Notari na lelemudjenju i udaranju pecata zaradjuju 40-50 000 KM mjesecno.
----------------------------------------
PISMO JEDNOG NOTARA U F BIH : ZARAĐUJEM PROSJEČNO 40 000 KM MJESEČNO
Moj ured ima 3 pripravnika (dipl. pravnici), koje mjesečno pošteno plaćam naknadom od 1100 KM, prosječna zarada mog NOTARSKOG UREDA iznosi mjesečno cca. 40.000,00 KM (nakon isplaćenih plaća i nakon 17% PDV-a državi u kojoj obnašam djelatnost.), budući da se tarifa trenutno promijenila (do mjeseca decembra 2007) moj notarski ured će zaradjivati mjesečno cca. 32.000,00 KM
Postovana Redakcijo, želim sa vama podijeliti „Notarsku tajnu“, o tome kako i koliko zarađujemo mjesečno, svijest mi ne dozvoljava da ovo prešutim. Svoj identitet neću otkrivati, a razlozi su očigledno više nego jasni. Imam notarski ured u Sarajevu, prije notarskog posla sam obavljao djelatnost odvjetništva, na koji ću se naknadno osvrnuti.
Mi Notari, imamo trenutno apsolutno povlašten status (bez obzira na novu tarifu koja smanjuje bod sa 0.8 KM na 0.5 KM, a koja ce važiti do decembra 2007., kada kreće notarijat RS, a nakon decembra će se donjeti tarifa na državnom novou, te možda ona ponovo digne vrijednost boda), i smatram da nije uredu da zaradjujemo ovliko i na ovaj način. U čemu je dakle stvar? Moj ured ima 3 pripravnika (dipl. pravnici), koje mjesečno pošteno plaćam naknadom od 1100 KM, prosječna zarada mog NOTARSKOG UREDA iznosi mjesecno cca. 40.000,00 KM (nakon isplaćenih plaća i nakon 17% PDV-a državi u kojoj obnašam djelatnost.), budući da se tarifa trenutno promijenila (do mjeseca decembra 2007) moj notarski ured će zaradjivati mjesečno cca. 32.000,00 KM, što smatram krajnje nehumano i nedopustivo, budući da smo notarskim zakonom jako oštetili kolege odvjetnike (odvjetnik sam i sam bio), koji su i bez našeg postojanja bili u veoma lošem položaju, i kako znam iz prakse ( i sam sam bio dio nje), 95% ih jedva sastavlja kraj sa krajem, postoje odvjetničke tarife, ali u FBiH nećete naći niti jednog odvjetnika koji od svog klijenta može naplatiti ono što piše u samoj tarifi. Smatram da se podhitno nešto mora uraditi kako bi se naša mjesečna zarada smanjila, i kako bi se odvjetništvu u našoj zemlji pomoglo.
Osobno mom notarskom uredu ne traba neto mjesečna zarada veća od 5.000 KM, bio bih i prezadovoljan sa njom, a ne da zaradujem 40.000,00 KM, to stvarno nema smisla s obzirom da je prosječna plata u Federaciji BiH 662,79 KM!
izvor: biznis.ba
|