banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 07:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Nezaposlenost u RS
PostPoslato: 13 Okt 2009, 00:38 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 24 Avg 2009, 00:28
Pročitah ovaj članak http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/47370/Bosko-Tomic-Vise-od-17000-ljudi-naslo-posao.html, pa da malo prokomentarišemo.

Posebno mi je zanimljiv ovaj dio:

"NN: Kolika je stopa nezaposlenih u RS u odnosu na FBiH i zemlje u okruženju?

TOMIĆ: Stopa nezaposlenosti koja se dobije na osnovu ukupnog broja nezaposlenih, zaposlenih i radne snage, kod nas iznosi negdje oko 35 odsto a stopa koju primjenjuje Svjetska banka se kreće od 18 do 20 odsto. Stopa nezaposlenosti koju mi fiktivno vodimo je oko 35 odsto i takva je od 2000. godine i tu nema većih oscilacija.

Zemlje EU imaju tu stopu od pet i 12 odsto, a zemlje u okruženju imaju sličnu stopu kao i kod nas."

I onda idu sljedeći podaci koji su uzeti iz Blica od 25.2.2009, Izvor: imf.org, ec.europa.eu/eurostat, Reuters FACTBOX, euractiv.com (sem Srbije)

12. Srbija
Realni rast BDP: 6 %(2008.), 0.5% -1%(2009.)
Inflacija: 11.7%(2008.), 8%+-2%(2009.)
Nacionalna valuta: Dinar u odnosu prema evru 94,43:1
Nezaposlenost: 18,1%(2008.)
Prosečna plata: neto 38.626, oko 430 evra (2008.)

11. Hrvatska
Realni rast BDP: 3,8 % (2008.), 3,7 % (2009.)
Inflacija: 7,0 % (2008.), 4,9 % (2009.)
Nacionalna valuta: Kuna je pala u odnosu na evro sa oko 7,1:1 u jesen 2008. na kurs 7,45:1 u februaru 2009.
Nezaposlenost: 14,5 % (2009.)
Prosečna plata: 725 evra (2008.)

9. Bugarska
Realni rast BDP: 6, 3 % (2008.), 4,2 % (2009.)
Inflacija*: 12,2 % (2008.), 7,0 % (2009.)
Nacionalna valuta: Lev - fiksni kurs prema evru 1,95:1
Nezaposlenost: 5,7 % (2008.) - očekivano 50.000 otkaza u 2009.
Prosečna plata: 281 evro (2008.)

8. Rumunija
Realni rast BDP: 8,6 % (2008.), 4,8 % (2009.)
Inflacija: 8,2 % (2008.), 6,6 % (2009.)
Nacionalna valuta: U januaru 2009. dostigao istorijski minimum u odnosu na evro 4,28:1
Nezaposlenost: 6,0 % (2008.)
Prosečna plata: oko 400 evra (2008.)
Strana pomoć: Pregovori sa Evropskom komisijom o oko sedam milijardi evra pomoć

7. Mađarska
Realni rast BDP: 1,9 % (2008.), 2,3 % (2009.)
Inflacija: 6,3 % (2008.), 4,1 % (2009.)
Nacionalna valuta: Forinta pala u odnosu na evro sa oko 260:1 u oktobru 2008. na kurs 306:1 u februaru 2009.
Nezaposlenost: 7,6 % (2008.)
Prosečna plata: oko 700 evra za službenike

I šta sad reći? Da li on nema pojma šta radi (vrlo lako moguće) ili misli da smo mi toliko glupi i neobrazovani da ne znamo što je www ili google? Zadržavam mogućnost da sam i ja sve krivo shvatio. :-?

Da budem skroz korektan, u Makedoniji je oko 35-40%.
Malo stariji članak http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/bs/features/setimes/features/2007/05/03/feature-02.
Dok je u Albaniji 12- 15% , a U Crnoj gori oko 11%. Jedan od izvora http://www.capital.ba/issp-ekonomije-srbije-i-crne-gore-ove-godine-najvise-rasle/.

Poslednji put menjao Vava dana 13 Okt 2009, 00:51, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Pisao sam seminarski pre par dana o nezaposlenosti....tacnije komparacija nezaposlenosti BiH, HR i Srbije, stavicu ga sutra.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 00:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pa šta misliš ovako ugrubo o ovakvoj izjavi? Jesam li ja nešto krivo razumio u čitavoj priči?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 09:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Mislim da se u domaću statistiku ne možemo pouzdati!
Puno ljudi se vodi kao nezaposleno a ustvari rade.Nisu prijavljeni jer to poslodavci izbegavaju zbog visokih doprinosa koji se daju državi.Iako je stopa nezaposlenosti još uvek užasno visoka i nažalost sa tendencijom pogoršanja!!
A i ovi što rade u privredi ne mogu sa svojim doprinosima isfinansirati silnu administraciju i sve one koji su na budžetskim jaslima!

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 11:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
u RS je jos dobro. U FBIH koliko ima ministrastava koliko zupanija, svaka zupanija svoje arsine i svoje zakone, i ministre i sve ostalo... katastrofa...

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 11:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
I narod je postao lijen.Zemlja je sve više i više pod korovom i ambrozijom.Navodno se ne isplati raditi na zemlji.A isplati se uvoziti i konzumirati hrana sumnjivog porijekla i još sumnjivijeg kvaliteta!
Istina da bez značajnijih investicija nema ni značajnijeg zapošljavanja!

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 23:27 
Pripravnik
Pripravnik

MILO je napisao:
Puno ljudi se vodi kao nezaposleno a ustvari rade.Nisu prijavljeni jer to poslodavci izbegavaju zbog visokih doprinosa koji se daju državi.Iako je stopa nezaposlenosti još uvek užasno visoka i nažalost sa tendencijom pogoršanja!!
A i ovi što rade u privredi ne mogu sa svojim doprinosima isfinansirati silnu administraciju i sve one koji su na budžetskim jaslima!

Mislim da ovo sve važi i za zemlje u okruženju, u manjoj ili većoj mjeri.

Ali zašto B. Tomić izjavi ovako nešto, kad nema uporišta u brojkama?! Pa nisu to neke njihove demagogije da to može braniti nekom šupljom pričom.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2009, 23:30 
Pripravnik
Pripravnik

cicak je napisao:
u RS je jos dobro. U FBIH koliko ima ministrastava koliko zupanija, svaka zupanija svoje arsine i svoje zakone, i ministre i sve ostalo... katastrofa...

Šta ćeš, takav Dayton. Šta sve trpimo, pa možemo i to. Sad bi ti neki bošnjački političar rekao da je najbolje i najjeftinije da ukinemo entitete i imamo državnu vlast i opštine. :wink:

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
Večeras se u emisiji Presing na RTRS-u pričalo se o zapošljavanju preko veze. Voditeljka je navela primjer Elektroprivrede RS u kojoj je u periodu od dvije godine zaposleno nekoliko stotina ljudi i primjer Željeznica u kojima je zabilježen isti slučaj - da je u dosta kratkom vremenskom periodu zaposleno jako mnogo ljudi. Neki od njih su supruge, kćerke i ostala rodbina vodećih u tim firmama. Ministar porodice, omladine i sporta RS, Proko Dragosavljević (inače doktor nauka fizičke kulture!?), na to kaže da nije grijeh da se zaposli nečija kćer ili supruga jer je i to način rješavanja problema nezaposlenosti. I da je priča o plaćanju za radno mjesto samo "rekla-kazala". Itd., itd.

Pa kako te ljude nimalo nije sramota?

Pa jebote, dokad ćemo slušati ovakve idiotske izjave, da ne kažem gledati idiote bez ikakvih kvalifikacija na ministarskim mjestima. Šta on, doktor za fizičku kulturu, radi u Ministarstvu za porodicu, omladinu i sport?! :angry4: Čitala sam mu sad biografiju - stane u dva reda.

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 21:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Da li ko se prvi put prijavi na Biro prima neku socijalu dok ne nađe posao?

Vrh

PostPoslato: 02 Nov 2009, 23:59 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
filozof sa vrbasa je napisao:

Primaš mjesečno iznos u visini jedne ministarske plate (sa dnevnicama, naravno), a ako ti nakon godinu dana ne nađu posao, onda dobiješ penziju čija je visina jednaka penziji narodnog poslanika. :lol: :cat:

Zato je ovoliko nezaposlenih. Čak nam i Šveđani zavide zbog socijalne politike. :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Nov 2009, 00:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2009, 02:35
muT@_6€kpuJ@ je napisao:

Primaš mjesečno iznos u visini jedne ministarske plate (sa dnevnicama, naravno), a ako ti nakon godinu dana ne nađu posao, onda dobiješ penziju čija je visina jednaka penziji narodnog poslanika. :lol: :cat:

Zato je ovoliko nezaposlenih. Čak nam i Šveđani zavide zbog socijalne politike. :wink:

:lol:

- Pjevaj kao da te niko ne cuje.
- Zivi kao da je Raj na Zemlji.

http://www.youtube.com/watch?v=YXdAIJK6 ... re=related

Vrh

PostPoslato: 14 Mar 2011, 02:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Frenki je napisao:
Pisao sam seminarski pre par dana o nezaposlenosti....tacnije komparacija nezaposlenosti BiH, HR i Srbije, stavicu ga sutra.

Е ајде постави или ако ти је фрка може и на мејл да ми пошаљеш.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2011, 20:03 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
muT@_6€kpuJ@ je napisao:

I ne samo to nego u Zekstri i Nikolasu možeš kupovati na kredit....

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2011, 22:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Silvio Dante je napisao:
Frenki je napisao:

Е ајде постави или ако ти је фрка може и на мејл да ми пошаљеш.

uh ovo je bas bilo davno, ajde vidjecu ako ga negdje iskopam ,mada ce ti informacije biti do 2009. kad je i post bio :)

Vrh

PostPoslato: 02 Maj 2011, 18:19 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Apr 2011, 13:16
Slika
KLADIM SE DA SE TESKO OSJECA ZBOG NEZAPOSLENOSTI...

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2011, 19:14 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
MILO je napisao:
Mislim da se u domaću statistiku ne možemo pouzdati!

iako oni idu na posao, to se ne racuna kao zaposleno lice, ne uplacuje se nista u Fond PIO te takva osoba samo sebi steti
sto se tice podataka statistike o nezaposlenosti - mali podatak da se podaci namjestaju po direktivi Sekte jer su stvarne brojke jos gore

socijalu dobijas samo kad dobijes otkaz i to se obracunava na godine radnog staza

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Posto sam ekonomski faks, radio sam prezentaciju iz oblasti Zaposlenosti i nezaposlenosti... Ovako:

Nezaposlenost se moze izracunati na tri nacina:
1) u odnosu na ukupno stanovnistvo
2) u odnosu na radni kontigent (m: 15-64, z: 15-59)
3) u odnosu na aktivno stanovnistvo (zaposleni + nezaposleni)

Najbolji pokazatelj nezaposlenosti je upravo ovaj zadnji pokazatelj, jer u obzir uzima samo aktivno stanovnistvo. To je stanovnistvo koje je stalno zaposleno ili trazi zaposlenje, a nema ga... Prvi i drugi pokazatelj su losiji jer u obzir uzimaju: djecu, starije, kao i osobe koji ne rade, jer ne zele da rade...

Eh sad... Problem kod RS i BiH je onaj klasicni: popis... Posto nije bilo popisa vec 20g, svi podaci koji se nalaze na Republickom zavodu za statistiku, kao i na Federalnom zavodu za statistiku, su procjene, sto znaci jos od 1991. god, statisticari koriste razne metode da izracunaju prosjecne brojke sto se tice ukupnog stanovnistva, zaposlenog/nezaposlenog st, muskih/zenskih osoba i dr.

Na osnovu podataka koji su dostupni na Republickom zavodu, ja sam izracunao sledece pokazatelje:
Stopa nezaposlenosti u odnosu na aktivno stanovnistvo po godinama:
2006 - 36,51%
2007 - 35,63%
2008 - 34,44%
2009 - 34,97%

Ako treba, okacicu pokazatelje pa cu proslijediti. Pored ovog pokazatelja u istom excel file-u ima i: aktivnost stanovnistva, stope zaposlenosti, koeficijent apsorbcije, index obrazovanja i nezaposlena lica...

Btw, znam da je tema malo stara, ali eto, da dodam :)

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 18:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ako je u RS stopa nezaposlenosti 35 odsto ja se crncu naguzim :angry4: čuj ista stopa kao u ostalim zemljama!!! Mađarska i Slovačka imaju nezaposlenost po statistici EU ispod 7% !!!! A mi smo 1989 za njih bili Amerika!!!
Da citiram jednog Britanca: Where are those good times when the Yugoslavs were Canadians and Czechs and Hungarians were the Albanians

Vrh

PostPoslato: 11 Jul 2011, 18:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Apr 2003, 12:32
Mislis da je veca ili manja??

Jbg, uzmi u obzir nacin izracunavanja... Po meni je realna, mozda odstupa za 5%, najvise jer nisu potpuni podaci...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 57 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]