banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 08:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Jul 2012, 07:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Uhvatio ga hejt :P Nema on pojma ni gdje se ETF nalazi, a kamo sta drugo :P

Vrh

PostPoslato: 26 Jul 2012, 20:21 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
kad moze Her Majesty imati SAP onda to moze i Dodik.. :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 07:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Nov 2006, 23:50
Hajde da se vratimo na temu i da pribilježim još 2 otvorena pitanja:

6. Šta bi sa gromoglasnom prošlogodišnjom podrškom institucija vlasti Open Source rješenjima i Linux zajednici, kada su se slikali u vrijeme DebConf 2012. u BL? Postoje i vrlo kvalitetna Open Source ERP rješenja, koja nisu možda na nivou SAP-a, ali koja su se mogla uzeti u razmatranje i koja bi zadovoljila našu administraciju u vrijeme kad nemamo previše para za razbacivanje... Podrazumijeva se da sve skupa ne bi bilo besplatno jer prilagođavanje i implementacija traju i koštaju (kao i SAP i bilo koji drugi ERP), ali možda smo mogli dobiti kvalitetan ERP i za (recimo) 1 milion umjesto 9,5 miliona KM, a ostatak potrošiti na poboljšanje informatike u školama (i materijalno i kadrovski), davanje podrške startup firmama u IT branši i slično?

7. Pošto je ovo po cifri sigurno najznačajniji IT projekat u RS u ovoj godini (vjerovatno i u BiH, ispravite me ako griješim), a značajan je i po uloženom novcu i po planiranim dobicima nakon implementacije, volio bih da znam da li je prilikom izbora konkretne platforme sastavljena ekspertska komisija nezavisnih konsultanata ili eminentnih profesora sa fakulteta (ne mora sa naših, može i iz okruženja) koja bi dala svoje mišljenje? Iz iskustva znam da se, ako je cilj dobiti dobro rješenje, i za mnogo manje projekte, pa i one ispod 100.000 KM traži stručno vanjsko mišljenje o ispravnosti onoga što ponudi projektant ili ponuđač IS-a... Za neke mizerne pare u odnosu na vrijednost ovog projekta, recimo 20-30.000 KM mogli su (a pretpostavljam da nisu) dobiti mišljenje 3-4 vrhunska nezavisna stručnjaka/konsultanta o planiranim rješenjima.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 07:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
^
Apsolutno.

Logično mi je da se za ovu potrošnju/projekat traži podrška naroda u vidu rezultata što je u ovom slučaju 64 miliona maraka do decembra.
Naravno da nema smisla nikakvog sa zdravim mozgom ovakva prognoza, btw.
Ali mi nije jasno kako do takve računice može da se dođe "iz glave" ili "na prvu"?!
Ko god da je davao prijedlog, saglasnost za nabavku može k'o od šale da odgovori na ovakvu sumnju, kao i na ostatak ovde postavljenih pitanja.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 10:33 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Metheny je napisao:
Hajde da se vratimo na temu i da pribilježim još 2 otvorena pitanja:

6. Šta bi sa gromoglasnom prošlogodišnjom podrškom institucija vlasti Open Source rješenjima i Linux zajednici, kada su se slikali u vrijeme DebConf 2012. u BL? Postoje i vrlo kvalitetna Open Source ERP rješenja, koja nisu možda na nivou SAP-a, ali koja su se mogla uzeti u razmatranje i koja bi zadovoljila našu administraciju u vrijeme kad nemamo previše para za razbacivanje... Podrazumijeva se da sve skupa ne bi bilo besplatno jer prilagođavanje i implementacija traju i koštaju (kao i SAP i bilo koji drugi ERP), ali možda smo mogli dobiti kvalitetan ERP i za (recimo) 1 milion umjesto 9,5 miliona KM, a ostatak potrošiti na poboljšanje informatike u školama (i materijalno i kadrovski), davanje podrške startup firmama u IT branši i slično?

Heh, ti zaboravio u kakvoj drzavi zivis? :D
Samo jos najzagrizeniji hardcore OpenSourceashi vjeruju u podrsku Linuxa i raznih OpenSource rjesenja od strane drzavnih institucija... Zasto!? Ponudicu par odgovora, pa izaberi jedan:
1. menadzeri/direktori/odgovorne osobe zaduzene za narudzbu/evaluaciju IT proizvoda ne mogu da se ugrade u nesto sta je "besplatno"... draze im je uzeti 10% od 10 miliona, nego 10% od necega sta je besplatno ili kosta recimo 1 milion KM kako si ti naveo...

2. starosjedioci u drzavnim institucijama jedva da su se onomad navikli na prelaz sa pisacih masina na kompjutere - samo sto su skontali kako se prckara po Windowsima, Excelu i td., morali bi odjednom da uce rad na Linuxu... njihov gnjev ne mozes ni da zamislis! :D Ovdje u Becu je prije ihahaj godina odluceno da se uvede Linux sa OpenOffice paketom, da se koriste OpenSource rjesenja gdje god je moguce, ali fosilni birokrati su pokazali svoju snagu! Iako je za sve njih organizovano skolovanje i obucavanje na novom sistemu, zalili su se kako ne mogu efikasno raditi, kako mnogi programi ne funkcionisu na Linuxu i td., tako da se moralo vratiti nazad na Windows.
Vise o tome imate na Wikipediji (na njemackom: http://de.wikipedia.org/wiki/Wienux ; na engleskom ukratko: http://en.wikipedia.org/wiki/Wienux ).

3. IT - strucni ljudski resursi: ja svima kazem ovako - ako neka firma nema love da kupi neki komercijalan software, pomocu kojeg bi povecali svoju efikasnost i zaradu, kako onda od te firme ocekivati da ce imati lovu da plati kvalitetne IT strucnjake? Na prste JEDNE ruke mogu nabrojati OpenSource entuzijaste, koji ne rade zbog love, nego iz nekog svog cejfa. Nit su ozenjeni, nit imaju djece o kojima se moraju brinuti, nit bilo kakve vece obaveze - zive u hotelu "Mama" i pacifisticki cekaju da se desi smak svijeta i OpenSource konacno pobijedi komercijalni mainstream. I ja sam svojevremeno zivio u ovakvoj zabludi, a cak sam sa kolegama tamo negdje 1998.-1999. predvidjao smrt Windowsa i ustolicavao Linux (tada Slackware i debian, Ubuntua cini mi se nije ni bilo tada). Kad se udje u godine, osnuje porodica - ne mozes zivjeti od besplatnih stvari. Zato sam se ja odlucio preci na enterprise trziste, jer firma, koja ima love da plati skupe IBM servere, EMC i NetApp SAN storage, te stotine Oracle licenci (jedna licenca po procesoru kosta 35 000 EUR), jednostavno MORA!!! imati love da placa strucnjake, koji ce to odrzavati...
E sad, prije nego sto neko uleti sa kontrom "e taj i taj lik zivi odlicno od OpenSourca", moram reci - naravno da ima i takvih izuzetaka, ali se broje u promilima u odnosu na nonOpenSource strucnjake.
Samim tim, ako se neka drzavna institucija odluci za neko OpenSource rjesenje, pitanje je da li ce naci dovoljno strucno osoblje za to i koliko ce ih naci. Svaki dobar IT menadzer si postavlja to pitanje pri evaluaciji odredjenog IT proizvoda.

Nemojte me pogresno shvatiti - ja nisam protivnik OpenSourcea! Godinama sam koristio Linux, PHP, MySQL, Apache i ine OpenSource proizvode, ali nazalost nisam mogao lagodno zivjeti od njihovog koristenja. Nadam se da ce se to stanje promijeniti.
Jedan savjet svim OpenSourceashima - kad nudite svoje usluge, ponudite ih skupo!! I dodajte jos 10-15% za ugradbu pojedinih IT menadzera, pa cete vidjeti hoce li vas uzeti ili ne.

Metheny je napisao:
7. Pošto je ovo po cifri sigurno najznačajniji IT projekat u RS u ovoj godini (vjerovatno i u BiH, ispravite me ako griješim), a značajan je i po uloženom novcu i po planiranim dobicima nakon implementacije, volio bih da znam da li je prilikom izbora konkretne platforme sastavljena ekspertska komisija nezavisnih konsultanata ili eminentnih profesora sa fakulteta (ne mora sa naših, može i iz okruženja) koja bi dala svoje mišljenje? Iz iskustva znam da se, ako je cilj dobiti dobro rješenje, i za mnogo manje projekte, pa i one ispod 100.000 KM traži stručno vanjsko mišljenje o ispravnosti onoga što ponudi projektant ili ponuđač IS-a... Za neke mizerne pare u odnosu na vrijednost ovog projekta, recimo 20-30.000 KM mogli su (a pretpostavljam da nisu) dobiti mišljenje 3-4 vrhunska nezavisna stručnjaka/konsultanta o planiranim rješenjima.

Da, i mene bi zanimao proces oko kompletne evaluacije i odabira ovog rjesenja. Da li postoji negdje konkurs za odabir najboljeg ponudjaca?

PS: Ukoliko ovo cita neki IT menadzer, koji je pred evaluacijom kupnje i odabira nekog informacionog sistema, moze me slobodno kontaktirati - cijena: sitnica. 70 EUR/satu.

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 10:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Os da radimo :P

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 11:53 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Ja sam uvijek raspolozen za posao! :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 11:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja za jagnjetinu :D

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 13:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
koliko znam za firme Linux nije besplatan, placa se podrska + ima jos nekih zezancija (tipa iznajmljivanje inzenjera za uspostavljanje sistema i sl.), a ima li licenciranih aplikacija na Linuxu
kolega je radio za jednu drz. instituciju i vec su sredili infrastrukturu i naletili na jedan problem, javili (cini mi se) Red Hat-u, na sta su dobili odgovor da takav problem nikad nije prijavljen i stavili ih na ignore, tako da su se vratili na MS platformu
isto tako ne zaboravite da je Vlada RS prije nekoliko godina potpisala sporazum sa MS-om

ipak, ne bih rekao da je OS samo za entuzijaste i da tu nema para
koliko vidim, firme traze Linuxase i dobro ih placaju

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 13:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
Heh, ti zaboravio u kakvoj drzavi zivis? :D
Samo jos najzagrizeniji hardcore OpenSourceashi vjeruju u podrsku Linuxa i raznih OpenSource rjesenja od strane drzavnih institucija... Zasto!? Ponudicu par odgovora, pa izaberi jedan:
1. menadzeri/direktori/odgovorne osobe zaduzene za narudzbu/evaluaciju IT proizvoda ne mogu da se ugrade u nesto sta je "besplatno"... draze im je uzeti 10% od 10 miliona, nego 10% od necega sta je besplatno ili kosta recimo 1 milion KM kako si ti naveo...

Ma naravno, svjestan sam toga i tačno si naveo suštinu cijelog posla... Bitna je cifra i procenti, lakše je uštinuti nešto na mnogo većoj cifri, realno je nebitan izbor ERP-a i dugoročni dobici za PU, državu i firme/građane... Žalosno ali tako je...

BSE je napisao:
koliko znam za firme Linux nije besplatan, placa se podrska + ima jos nekih zezancija (tipa iznajmljivanje inzenjera za uspostavljanje sistema i sl.), a ima li licenciranih aplikacija na Linuxu
kolega je radio za jednu drz. instituciju i vec su sredili infrastrukturu i naletili na jedan problem, javili (cini mi se) Red Hat-u, na sta su dobili odgovor da takav problem nikad nije prijavljen i stavili ih na ignore, tako da su se vratili na MS platformu
isto tako ne zaboravite da je Vlada RS prije nekoliko godina potpisala sporazum sa MS-om

Ko je spominjao Linuks? Spominjao sam Open Source ERP-ove kao jednu od mogućnosti, a tu računaj najčešće na web aplikacije na klijentskoj strani, a i serverska strana je na ovim sistemima ili višeplatformska ili portabilna, tako da su OS-ovi koji Vlada posjeduje (gotovo) nebitni prilikom izbora ERP-a...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 14:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Nemojte me pogresno shvatiti - ja nisam protivnik OpenSourcea!

Nemoj ni ti mene pogrešno shvatiti :) nisam ja zagovornik Open Sourcea ili Navisiona i protivnik SAP-a, samo bih u cijeloj ovoj priči volio da znam da li su uopšte razmatrane alternative ili je kupljeno po sistemu "daj šta je najskuplje"...

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 16:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ono prvo sto si citirao nisam napisao ja, vec Digresija (ne znam zasto si to mjenjao)
a ovo drugo sto si citirao je bio moj odgovor Digresiji (ja, po automatizmu, sve OS trpam pod Linux :D )

sto se tice tvog pitanja, napisi dopis PURS-u ili zamoli neke novinare da naprave prilog o tome, pa ces dobiti informacije

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 27 Jul 2012, 18:32 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Izvini, nenamjerna greska je u pitanju, citirao sam 2 posta u 1 odgovoru i pogresno paste-ovao pa je ispalo da ti pripisujem Digresijine rijeci... sorry jos jednom.

Hvala na savjetu, ali nemam se namjeru dopisivati sa PU, nisam toliko besposlen...

I citaj malo pazljivije postove koje strucno komentarises pa ti se nece desavati da mijesas Open Source ERP i Linux :(

Vrh

PostPoslato: 28 Jul 2012, 00:46 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ja recimo živim od Linux-a i open source-a ali odgovorno tvrdim da Linux nikada neće preći 1-2% koliko sada drži na desktop tržištu.

Najveću uslugu za potpisivanje novog ugovora MS je dobio baš od prošlogodišnjeg DebConf-a a evo i zašto:
- koliko ste na DebConf-u vidjeli ozbiljnih ljudi kojima bi povjerili upravljanje softverom jedne države
- koliko bi vjerovali momku koji je bos došao iz Francuske (mislim da je iz Fr) i 7 dana hodao bos po gradu....
- koja komerc. organizacija stoji iza svega koja će vam dati 24/7/365 podršku na lokalnom jeziku u BiH?
- jedina prilika da Linux uđe na mala vrata u državnu upravu je bila opcija Canonical-a ali su zaratili sa Markom pa je odustao od dolaska...
- ili situacija kada je link iz CentOS-a prestao da odgovara na sve moguće mailove, izgubio se na par mjeseci i doveo čitav projekat skoro do gašenja... Eto ćeif mu bio da malo zajebava..
....

Da se razumijemo, ja sam učestvovao u organizaciji DebDonf-a i cijenim to što ljudi rade ali upravo ta raznolikost, anarhija, i debilne odluke * utiču na to da se Linux u enterprise tržištima gura u ćošak.

* Primjer debilnih odluka:
- zamjena Save ikonice u Libreoffice-u da se umjesto diskete stavi neka strelica na dole. Dakle 8 triliona programa može koristiti disketu a Libreoffice ne može jer je kao to zastarila ideja i treba nešto novo... Ne kontaju da jedna Dragica iz fakturnog sa svojih 50 godina ne razmišlja kao oni
- tema u Thunderbirdu koja se nikome ne sviđa a opet je guraju na silu. Ja sam sebi skinuo staru temu ali svaki novi update thunderbird-a ubija staru temu. Da ne pričam što svaki update pobije pola addons-a
- Mint linux ima bug sa Skype-om ali im ne pada na pamet da se taj bug riješi u prvom narednom update-u nego edituj JavaScript fajl samostalno
- Mint linux ima i bug sa podešavanjem štampača gdje umjesto ulaska u Printers meni klikom miša treba otkucati u konzoli system-config-printer i tek onda dobiješ upotrebljivo rješenje
- Nova Fedora i Ubuntu dolaze sa GUI-jem koji nema minimize i maximize dugme nego to moraš naknadno uključiti... Kojoj budali to pade na pamet da mi je znati... Nije bilo mjesta da se stavi ili šta ? Kako da ja objasnim nekim debilima da je to kul i da eto može uvećati prozor ako klikne desni klik na title pa odabere opciju...

Inače ima i OpenSource svijet kulturnih kompanija (http://www.enterprisedb.com/ recimo, RedHat, ...) i ne bih se plašio ovakvim gigantima ponuditi posao u državnoj upravi...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 94 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Sva vremena su u UTC [ DST ]