banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 21:22

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Okt 2009, 00:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
popovich je napisao:
Freak_on_a_leasH je napisao:
Kad se salje roba iz kine onda se salje komplet dobavljacu....dobavljac naruci kontejner DDR2 memorija i onda to prodaje u 40 razlicitih radnji ali je nabavna cijena niza....sta ja trebam jos objasnit da bi ti skontao kako trziste funkcionise....

Ти ћеш ме научити како тржиште функционише... :lol:

Citajuci zadnje dvije strane postova, ja bih rekao da mogu i on i zoka. :wink:

Citiraj:
Не мора сваки продавац имати сваку могућу марку рачунарских компоненти, али може се направити online каталог преко ког би купци могли наручивати робу коју би продавница увезла из вана, додала порез и маржу и продала. Не мора чак ни да стоји на лагеру.

A ko bi platio troskove prevoza jedne komponente ili deset njih? Mislis da bi ti neko isporucio jednu racunarsku komponentu po istoj cijeni po kojoj isporucuje 1000 takvih komponenti... ne.

Narucivao sam za jednu firmu, t.j. trebao naruciti ali nismo uspjeli iz razloga sto je nama trebalo 100 nekih lampi dok je proizvidjac bio voljan isporuciti minimalno 500-1000 komada, odnosno kutije, odnosno kontejnere, i kako bi se kolicina povecavala tako bi se cijena po jedinici tog proizvoda smanjivala, tu se radilo o narudzbi direktno od proizvodjaca. Na kraju smo nasli na alibabi prodavca koji je spreman isporuciti tu kolicinu ali su mu cijene bile znatno vece nego cijene proizvodjaca, tu je bilo rijec o veleprodaji, nakon toga sam naisao i na trgovca isto iz Kine koji se bavio maloprodajom ali su njegove cijene bile jos vece itd...

Tu se radilo o podvodnim lampama, kod nas je jedna kostala mislim 45km, medjutim ako narucim od proizvodjaca dobijem po cijeni od 15km, od veleprodaje po 20o a ovaj sto prodaje po komad je prodavao po nekih 25-30km. E sad, uzmes od ovog sto prodaje po 20, zaracunas prevoz iz Kine do Banjaluke, jedan kontejner je oko 1200$ a kamion iz Splita do Banjaluke vjerovatno jos pola,na to dodas 30% carine i 17% pdva, znaci izadje te cca 40km, uracunas sebi marzu 5km, dodjes do cijene od 45km ako ne i vise...i cemu sve to kad je lakse kupiti od dobavljaca i prodavati po istim tim cijenama a da se ne zajebavas sa Kinezima. Da smo mi veliko trziste, i da je moguce prodati 1000 podvodnih lampi, i cijene tih lampi bi bile nize. To ti je jednostavno odnos ponude i traznje...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 07:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Па мајку му Френки, модератор си а не знаш шта је off topic? :-?
Па јесам ли фино замолио да престанете више о томе?
А и ово о школама и факултетима... :-?
Отворите нову тему па тамо расправљајте своја ескпертна мишљења
о тржишту зато што, да будем искрен, мене не интересују.
Нисам зато отворио ову тему.
Зато, ако може, или затвори тему или престаните с тим. Хвала.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2009, 13:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Tema je prepolovljena pa mozete ovdje nastaviti komentarisati. Inace jako zanimljiva tema, bas me zanima ima li koji gazda na forumu da nam da neka svoja iskustva kad je rijec o nabavci robe na veliko. Kad sam kupovao racunar u eastcodu vidio sam da im je dobavljac neka firma iz Srbije posto dok smo sastavljali cijene, uzimali su cijene sa njihovog sajta i dodavali neku manju marzu.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Frenki je napisao:
popovich je napisao:
Freak_on_a_leasH je napisao:
Kad se salje roba iz kine onda se salje komplet dobavljacu....dobavljac naruci kontejner DDR2 memorija i onda to prodaje u 40 razlicitih radnji ali je nabavna cijena niza....sta ja trebam jos objasnit da bi ti skontao kako trziste funkcionise....

Ти ћеш ме научити како тржиште функционише... :lol:

Citajuci zadnje dvije strane postova, ja bih rekao da mogu i on i zoka. :wink:

Meni dalje ne treba....

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jan 2009, 00:45
Frenki je napisao:
Tema je prepolovljena pa mozete ovdje nastaviti komentarisati. Inace jako zanimljiva tema, bas me zanima ima li koji gazda na forumu da nam da neka svoja iskustva kad je rijec o nabavci robe na veliko. Kad sam kupovao racunar u eastcodu vidio sam da im je dobavljac neka firma iz Srbije posto dok smo sastavljali cijene, uzimali su cijene sa njihovog sajta i dodavali neku manju marzu.

Takodje ista situacja je bila i sa mnom u eastcode... Firma iz koje smo porucivali robu je Pin computers.
Fino bi bilo da nam se neko javi da nam razjasni situaciju zasto je ovoliko skuplje, da li gazde zgrcu sebi lovu ili je to do drzave...

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 16:12 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa Frenki je objasnio par postova iznad.Proizvođači nisu zainteresovani da robu prodaju u manjim količinama.Isto ako i veliki distributeri.Dok ta roba dođe do nas,već se ugradilo par firmi.Ne kažem da nema tu ugrađenog i našeg mentaliteta,velika lova za malo vremena,ali ne u tolikom omjeru u kojem neki misle.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2009, 20:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
nedavno sam citao negdje na netu da su radili poredjenja i ustanovili da je mostar najskuplji grad u BiH.

Vrh

PostPoslato: 05 Okt 2009, 10:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Ajde jasno mi je za tehniku sto su cijene takve kakve jesu, i sama sam imala iskustvo prilikom kupovine laptopa. Trazila sam odredjeni model u HGspotu. Mislila sam da su vezani sa Zagrebom i da ono sto ima tamo moze da bude i ovdje (nisam znala da to nije to). Onda mi je lik objasnio da to ne moze bas tako kako sam ja zamislila, da moraju da plate carinu i bla bla bla, elem, model koji je mene interesovao dosao bi nekih 1000KM vise nego sto bih ga pazarila tamo. Jedna recenica mi se onako urezala u glavu, da tako kazem, zvoni mi i dan danas, mjesecima kasnije, a to je da smo malo trziste, u tunguziji i da nam je tako kako nam je. I ok, ta prica stoji. Ali, ajde neka mi neko objasni sta je sa ostalom robom, koja nije vezana za tehniku.
Dolazila prijateljica iz BG, pa hoce da ide po radnjama da vidi sta ima (odjeca i obuca). Ima razlike u cijenama, ne velike, 5-10KM. Kapiram da je i tu veliko trziste, pa velika ponuda, pa konkurencija, ali ima prodavnica koje su i ovdje i tamo.
Razlikuju se cijene u Tempu ovdje i u BG...evo, mene to interesuje.

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
HG Spot u BL i Hrvatski HG Spot imaju zajedničko samo ime...

Ovaj ovde je otvorio lik koji je godinama valjao stvari iz gepeka i cimao ih u preko grane, kupio povrat PDV-a... Onda se dogovorio sa njima da uzme logo i otvorim pod tim imenom...

Pokušaj u BL reklamirati nešto što si kupio u Hr HG Spotu i sve će ti biti jasno...

Vrh

PostPoslato: 06 Okt 2009, 06:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
E znam sad mangia, ali tad nisam bila dovoljno informisana :) objasnili mi ljudi kasnije...istina je, na tarabi pise svasta, al eto neko se nekad i zaleti na nju :lol:
Htjela sam samo da podrzim tezu da smo malo trziste, jer model koji sam ja trazila mogao se ladno naci i u BG i u ZG i to ne samo na jednom prodajnom mjestu, ali u tom momentu, meni nije odgovaralo da se truckam...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 11:14 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
mangia je napisao:
HG Spot u BL i Hrvatski HG Spot imaju zajedničko samo ime...

Ovaj ovde je otvorio lik koji je godinama valjao stvari iz gepeka i cimao ih u preko grane, kupio povrat PDV-a... Onda se dogovorio sa njima da uzme logo i otvorim pod tim imenom...

Pokušaj u BL reklamirati nešto što si kupio u Hr HG Spotu i sve će ti biti jasno...

Ja sam prije nekoliko godina vracao par puta neispravan UPS i lik koji radi je reko da roba ide za ZG :S, u cemu je stos sad?
Koliko ja znam da postoji nekoliko poslovnica po ex-yu prostorima, vjerovatno su neke usljed recesije zatvorene..

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 13:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jan 2006, 22:41
Meni ne smeta toliko sto je roba skuplja vec mi smeta sto je kod nas bez obzira na doba god ista cena! Bas negde u januaru setam gradom i vidim adidasove patike i cena na njima 230Km, ja na glavu posto te iste sam gledao samo par dana ranije u AT i cena na rasprodaji(zima je) bila 30eur. To ne mogu nikako da shvatim!!! U sred ljeta zimske skijaske hlace od PROSLE sezone 400Km! PA GDE TO IMA! :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 18:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Last December je napisao:
Ja sam prije nekoliko godina vracao par puta neispravan UPS i lik koji radi je reko da roba ide za ZG :S, u cemu je stos sad?
Koliko ja znam da postoji nekoliko poslovnica po ex-yu prostorima, vjerovatno su neke usljed recesije zatvorene..

Ako si UPS kupio u ZG a reklamirao ovde onda je to OK. Znam ljude kojima su odbijali uvažiti garanciju ako nije kupljeno u BL.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 19:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Zivi bili pa vidjeli kakve ce cijene biti kada se ukinu vize gradjanima BiH, kada narod krene putovati i kada vidi cijene po Evropi :)
Kupac je kralj. Prodavac/ gazda/ firma su sluge koje procjenjuju situaciju/ covjeka/ njegove zelje i potrebe i shodno tome mu prilaze i predlazu sta treba kupiti. Kao sto je dobar konobar osnova restorana/kafica ista stvar je i sa prodavacem. Ali haj' ti to objasni nasim nadobudnim iskompleksiranim kvazi trgovcima. Udjes u radnju ona turpija nokte ili naglaba na telefon ili lik prica sa nekom cicom i ne obazire se. Juce ulazim u mesnicu, cica pusi.. ne da necu kupiti meso kod njega nego cu nasiroko i nadugacko svim svojim prijateljicama reci da obilaze doticnu mesnicu..

Princip je sasvim jednostavan. Gazda odredjuje cijenu ali bez kupaca nema ni radnje, ni prodavaca ni bizMisa. Pa se onda cesite po usima sto su vam radnje prazne.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 19:33 
Ja prije neki dan u D market kad riba ladno zdere sniker i usluzuje, ja da sam gazda odmah bi letjela...

Vrh

PostPoslato: 04 Mar 2010, 23:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
tensSa je napisao:
Ja prije neki dan u D market kad riba ladno zdere sniker i usluzuje, ja da sam gazda odmah bi letjela...

ko zna koliko je plaćena za svoj posao, garant neka mizerija.
Citiraj:
Kupac je kralj.

u normalnoj zemlji da, u BiH je ovca. al šta da se radi, ovaj napaćeni narod ne zna za bolje.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 01:40 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
U BGD jeftinije nego kod nas. O čemu vi pričate? BGD je skup a čak je i roba proizvedena u Srbiji jeftinija u BiH nego u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 01:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
hercegovac27 je napisao:
U BGD jeftinije nego kod nas. O čemu vi pričate? BGD je skup a čak je i roba proizvedena u Srbiji jeftinija u BiH nego u Srbiji.

ne slazem se... mozda u nekim oblastima ali generalno mislim da je Beograd jeftiniji

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 08:42 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
TashkoBL je napisao:
hercegovac27 je napisao:

ne slazem se... mozda u nekim oblastima ali generalno mislim da je Beograd jeftiniji

Jesi li ti živio gore ili si samo onako u prolazu zaključio da je ovdje skuplje? Ja sam živio malo sjevernije od Beograda neke 3.5 godine i prije nego što sam trebao doći govorili su da je to jedan od jeftinijih gradova u Srbiji. Ali pokušaj živjeti mjesec dana da vidiš koliko je "jeftin". U odnosu na Beograd i Novi Sad jeste jeftiniji. Bila jednom emisija na TV-u i govorili su da je taxi u Zagrebu 19 puta skuplji nego u Beogradu.

Vrh

PostPoslato: 12 Mar 2010, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
mislim da nije u pitanju odnos Zagreb-Beograd vec Zagreb i Beograd- Banjaluka...
a u Beogradu imam dosta rodjaka a i cesto sam tamo... i ROBA ( ova imenica je smjetena u nazivu teme, ne misli se na poreze, rente, na taxi, na elektricnu energiju, komunalce itd,itd) je jeftinija u Beogradu nego u rodnoj mi Banjaluci.... bar ono sto ja tamo kupujem ( obuca, knjige, racunarske komponente, mobilni telefoni....)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]