banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 12:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Maj 2010, 21:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Inace sam u nekoj frci pa cu kasnije napisati jos nesto, Forty two hvala na ispravci.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Frenki je napisao:
Mislim da je TNS mislio u tih 100.000 da idu i troskovi plata

Upravo tako Frenki, svi troskovi :D

@no original, pobogu, znam sta je bruto plata :)

@Forty Two, dobar tekst, samo sam pitao ono sto mi nije bilo jasno :D
Ma vidi se da se vise radi o ''propustu'' u citanju nego o sali ;)

Da ponovim, u 100.000 je sve od telefona preko vode do PDV-a. Uzmem tu robu danas ujutro i vec sutra prodam vani za 150.000 KM. Pitanje je sta ostane meni od tih 50.000? Ostavimo transport po strani.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 16:44 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ako u tih 100.000 sve ulazi, znaci od tih 50.000 odbijes onu razliku izmedju 2 PDV (ulazni je sad nejasan jer od 100.000 mi je ne poznato koliko je samo roba kostala i koliko si ga platio, al to ti vjerovatno znas i vec si vidio kako se oni racunaju) i odbijes 10% poreza na dobit.. to bi bilo teoretski...

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 16:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
Mislim da ne mozes tako pojednostaviti stvari, ali ako vec ides prostom racunicom onda je firma prilikom te prodaje zaradila 50.000 KM, a ti bi kao vlasnik firme na kraju godine imao tih 50.000 umanjenih za 10% poreza na dobit, odnosno 45.000 KM. S tim da bi u tom slucaju firma imala pravo i na povrat PDV-a koji si platio da bi tu robu proizveo/kupio, jer ti kupac koji nije iz BiH nece platiti PDV na tu robu koju mu prodajes za 150.000, odnosno taj PDV ce mu se vratiti.

EDIT; i spavac odgovori u medjuvremenu

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 16:57 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Avg 2007, 18:54
spavac je napisao:
ako u tih 100.000 sve ulazi, znaci od tih 50.000 odbijes onu razliku izmedju 2 PDV (ulazni je sad nejasan jer od 100.000 mi je ne poznato koliko je samo roba kostala i koliko si ga platio, al to ti vjerovatno znas i vec si vidio kako se oni racunaju) i odbijes 10% poreza na dobit.. to bi bilo teoretski...

TNS je napisao da robu prodaje vani sto znaci da krajnji kupac nece platiti nas PDV.

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 17:39 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
TnS jel znaci iz Nj prodas u Bosni.....ako je tako onda ni porez na dobit nije 10%..i sto rece noriginal to za pdv..

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 18:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 14 Maj 2007, 17:57
@TNS
A koliko bi od tih 100.000 bile bruto plate (jbg, bitno je zbog računanja ulaznog PDV-a :-)).
Recimo da računamo sve za jedan mjesec.

Inače jednostavnije bi bilo objasniti princip da nisi izvoznik :D . Jer PDV plaćaš u zemlji u koju izvoziš (zato ga ne plaćaš u BiH, da ne bi bio 2 puta oporezovan). Daj stopu PDV zemlje u koju izvoziš, da li plaćaš carinu i po kojoj stopi.

@spavac
Da bi iz ukupne cijene izračunao koliki je PDV koristiš preračunatu stopu PDV-a = 14.5299%

Vrh

PostPoslato: 25 Maj 2010, 19:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Uf, moze ovako?

PRIMJER: Glupi relej na mjestu proizvodnje placam 1 KM, sa PDV-om. Kako bi formirao prodajnu cijenu ako je u ciljnoj zemlji PDV 20% i nema carine na robu iz BiH? Jedini dodatni trosak je transport. :D

@spavac, obratno.

Vrh

PostPoslato: 26 Maj 2010, 08:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
Ako na ulozenu marku ti ne zaradis bar jednu kakav je to biznis? :)

Vrh

PostPoslato: 27 Jun 2010, 23:57 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 14 Apr 2010, 17:32
Može se otvaranje firme rešiti mnogo pre, i sve košta 2500 KM (nešto malo manje al gorivo i čokolade :-) ) + 2000 KM pologa koji ti stoji na računu i odmah po otvaranju možeš ga koristiti. Sve se reši za 5 radnih dana, i čak i pre. Sam sam svedok tome, pre par dana sam to radio. Sad planiram da krenem u realizaciju nekog posla, svi koji ste zainteresovani imate kupca a treba vam roba, možete se obratiti. Mogu reći da imam svega i svačega, od igle do lokomotive. Možete ostvarit dobru zaradu....pa sad ako vas interesuje tu sam...

Navest ću jedan primer robe koja je trenutno naručena, konzervirana riba, takođe moram reći da te robe više nemam u ponudi jer jedna naša veletrgovina otkupljuje sve količine koje dobavljam...takođe moram navesti da oni su u situaciji da diktiraju cijene na tržištuu jer navedeni prizvod ja njima isporučujem po takvoj cijeni da će uveliko zadati glavobolje drugim prodavcima navedenog proizvoda...

Za sve zainteresoane tu sam....

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
A lopatice i kantice ?

Vrh

PostPoslato: 29 Jun 2010, 19:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

ahahahaha, lud si :)

Vrh

PostPoslato: 30 Jun 2010, 00:21 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Jun 2010, 21:04
E jbg, a ja se jedva suzdrzao :)

Vrh

PostPoslato: 29 Jul 2010, 10:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Banjalukalive je napisao:
Može se otvaranje firme rešiti mnogo pre, i sve košta 2500 KM (nešto malo manje al gorivo i čokolade :-) ) + 2000 KM pologa koji ti stoji na računu i odmah po otvaranju možeš ga koristiti. Sve se reši za 5 radnih dana, i čak i pre. Sam sam svedok tome, pre par dana sam to radio. Sad planiram da krenem u realizaciju nekog posla, svi koji ste zainteresovani imate kupca a treba vam roba, možete se obratiti. Mogu reći da imam svega i svačega, od igle do lokomotive. Možete ostvarit dobru zaradu....pa sad ako vas interesuje tu sam...

Navest ću jedan primer robe koja je trenutno naručena, konzervirana riba, takođe moram reći da te robe više nemam u ponudi jer jedna naša veletrgovina otkupljuje sve količine koje dobavljam...takođe moram navesti da oni su u situaciji da diktiraju cijene na tržištuu jer navedeni prizvod ja njima isporučujem po takvoj cijeni da će uveliko zadati glavobolje drugim prodavcima navedenog proizvoda...

ajde nam objasni postupak otvaranja firme u 5 dana

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 21:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2008, 11:49
ERROR je napisao:
Time trek je napisao:
Pokrenuo bih i planiram, ali u BiH ne bi nikad. Lakse je na zapadu na daljinu otvoriti firmu kao stranac nego u BL gdje zivis.

E, a ja nikad ne bih na zapadu (barem ovdje ne) , a u BiH sam pokrenuo prije 1,5 mjesec i ide masala....

Ide to s administracijom i za 2 sedmice, ako imas malo vezica i imena, a najvazniji resurs su sposobni i vrijedni ljudi.[/quote
Kako da je prenesem jednu zdravu firmu sa zapada tj. njeno sjediste na podrucje Laktasa,inace firma dobro posluje u pozitivnom smislu ali bi htjeo da prenesem sa zapada na podrucje BiH,dali je to izvodljivo i koji Advokat to moze da uradi??????????

Vrh

PostPoslato: 17 Nov 2010, 22:02 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Frenki je napisao:
Banjalukalive je napisao:

ajde nam objasni postupak otvaranja firme u 5 dana

Meni je onaj tip u Zenitu sto ima agenciju i pomaze pri otvaranju tih firmi dao garanciju da za par dana to moguce realizovati ali ostalo zavisi od Sarajeva i brze poste.Sto se tíce trgovine samo kazi sta nudis i po kojoj cjeni mozda ima jos neko od nas konja za trku sa duzim rokom trajanja,dobar ti je EPP.....

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 17:15 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 19 Nov 2010, 17:00
Ako netko treba pomoć vezano za osnivanje firme, slobodno neka mi se obrati. Link je u potpisu

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2010, 22:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

zokiutd je napisao:
Ako netko treba pomoć vezano za osnivanje firme, slobodno neka mi se obrati. Link je u potpisu

Druze meni savjeti za poduzetnike koji tek otvaraju firmu i nemaju plan i program netrebaju vec mi treba recimo neki dobar Advokat koji ce jednu firmu sa zapada koja radi ima produkciju i financijske strucnjake da je preseli u Laktase tj. da izvrse transploataciju srca.Zelim da prebacim SRCE na Balkan a ostali organi ostaju i dalje ovde mislim da sam bio jasan.

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 20:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Frenki, si otvorio firmu?

Vrh

PostPoslato: 22 Nov 2010, 22:45 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ljudi razmislite 10 puta prije nego otvorite firmu. Nameti su ogromni i nemogući. Državni aparat je preglomazan da bi se finansirao.

Knjigovođa, licence, takse, pp zaštita, osiguranja, doprinosi, fiskalizacija, potrošni materijal, razne komore privrednika koje ničemu ne služe ali si dužan plaćati, statistike, ulaganje u osnovna sredrstva, kirija, režijski troškovi, službeno vozilo, notari, banke, pdv, porez na dobit,...

Neki dan gledam na ATV-u da su privrednici presavili tabak i tužili fond za dječiju zaštitu zbog duga od 12 mil KM za trudnička odsustva koja nisu uplatili privrednicima. Jednostavno država uzima a ništa ne daje.

Osim ako nisi član partije... Tada ide sve lakše...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 110 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]