banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 10 Avg 2025, 07:09

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 48  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
nepokoreni je napisao:
Nezaposlenost je prebacila 40% sem ako neće zabadati naftne bušotine mjesto bandera po državi a mi da živimo ko Arapi, jašemo kamile do podne a zlatni Bugatti od podne.....ajde bolan :roll:

Tačno. To je najveći problem i niti jedan projekat vlasti nije urodio plodom i pokrenuo privredu.
Ne govorim o zapošljavanju svih nezapolsenih jer je to i teoretski nemoguće, ali procenat nezaposlenih nije smanjen. I dalje je u BiH 40+ odsto.

Aleksandar MK je napisao:
Banja Luka uređena... plate budžetlijama i peMzije redovne. Sigurnost građana na višem nivou (sjeća li se neko kakav je Lauš nekada bio?, ili koliko je više krađa automobila bilo?).

Redovne do kada?
I od čega se finasira dio plata i penzija (iz kredita)
I zaboravio si napisati da je grad prezadužen.

Poslednji put menjao Choban dana 24 Jun 2014, 20:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:28 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jul 2009, 17:07
I to je stvarno sramota... ali baš. Dno dna. Mislim da Burundi ili Kongo imaju manju nezaposlenost.

Samo fau ve i es en es de.

Banjolučanin zna gdje je opština, Glamočak zna sve u opštini

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:30 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Banja Luka uređena... plate budžetlijama i peMzije redovne. Sigurnost građana na višem nivou (sjeća li se neko kakav je Lauš nekada bio?, ili koliko je više krađa automobila bilo?).

BL uređena....s čijim parama? Plate i peMzije....s kojim sredstvima? Sigurnost građana?......rat je završen 1995 mislim, a jesi li se ikad vozio po Laušu? Saobraćajni haos da mu Kairo pozavidi.... :confused1:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

I to je stvarno sramota... ali baš. Dno dna. Mislim da Burundi ili Kongo imaju manju nezaposlenost.

Pa to je i poenta ove teme - kako riješiti taj problem.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:33 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

@nepokoreni

Lauš sam baš spominjao u pogledu sigurnosti. Nekada se naveče tamo nije smjelo otići. :wink:

A saobraćaj je sada dobar kakav je bio. Sjećaš li se kako je bilo dok nije napravljena zaobilaznica na Paprikovcu i kružni tok?
Autom si sporije stizao do centra nego pješke. :wink: Ja sada sjurim za minut. 8) :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ajd ne drobi! Lauš počinje od Sirana pa do Saračice, i dan-danas voze krelci i izleću bez ikakve signalizacije i reda, svako malo se polupaju gore....a prošetaj malo po mraku pogotovo vikendom po dosta dijelova grada možeš fasovati batine...pa najmanje tuča i sranja zadnjih godina je po Laušu.

Poslednji put menjao nepokoreni dana 24 Jun 2014, 20:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Prvo što mi pada na pamet je one stop shop.

Choban je napisao:

Kresanjem budžetskog deficita.

Pošto je malo vjerovatno da će prvo pribjeći otpuštanju radnika u administraciji ili obaranju njihovih zarada, investitor očekuje rast poreza. Kako drugačije da plaćaju dugove?
Što bi neko ovdje kupovao postrojenja, pokrenuo proizvodnju i zapošljavao radnike kad bi ga opleli po ušima sa novim porezima u budućnosti? Nije niko lud plaćati lezileboviće. I trenutni poslodavci izbjegavaju porez.
Samo novi (ne novi stari) ljudi u vlasti bi bili prvi korak ka vraćanju povjerenja u vladu.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:38 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

U BL imaš i ljudi koji rade na crno po kafanama, diskotekama, teretanama, pekarama, i privatnim firmama tako da mislim da u BL problem nezaposlenosti nije alarmantan.

Što se tiče ostalih mjesta... pokrenuti selo. "poljoprivreda". Investirati u domaću proizvodnju, u edukaciju ljudi koji se bave time, u promociju i reklamu domaćih proizvoda i pošutati sva GMO i ostali otpad koji stranci ne bi ni životinjama davali a uvaljuju ovdje nama. Mislim da mi stvarno imamo fantastičan potencijal za poljoprivredu i da ga ne koristimo ni 30%. A mogli bi sve sami sebi proizvoditi, a samo to bez izvoza bi otvorilo ogroman broj radnih mjesta.

I još jedna bitna stvar... edukacijom i ulaganjem u poljoprivredu moramo smanjiti troškove proizvodnje i samo time se možeš na domaćem tržištu nositi sa konkurencijom. Stranac će možda dati evro više za kilogram mesa ako misli da je dobro... dok kod nas. :fadein:

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 24 Jun 2014, 20:46, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:39 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

neizreverbiliziran je napisao:

Choban je napisao:

Pošto je malo vjerovatno da će prvo pribjeći otpuštanju radnika u administraciji ili obaranju njihovih zarada, investitor očekuje rast poreza. Kako drugačije da plaćaju dugove?
Što bi neko ovdje kupovao postrojenja, pokrenuo proizvodnju i zapošljavao radnike kad bi ga opleli po ušima sa novim porezima u budućnosti? Nije niko lud plaćati lezileboviće. I trenutni poslodavci izbjegavaju porez.
Samo novi (ne novi stari) ljudi u vlasti bi bili prvi korak ka vraćanju povjerenja u vladu.

Ja to pokušavam reći cijelo vrijeme.

Još par stvari za BL. Srediti Kastel i Vrbas, napraviti i urediti plaže na Vrbasu. Reče mi drug neki dan da bi stranci svake godine na Kastel doveli pola miliona turista i u pravu je.

Uložiti više u promociju grada... organizovati prvenstvo u raftingu i platiti stranim medijima da to dobro proprate i promovišu. Imamo super rijeku kroz centar grada jbt... pa nema baš svaki grad tako nešto. Potencijal za rafting neograničen... gledam neki dan na TV-u neka vještačka betonirana staza za rafting negdje vani. Mislim... smijurija. :-?

Reklama i promocija uvijek privuku turiste, a mislim da smo mi tu totalno zakazali.

Poslednji put menjao Aleksandar MK dana 24 Jun 2014, 20:48, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

U BL imaš i ljudi koji rade na crno po kafanama, diskotekama, teretanama, pekarama, i privatnim firmama tako da mislim da u BL problem nezaposlenosti nije alarmantan.

Jok i nije. Banjaluka je raj. Na drveću rastu zlatnici... Malo morgen.
Ne rade svi nezaposleni na crno.
Problem nezaposlenosti je i te kako izražen u Banjaluci.

Što se tiče ostalih mjesta... pokrenuti selo. "poljoprivreda". Investirati u domaću proizvodnju, u edukaciju ljudi koji se bave time, u promociju i reklamu domaćih proizvoda i pošutati sva GMO i ostali otpad koji stranci ne bi ni životinjama davali a uvaljuju ovdje nama. Mislim da mi stvarno imamo fantastičan potencijal za poljoprivredu i da ga ne koristimo ni 30%. A mogli bi sve sami sebi proizvoditi, a samo to bi otvorilo ogroman broj radnih mjesta.

Kako ćeš pokrenuti poljoprivred kada kasne podsticaji? A poljoprivrednici to ukalkulisali kada palniraju proizvodnju.
Pa onda poljoprivrednici moraju se zaduživati kod banaka i uzimati komercijalne kredite kako bi posijali/zasadili...
A onda neki levat iz Direkcije za vode ne uradi ništa za popravljanje nasipa, pa se potopi po' Semberije.
I kako će poljoprivrednik vratiti kredite? Od čega?
Kako će neko imati povjerenja i otpočeti sa poljoprivrednom proizvodnjom?

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:49 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Pa i ti i ja smo napisali kako. :sad5:

I za BL se ne slažem... jeste velika nezaposlenost, ali kada gledaš državni nivo daleko je ispod prosjeka.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Choban je napisao:

Pa budžet se najlakše puni novim nametima, ali to izaziva dugoročne posljedice. Eto npr. ovakvim rješenjem za fond solidarnosti. Nisam protiv tog fonda, ali način kako se puni još više će obeshrabriti potencijalne investitore.
I zato se firme sele u Federaciju.
Zato raste nezaposlenost.
Moraće se negdje prelomiti. Ili - ili.
Ja sam davno ovdje pisao kako je potrebno znatno skresati plate u nerealnom sektoru (ne svima, ali administrativnim radnicima sigurno).

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:54 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Slažem se za smanjivanje plata administraciji. I da dodam da i ja spadam u ovih 20k nezaposlenih u Banja Luci.

Ali jednostavno ne možeš reći da se u BL loše živi. Treba biti realan i malo otvoriti oči.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 20:58 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Lažni privid blagostanja čuo si za taj izraz možda? Sjaj i šminka na sve strane ali kad zagrebeš površinu dolaziš do veoma bolnih činjenica....i da u BL se ne živi nego preživljava.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:02 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Eh, pa ima tu još jedna stvar. Danas bi svaki polu-pismen mlatimud što je došao iz Ključa ili MrkEnjića u BL da pod svaku cijenu završi fakultet i bude u stilu "tašna-mašna". Onda 90% upišu za profesora fizičkog i kisele se na birou 20 godina.

Ah znaš, danas je sramota biti obućar ili tako nešto. Znaš... šta će reći ljudi u selu. :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:05 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

To nam je rak - rana! Besplatno školstvo i hiperprodukcija mudosera o trošak budžeta i poreskih obveznika koji nikome ne trebaju, samo kenjaju okolo kako je loše i kako je teško. A da se zasuču rukavi i malo hard work, čuj ja završio fakultet pa da radim :roll:

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pa pazi, i pored tol'ke hiperprodukcije diplomaca i dalje je najviše na birou onih sa srednjom školom.
Kada bi bili konkretni projekti za prekvalifikaciju i zapošljavanje osoba sa srednjom školom, to bi diglo malo proizvodnju, pa bi i trebalo visokoobrazovanih, pa bi natalitet skočio, pa bi trebalo i profesora...
Ovako, dobar dio fakulteta treba upisivati studente svaku 2-3 godinu. i ukinuti finansiranje svih studenata iz buždeta na svim odsjecima gdje postoji suficit kadra.

Ovako, najeksponiraniji projekat Vlade RS je onaj za zapošljavanje pripravnika koji nije imao nikakvog učinka na privredu, al' jeste za zapošljavanje u državnim institucijama.
pa onda imaš situaciju da inženjer sa 5 godina iskustva ima manju platu od početnika u administraciji i još se tom inženjeru skida veliki procenat od bruto plate za doprinose kojim se hrane ti iz administracije.

Poslednji put menjao Choban dana 24 Jun 2014, 21:14, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
Odličan način za punjenje budžeta. Što ti je veći redni broj na rang listi, veću školarinu plaćaš. Onda skoče Dronjci i gospoda umjetnici duvači.

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nek uče pa bi plaćali manju školarinu ;)

Al' ne kontam nešto.
Ministar javno izjavi da nem profesorski kadar nije potreban u narednih nekoliko godina, čak i decenija (osim profesora fizike i matematike), svi mediji objave, al' baš svi... i onda opet ove godine vlada veliko interesovanje budućih brucoša za pojedina profesorska zvanja za koja posla nema :confused2:

Poslednji put menjao Choban dana 24 Jun 2014, 21:31, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jun 2014, 21:24 
dijamant
dijamant
Korisnikov avatar

Odličan način za punjenje budžeta. Što ti je veći redni broj na rang listi, veću školarinu plaćaš. Onda skoče Dronjci i gospoda umjetnici duvači.

Slika

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 951 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 48  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]