banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 19:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Nov 2004, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...ovo mi je omiljena tema za razmisljanje (kad mislim o ekonomiji)...kad se posmatra banjaluka geografski i mogucnosti sirenja koji su joj gotovo na izmaku logicno je zapitati se kuda ici u buducnosti...
sta se mora imati u vidu...
...koridor Vc koji ulazi u bih istocno od banjaluke negde izmedju modrice i dervente i ide na jug ka sarajevu i luci ploce...
...da bi se banjluka otvorila vec se gradi autoput prema gradisci i planira se iduce godine nastavak prema istoku brza cesta prema doboju kao spoj na koridor Vc...
...dakle gde graditi , gde kupovati da bi vam roba brzo stigla na odrediste...
...ja se odlucujem za celinac i istocnije... vec radim na tome...
...nastavak sledi ako ima pitanja...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Ajde nastavi sa kucanjem ... tj. izlaganjem ... zainteresovala me je prica/tema... a obzirom da odlicno poznajem kraj od Celinca do Borja (profesionalno, preko posla... po rodjenju/familijarno nemam nikakve veze sa tim krajevima) zanima me kako vidis situaciju. Posto dobro poznajem firme koje rade tamo, ljude, njihove ideje za sirenje bilo bi interesantno da malo prodiskutujemo o tome... a mozda i kazemo koju pametnu :D :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...inace sta zapadnjacima treba ovde kod nas i sta im je interesantno , a vezano jeza ovu pricu...definitivno nisu fabrike vec resursi...najveci resurs je jeftina i izuzetno kvalifikovana radna snaga...dakle oni ce ulagati i kupovati na veliko kad dodje vreme...gradice...

...zasto celinac i istocnije...
...prvo vec imaju zeleznicu banjaluka - doboj koja na prolece ide u remont po italijanskom projektu...kad sam to saznao od jednog druga u ministarstvu saobracaja to me potaklo da se zamislim...islo je ovako (moj tok misli)...
...autoput banjaluka- gradiska...koridor Vc ide istocno od bl...kuda...logicno je da ide zajedno sa zeleznicom...brza cesta od banjaluke prema Vc logicno je i najjeftinije da ide upredo sa zeleznicom...

...onda sam prosetao tim krajem i video da se nadimak banjaluke gradi fabrika uz prugu koja ce proizvoditi plasticne delove za audi,vw i mercedes(otvorena pre par dana... onda mi je sinulo...poceli su gadovi...

...nastavlja se...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajde ajde... nemoj da te sad 'vata spisateljski blok... nego jednu lozu u grlo :drinking: pa nastavi... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...ne pijem al nastavljam...

cinjenice...banjaluka je magnet koji je od ovog grada pre rata postao duplo veci grad i kojem treba prostor za delovanje svih vrsta...
...za to su potrebne saobracajnice...aerodrom (imamo) brzi putevi i zeleznice(nemamo al ce da se grade)... gde ce se graditi ove saobracajnice tu ce se graditi i buduce fabrike u kojim ce raditi strucni radnici(imamo) i takodje jeftini (imamo)..ovi radnici moraju stici brzo na posao i brzo se vratiti(svetski standard) i roba se mora sto jeftinije prevesti kopnom morem ili vazduhom...
...naslucujete li odgovore...
...gde bi ti moderatore gradio da imas para...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Moram priznati da bih se opredelio za liniju BL-Gradiska-Okucani (posto se takodje gradi autoput velikog kapaciteta). Nisam preterano zainteresovan za trziste BiH zbog prirode posla, tako da ga i ne proucavam preterano... ali svakako bih okrenuo prema "gore" jer autoput bratstva i jedinstva (ili kako god se sada zvao) je vec uhodana trasa koju koristi cela evropa kad mulja nesto sa istokom...

Vidim da imas inf. o tim "juznim" tranzitima (o kojima sam nesto cuo, ali jos ne vidim da se konkretno radi). Trenutno je celina, k.varos i dalje prema Borju privredno prilicno jadan kraj (nemo' da se neko uvredi), a zbog politickih igrarija vrlo je upitno kada ce tu poceti, neophodan/neminovan, razvoj... ispravi me ako gresim...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...i nisam mislio na pravac preko kotor varosi nego dolinama reka josavke i ukrine prema buducem koridoru VC...tu je zeleznica...a prema gradiskoj...znas cemu ce sluziti taj put...samo da se za pola sata stigne do banjaluke bez zaustavljanja na rucak...drugo vec je kupljano sve sto valja, a nisam siguran da ce se isplatiti...
...trece cene zemljista za gradnju su mnogo vece jer se vec zna da ce autoput tuda...ovamo se otvaraju mnoga vrata , a cene u celincu i prnjavoru i dalje su neuporedivo manje...

...radim jednu studiju o ovome koju cu ponuditi nekim kompanijama i verujem da ce im biti interesantna jer su pri samom izlaganju ideje bili veoma iznenadjeni svim aspektima koji su uoceni...

...i da , gradiska nema prugu...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Nov 2004, 23:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vid' vraga... a jes' "mali" djavo pa to ti je...

Svaka cast... vis' to je meni promaklo... valjda kako sam u drugoj vrsti posla pa nisam ni obracao paznju... a na taj kraj sam isao... cak do Snjegotine...

Nego... nije vrag da ce tamo proterivati put... pa ja sam do Snjegotine od drugara pozajmljivao dzip... auuuuu... to ce onda biti mlogo mocno...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 00:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...da i vidis u toj snjegotini postoje dva rudnika :magnezita i kamenog uglja i jos uvek veliko sunsko bogatstvo...nece bas tu ici put ali malo levo hoce postojeom trasom vec regionalnog puta...onda dolazis do ukrine u kojoj je fabrika kreca koja bukvalno lezi na nalazistu najkvalitetnijeg kamena i ciji ce se otpad(sitni sljunak) koristiti za izgradnju puta...tu se spaja i deo regionalnog puta za teslic , a odatle dalje prema prnjavoru...
...priroda je netaknuta , lovci iz svedske su skoro bili , talijani najavili...ovih dana cu cesto biti tamo...
...ova studija ce biti obimna i sledecih meseci cu poceti da radim naonome sto sam diplomirao...

...mali savet(bez trunke prepotencije) uzmi lenjir i ispartaj zapadni deo(najbogatiji) rs i videces gde se putevi ukrstaju...svi putevu vode na istoj i jug...sever dolazi sam...mora jer ima interes , ali to kriju ko zmija noge...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 00:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Evo pogledah sad na autokarti (ta mi je bila najbliza)... jes' oca mu... jos ce se tu opasno krsiti koplja... samo... kako cemo se izboriti da to ne propadne? Da ne bude samo jos jedna dobra ideja...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 00:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...ne sekiraj se ," oni" su to vec smislili...ja biram pozicije u svemu tome i preporucujem onima koji zele da ulazu da kupe zemljiste...oni koji su skepticniji neka krenu sa samim celincem gde su cene zemljista mnogo manje nego u bl i imaju grejs period od godinu (drzavno) , aostalo na rate... a banjaluka je blizu...onda dalje...mi smo vec startovali...a seljaci su vec osetili da se nesto sprema pa se tesko odlucuju da prodaju ono sto reka jos uvek plavi jer su videli da "jaki" vec grade nasipe...

...neki crv me obuzeo ....instikti se probudili osecam miris zelenih sustavih...he , he,he....

...sta je s moderatorom... :-?

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 21:09 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 30 Avg 2004, 11:35
predlazem izgradnju brze ceste Banja Luka-Prijedor-Cazin, ovaj nas krajiski kraj je historijski povezan. Vece su historijske cinjenice vezane izmedju Cazina i Banja Luke nego Banja Luke i Doboja ili Banja Luke i Sarajeva.

Unsko sanski kanton je danas trziste nekih 350,000 stanovnika plus Bosanski Novi, Prijedor. Morali bismo obnoviti zeljeznicu i bilo bi mnogo posla! Ako ti budes isao preko istoka na zapad, to ti je slicno ko u onom nasem filmu "Gori vatra" kad kazu "Preko Amerike u Evropu".

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 21:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

..brza cesta je spoj banjaluke sa ultramodernim koridorom Vc koji ide istocno od banje luke pravcem sever jug...rekonstrukcija pruge doboj dobrljin je stvar rs , a da li ce ici do bihaca stvar je federacije...
...ovo su planovi ministarstva saobracaja rs , a o infrastrukturnim zahvatima u federaciji mogao bi ti nesto opsirnije ako imas podatke jer nije za globalnu trgovinu nebitno...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 22:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Cujte... nije da hocu da ispadnem preterano kritican (ili ne daj boze pametan), ali taj krak prema Prijedru, pa dalje, mi je nekako suvise zaostao da bi u relativno kratkom roku mogao da uhvati prikljucak sa ostalim regijama (pri tome necu da se doticem politike, a "zaostalost" i "vremenski rok" uzimam vrrrrlo relativno... sto bi rekli ekonomisti ... "zavisi u odnosu na sta"). Mislim da bi bilo bolje taj deo lagano "filovati" i popravljati ono sto se delovanjem vremena i ljudi pokvarilo, a nastaviti razvoj u trenutno perspektivnim delovima...

Mada... taj 5c me bas i ne raduje... BL ce biti izuzeta od svega i sve ce se desavati mimo nje... ipak je ona trenutno bar usputna stanica na proputovanju "odozgo dole"...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Nov 2004, 23:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...nista vise u rs se ne moze desiti bez banjaluke...to je magnet koji privlaci..a Vc - bolje da je malo podalje , a imati dobar spoj s njim...to omogucava bolji razvoj sireg dela...zamisli sta bi bilo da ide direktno kroz banjaluku na sta bismo licili...ve c ima po procenama oko 300000 stanovnika , a dalje perspektive uvecanja su vrtoglave...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Nov 2004, 23:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...mislim da bi se o ovome trebalo diskutovati i u novoj gradskoj skupstini...ne znam da li grad ima strateski plan razvoja za neki duz period ...ako je neko imao pristup takvom dokumentu voleo bih da znam da li je i ovaj aspekt tretiran...
...mislim da je glupo i pogresno ovaj grad posmatrati samo u granicama opstine - grada...banjaluka mora da misli sire zbog nje same...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2006, 16:08 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2006, 13:28
prema Doboju,tj.koridoru 5C će se graditi autoput,a ne brza cesta.

informacije:
http://doboj.awardspace.com/viewtopic.php?t=69

Citiraj:
Umjesto brze ceste, kako je bilo planirano, Banju Luku i Doboj trebao bi povezati autoput, pošto je novi projekt pokazao da je to najpovoljniji tip saobraćajnice za povezivanje dva grada, saznaju "Nezavisne".
..
Autoput, ako se zamisli projektanata sprovedu u djelo, put od Banje Luke do Sarajeva prepolovio bi sa sadašnja četiri na svega dva časa vožnje.
..
Po projektu, ova saobraćajnica bila bi isplativa i sa, ali i bez koridora 5c.
..
Po ekonomskim analizama, put bi se otplatio za 20 godina. Prve godine, njime bi dnevno prolazilo 18.000 vozila, što bi činilo 11 odsto od ukupnog dnevnog protoka vozila u RS.
..
"Riječ je o najopterećenijem putu u Republici Srpskoj poslije puta Gradiška - Banja Luka i predstavljaće okosnicu za razvoj RS", rekao je Mihajlović.

Citiraj:
Datum: 03.06.2006
Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS
Ove godine prvi kilometri autoputa

BANJA LUKA - Republika Srpska će ove godine dobiti prve kilometre autoputa, po završetku manje dionice autoputa Banja Luka - Gradiška, kazao je juče Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS.

Čubrilović je rekao da se završetak kompletnog autoputa očekuje do kraja 2009. godine. On je, takođe, kazao da će Vlada krajem ove ili početkom iduće godine krenuti značajnije u projekat izgradnje autoputa Banja Luka (Klašnice) - Doboj.

Poslednji put menjao doboj dana 01 Jul 2006, 16:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jul 2006, 16:28 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Maj 2006, 13:28
http://www.esnips.com/doc/e3b470ae-fe9d ... putevi.jpg
http://www.esnips.com/doc/b97af6eb-c38e ... utevi1.jpg

slike koje prikazuju polozaj puteva.
Obratite paznju na velikoj slici,na žutu trasu,koja vodi od Evrope ka Grčkoj a ne ide preko Srbije.Njima treba jedan puta koji neće ići preko Srbije,d mogu lakše da kontrolišu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 18 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]