banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 00:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 17 Feb 2007, 23:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
euroinvesment

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 00:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 27 Jun 2005, 23:52
Na http://www.efbl.org/forum , pa ekonomija, pa tržište kapitala pogledaj, tamo imaš i analize. Sam ćeš najbolje zaključiti...

Ako telekom nastavi uzlaznom putanjom, a elektroprivreda stagnira zepter je definitivno najbolja kupovina, pa Polara, pa Balkan, pa Privrednik, jer imaju velik % telekoma u tržišnoj vrijednosti svog portfelja...

A i ostali fonodvi nisu loši...
Dobro je došla ova korekcija na njihovim cijenama, jer su tržišne cijene portfelja rasle, a sa njima i vrijednost fonda...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 19:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2005, 19:36
http://www.blberza.com pa malo pogledaj

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Feb 2007, 23:44 
Pripravnik
Pripravnik

To je teško reći, jer su svi otišli gore i svi su između 55 i 65% NAV-a (tržišne neto imovinske vrijednosti), najbolje je pričekati koji dan da vidimo kako će se situacija odvijati, ali među najboljima su svakako oni koji imaju visok procenat strateških preduzeća u svom portfelju, a to su Euroinvestment, BLB, Zepter, Bors, Invest Nova, Kristal, Polara (trenutno je najskuplja), Balkan (premalen, ali nije loš, jest da su litvanci neviđeni lopovi) i VB Fond.

Po meni trenutno najbolje kupovine su pojedina preduzeća, a to su Žitopromet Bijeljina, Alpro Vlasenica, Tržnica, Boksit, možda Telekom, Metal Banja Luka, ali kao i uvijek najbolje je dugoročnoulaganje u fondove, jer imaju diversifikovan portfelj.

(naravno, ovo je samo moje viđenje, a ne savjet za kupovinu...)

Lijep pozdrav.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 16:22 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2006, 11:20
ja sam u VB od pocetka tj. od 3.6KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Feb 2007, 23:56 
Pripravnik
Pripravnik

Na http://www.efbl.org/forum imate današnji odnos cijene i tržvrijednosti portfelja, i prema tome EINP je među jeftinijim fondovima. 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 00:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Feb 2007, 23:25
Adagio je napisao:
Na http://www.efbl.org/forum imate današnji odnos cijene i tržvrijednosti portfelja, i prema tome EINP je među jeftinijim fondovima. 8)

Adagio ja imam negdje oko 11000 akcija u INVP. da li ih je pametno prodati i uloziti u neki drugi fond ili preduzece ili ih je mozda bolje ostaviti

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Feb 2007, 13:26 
Pripravnik
Pripravnik

Mislim da je bolje sačekati još, jer kad budu rasli, svi će rasti podjednako..., znači cijena jačih fondova (KRIP, INVP, BLBP, PLRP, BRSP) je približno jednaka znači između 24 i 30KM... Invp ima stvarno dobar portfelj sa dosta nelikvidnih (a dobrih) hartija, a sa druge strane ima dosta elektroprivrede, refinerija, birača, željeznica..., što je za duži rok jako dobro...

Za jedan vaučer dobijao si 71 akciju invp, prema tome za 20 vaućera 1420 akcija što danas iznosi 1420*0.39=553,8, što po jednom vaučeru (čitaj akciji u ostalim fondovima) iznosi oko 27,69KM..., znači više i od ZPRP, KRIP, BLBP i ostalih...

Bolje ti drži tamo gdje su, a kad dodje do neke zamišljene granice (tvoje) ti prodaj, jer kako se budu ostali pif-ovi kretali, tako će i ovaj. :wink:

Pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 09:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Koliko vidim preporucuju se euroinvestment i zepter fond. Pitam jer i mene interesuje tema iz naslova, i ja bih nesto ulozio ali ne u preduzeca jer mi je ovo vise kao stednja nego kao stratesko ulaganje :)

Da li ko prati fondove po federaciji, kakvo je tamo kretanje ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 12:16 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
Euroinvestmen definitivno.
Za jednu akciju imas 80,98 KM (na dan 22.02.07.).
Sto ce reci da za recimo 20 vaucera (u PiF-ovima je uglavnom koliko vaucera toliko akcija), imas 20 x 80,98 = 1619,60 KM.
Vrijednost akcija u 2-3 dana se moze kretati od nekoliko KM +/- po akciji... Zato treba pratiti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Feb 2007, 17:17 
Pripravnik
Pripravnik

Ja prvi nikad pri ovim cijenama neću kupiti ZPTP, jer je jednostavno preskup!
A dnevna fluktuacija fondova je +/- 10%, toliko je dozvoljeno za sve emitente na kotaciji..., ustvari mislim za sve na kontinuiranom trgovanju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2007, 22:31 
Voajer
Voajer

[quote="Adagio"]Ja prvi nikad pri ovim cijenama neću kupiti ZPTP, jer je jednostavno preskup!
A dnevna fluktuacija fondova je +/- 10%, toliko je dozvoljeno za sve emitente na kotaciji..., ustvari mislim za sve na kontinuiranom trgovanju.\Adagio milsim da si u pravu,ali po tvojoj slobodnoj procjeni sta mislis koja je maksimalna cijena koju mogu dostici akcije ZPTP i INVP

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Feb 2007, 23:38 
Pripravnik
Pripravnik

Mislim da je tržišna vrijednost portfelja INVP po akciji trenutno oko 0.58 (ako računam samo likvidne hartije, a sve ostale bodujem sa 0), odnosno oko 0.60 do 0.61 ako računam i nelikvidne, među kojma ima odličnih hartija. Čim rafinerije prorade sve će cijene opet gore (to je sigurno), a sa njima i tržišni NAV fondova. Pa bi INVP u budućnosti mogla još sigurno rasti (e sad za koliko, ja to ne znam, ali rećiću da bi do kraja godine, ako sve bude kako treba, mogla gore još 20 do 30%). A što se ZPTP tiče, kad vidimo da će morati prodavati dio svoje najjače hartije, gdje imaju preko 5% učešća u tom preduzeću, NAV bi im mogao padati, pa je taj fond po meni već preskup!, ali ako telekom krene još malo gore, moglo bi svašta sa tim fondom biti...(i za ovaj me uzmite sa rezervom 15 do 25% gore).

Po meni lično (ovo nije savjet da vi kupujete) trenutno su jeftini EINP, BLBP, BRSP i naravno VBIP, zaboravih i POLARU, a zašto je baš polara odlična saznajte sami, pogledajte samo njihov portfelj i naćete nekoliko prevrijednih hartija koje počinju sa C i U!

Toliko!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Feb 2007, 23:39 
Voajer
Voajer

Adagio mozes li mi objasniti kako da odredim trzisnu vrijednost i gdje da pronadjem sa koliko akcija raspolaze odredjeni PIF???
POZDRAV

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Feb 2007, 01:44 
Pripravnik
Pripravnik

Na http://www.blberza.com odeš ne Emitenti i trgovanje i odabereš Kotacija PIF-ova. Tu ćeš naći link za svaki od Pif-ova. Odabereš bilo koji i otvara ti se prozor Trgovanje - Podaci o emitentu, sa ostalim karticama Fin. pokazatelji, objave i grafikon.
Biraš fin. pokazatelji i unitar te kartice koristiš Bilans stanja (da vidiš sa koliko gotovine, odnosno dugova fond posluje), a na karticama struktura ulaganja i struktura ulaganja sa težišnim cijenama gledaš gdje fond ima uložene akcije. Na pvroj hartiji imaš sve hartije u portfelju (ima i preduzeća koja još nisu postala A.D. kao na primjer Lutrija R.S., pa umjesto šifre hartije piše samo neki broj - šifra preduzeća), dok na drugoj kartici imaš izlistana sva preduzeća koja kotiraju na berzi sa poslijednjim cijenama za ona sa kojima se trguje. I tu ćeš naći preduzeća na kojima nema cijene, to je znak da se njima nikad nije trgovalo, što ne znači da su to loša pred. E sad kod BLKP moraš pripaziti na GRPI (Gradska Pivnica), jer se jedan debil poigrao i nabio cijenu na 100KM i već dve godine stopirao cijenu te hartije, pa za to preduzeće račnaj da je realna cijena neke 2 do 3KM po akciji.

Toliko. Pozdrav

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]