...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 07:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Руjа je napisao:
Наравно може се, само неопходно је организовати такве путовања, да би то jе било лако за туриста...

Ko ima volje ima i načina. Jel tako Rujka? :wink:

Činjenica je da smo mala država u kojoj se snimi malo filmova ali je i činjenica da svaki taj film donese nekog "medu", "oskara" isl.
Znači imamo vrsne umjetnike.
"Sarajevski film festival" je maltene postao brend u regionu.
O spomenicima kulture odnosno kulturno-istorijskom naslijeđu da ne govorimo.
Oni su doslovce posijani širom BiH.
Tu je i Međugorje kao fenomen ali i motor vjerskog turizma.
Znači treba samo malo preduzetničkog duha i marketinškog djelovanja.
Kultura i turizam nisu u sukobu već jedno drugo nadopunjuje.
Barem bi tako trebalo biti.
Rujka, kako tvoji u Rusiji percipiraju "heritage tourism"?

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 07:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

То зависи од човека...

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
@dragann
Ovakav vid turizma je nemoguće posmatrati izolovano.
On treba da bude samo dio kompletne turističke ponude.
Ono što ovdje nedostaje u čitavoj priči je opšta klima koja bi pogodovala turizmu. Nedostatak kvalitetnih hotela, nepoznavanje jezika, praktično nepostojanje mapa u gradu na kojima su ucrtani objekti od kulturnog značaja, nedostatak turist info punktova, nepovezanost ponude različitih turističkih sadržaja, neodgovoran odnos prema kulturnom nasljeđu.
Dalje, da bi neki turista posjetio tvoju zemlju, on prvo mora da zna da postojiš i da mu nudiš nešto što ne može dobije na nekom drugom mjestu. Nas nema ni na netu, nema nas ni na stranim televizijima...najvećim domašajem se smatra slanje nečije strine na neki od turističkih sajmova.
Da bi sve ovo promijenilo, potreban je novac, ali još važnije, potrebna je i promjena stanja svijesti.
Pa da onda ljudima ponudiš neku vrstu paketa...da karikiram...znači da tog turistu odvedeš i na Kastel i u muzej, ali da ga odvedeš i na kanjon Vrbasa, pa da poslije ide kod babe na brdo na uštipke, sir i šunku.

Što se tiče Sarajevo film festivala, on možda i nije najbolji primjer. Taj festival je pre svega rezultat jedne političke priče, isisava ogromne pare iz budžeta da bi preživio, a u principu koliko on turista tačno dovede u Sarajevo? 6?
Međugorje je opet drugi fenomen...tu desetine hiljada ljudi godišnje dolazi da praktično gleda u brdo. Ali ok, religija čini čuda. Problem sa Međugorjem je međutim stav Vatikana koji je sve oštriji kada je eksploatacija "međugorskog čuda" u pitanju, tako da sumnjam da će ta lokacija u budućnosti funkcionisati na način na koji funkcioniše sada.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 10:56 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

buzz je napisao:
@dragann
Ovakav vid turizma je nemoguće posmatrati izolovano.
On treba da bude samo dio kompletne turističke ponude.
Ono što ovdje nedostaje u čitavoj priči je opšta klima koja bi pogodovala turizmu. Nedostatak kvalitetnih hotela, nepoznavanje jezika, praktično nepostojanje mapa u gradu na kojima su ucrtani objekti od kulturnog značaja, nedostatak turist info punktova, nepovezanost ponude različitih turističkih sadržaja, neodgovoran odnos prema kulturnom nasljeđu.
Dalje, da bi neki turista posjetio tvoju zemlju, on prvo mora da zna da postojiš i da mu nudiš nešto što ne može dobije na nekom drugom mjestu. Nas nema ni na netu, nema nas ni na stranim televizijima...najvećim domašajem se smatra slanje nečije strine na neki od turističkih sajmova.
Da bi sve ovo promijenilo, potreban je novac, ali još važnije, potrebna je i promjena stanja svijesti.
Pa da onda ljudima ponudiš neku vrstu paketa...da karikiram...znači da tog turistu odvedeš i na Kastel i u muzej, ali da ga odvedeš i na kanjon Vrbasa, pa da poslije ide kod babe na brdo na uštipke, sir i šunku.

Što se tiče Sarajevo film festivala, on možda i nije najbolji primjer. Taj festival je pre svega rezultat jedne političke priče, isisava ogromne pare iz budžeta da bi preživio, a u principu koliko on turista tačno dovede u Sarajevo? 6?
Međugorje je opet drugi fenomen...tu desetine hiljada ljudi godišnje dolazi da praktično gleda u brdo. Ali ok, religija čini čuda. Problem sa Međugorjem je međutim stav Vatikana koji je sve oštriji kada je eksploatacija "međugorskog čuda" u pitanju, tako da sumnjam da će ta lokacija u budućnosti funkcionisati na način na koji funkcioniše sada.

Iako pesimističan ipak konstruktivan post!
Kako sam shvatio, iznio/la si prepreke i barijere ali nisi negirao/la da nemamo resurse za ovaj vid turizma.?

Nedavno sam čitao da su mnogi dvorci u Zagorju komercijalizirani te da donose profit onima koji upravljaju s njima. Svakako da su evidentni i indirektni efekti za širu društvenu zajednicu.
Recimo, ako u sklopu Kastela funkcionira dobar restoran i ako se u Kastelu stalno nešto dešava što uzrokuje konstantnu posjetu to znači da i ja kao proizvođač povrća mogu imati neke koristi od toga ukoliko ugovorim poslovnu suradnju sa gazdom restorana.

Mislim da je naš osnovni problem kako zadržati turiste na duže vrijeme.
Uglavnom smo prolazna destinacija.Šta učiniti da bude drugačije??

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 12:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

buzz je napisao:
praktično nepostojanje mapa u gradu na kojima su ucrtani objekti od kulturnog značaja

Овде има "места за побољшање". На пример за Мостар има таква мапа
http://www.studioleonardo.biz/karte/Pla ... 5x3860.jpg

Али за БЛ тражила сам, али нисам пронашла (можда и постоjи)

Citiraj:
nedostatak turist info punktova

Ниjе тачно. У БЛ имаш такав пункт, одмах око хотела Палас (на друге стране, где jе банка). Тамо имаш шта год желиш: информациjу и за забаве, и за манастири...

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 12:15 
Pripravnik
Pripravnik

dragann je napisao:
Iako pesimističan ipak konstruktivan post!
Kako sam shvatio, iznio/la si prepreke i barijere ali nisi negirao/la da nemamo resurse za ovaj vid turizma.?

Prvo da riješimo ovu "o/la" dilemu...dakle u pitanju je "o" :)
Drugo, ne mislim da je ova priča u tonu pesimizma nego trenutne realnosti. Naravno da je takvu situaciju u budućnosti moguće promijeniti.
Dakle postoje resursi, mislim nismo ovdje preksinoć sa šljive spali, ali ne postoje uslovi.

Citiraj:
Nedavno sam čitao da su mnogi dvorci u Zagorju komercijalizirani te da donose profit onima koji upravljaju s njima. Svakako da su evidentni i indirektni efekti za širu društvenu zajednicu.

Kada je riječ o tim zagorskim dvorcima jedan od njih je npr. Kulmerov dvorac, tj. Kulmerovi dvori koje je kupio Todorić. Da bi ga uopšte mogao kupiti (i to po prilično povlaštenim uslovima), bio je obavezi da ga renovira i pretvori u hotel. Nakon izvjesnog vremena on je izvršio prenamjenu objekta u rezidenciju. Znači hotel ne postoji. A onda je i podigao dva abnormalna kredita stavivši dvorac pod hipoteku. Tako da je sad sudbina tog dvorca prilično neizvjesna. Dakle indirektni efekti za širu društvenu zajednicu ne postoje, barem ne oni pozitivni.
Drugi interesantan primjer je u Novom Sadu. Sve hotele u Novom Sadu su kupili kriminalci gdje su na tenderima uglavnom bili jedini ponuđači. Jedan od takvih hotela je i hotel na Petrovaradinskoj tvrđavi preimenovan u Leopold. Ovdje dakle "investitor" nije kupio kompletnu tvrđavu jer je barem to u ovom trenutku na sreću nemoguće, već samo hotel koji se nalazi u njenom sklopu. U trenutku posebnog arhitektonskog zanosa, "investitor" dovodi čovjeka sa bagerom i kreće da ruši dio bedema na tvrđavi, dakle zaštićenog spomenika kulture, jer mu se ne uklapa u koncepciju...
Ovi primjeri ti se mogu učiniti kao ekstremni, ali to je jednostavno princip po kojem se neke stvari na našim prostorima odvijaju. Promjena takvih principa bi predstavljala ispunjavanje jednog od uslova o kojima sam govorio.

Citiraj:
Recimo, ako u sklopu Kastela funkcionira dobar restoran i ako se u Kastelu stalno nešto dešava što uzrokuje konstantnu posjetu to znači da i ja kao proizvođač povrća mogu imati neke koristi od toga ukoliko ugovorim poslovnu suradnju sa gazdom restorana.

U teoriji si potpuno u pravu. Prvi uslov za to je da gazda restorana ne kupuje povrće u Maxi-ju :)
Druga stvar koja je po meni bitnija je da taj restoran bude uklopljen u to okruženje i da nudi autohtonu kuhinju.
Međutim, posmatrajući dosadašnju praksu, vjerovatno bi dozvolu za otvaranje restorana dobio brat od tetke nekoga u aktuelnoj vlasti, koji bi onda otvorio fancy pizzeriju, sve sa inox detaljima i disko kuglom.

Citiraj:
Mislim da je naš osnovni problem kako zadržati turiste na duže vrijeme.
Uglavnom smo prolazna destinacija.Šta učiniti da bude drugačije??

Pa mislim da sam ti u prošlom postu već naveo neke stvari...
Dakle taj turista...
1. Mora da zna da postojiš
2. Mora da zna šta mu nudiš
3. Mora da zna po čemu se razlikuješ od drugih i šta je to karakteristično i autohtono u tvojoj ponudi
4. Mora da zna kako da dođe do tebe i da po mogućnosti ima normalan put, a ne da se klacka do besvjesti izrovanim drumovima
5. Mora da ima gdje da spava
6. Mora da ima sa kim da komunicira
7. Treba da bude u mogućnosti da sam obilazi lokacije na osnovu besplatnih mapa koje će dobiti već u hotelu sa ucrtanim lokacija znamenitosti, ali i restorana, mjesta za zabavu i slično, i na osnovu mapa postavljenim na glavnim gradskim ulicama, na osnovu višejezičnih putokaza, i na osnovu savjeta sa turističkih punktova
8. Mora da ima mogućnost izleta na više ili manje udaljene zanimljive lokacije
9. Mora da ima mogućnost da potroši novac na suvenir koji će ga podsjećati na mjesto koje je posjetio, a ne da se na ulicama umjesto suvenira prodaju plastične igračke, čarape i šnale za kosu
....i naravno ima toga još...dakle obezbeđenje svih ovih i drugih uslova treba da bude usklađen proces koji na kraju treba da dovede do klime povoljne za turističku djelatnost.

I na kraju kada se govori o nama kao "prolaznoj destinaciji", valjda je sasvim jasno da turistu teško može privući objekat kao što je Sherwood ili ona bizarna pagoda kod Neplana, ali nekakav domaći restoran izgrađen u tradicionalnom stilu, sa dosta prirodnih materijala na obali Une, Sane ili Vrbasa već može.

Vrh

PostPoslato: 23 Jun 2010, 12:21 
Pripravnik
Pripravnik

Руjа je napisao:
Ниjе тачно. У БЛ имаш такав пункт, одмах око хотела Палас (на друге стране, где jе банка). Тамо имаш шта год желиш: информациjу и за забаве, и за манастири...

Ok, nisam znao...nadam se da turisti kad dođu znaju za njega, a nadam se i da će takvih punktova biti više.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 14:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Uz pomoć sredstava koje je dodijelila Evropska unija u protekle tri godine, Fondacija “Mozaik” je sarađivala sa lokalnim zajednicama u okviru realizacije projekta
"Tragovima bosanskog kraljevstva" i uspješno kreirala jedinstven turistički proizvod na tržištu kulturno-turističke niše. Na ovaj način, turistički potencijal je transformisan u konkurentan turistički proizvod.

Projekat "Tragovima bosanskog kraljevstva" je ponudio kreiran turistički proizvod za deset lokalnih zajednica, povezujući ih kroz njihovu kulturnu i historijsku baštinu, te događaje koji evociraju vrijeme srednjovjekovne Bosne. Gradovi Kakanj, Vareš, Visoko, Zenica, Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf i Jajce su spremni da ugoste svoje posjetioce, uz bogat turistički program.

Ovaj projekat je osigurao rekonstrukciju spomenika kulture, restauraciju kulturne baštine, te razvoj turističke infrastrukture. Otvoreni su i opremljeni informacioni pultovi, postavljene su prodavnice suvenira, oživljeni umjetnički zanati i postavljene etnografske kolekcije.

Turistički radnici su imali adekvatnu obuku i edukaciju, izrađen je promotivni materijal i sprovedena su istraživanja tržišta, te je uspostavljena turistička ruta koja prolazi kroz ciljane gradove.

Učesnici Festivala će uživati u izuzetnom kulturno-historijskom iskustvu: takmičenje za najboljeg turističkog vodiča, turniri u srednjovjekovnim sportovima, izbor najboljih srednjovjekovnih menija itd.

Ova jednistvena turistička ponuda i odgovarajući turistički vodič za ovaj značajan proizvod štampan na bosanskom, engleskom i španskom jeziku, takođe će biti promovisani u sklopu Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva".

http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/100625050

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 17:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
dragann je napisao:
za ovaj značajan proizvod štampan na bosanskom, engleskom i španskom jeziku,
:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2010, 18:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Dragan-ne, znam ponesto o turizmi, a mozemo i proizvodnji i plasiranju poljoprivrednih proizvoda u isti taj turizam.

Da te pitam, koga zanimaju bosanski kraljevi pored ''piramida''?

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 00:12 
Pripravnik
Pripravnik

dragann-e, ako na trziste ponudis "projekat" koji nazoves "Tragovima bosanskog kraljevstva", ciji je cilj "evociranje vremena srednjovjekovne Bosne" i koji podrazumijeva turu kroz "Kakanj, Vareš, Visoko, Zenicu, Maglaj, Tešanj, Fojnicu, Travnik, Donji Vakuf i Jajce" onda moras biti spreman da ce vecina "posjetioca" koji odluce da konzumiraju taj "jedinstven turisticki proizvod" ocekivati da budu smjesteni u kampu za obuku.
To naravno nije uobicajena ciljna grupa kada rijec o privlacenju turista, ali ono sto je najstrasnije je cinjenica da to nije projekat koji finansira ludi "biznismen" ni Saudijska Arabija, nego jedna "fondacija" parazitira na EU budzetu. I onda se kao postavlja pitanje, zasto se turisti ne zadrzavaju? Pa normalno da ih nema kad se sav novac prlji na ovakva izivljavanja.
Naravno da od ovakvog projekta ni u Kaknju ni u Maglaju ljudi nece imati koristi.....ali je valjda bilo bitnije da se materijal odstampa i na "bosanskom"...podsjeti me, sta je to ono :) srpski sa vise turcizama i jos vise slova "h" ?

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 08:26 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nemojte temu usmjeravati na politiku!!
Naveo sam primjer jednog zajedničkog projekta gdje su u jednu kulturno-turističku priču involvirani srednjovjekovni bh gradovi. U pitanju je KULTURNI TURIZAM a ne politika!

Drugi uspješan primjer je MEĐUGORJE. Radi se također o kulturno-turističkom proizvodu utemeljenom na vjerskom turizmu. U svakom slučaju uspješna priča bez da ulazimo u političko-vjersko-ideološka utemeljenja.
Bitni su krajnji ekonomski efekti :wink:

http://www.mladifest.com/medjugorje/pho ... st2010.htm

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 09:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Da li si bio u Medjugorju? Poslom naravno?

''Piramide'' sam spomenuo kao nesto sto ce izazvati podsmijeh svakog zalutalog turiste, samim tim i ti ''veliki kraljevi'' postaju neozbiljni i zrtve raznih dosjetki.

Uostalom, Evropa je puna tih kamenih tvrdjava (interesantnijih, vecih, ljepsih, starijih i uredjenijih) tako da im toga ne nedostaje. Ali kao sto smo rekli, to je samo prazna prica za muzenje EU fondova :)

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 26 Jun 2010, 09:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 09:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Nisam, iako bih volio. Ipak je to fenomen (za nekog duhovni a za nekog ekonomski).

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

To nije fenomen, vec bezobrazluk na stotu i to tako donosi nesto love :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jun 2010, 10:29 
Pripravnik
Pripravnik

dragann je napisao:
Nemojte temu usmjeravati na politiku!!
Naveo sam primjer jednog zajedničkog projekta gdje su u jednu kulturno-turističku priču involvirani srednjovjekovni bh gradovi. U pitanju je KULTURNI TURIZAM a ne politika!

Pa jbg, upravo je tu problem, sto taj projekat nema veze sa turizmom vec iskljucivo sa politikom i isisavanjem budzeta.

Citiraj:
Bitni su krajnji ekonomski efekti

Ako su jedino ekonomski efekti bitni, onda treba da se bavimo ratnim turizmom, jednom od turistickih grana u usponu. U Vijetnamu npr. turisti izmedju ostalog solidno placaju priliku da izadju na poligon i pucaju iz ak-47 i bacaju kasikare.

dragann je napisao:
The_new_Statesman je napisao:

Nisam, iako bih volio. Ipak je to fenomen (za nekog duhovni a za nekog ekonomski).

Medjugorje je zaista fenomen...a objasnicu i zasto...
Medjugorje je tokom godina privuklo milione vjerskih turista, hodocasnika, a da pritom nikad nije priznato kao mjesto vidjenja od strane crkve.
I dok je u Lurdu i Fatimi zabiljezeno svega po nekoliko vidjenja, "vidioci" iz Medjugorja tvrde da su do danas Gospu vidjeli 50-ak hiljada puta...vidjaju je svaki dan....i ono sto je posebno interesantno, vidjaju je i u Americi gdje dobar dio njih danas zivi. Ono sto svakako ne ide u korist citave price je cinjenica da su dva glavna promotera medjugorskog cuda, dva svestena lica dakle, ukljuceni u seks skandale koji izmedju ostalog kao rezultat imaju i jednu trudnu casnu sestru.

Vrh

PostPoslato: 28 Jun 2010, 16:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4321221,00.html
Citiraj:
. Hrvatski portal blog.hr tvrdi da je Ivan Dragićević, jedan od vidioca koji danas živi u Bostonu, oženio bivšu misicu američke države Masačusets i da živi u velikom luksuzu.

Ovaj je bar vidio Gospino Medjunozje, ako ista... s'o bi rekli, dok je ovaca bice i vune. A PDV svakako ne misle placat, tak' da od tog drzavi nikakve vajde... :iconbiggrin:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]