banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 07 Maj 2025, 03:12

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Jan 2008, 09:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Plate u BiH najgore u regionu zahvaljujuci troskovima administracije:

http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 542&meni=2

BANJALUKA - Radnici u BiH po iznosu prosječnih plata mnogo zaostaju ne samo u odnosu na zemlje EU, već i u odnosu na primanja u državama regiona.

Prema podacima entitetskih zavoda za statistiku, u Federaciji BiH je prosječna plata za oktobar prošle godine iznosila 679 KM, dok su prosječna primanja radnika u RS u novembru bila još manja - 607 KM.

Prosječna oktobarska plata u Hrvatskoj bila je najviša u regionu i iznosila je 1.302 KM, slijedi Crna Gora s novembarskim prosjekom od 715 i Srbija s prosječnom platom iz istog mjeseca od 708 KM.

Prema faktografskom izvještaju CIA iz 2006. BiH je, uz Makedoniju, svrstana među najsiromašnije zemlje bivše Jugoslavije. Plate u BiH rastu najsporije u regionu, a u posljednjih nekoliko godina porasle su tek za nešto više od 50 KM. U RS su od ove godine značajno povećane plate samo budžetskim korisnicima.

Iako BiH ima ubjedljivo najveći rast bruto društvenog proizvoda s godišnjom stopom između 10 i 14 procenata, to nije bilo dovoljno za brži ekonomski razvoj zbog velikog činovničkog aparata. CIA je, takođe, u svom izvještaju upozorila da bh. administracija troši više od 40 procenata bruto društvenog proizvoda.........

A i druge stvari: http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 509&meni=5

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2008, 11:37 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Извјештај не каже колико новца иде на администрацију ФБиХ, колико на администрацију РС, а колико за заједничке органе... Било би интересантно видјети тај податак.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jan 2008, 14:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Divno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2008, 14:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Jun 2005, 23:52
Makedonija ima još niže prosječne plate...

Po meni problem BiH je neusklađenost visina plata po sektorima. Prosjek najviše diže administracija i budžetski potrošači koji imaju plate debelo iznad prosjeka. Industrija, ona koja bi trebala držati prosjek je čak po 50 do 70% ispod prosjeka...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2008, 12:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Po meni je naslov loš... Trebalo je stajati Plate u BiH i dalje najgore u regionu.

Vrh

PostPoslato: 16 Feb 2008, 13:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Avg 2004, 09:35
LJUBLJANA, Prosječna mjesečna neto plata u prošloj godini je u Sloveniji iznosila 834,50 evra, odnosno 7,9 odsto viša nego 2006. godine, dok je prosječna neto plata u decembru bila 870 evra.
Prosječna mesečna bruto plata u 2007. godini bila je 1.284,79 evra i za 5,9 procenata je bila viša nego godinu prije.
Prema podacima slovenačke statistike, prosječna mjesečna bruto plata za decembar 2007. godine je iznosila 1.342,80 evra, što je 10 odsto niže od novembarske zarade, dok je novembarska prosečna bruto plata u odnosu na oktobarsku bila viša za 14,4 odsto.
Prosječna neto plata u decembru je u poređenju sa novembrom bila manja za 7,9 odsto, što znači da su zaposleni u decembru zaradili u prosjeku 870,70 evra.
Realno su decembarske prosječne bruto zarade u odnosu na novembar pale za 10,4 procenata, što je posljedica manjih vanrednih isplata u obliku 13. plate, odnosno takozvanih “božićnica”, koje su većini zaposlenih bile isplaćivane sa novembarskom platom.
Državni zavod za statistiku je utvrdio da se prosječna bruto i neto plata u 2007. godini u poređenju sa godinom prije povećala, i to realno, dakle uvažavjući rast cijena životnih potreba, odnosno inflaciju.
Zaposleni u Sloveniji je tako 2007. godine u poređenju sa godinom prije u prosjeku zaslužilo realno više zarade - za 2,2 odsto bruto i za 4,2 odsto neto.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 14:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Ево нисмо више најгори у региону са платама (БиХ близу 400 евра, а Србија и Македонија око 330 евра):

Slika

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=404421

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 17:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Mene ovo ništa ne čudi.
Pa poslanici parlamentarne skupštine BiH imaju platu od 7.000 KM i to mjesečno.. I pitali ih "da li bi vi glasali za smanjenje poslaničkih plata", naravno odgovor je ne.. radnici što lumpuju i što traže svoja prava su očigledno u svakom pogledu marginalizovani.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 18:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
shoole je napisao:
Ево нисмо више најгори у региону са платама (БиХ близу 400 евра, а Србија и Македонија око 330 евра):

Slika

Па о томе се и ради. кад на ону просјечну радничку плату додаш и ове плате "гузоња" (40%) онда и долазимо до тих скоро 400 евра.
Џаба све те просјечне плате ако се не узме у обзир и број пензионера и број незапослених.

Vrh

PostPoslato: 16 Jan 2010, 18:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
shoole je napisao:

Slika

Možda nismo najgori u regionu sa platama, ali po pitanju cijena i životnog standarda...
Citiraj:
Možda će građanima zvučati paradoksalno, ali ekonomiste i statističare, ovako crne brojke ne zabrinjavaju previše. Miladin Kovačević, zamenik direktora Republičkog zavoda za statistiku, tvrdi da samo poređenje plata ništa ne znači i da je to u ekonomskom smislu potpuna besmislica, jer uopšte ne govori o visini životnog standarda.

Ključan pokazatelj je, po njemu, paritet kupovne moći, odnosno koliko robe može da se kupi za isti iznos novca. Za jedan evro u Srbiji, ubeđen je, može da se kupi mnogo više nego u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, pa čak i susednoj Bugarskoj i Rumuniji. Hrvatska i Mađarska su po visini životnog standarda iznad nas, kazao je Kovačević.

Po ovom pokazatelju (BDP po paritetu kupovne moći po stanovniku), kako su izračunali stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda – Srbija, na sreću, nije na dnu regionalne liste životnog standarda. Nažalost, nije ni mnogo daleko od dna. Ispod nas su samo dva suseda Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 11:15 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Srbija ima i najmanju kupovnu moc, kod njih stamparije na Topcideru rade uveliko, kupuje se socijalni mir, i slijedi ogromna inflacija... Gorivo je mnogo skuplje u Srbiji, a i zahvaljujuci Miskovicevom monopolu, njihova roba je pocesto jeftinija kod nas, nego u Srbiji... a o uvoznoj (tipa automobili), ne treba ni da govorimo. Bar 15% su skuplji u Srbiji.
Uglavnom, Milosevic ce se za koju godinu ciniti kao svetac, u poredjenju sa ovim izdajnicima... kojima su alternativa primitivci i ljudi blage mentalne retardacije koji se opozicijom zovu. Bilo kako bilo - sretno im.
Da im nije RS kao najveceg kupca njihove ispodprosjecne robe, mogu zamisliti kako bi im bilo. Treba zbog toga da nas docekuju tamo kao arapske seike kad dodjemo, a ne mi njih da cijenimo i postujemo, jer to nicim nisu zasluzili. Srbija nije majka, nego maceha koja koristi i iskoristava.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 11:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
ziggy je napisao:
Srbija ima i najmanju kupovnu moc, kod njih stamparije na Topcideru rade uveliko, kupuje se socijalni mir, i slijedi ogromna inflacija... Gorivo je mnogo skuplje u Srbiji, a i zahvaljujuci Miskovicevom monopolu, njihova roba je pocesto jeftinija kod nas, nego u Srbiji... a o uvoznoj (tipa automobili), ne treba ni da govorimo. Bar 15% su skuplji u Srbiji.
Uglavnom, Milosevic ce se za koju godinu ciniti kao svetac, u poredjenju sa ovim izdajnicima... kojima su alternativa primitivci i ljudi blage mentalne retardacije koji se opozicijom zovu. Bilo kako bilo - sretno im.
Da im nije RS kao najveceg kupca njihove ispodprosjecne robe, mogu zamisliti kako bi im bilo. Treba zbog toga da nas docekuju tamo kao arapske seike kad dodjemo, a ne mi njih da cijenimo i postujemo, jer to nicim nisu zasluzili. Srbija nije majka, nego maceha koja koristi i iskoristava.

Како су људи заборавни овдје.
Огромна инфлација сада у Србији? Са 80 на 90 динара за евро. Чек како оно би за вријеме Милошевића? Новчанице од сто милијарди па онда скини 4 нуле па опет догурај до стотина милијарди.
Шта још наведе? Ах да, куповање социјалног мира. Чек јел оно за вријеме Милошевића сељаци просипаше млијеко у ријеке због "добрих цијена"? Па тамо крајем 90'-тих цијене у Србији су биле неупоредиво мање, људи су са неших простора ишли у Србију на "подмиру". Чак и са таквим скупим горивом опет је било јефтиније.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 11:45 
Pripravnik
Pripravnik

Bice sad jos gore. Bogam' nije vise kurs 90, blize je 100. A ljudi kredite imaju - sve u valutnim klauzulama - u eurima. :iconbiggrin:
Nekad je bolje nista ne raditi i ostaviti buducim generacijama sansu da krenu od 0, nego raditi tako da zavalis 2 buduce generacije. Zalosno, ali u zivotu price obicno nemaju happy end, i blesava euforija obicno zavrsi... kako vec zavrsi. :iconbiggrin:
Bilo kako bilo, Srbiji sve najbolje... a RS ako bude od njih gledala nesto - nece daleko dogurati.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 13:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
ziggy je napisao:

tako je ziggy...sta ti mislis zasto oni po svaku cijenu sada u EU?? pa sta ti je napokon su skontali da jedini nacin da podignu svoju ekonomiju je taj da udju u EU i da onda mogu koristiti njihove evrice...ahh da i to je jedini al bas jedini nacin da sacuvaju i ostatak svog teritorijalnog integrita ( vojvodina i sandzak )! srbija nema vise sanse da sacuva ni jedno selo unutar svojih granica ako to selo hoce da se odcijepi i eto nakon 20 godina su to shvatili...mozda...

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 13:45 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Ehhh,ti ziggy i crni kad iznosite svoje mišljenje budite malo umjereniji.Malo frizirajte ta razmišljanja ako ništa zbog kim deala.Sad kad tip pročita vaše komentare slijedi paljba u kojoj ćete biti optuženi kao strani plaćenici :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 14:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Ehhh,ti ziggy i crni kad iznosite svoje mišljenje budite malo umjereniji.Malo frizirajte ta razmišljanja ako ništa zbog kim deala.Sad kad tip pročita vaše komentare slijedi paljba u kojoj ćete biti optuženi kao strani plaćenici :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ma ja...opet mi ne valjamo....

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 14:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
kakav narod ovde živi, kakvu kulturu ima i koliko se radi i ove plate su prevelike.

Vrh

PostPoslato: 17 Jan 2010, 14:50 
Pripravnik
Pripravnik

Ja to odavno tvrdim... da nas stavis u Afriku,pocrkali bi od gladi... :D
Bilo kako bilo, mislim da ce u RS biti bolje nego u Srbiji, samo zbog toga sto ima manje ljudi, pa ce nekako da se rastrkaju i svako sebi nadje za zivot. Idu greenfield investicije u energetski sektor, prelice se malo i od "Evrope" kako vrijeme bude islo i tako... nista specijalno, gore nego sto je sad ne moze, ali opet bolje nego u Srbiji. Sa Srbijom jedino treba - uslov da ne mogu uvesti vise nego sto izvezu od nas. Oni nemaju svoje resurse, nego ih uvoze, a onda preradjuju skupom i zastrjelom tehnologijom, i onda to valjaju nama. Jebes to. Jos i struju kradu.
Imam kuma sumadinca, pravi Srbin. I kazem: "Kume, vi ste govna." Co'ek samo kaze: "Svaka cast sto vidis." I odemo da se zarakijamo. :iconbiggrin:

Vrh

PostPoslato: 19 Jan 2010, 13:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
kim deal je napisao:
kakav narod ovde živi, kakvu kulturu ima i koliko se radi i ove plate su prevelike.

podrzavam. pre neku vece u stranom trznom centru(citaj Merkamtor) idem na informacije da mi upakuju poklon. kaze prodavacica(informerka? sta li je vec) sacekajte da usluzimo sve musterije. sva sreca nije bilo puno. i dodjem ti ja na red, al ona ce meni "nemamo mi neki izbor papira samo tri vrste, nego hocete li vi vrecu za poklon?" " ne hvala upakujte vi to meni u papir" " bolja vam je vrecica, to je sad modernije" :mad: neka hvala i ajd jedva to ona nekako zamota preko one stvari i kaze "eto ja bolje ne mogu" :roll:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 19 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]