popovich je napisao:
Freak_on_a_leasH je napisao:
Kad se salje roba iz kine onda se salje komplet dobavljacu....dobavljac naruci kontejner DDR2 memorija i onda to prodaje u 40 razlicitih radnji ali je nabavna cijena niza....sta ja trebam jos objasnit da bi ti skontao kako trziste funkcionise....
Ти ћеш ме научити како тржиште функционише...

Citajuci zadnje dvije strane postova, ja bih rekao da mogu i on i zoka.

Citiraj:
Не мора сваки продавац имати сваку могућу марку рачунарских компоненти, али може се направити online каталог преко ког би купци могли наручивати робу коју би продавница увезла из вана, додала порез и маржу и продала. Не мора чак ни да стоји на лагеру.
A ko bi platio troskove prevoza jedne komponente ili deset njih? Mislis da bi ti neko isporucio jednu racunarsku komponentu po istoj cijeni po kojoj isporucuje 1000 takvih komponenti... ne.
Narucivao sam za jednu firmu, t.j. trebao naruciti ali nismo uspjeli iz razloga sto je nama trebalo 100 nekih lampi dok je proizvidjac bio voljan isporuciti minimalno 500-1000 komada, odnosno kutije, odnosno kontejnere, i kako bi se kolicina povecavala tako bi se cijena po jedinici tog proizvoda smanjivala, tu se radilo o narudzbi direktno od proizvodjaca. Na kraju smo nasli na alibabi prodavca koji je spreman isporuciti tu kolicinu ali su mu cijene bile znatno vece nego cijene proizvodjaca, tu je bilo rijec o veleprodaji, nakon toga sam naisao i na trgovca isto iz Kine koji se bavio maloprodajom ali su njegove cijene bile jos vece itd...
Tu se radilo o podvodnim lampama, kod nas je jedna kostala mislim 45km, medjutim ako narucim od proizvodjaca dobijem po cijeni od 15km, od veleprodaje po 20o a ovaj sto prodaje po komad je prodavao po nekih 25-30km. E sad, uzmes od ovog sto prodaje po 20, zaracunas prevoz iz Kine do Banjaluke, jedan kontejner je oko 1200$ a kamion iz Splita do Banjaluke vjerovatno jos pola,na to dodas 30% carine i 17% pdva, znaci izadje te cca 40km, uracunas sebi marzu 5km, dodjes do cijene od 45km ako ne i vise...i cemu sve to kad je lakse kupiti od dobavljaca i prodavati po istim tim cijenama a da se ne zajebavas sa Kinezima. Da smo mi veliko trziste, i da je moguce prodati 1000 podvodnih lampi, i cijene tih lampi bi bile nize. To ti je jednostavno odnos ponude i traznje...