banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 22:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 48  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Choban je napisao:
Pa pazi, i pored tol'ke hiperprodukcije diplomaca i dalje je najviše na birou onih sa srednjom školom.

I to su uglavnom ljudi 45+ godina ili pred penziju, pa jbt skoro 80% maturanata upisuje fakultet! Pa toga nema nigdje!!!
Eto primjer zaposlenja u DE, koji se sve profili traže? Zidari, tesari, mašinci, zavarivači, znači reaklni privređivački sektor, prdivjetara i filozofa oni imaju na pasja preskakala čak sam čuo negdje da namjeravaju da drastično dignu cijene školarina na društvenim i humanističkim naukama jer imaju hiperprodukciju tih kadrova...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
nepokoreni je napisao:
Choban je napisao:
Pa pazi, i pored tol'ke hiperprodukcije diplomaca i dalje je najviše na birou onih sa srednjom školom.

I to su uglavnom ljudi 45+ godina ili pred penziju, pa jbt skoro 80% maturanata upisuje fakultet! Pa toga nema nigdje!!!

A ljudi sa 45+ godina ne mogu raditi?
Mogu i te kako. Čak i bolje nego neko mlad jer imaju motiv.

A maturanti upisuju fakultete jer nema posla, pa idu logikom da će lakše naći posao sa diplomom fakulteta. Kupuju vrijeme.
Jer se najviše u RS govori o projektu za zapošljavanje pripravnika sa VSS. A i manje ljudi na ulici - manje će se buniti.
Pa onda imamo činjenicu da dobar dio fakulteta i univerizteta (i javnih i privatnih) izbacuje diplomce kao na traci, pa onda belaj kada budu još veći redovi na birou za pečatiranje knjižica.

Kvalitetan program za zapošljavanje osoba sa srednjom školom i rigoroznije upisne kvote na univeriztete bi doprinijeli smanjenju prekomjernog upisa na fakultete.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:51 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Kad bi školarina bila 10-15k KM godišnje druga bi priča bila....zasukali bi se rukavi po selima i okolini i radilo bi se. Bašta-bašta, ali bi se radilo...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:54 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
Hrpa medicinskih sestara ima završenu višu ili visoku medicinsku školu a priznata im je samo srednja. Samo onima sa baš jakim štelama su priznali višu/visoku.

Uveli su taj fakultet na DRŽAVNOM Medicinskom fakultetu i obećavali ljudima kule i gradove da studiraju jer većina studenata tu studira vanredno uz posao i plaća godinu koju hiljadu i sada od toga ima ćunu.

Obećavali su kako će reformisati da sestre sa tom školom mogu biti glavne/nadzorne sestre na odjelima i da će od posla sa pacijentom imati onaj gospodski posao. Davanje i priprema terapije, mjerenje pritiska/šečera/EKG, papirologija, praćenje stanja pacijenta, itd... ali od toga opet ništa. Jer da bi to uspjelo moraš zaposliti dosta više kadra sa srednjom školom koji će raditi onaj prljavi posao. A zašto bi ih zapošljavao kada jedna sestra može raditi i svoj posao i posao njegovatelja.

Dovoljan dokaz za to je da nijedna med. sestra sa tim fakultetom ne radi noćne smjene. 'Em im moraš dati veći koeficijent, 'em platiti noćni rad. Ne isplati se, realno, kada ti taj posao može zakrpiti neko sa srednjom školom. :wink: Presvlači, kupaj pacijenta i onda uključuj infuziju. To samo kod nas ima. :wink:

Ali, dobro, bitno je da su ljudi davali 2k na Medicinskom/Prijedoru ili 3600 na Apeironu ni za šta.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 24 Jun 2014, 22:01, izmenjena 3 puta

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:55 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Kad bi školarina bila 10-15k KM godišnje druga bi priča bila....zasukali bi se rukavi po selima i okolini i radilo bi se. Bašta-bašta, ali bi se radilo...

Upravo si postao moj idol. :) 8)

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:

Nije problem visina školarine, školarine su u mnogim evropskim zemljama smiješno niske, problem je što univerziteti izbacuju diplomce kao na traci i gotovo da i ne izbacuju stručan kadar. I još veći što ne sarađuju sa industrijom na konkretnim projektima. Saradnja koja je nekada postojala je gotovo pa zamrla.
Pa onda ništa ne ide naprijed, nego smo zabetonirani u mjestu. I uvozimo vlastitu pamet, jer su mnogi prinuđeni da razgule.
Velike firme su nekada imale istraživačke centre, sada mnoge male ne mogu zaposliti ni inženjera ili tehnologa.

Nije problem raditi u bašti, ali kada nisu redovni podsticaji, kada nije osiguran otkup, kada ne postoje kvalitetni krediti za poljoprivredu, mnogi neće u poljoprivrednike.
Sada neke opštine i gradovi to pokušavaju promijeniti. Npr. u Bijeljini i opština učestvuje sa dijelom otkupne cijene za one poljoprivrednike koji daju proizvode na otkup prehrambenoj industriji. Al' kol'ko će to imati efekta ove godine kada je dosta sela u tom kraju bilo poplavljeno?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Choban je napisao:
I još veći što ne sarađuju sa indrustrijom na konkretnim projektima.

Saradnja sa kim? Skoro da i nema industrije. BiH je birokratsko-trgovacka vjestacka tvorevina koja postoji zahvaljujuci bankarskim zajmovima.
Samo da ne bude ona stara: prije nego nam bude bolje bice nam jos gore.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 22:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Psotoji industrija, nije još zamrla u BiH ;)
Nažalost, tačno je što si napisala o trgovačko-birokratskoj tvorevini.
Još jedan problem je priča o malim i srednjim preduzećima koju su potencirali mnogi političari, ekonomisti... a koja nije donijla očekivani zamah.

Npr u Njemačkoj najviše budžete pune velika preduzeća iako ih je brojčano znatno manje u odnosu na mala i srednja.
Rješenje bi bilo u grupisanju malih, al' na Balkanu bi to mogao biti problem, pogotovo zbog činjenice da mnogi vole da budu inokosni organi u firmama.
Ili formiranje koncerna za koji bi radli mali kao podizvođači, što je bolje rješenje.
Pa bi se moglo razmišljati o razvoju novih proizvoda, plasmanu...

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 22:15 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

BiH je možda u neka sretnija vremena po priči koju sam ja čuo bila industrijska zemlja.

Mislim da sada na to možemo zaboraviti jer ne vidim načim kako ćemo na tom polju nešto napraviti. Da je moćna Jugoslavija tu, da definitivno, ali u ovom vijeku i u ovakvom stanju nikako.
... nekako ovu zemlju uopšte ne vidim u industrijskim vodama. Više nas vidim kao "seljačku" zemlju. Ali zato se u to selo mora mnogo više ulagati i modernizovati. Kao što Arapi žive od nafte, ili neke zemlje od turizma... tako nas vidim u poljoprivredi.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 23:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2011, 23:38
Posto vidim da spominjete projekat "Prvi posao" danas zavrsava konkurs. Koliko sam cuo jako malo se firmi uopste javilo. Do prosle sedmice svega 3-4 u BL. Ovaj put pravo nemaju vlada i opstina, ostali mogu... Bez obzira na stanje u privredi cudi tako mala zainteresovanost, jer drzava sufinansira 70% plate. Sjecam se pred prosle opste izbore bilo je 1500 pripravnika, a skoro 2000 prijavljenih...
P.S. Ako neko ode na biro neka uslika spisak i okaci.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 23:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Uvijek zadnji dan preda još poslodavaca, a i produže rok.
Vidim da su predvidjeli sredstva za manje od 400 pripravnika u cijeloj RS :(, znači da su očekivali ovako slab odziv.
A još je plata pripravnicima sa 600 pala na 500 KM ove godine.

Generalno, kakvo je loše stanje u privredi još će Vlada na kraju morati plaćati poslodavcima da prime pripravnika sa VSS i još finansirati komplet platu.
Po meni, projekat kao takav je dobra ideja, ali godinama je loša realizacija tog projekta, pa će na kraju biti i ugašen ako ne promijene nešto.
A nedostaje i jači projekat za prekvalifikaciju i zapošljavanje radnika sa KV ili SSS.

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 09:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Choban je napisao:
Nije problem raditi u bašti, ali kada nisu redovni podsticaji, kada nije osiguran otkup, kada ne postoje kvalitetni krediti za poljoprivredu, mnogi neće u poljoprivrednike.
Sada neke opštine i gradovi to pokušavaju promijeniti. Npr. u Bijeljini i opština učestvuje sa dijelom otkupne cijene za one poljoprivrednike koji daju proizvode na otkup prehrambenoj industriji. Al' kol'ko će to imati efekta ove godine kada je dosta sela u tom kraju bilo poplavljeno?

Nisam mislio striktno na proizvodnju, nego da dosta ljudi na selima i u manjim mjestima ima savim dobre uslove za život što se tiče poljoprivrede, ali daj da prodam kravu ili traktor i dam mi sin ili Šćer ide na škole u BL i postane gospodin/gospoJa :-? S tim ne radi ništa dobro nego samo kontraefekat, jerbo se u 95% slučajeva upisuju društveni smjerovi i humanističke nauke kojih ima na bataljone na birou sa tendencijom da će naći posao u struci kad procvjeta daska. Druga stvar što svi hoće da žive u gradu, pa koliko samo raje sa strane bi radije radilo neke lijeve poslove pola zarade davalo na stanarinu u kakvom golubarniku, nego sami sebi da privređuju kod svoje kuće pa ako iskrsne prilika nekad lako je otići.....nek jede paštetu i makarone cijeli mjesec, ali nek je mjesto prebivališta Oklen City :-?
Što se tiče upisa na škole, to je bar lako korigovati: ove godine se upisuje deficitarni kadar tipa mašinski ili ETF smjerovi, toliko i toliko brucoša, imaju stipendiju ako daju sve u roku, ako razvalače i sviraju qrtzu iduća godina će da košta po full cijeni pa ti se provodi vikendima....ko hoće da bude umjetnik ili filozof, može evo godina je 15k marki, ako obnoviš i zabušavaš košta 50% skuplje, pa bujrum, reci to roditeljima i budi vječiti student samo izvol'te :evil3: Talentovane i nadprosječne učenike i sudente naravno stipendisati i podsticati....
Koliko ja poznajem tih vječitih školaraca koji studiraju do 30te i onih koji su završili filozofski pa sad bleje po ulici već godinama jer nema posla u struci, da se to njihovo školovanje i pečatiranje knjižice stavilo na papir napravio bi se sistem nasipa po RS da bi Holanđani došli da nam se dive....

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:02 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Slika

Služim narodu!!!

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Kada se nepokoreni i AcoSDI nadju to je revolucija dobrih ideja :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
The_new_Statesman je napisao:
Kada se nepokoreni i AcoSDI nadju to je revolucija dobrih ideja :D

To bude polako ali sigurno :D Kontas - Aco, polako... :D :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ako izbacimo stranu rijec na k...

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nepokoreni uvijek moze prodati svoj stan i kupiti kod mene citavo imanje (jos bolje kod Shake), traktor i sve prikljucke. I da bude svoj gazda. A ne da je kao zadnja funjara koja se javlja na telefon kada mu zasvijetli lampica.

Ali jebi ga, valja biti dosljedan :D

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

A ti moš' da me poljubiš južno od leđa :P Jbt ja sam zamlju vidio sam u saksiji, ja i traktor... :roll:

Vrh

PostPoslato: 25 Jun 2014, 10:23 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Ja vozam traktor svaki dan.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 48  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]