banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 18:03

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Jul 2013, 17:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Negdje Anto, negdje Stevo, a bome ni Mujo nije bio zaboravljen. Ali to nije tema sutrašnje emisije, zar ne?

A stvar je pra'o multi kulti. Pravi se u Župi, radi ga Vrovac, crta Bosnjak, a prodaje jugocetnicka komunjara. Ljevcani su proljetos radili fasadu :)

Aj sad da čujemo šta ćemo sa Poštama Srpske? Ili samo mauna dok ne dodju neki spasioci? Mada ni sami ne znamo šta ćemo im ovakvi.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 17:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
The_new_Statesman je napisao:
Citiraj:
ČAJAVEC GRADI NUKLEARKU U HRVATSKOJ!!!

Stručnjaci preduzeća „Rudi Čajavec" iz Banjaluke, nekadašnjeg privrednog giganta bivše SRFJ, pod okriljem preduzeća „Petrakom IPL" iz Marije Bistrice u Hrvatskoj spremaju se da uđu u projekat izgradnje nuklearne elektrane između Zagreba i Siska, tačnije na Prevlaci, malom ostrvu na Savi!
U Hrvatsku su prebačena i postrojenja „Čajavecovog" sektora za precizni liv, a oprema, koja je transportovana u 50 kamiona, postala je vlasništvo „Pterakoma", glavnog izvođača radova na nuklearki kod Siska.
Boro Hinić, direktor „Petrakoma" i nekadašnji pomoćnik direktora „Rudija Čajaveca", kaže za Press RS da je zbog velikih propusta u privatizaciji ovog banjalučkog koncerna onemogućeno da se proizvodnja nastavi u BiH, ali da je banjalučkim stručnjacima prilika za dalji rad pružena u Hrvatskoj.

– Postrojenja „Rudija Čajaveca" biće korišćena za izgradnju delova reaktora nuklearne elektrane u kojima će se proizvoditi električna energija, ali i dalje mislim da bi najbolje bilo da je odeljenje za precizni liv ostalo u Banjaluci. Velika je šteta da jedan koncern, koji je obuhvatao dvadesetak preduzeća i imao svoje predstavništvo čak i u Hongkongu, danas praktično ne postoji. Žalosno je da je ovo preduzeće nekada bilo toliko jako da je bezmalo moglo da proizvede čak i atomsku bombu, dok sada njegove hale zjape prazne. Meni bi bilo drago da postrojenja nisu ni napuštala „Rudi Čajavec", ali šta je tu je, posao nastavljamo u Hrvatskoj – kaže Hinić.
Iako u ovom delu Balkana još vlada izvesna odbojnost prema nuklearnoj energiji, Hinić kaže da su to čiste predrasude, koje nemaju nikakvo naučno utemeljenje, te da izgradnja nuklearne elektrane u Hrvatskoj nije nikakva pretnja regionu.
– Kao i u slučaju mnogih svetskih i evropskih nuklearki, i hrvatska elektrana će biti maksimalno obezbeđena, tako da će mogućnost eventualne ekološke štete biti svedena na minimum, a o nekim radioaktivnim posledicama neće biti ni govora. Istina je da odlaganje nuklearnog otpada samo po sebi predstavlja izvestan problem, ali i tu ćemo se rukovoditi evropskim standardima i pravilima – tvrdi Hinić.
On dodaje da će nuklearna elektrana u Hrvatskoj biti daleko sigurnija od NE „Černobilj" i NE „Otok sedam milja", jer će, kako kaže, stručnjaci „Rudija Čajaveca" sprovesti sve raspoložive mere da bezbednost njenog rada bude na najvišem mogućem nivou.
– Tvrdim da su ekološke katastrofe, koje je nekada izazivala proizvodnja nuklearne energije, iza nas, čemu će umnogome doprineti visoka osposobljenost radnika „Čajaveca", koji će graditi reaktore za hrvatsku nuklearku – kaže Hinić.
Darko Petričević, vlasnik „Petrakoma IPL", koji je početkom 2006. godine privatizovao „Čajavecov" sektor za precizni liv, kaže da je bio prinuđen da postrojenja ovog sektora pomoću kojih će se graditi nuklearka u Hrvatskoj razmontira i sa čak 50 kamiona prebaci u Hrvatsku.
– Kasnije sam saznao da se proizvodnja mogla nastaviti i na staroj lokaciji „Rudija Čajaveca" u Banjaluci, ali ta informacija je stigla kasno. Međutim, građenje nuklearke ostaje zajednički projekat „Petrakoma" i „Rudija Čajaveca", gde posebno ističem značaj stručnjaka iz Banjaluke, bez kojih bi ovaj posao praktično bio neizvodljiv. Izgradnja nuklearke zahteva složene tehnološke procese i specifično osposobljen kadar, gde će nam stručnjaci iz Banjaluke biti od ogromne pomoći – kaže Petričević.
On dodaje da ideja o izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj postoji već 25 godina, ali da je tek sada došlo vreme da se ona realizuje u konkretan projekat.

Ma gdje samo izvuces ovake ... :D, al nije da nema nikakve veze sa nasim zaduzivanjem, osiromasavanjem ljudi, ima ima.

Nemam nista protiv da ljudi dobiju priliku da rade i nesto zarade, Cajevac je bio pun strucnjaka koji su pratili tehnoloski razvoj dosta dobro radili nema potrebe elaborirat svi znamo sta je bio Cajevac.
Ali taj Cajevac, nema veze sa ovom pricom, pricom o ovoj firmi i o nuklearki u Hrvatskoj.

Covjece u 21 vijeku smo po cijelom svijetu vlade donose zakone ili su pod pritiskom javnosti da ze zaustavi gradnja NE a on prica o sigurnosti, i nekoj pogresnoj predstavi o “Odbojnosti” prema nuk. elektranama. :lol:

Taj strah od nuklearki u stvari to je glupa predrasuda neobrazovani ljudi tako nekako bi trebalo shvatit ovo ulazenje u mali mozak iz ovog clanka.

Pa daj da ti ja stavim u dvoriste pored kuce supu punu eksploziva i da ti kazem spavaj mirno nema upaljaca, znas to je samo predrasuda da je ekspoloziv opasan i kazem ti vidis i sama rijec, ime eks- ploziv ti to govori , “eks” to znaci bivsi tj bio opasan sad nije... samo mirno spavaj.

Svidja mi se ovaj izraz,( ima covjek takta) koji je on upotrebio za pljacku Cajevca…
” da je zbog velikih propusta u privatizaciji ovog banjalučkog koncerna onemogućeno da se proizvodnja nastavi u BiH” :D

Do sad je praksa pokazala da je vecina privatizacija u svim istocnom zemljama Evrope a i u Ex Jug. obicna pljacka bez presedana i bez srama naravno izvedena u vrijeme haosa “koji nikom nije odgovaro” jel.
Negdje u svijetu su to ponistili oduzeli imovinu do koje su mogli doc, ili koja nije odvezena od novih tajkuna pozatvarali kog su mogli uhvati i ove koji su to aminovali, recimo pokusali popravit stetu.
Tako su radili nesto i u Latino Americkim zemljama Argentina,Venecuela,Cile poslije Pinocea i dr...

Nazad na nuklearke, Njemacka je odmah poslije Fukosime ugasila skoro pola svojih reaktora(naravno iz odbojnosti i predrasuda ) a do 2022 zatvara sve. Austrija, Spanija, Italija, Gracka, Norveska, Australija i drugi imaju zakon koji brani izgradnju NE.

Nuklearni otpad je samo jedan od problema, nije tema…
Kad na zapadu spomenu da oce otvorit obicnu deponiju za smece blizo nekog grada li negdje u izoliranim podrucjima svi se dignu na noge a da ne govorim o nuklearnom otpadu.
Do duse raja se buni al im politicari opet uvale i predstave isto resenje ali sad eto kao ideja njihova od gradjana.

Svaka cast ovoj prici i ovim vlasnicima, direktorima ali daj malo postovanja za ove ljude u BL kad im nesto objasnjavas…

Samo da dodam mali paradoks, zalosni ali stvarni. Primjer koliko Amerikanci drze u saci Japance to je isto druga prica, zalosno je da Japanci koji su prosli Hirosimu, Nagasaki i sad Fukosimu jos uvijek ne mogu zaustavit svoje reaktore trajno i stavit moratorijum na NE u svojoj zemlji.
Jel treba veca ironij, jel treba objasnjavat zasto…

I to da ne zaboravim, kad nastane sranje, radijacija ce samo da zakaci Hrvate, normalno u okviru postojeci granica Hrvatske tj bivsi AVNOJevski...ovi nasi u RS ce biti sigurni a i drugi svekoliki narodi i narodnosti nece biti u opasnosti.... :lol: :lol: :lol:

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Decko mirno spavaj, kriza je stigla u HR.
To je mnooooogo stara vijest koju sam potegao samo da pokazem kako Cajavec nije bio za starog gvozdja ni deset godina nakon rata.
Iako su, vidim, uspijeli prodati tu pricu pa sada tamo imamo svadbeni salon i supermarket :-)

Perspektiva :-)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 22:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Decko mirno spavaj, kriza je stigla u HR.
To je mnooooogo stara vijest koju sam potegao samo da pokazem kako Cajavec nije bio za starog gvozdja ni deset godina nakon rata.
Iako su, vidim, uspijeli prodati tu pricu pa sada tamo imamo svadbeni salon i supermarket :-)

Perspektiva :-)

Hvala za brigu, evo sad cu mirno spavat. :lol:
Ma oduseve me pojedine tvrdnje i zakljuci zato tako napisem, ovo o nuklearnoj energij, kako raja ne razumije sta je to i sl.. :roll:
A primjer kao primjer nema veze sa tvojom tvrdnjom da ce obrazovan kadar privuc industriju( uostalom to je vec rijesno pitanje) al ima sa pljackom, osiromasavanjem i zaduzivanjem RS.
Ja to tako vidim.

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2013, 23:02 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Korupcija je veća što je obrazovanost stanovništva manja. Neću da ti navodim neke zemlje, one su tvoj reon. Bice da te kopiram ;)

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 00:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
I što je sistem slabiji. Nije se toliko promjenila obrazovanost par godina prije i poslije rata. Dok korupcija...

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 06:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
danijell je napisao:
I što je sistem slabiji. Nije se toliko promjenila obrazovanost par godina prije i poslije rata. Dok korupcija...

Ako u korupciju spada i kupovina diploma i ispita,a spada,onda su za stepen korupcije krivi upravo obrazovani ljudi koliko i oni koji žele biti "obrazovani".

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 07:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Nisam li pričao o kvalitetu znanja koje nam je potrebno.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 13:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tako možeš nastaviti... Nisam mislio samo stručnjak, nego i pošten radnik... :)

Onaj ko ima kvalitet znanja naravno da može stvari pokrenuti i razvijati, ali isto tako može i štetu napraviti. To je ono što kažu da je znanje moć. Kako će moć koristiti trebao bi sistem da kontroliše. I to više onog ko ima kvalitet znanja nego onog koji nema.

I u Hercegovini gdje je sada kamen nekada su bile šume. Pa malo požari, malo sječa, malo koze... i sve pod uticajem pogodne klime. Ipak i u tom kršu naraste neko kvalitetno bilje. Ili gospa :) Ali nema šume. Za šumu treba mnogo toga uraditi da se vrati. Mnogo više energije, znanja, ... utrošiti da se popravi, nego da se pokvari.
Tako ja gledam na naš sistem i korupciju. Mnogo toga se treba poklopiti da mi sami to sredimo. Kvalitetni ljudi na odgovarajućim pozicijama sa potrebnim resursima... Jedino što smo mali pa postoji šansa da neko drugi to uradi ili nas natjera. Ako im je to u interesu...

Kenj, kenj OFF :)

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 14:46 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Upravo.

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 14:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ako im je to u interesu...

nije ..........

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2013, 15:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ne pomazemo ni mi po Afrikama, zasto bi neko nama :-)

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2013, 13:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Tako ja gledam na naš sistem i korupciju. Mnogo toga se treba poklopiti da mi sami to sredimo. Kvalitetni ljudi na odgovarajućim pozicijama sa potrebnim resursima... Jedino što smo mali pa postoji šansa da neko drugi to uradi ili nas natjera. Ako im je to u interesu...

Kenj, kenj OFF :)

Da ta teorija neko drugi je jako poznata sirom svijeta… :roll:
Zaboravi to neko drugi…
Kad te drugi pomaze i kad te natjerava onda on prvenstveno i prvo gleda kakvu korist on ima od tebe, kako sebi da pomogne a ne da tebi pomaze. To se tako ne desava u zivotu prijatelju…
Znas onu narodnu ruka koja daje uvijek je iznad ruke koja prima. To “iznad” znaci puno stvari da ti ne pametujem znas i sam.
Takvom politikom cekanja nekog drugog nikad na zelenu granu, rob do kraja vijeka…

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2013, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Sep 2004, 09:01
je l' nesto do mene ili je to masovna pojava, ali ja braletove postove ne mogu citati... i kad se odvazim da krenem sjebem se poslije prve recenice... tns povremeno pise nerazumljivo, ali brale postavlja standard....

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2013, 05:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ja sam primjetio isto za tns-a

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2013, 13:04 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I ja isto to mislim za Braleta totalni pravopisni ateist, ma ustvari ja bralu uposte nebi cito, kad naidjem samo bi ga obiso nis se ne izgubi... :D :D :D

Hajd ljudi popravit cu se obeco sam vec prije, moram, vidim neko ima volje nesto moje i procitat.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2013, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:
Citiraj:

nije ..........

Naravno da nije, jer im je interes

Citiraj:
Minimalna zarada u Srbiji u ovom trenutku manja je čak i od minimalca u Kini, zemlji koja je, inače, poznata po najjeftinijoj radnoj snazi na svetu. I dok po zakonu srpski radnik mora biti plaćen najmanje 188 evra mesečno, u Kini je najmanja mesečna plata 200 evra.

Zarade država Dalekog istoka po visini premašile su plate u većini balkanskih zemalja, pokazuju istraživanja koje su nedavno sproveli statističari EU. Jeftini kineski radnici, prema istraživanju, plaćeni su najmanje 200 evra, što je više od minimalca u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni...

Radnik u Srbiji plaćen je, ipak, bolje od onog u Indoneziji, gde minimalac iznosi 172 evra. Na Tajlandu su minimalne plate nešto bolje, 181 evro, što je i dalje manje nego kod nas. Malezija i Filipini svoje zaposlene plaćaju bolje, pa je u tim zemljama minimalna cena rada 225, odnosno 249 evra mesečno.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2013, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
spijo je napisao:
Citiraj:

nije ..........

Naravno da nije, jer im je interes

Citiraj:
Minimalna zarada u Srbiji u ovom trenutku manja je čak i od minimalca u Kini, zemlji koja je, inače, poznata po najjeftinijoj radnoj snazi na svetu. I dok po zakonu srpski radnik mora biti plaćen najmanje 188 evra mesečno, u Kini je najmanja mesečna plata 200 evra.

Zarade država Dalekog istoka po visini premašile su plate u većini balkanskih zemalja, pokazuju istraživanja koje su nedavno sproveli statističari EU. Jeftini kineski radnici, prema istraživanju, plaćeni su najmanje 200 evra, što je više od minimalca u Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji, Bosni...

Radnik u Srbiji plaćen je, ipak, bolje od onog u Indoneziji, gde minimalac iznosi 172 evra. Na Tajlandu su minimalne plate nešto bolje, 181 evro, što je i dalje manje nego kod nas. Malezija i Filipini svoje zaposlene plaćaju bolje, pa je u tim zemljama minimalna cena rada 225, odnosno 249 evra mesečno.

A Kamobodza...ehee nije bas tako strasno ima gori :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2013, 18:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

Ђе бочи? Да вам деда појасни :D

Ено Скеве на теми о ЈМБ пише оно што сам писао прије мјесец дана. А тада ми је хтио очи ископати :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2013, 19:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

spijo je napisao:

Ђе бочи? Да вам деда појасни :D

Ено Скеве на теми о ЈМБ пише оно што сам писао прије мјесец дана. А тада ми је хтио очи ископати :D

:D :D :D
TNS, Jes ti to ljut il ponosan....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]