banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 19:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Apr 2006, 10:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Dodik prodaje Telecom i Rafineriju za 300-400 milijuna eura

BANJA LUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik očekuje da "Telekom Srpske" ne može biti prodat za manje od 350 ili 400 milijuna eura.

Dodik smatra da RS ima stratešku prednost, jer bi to bio prvi telekomoperater koji bi se privatizirao u BiH, te da bi se time osigurao značajan novac za Republiku Srpsku.

Istaknuo je odlučnost da se uđe u proces privatizacije "Telekoma" i da se od angažiranog konsultanta očekuje krajem ovog mjeseca da da konačnu verziju kako će to biti obavljeno.

Od nekoliko varijanti koje se nude, kako je naveo, bit će izabrana najbolja za RS.

Govoreći o rješavanju problema Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, Dodik je kazao da je problem to što je bivša vlada Republike Srpske na čelu sa Perom Bukejlovićem "ušla" u aranžaman s izraelskim "Alonom" po nepovoljnim uvjetima.

Entitetki premijer je ponovio da je ponuda "Alona" neprihvatljiva, jer se predlaže formiranje zajedničkog poduzeća u omjeru 50:50 posto, s tim što bi ulaganja "Alona" bila samo za nabavku sirove nafte, koja bi se preradila i prodala za potrebe nove firme, što znači opet pod kontrolom "Alona".

Također, "Alon" bi bio stopostotni upravljač tim novim zajedničkim poduzećima, odnosno imovinom Rafinerije, ali ne i dugovima koji bi ostali Vladi RS-a, što je za Dodika, apsolutno neprihvatljivo.

On tvrdi da brodska Rafinerija ima svoju vrijednost i ukoliko postoji "partner u svijetu koji bi prihvatio platiti Rafienriju 300 - 350 milijuna eura, zajedno sa svom imovinom, i naravno dugovorima mi nećemo oklijevati to uraditi (prodati)".

Precizirao je da će se pregovori s "Alonom" ipak nastaviti i da će biti predočeni stavovi Vlade.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Apr 2006, 12:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:43
hmm, s obzirom da sam procitao "uvjeti", trebam li sumnjati u vjerodostojnost podataka? :wink:

ma ne, bas sam pominjao privatizaciju telekoma, a koliko je to dobro, vidjecemo.
Takodje mislim da cijena ne smije biti postavljena ispod pomenute.
A o toj rafineriji se stvarno malo zna, u javnosti. nema pravih informacija, i u startu ljudi sumnjaju u to sve...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2006, 13:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja vjerujem da cemo prodati to za te pare, ali ce do nas obicnih smrtnika doci svega 50 000 000 Evra, ako ne i manje! Pa koja je to privatizacija kod nas posteno provedena! Niko nije radio sa mascu, a da se nije omastio!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Jun 2006, 19:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Posljednja cifra i konacna je valjda 450 000 000KM.
Zainteresovani su Telekom Srbije, DT, i ruski, madjarski, slovencki operateri.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Jun 2006, 10:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Citiraj:
Posljednja cifra i konacna je valjda 450 000 000KM.

450 000 000 EUR - tacnije

Rafinerija - Brod

Hm, ako znas bilo koga u Brodu nije tako tesko doci do osnovnih informacija koje kruze gradom. Nije nesto ali se moze stvoriti neka slika, ne bas pouzdana, ali opet...

A ako znas vozaca od nekog direktora iz Rafinerije ili bilo koga od prateceg osoblja, onda si na konju...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 21:08 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 10 Mar 2006, 22:06
Sto se tice rafinerije nisam upucen, ali sto se tice privatizacije Telecoma, pratio sam sve preko medija, a i spletom okolnosti sam privatno upucen u prava desavanja, i (to ne sa nase strane). Dakle, stvari stoje ovako: Telecom ce najvjerovatnije, sa 80% sigurnoscu ici u ruke Mobilkoma (Austrija), ciji je generalni direktor Boris Nemsic, covjek koji potice iz BiH, ima dobre veze svugdje u regionu i Evropi, on je osnovao i postavio na noge ViPnet u Hrvatskoj, uspjesno obavio privatizaciju Bugarskog Telekoma i jos nekih okolnih zemalja. Sastao se skoro sa Dodikom, obostrano zadovoljstvo se dalo naslutiti. Uglavnom, po novinama se da procitati da je osnovni i najveci cilj u sledecoj godini privatizacija Telekoma Srpske i Mobi63 u Srbiji. U Srbiji ce im malo teze ici, a ucesce u BiH figurira kao sigurno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 23:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Ako ima neko ko je upucen,volio bih da znam,zasto Vlada RS smatra da je sad najpovoljniji momenat za prodaju Telekoma,dok se Telekom BiH (Federacija) nece sad prodavati,jer njihova vlada smatra da jos uvijek imaju racunicu da ga ne prodaju.Laicki gledano,cini mi se da su situacije u oba dijela BiH,i na strateskom i na finansijskom planu prilicno slicne.Ili grijesim?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2006, 15:49 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Maj 2006, 20:22
Kupcu Telekoma RS ostala 2 telekoma nisu potrebna.
Dodik je našao da će bolje proći ako proda prvi. I pametno je našao. Našao je i kupca. Našao i da mu kupac pomogne napraviti baštu i malo oko aerodroma. I pametno je našao.
Oni u Federaciji su u pravu, bilo bi pametnije TLKM još ne prodavati, barem ne prije nego mu se cijene skrešu na poštenu razinu. Barem dok standard ne poraste kao i kvalitete usluge. Po meni je velika pogreška što prodaje 80% a ne 65%, to je ogromna pogreška. Svaki dodatni postotak je još gori.
Da rezimiram, oni u Federaciji su u pravu, nije dobro vrijeme za prodaju nijednog telekoma. Ako će to vrijeme ikad doći, sada nije. Dodik će samo spiskat pare, prodat tu nesretnu infrastrukturu i najgore od svega, prodat po dogovoru i prodat prevelik udio u firmi. Ovo nije dobra transparentna prodaja, ovo je namještanje i zato mi se ne sviđa. S druge strane, kao akcionaru na berzi, izuzetno mi odgovara čak i pogreška fondova da prodaju svoj udio u Telekomu, jer će to značiti veliku trenutnu količinu keša na marketu koja će biti uložena u akcije koje posjedujem i time im podići vrijednost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Jun 2006, 16:07 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2006, 18:36
netstrider je napisao:
Kupcu Telekoma RS ostala 2 telekoma nisu potrebna.
Dodik je našao da će bolje proći ako proda prvi. I pametno je našao. Našao je i kupca. Našao i da mu kupac pomogne napraviti baštu i malo oko aerodroma. I pametno je našao.
Oni u Federaciji su u pravu, bilo bi pametnije TLKM još ne prodavati, barem ne prije nego mu se cijene skrešu na poštenu razinu. Barem dok standard ne poraste kao i kvalitete usluge. Po meni je velika pogreška što prodaje 80% a ne 65%, to je ogromna pogreška. Svaki dodatni postotak je još gori.
Da rezimiram, oni u Federaciji su u pravu, nije dobro vrijeme za prodaju nijednog telekoma. Ako će to vrijeme ikad doći, sada nije. Dodik će samo spiskat pare, prodat tu nesretnu infrastrukturu i najgore od svega, prodat po dogovoru i prodat prevelik udio u firmi. Ovo nije dobra transparentna prodaja, ovo je namještanje i zato mi se ne sviđa. S druge strane, kao akcionaru na berzi, izuzetno mi odgovara čak i pogreška fondova da prodaju svoj udio u Telekomu, jer će to značiti veliku trenutnu količinu keša na marketu koja će biti uložena u akcije koje posjedujem i time im podići vrijednost.

I ja bi više volio da proda samo 65%, ali to što će Dodik s parama, boli me...
Neka samo oni prodaju TLKM, i neka sve više stranih investitora dođe

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jun 2006, 20:24 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 29 Nov 2005, 23:46
Prvi post na ovu temu, ali citam vas vec neko vrijeme.

Danas je akcija telekoma presla magicnu cifru od 2 KM i zavrsila na 2.07 KM. Ono sto mene zanima, kakvo je vase misljenje o outlook-u akcije u sljedecem periodu ?
Da li ce se uspjeti raspisati konkurs prije ljetnih skupstinskih odmora i kako to da je jos uvijek ispod ~2.20 KM ?

Bilo kakav komentar na ovu temu je dobrodosao, posto me bas svrbi da ustedjevinu puknem na kupovinu njhovih akcija :-)

wah ;)

</endajax:>

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 00:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Veceras sam cuo da se tender 100% raspisuje do polovine jula.
Licno mislim da je bolje sto se prvo RS telekom prodaje, i mislim da ce novi kupac "pomesti" ostale operatere, i bas ce im sniziti cijenu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 19:10 
Voajer
Voajer

polovina jula ?
uhh, daj boze!

licno ne vjerujem da ce spustiti cijene, vec naprotiv, ostace sve isto tokom prve godine/dvije dok se ne rijese imovinsko-pravni odnosi unutar telekoma. Tu svako svakog trenutno krade i novi kupac ce imati tu pune ruke posla...

Ono sto mene brine i nervira jeste procjena Reiffeisen strucnjaka na 350 miliona u odnosu na BH telekom-a koji je izjavio da je preuranjena prodaja jer TC vrijedi 1.5 milijardi KM ;)

samo da na vrijeme prebacim pare, kud to ranije nisam uradio ;)

waaah :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jun 2006, 19:40 
Početnik
Početnik

Po mom mišljenju TLKM će ti ostati nezanimljiv, ne-sexy i monoton i spor. Možda on ode i na 2,50, ali sve će to biti kao u jednom usporenom filmu. Moj savjet je da se malo educiraš i nađeš stvari koje nisu najskuplje na tržištu, koje imaju svoj prostor za rast. Davno kad sam računao vrijednost TLKM dobio sam da je oko 3,60 KM, uskoro ću ponoviti računicu jer se dosta toga novog iskristaliziralo.
TLKM će u jednom slučaju biti dobra akcija - ako se svi fondovi slože da ga prodaju, i ako država proda svojih 80%. Biti će ih vrlo malo za prodaju zbog čega će TLKM uvijek biti skup i teško nabavljiv. S druge strane će to biti super za tržište jer će se u jednom trenutku oslobodit silna lova.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 00:43 
Voajer
Voajer

ne sexy je americka wall street mantra koja se definitivno ne moze primjeniti ovdje. Nemamo takvo trziste, ono sto je je zanimljivo ovdje jesu prirodni resursi, putevi i slicno. Mada, licno ne bih imao hrabrosti da investiram u bilo sta tako, iz prostog razloga nepostojanja dostupnih podataka. Ne vjerujem niti jednom izvjestaju, a inside informacija nemam. Dok, recimo u .hr je situacija nesto drugacija, jer se krupni kapital poceo konsolidirati ;)

I dalje mislim da je TLKM ;) jako zanimljiv, bez obzira na frizirane brojke iz prostog razloga sto drzava prodaje 80% dionica. Kratko, jasno, nevjerovatno slatko :-)

jedino mi je zao mi sto nemam hrpu novca i vrlo bi rado cuo kako si dosao do cifre od 3.6, ja i friziranjem nisam mogao dici vishe od ~2.40 sa posljednjim izvjestajem + izuzimanjem objekta koji knjiski vrijedi sasvim fin iznos...

ali, spavam sad, vrijeme za waaaaaaah ;)

pozdrav

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jun 2006, 10:10 
Početnik
Početnik

Napravit ću novu ovih dana, pa me podsjeti. Taj objekt "ništa" ne vridi u kontekstu dobiti kompanije. Pogledaš li kolika je materijalna imovina TLKM i što u nju sve ubrajaju vidjet ćeš da imaju finu fer i konzervativnu procjenu (ko i KOEI sa svojim posjedovanjem pola Zagreba, mislim, neka meni prodaju tu zemlju po 5 kuna kvadrat). To je zgrada na koju su strušene pare. Brojke uopće nisu frizirane, dapače, bile su "podfrizirane". Kad valuiram TLKM, radim to kako Ben Graham poučava, dakle čim logičnije. Nema smisla kontati vanredne troškove kao što su koncesija za mobilnu, svi znaju da će ta koncesija iščeznuti onog trenutka kad se TLKM proda. Isto je i s davanjem za poštu, tim ulaganjem u Vladinu zgradu, plaćanjem jedno 100 bolovanja...
Meni je Telekom vrlo nezanimljiv. Da se zovem Mobilkom Autrija, možda bi bilo drugačije, no, ... ne zovem se.
Pozdrav

ps: Čemu onda vjeruješ? :)
(racionalno je ne vjerovati, ali ne proanalizirati i ne naći svoje rješenje problema kako bi se ostvarili prinosi je ______________ (upišite sami). Od Kamčatke do Ognjene zemlje, burze su svugdje slične kao i izvještavanje zato jer su ljudi slični. Nije to nikakva mudrost, koga zanima neka se malo prointeresira)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 15 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]