banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 11:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 01 Maj 2007, 09:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Jul 2006, 22:32
Ljudi ,ako može neko da mi kaže i posavjetuje ,
Situacija je sledeća :

Imam 20 vaučera
Uložio sam 50 % u ZEPTER ,50 % u KRISTAL tj. 10-10 vaučera.

Na sajtu BL BERZE piše da ima po 7000 akcija ,trenutna vrijednost 34 KM ili sl.
Ovdje svi mislimo da broj vaučera pomnožimo sa trenutno vrijednosti (sada se kreće od 29-35 KM) pa onda dobijem neku glupu cifru...nije valjda to tačno.

Ako ste Vi prodavali akcije i vaučere,ili ako znate ponešto o tome napišite koliko bi dobio para za 20 vaučera ZEPTER-a.

Pozdrav
Zahvaljujem

Vrh

PostPoslato: 01 Maj 2007, 12:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
VAK je napisao:
Ljudi ,ako može neko da mi kaže i posavjetuje ,
Situacija je sledeća :

Imam 20 vaučera
Uložio sam 50 % u ZEPTER ,50 % u KRISTAL tj. 10-10 vaučera.

Na sajtu BL BERZE piše da ima po 7000 akcija ,trenutna vrijednost 34 KM ili sl.
Ovdje svi mislimo da broj vaučera pomnožimo sa trenutno vrijednosti (sada se kreće od 29-35 KM) pa onda dobijem neku glupu cifru...nije valjda to tačno.

Ako ste Vi prodavali akcije i vaučere,ili ako znate ponešto o tome napišite koliko bi dobio para za 20 vaučera ZEPTER-a.

Pozdrav
Zahvaljujem

Kod fondova je valjda vaučer=akcija, tako da za 20 vaučera u Zepteru dobijaš orijentaciono 20*30KM=600KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2007, 17:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
1.vaucera vise nema,kao sto znas nakon sloma SSSR i varsavskog pakta srusila se SFRJugoslavija koja je bila komunisticka i socijalisticka zemlja,tako da su ostaci te drzave krenuli u takozvanu tranziciju odnosno prelaz iz komunistickog i socijalistickog u trzisno kapitalisticko drustvo,posto je u komunizmu sve bilo u drzavnim i drustvenim rukama trebalo je naci najbolji model za taj prelaz odnosno takozvanu PRIVATIZACIJU,kod nas je prvo pokusana lutrija odnosno izvlacenje tako da su u prvom pokusaju privatizacije iz bubnja izvlacili ko ce sta da dobije,onda su nakon dolaska Dodika 1998 na vlast tu prvu privatizaciju ponistili da bi preuzeli rjesenje... takozvanu VAUCER privatizaciju od nekih zemalja bivesg komunistickog bloka,narodu su podjeljeni Vauceri ...bonovi...kuponi -ovo bon..kuponi..navodim da ti bude jasnije-
koje su se mogli uloziti po vlastitom izboru u kompanije ili privatizacione investicione fondove,nakon ulaganja tih bonova ili ti vaucera ljudi su dobijali akcije ili ti dionice pojedinih firmi ili pifova

2.svi pifovi su imali odnos 1 vaucer= 1 AKCIJA OSIM PIFA INVEST NOVA BJELJINA

3.to bi znacilo da ako si ulozio 10 u zepter i 10 u kristal da imas po 10 akcija ceptera i kristala

4.cjene akcija se odreduju trgovanjem na berzi

5.da bi bio siguran da imas odredene akcije uknjizene na svoje ime potrebno je da odes do centralnog regisrta koji se nalazi u blizini medicinske elektronike i provjeris odnosno zatrayis izvod o stanju na racunu

6.onda ides kod brokera i dajes prodajni nalog ako si odlucio prodati onda broker taj nalog unosi u takozvani BST berzanski sistem trgovanja i cim se nade neko ko je spreman da kupi i plati za tvoje akcije nalog ce biti izvrsen a ti ces za 3 dana moci da podignes lovu sa bankovnog racuna

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 3 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]