banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 25 Jun 2025, 23:47

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 16 Nov 2012, 00:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Slovenija je mala zemlja, a male zemlje su uvijek izložene više nego velike ekonomije kao što su (u Evropi) Njemačka ili Francuska.
Moguće je da im bude još gore, ali neki recept za izlazak ne postoji. Jednostavno, moraju da se "puste niz maticu" pa kako im bude.
Što se Švedske tiče, i ona ima ogroman dug, samo što je (još uvijek) veći neto-izvoznik, nego uvoznik roba i usluga, pa i nije tolika tragedija, dok god tržište funkcioniše u Njemačkoj i Americi, koji su najznačajniji trgovinski partneri.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 00:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Hvala za odgovor.

A sta mislis u vezi Belgije, gdje je veliki rascjep u zemlji zbog Valonije i Flandrije i potencijalnog odvajanja, ali i dalje se to ne vidi na dzepovima gradjana? Mislim na dzepovima gradjana da je udarila kriza, koliko sam ja upratio.

Jesi gledao mozda sinoc na svedskoj tv onog politicara, nisam skontao koji je program ni kako se zove ali neki je juznjak. Sad trazim neki info.

Lik hladno svaki problem u drzavi izvrce i gura na imigrante i na statute koji su doneseni i koji su prethodili masovnom ulasku imigranata od 70-tih do danas. I jos na to dodaje zapaljivu retoriku o masovnoj nezaposlenosti, pa odjednom sa nezaposlenosti skoci na dzamije, pa sa dzamija skoci na pricu kako Turci u svojim radnjama zaposljavaju samo Turke, pa se vrati na ekonomiju.. Znas mozda o kome se radi?

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 00:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Za Belgiju pričaju već 40 godina da će se raspasti. Mislim da će to pričati i narednih 40. Tresla se gora rodio se miš. To su samo unutrašnje igre oko borbe za mjesto premijera, da li će pričati flamanski ili valonski. Politika je manje više ista i ne razlikuje se od politike koju vode npr. u Holandiji (kojoj vuče flamanski blok) ili Francuskoj (koji teže Valonci).

Nisam u toku što se tiče toga što si gledao na švedskoj tv, ali ni to nije ništa novo, niti zabrinjavajuće. Što bi se kod nas reklo, budala i krivih drva nikad neće nestati. Naravno da uvijek ima onih kojima su stranci krivi za sve: stranci su krivi što ne rade i žive na račun onih koji plaćaju porez / stranci rade (i plaćaju porez) i time "kradu" posao domaćem stanovništvu. Takvih ima svuda, niko im ne može ugoditi i ništa se tu ne može promijeniti. To su većinom neobrazovane osobe (sa osnovnom školom kao limitom) ili političari koji se svojim populističkim tonom obraćaju upravo takvima i love njihove glasove. A činjenica je da ni švedska a ni njemačka industrija ne bi mogle bez strane radne snage, bez obzira je li to Ahmed, Zoran, Pablo, Vojćeh ili neko deseti sa "egzotičnim" imenom, oni čine stubove industrije i rade najčešće one poslove koje malo ko hoće da radi.

Mislim da je u Švedskoj još uvijek bolje nego u većini evropsih zemalja. Tu mislim i na ekonomiju, i na standard, i na socijalnu zaštitu, pa i na ličnu sigurnost.

Vrh

PostPoslato: 16 Nov 2012, 01:00 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Geert Vilders u NL biljezi popularnost, a opet sto mi je simpaticno ima u zadnje vrijeme sve vecu podrsku vise srednje klase u NL.

Sto se Svedske tice znam da svaki Rom svoga konja hfali, ali iskreno mozda po toj stabilnosti jedino je Norveska ispred Svedske. Po stabilnosti i sveukupnom dojmu, ovo ostalo u Evropi a bogami i svijetu je iza. A opet znamo na cemu se temelji norveski uspjeh. :) Ali stvarno odlicno koriste situaciju sa naftom i od toga grade jaku buducnost, sto bi rekli na njihovoj TV kuju sve jace i jace okosnice socijalizma i socijal-kaputalisticke drzave. :D To vole da kazu obavezno :)

U pravu si to za neobrazovano stanovnistvo koje podilazi tim populistima i klovnovima. Neke od stvari koje oni govore su zaista tacne i nema se sta oduzeti, ali je metod njihovog politickog djelovanja i onaj princip "drugi je za sve kriv" zabrinjavajuci.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2012, 17:00 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Zanimljiv tekst:
Citiraj:
ČETIRI KORAKA DO OKUPACIJE SUVERENIH DRŽAVA

Perfidno smišljeni scenarij je slijedeći: Prvo se snimi i detaljno analizira gospodarsko i kadrovsko stanje svake države koja zatraži financijsku pomoć za svoj razvitak ili opstanak. Nakon toga Svjetska banka za obnovu i razvoj vladi dotične zemlje uručuje istovjetan tipizirani program koji sadrži četiri obavezna koraka.

PRVI KORAK -- PRIVATIZACIJA
Prvo što vlada zemlje-žrtve treba neodlžno provesti je privatizacija gospodarstva, a posebice velikih javnih i ključnih industrijskih poduzeća koja čine kralježnicu privrede. Umjesto da se argumentirano usprotive zahtjevu za brzopletu prodaju javnih poduzeća mnogi su političari požurili u radosnu (ras)prodaju elektroprivrede, naftne industrije i vodoprivrede kao gospodarski imperativ. Da bi ušutkali trezvene kritičare takvog nepromišljenog postupka s teškim dalekosežnim posljedicama oni se pozivaju na imperativne zahtjeve Svjetske banke za obnovu i razvoj. "Možete vidjeti kako im se rašire oči na mogućnost dobivanja provizije ako se u procjeni vrijednosti imovine velikih javnih poduzeća i ključnih industrijskih poduzeća skine koja milijarda ili barem nekoliko stotina milijuna dolara" -- kaže profesor Stiglitz.

DRUGI KORAK -- LIBERALIZACIJA
Nakon kampanjski provedene privatizacije obavezno slijedi donošenje zakonske regulative o liberalizaciji tržišnog kapitala. Taj potez, teorijski gledano, omogučuje investicijskom kapitalu nesmetan ulazak i izlazak iz zemlje. Pri tome, kako pokazuje iskustvo, u zemlju-žrtvu, ulazi relativno malo kapitala, a kudikamo najveći dio raspoloživog kapitala na "zakonit" način nesmetano izlazi iz zemlje. Taj proces izvlačenja kapitala je u ekonomiji poznat podimenom "krug vručeg novca". Novac ili, točnije rečeno pljačkaški kapital ulazi u zemlju-žrtvu prvenstveno radi špekulacija nekretninama i valutom, a zatim poput plašljive divljači, bježi glavom bez obzira već na prvi znak nadolazećih nevolja koje bi mogle bilo kako ugroziti njegovu sigurnost. U tom paničnom bijegu kapitala državne pričuve mogu "presušiti" za samo nekoliko dana. Nakon takvog vješto insceniranog bijega kapitala MMF obavezno traži od vlade zemlje-žrtve da odmah drastično poveća kamatne stope na 30, 50 ili čak 80% kako bi velike svjetske špekulante privukla na povrat isisanog državnog kapitala. "Rezultat takvog poteza vlade, koja najčešće nema drugog izlaza, je predvidljiv" -- kaže profesor Stiglitz. Astronomske kamatne stope, dakako, brzo privuku odbjegli kapital, dok s druge strane one sustavno razaraju industrijsku prizvodnju i definitivno isušuju nacionalnu riznicu zemlje-žrtve.

TREĆI KORAK -- TRŽIŠNO ODREĐIVANJE CIJENA
Tada MMF zemlju-žrtvu koja je na izdisaju hladnokrvno uvlači u treči korak -- tako zvano "tržišno određivanje cijena". To je lijep izraz za dramatično dizanje cijena hrane, energenata, vode i ostalih komunalnih usluga. To, dakako, ne vrijedi za cijenu rada (plaće) i mirovine. Time se, u prvom redu, drastično ruši već ionako nizak životni standard stanovništva te osjetno podižu poslovni troškovi u već dobrano posustaloj privredi. Ubrzo nakon toga, prema već dobro uigranom scenariju, slijedi završni četvrti korak.

ČETVRTI KORAK -- MMF-ov PROSVJED
Tim prosvjedom je zemlja-žrtva doslovce bačena "na koljena" i "de facto" se nalazi pred posvemašnjim gospodarskim uništenjem. U tim dramatičnim okolnostima MMF iz nje zločinačkom hladnokrvnošću izvlači i posljednje kapi krvi. Programirano pojačava "vatru" i podiže socijalnu temperaturu dok napokon cijeli kotao ne eksplodira. Time je otvoreno samo predvorje pakla. Eklatantan primjer za to je Indonezija 1998. kojoj je MMF bezobzirno ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašno pučanstvo, nakon čega su posvuda buknuli žestoki prosvjedi i nemiri. U tom pogledu je također poučan primjer Bolivije u kojoj su prošle godine izbili veliki nemiri zbog drastičnog povečanja cijene vode. Vješto programirani i precizno tempirani MMF-ovi prosvjedi, kao svojevrstan znak uzbune, uzrokuju novi masovni bijeg kapitala iz zemlje-žrtve, a nerijetko dovode i do stečaja vlade. Taj posvemašnji gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu - dakako, samo za bezobzirne strane vlasnike kapitala. U takvoj bezizlaznoj situaciji oni mogu po smiješnim cijenama otkupiti preostalu imovinu zemlje-žrtve u paničnoj rasprodaji. Po tom perfidnom obrascu već je u posljednjim desetlječima u Trećem svijetu stvoreno mnogo zemalja-gubitnica. Pri tome su jedini pobjednici uvijek bile moćne zapadne banke koje u bezdušnom lovu za kapitalom ni pred čim ne prezaju.

Vrh

PostPoslato: 21 Dec 2012, 19:36 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/29645/Deriko%C5%BEe+%C4%87e+nas+uni%C5%A1titi!.html
:roll:
Slika

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2013, 17:56 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Maj 2012, 18:58
Pričaju ljudi da su luđaci zavladali svijetom. Ono što se da primjetiti je to da 2013 uglavnom predviđaju tako što neovisno gdje živimo, industrija laži neće prestati dopirati u nas, ispirati nam mozak i kreirati stajališta, gaditi nam današnjicu i sugerirati sutrašnjicu. Kažu da politika neće rezultirati kvalitetnijim životnim standardom i da unutar okvira zajedničkog kokošinjca nećemo slobodnije disati i govoriti.

U Novu godinu dakle ulazimo sa starim problemima, no alternative bankarsko-političkom kaosu nije da nema:
Akcija Sretno Življenje - Svakom Jedna Održiva Samodostatna Kuća

Vrh

PostPoslato: 08 Jan 2013, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Nepokoreni.
Vrlo dobar tekst.

Samo bi dodao ovdje, ove cetri faze sto si ih naveo, to se sve desava i radi poslije faze rasturanja i smenjivanja suverenih vlada, neposlusnih zemalja tako da ih nazovem.
Ove vlade “neposlusnih” zemalja, tj zemalja koje ne daju svoje resurse i ekonomije bilo kakve takve. One postaju meta ovog scenaria.
To se vec dobro zna, znamo da to nije topla voda niti teorija zavjera. Sve ovakve vlade po svijetu padaju uslijed razno raznih pritisaka sankcija, dogadjanja demokratskih proljeca,revolucija bez stvarnih promjena, i slicno.
Svaka vlada, zemlja koja se pokusa oduprijeti ovome scenariju koji joj je pripremljen postaje zemlja sa diktatorskim antidemokratskim rezimom.
Koji ubrzo pocinje da masakrira svoje stanovnistvo obicno sa tenkovima i avionima i najvise djecu, zene i starce. Naravno dok se ne pobune demokratske snage i ne svrgnu istu vlast us pomoc humanitarnih intervencija, bomardovanja i akcija razni “koalicioni” snaga.
Poslije ovog haosa i razaranja u zemljama koje su izasle iz ovog kolapsa sa novim pravim demokratskim “podpomognutim” vladama dolazi do ovih promjena gore opisanih u tekstu.

U svijetu globalizacije ovaj proces se zove “Sok Terapija” – tj.Slabljenje zemlje – Embargo,Izazivanje nemira,smjene vlada, pjackanje, stavjanje zemalja u robski polozaj i osiromasavanje naroda za dugi period.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 11 Jan 2013, 01:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Samo sto ne znam kakve veze "liberalizacija" i "trzisno odredjivanje cijena" isl. imaju veze sa nama?

http://www.heritage.org/index/ranking

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2013, 22:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
U ovoj zabranjenoj emisiji nije rečeno mnogo toga što nismo znali.Kako je u pitanju Srbija ,isti problem je i kod nas ako ne i još složeniji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0bANnUQZCmM[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 08:47 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
neću više čitati novine ujutro,pogotovo kad je ovako lijepo jutro,samo se iznerviram....prvo ovo...novi birač (i mnogo gore!! :( ),za koji svi žmire,a onda će se za 2 godine svi "iznenaditi",vlada,premijer,predsjednik :(

Citiraj:
BROD, Rafinerija nafte u Brodu, koja je u ruskom vlasništvu, posluje sa velikim gubicima, a njena zaduženost deseterostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća “Deloitte”.

U revizorskom izvještaju, objavljenom na sajtu Banjalučke berze, “Deloitte” je konstatovao kako je Rafinerija 2012. godinu zaključila sa neto gubitkom u iznosu od 51 milion i 774 hiljade KM, a njen akumulirani gubitak je bio veći od 455 miliona KM.

“Kratkokoročne obaveze veće su od obrtne imovine za 417.723.869 KM, a neto zaduženost više je od deset puta veća od kapitala”, stoji u izvještaju.

okrenem stranicu i pročitam da je emir kusturica većinski vlasnik andrićgrada,iako je uložio samo pet hiljada maraka osnivačkog kapitala,a Vlada RS samo dosad-14 miliona maraka :( :(

mislim,svaka njemu čast,dobro je na sarajevskoj Gorici naučio kako se kupaju levati,ali zar zaista možemo biti toliko ograničeni kao balkon? :-?

zaista bih volio da mi neko bar pokuša objasniti taj segment Andrićgrada oko vlasništva,možda ja nisam shvatio nešto dobro..?

Sve ok,stvarno lijepa ideja,Kusturica poznato ime,promoter,biće to odlična turistička atrakcija,uvjeren sam,ali kako može VEĆINSKI VLASNIK biti neko ko uloži 5000 maraka ako je neko drugi uložio 14 miliona maraka,i uložiće još barem toliko,ako ne i više? :-?

uostalom,sam sam kriv,umjesto da dođem na forum na relaksaciju,ja se hvatam novina i politike :(

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 10:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Nisam upucen, al' mi ostaje nejasno kako rafinerija moze poslovati u minusu? :D Jedino ako neko to namjerno radi, nema druge.

A sto se tice masnog Nemanje, nabijem i njega i njegove projekte na onu stvar. Poceo je da gnoji na sve strane a sve se na kraju svodi na njegov dzep.

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 11:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rafinerijin dug je većinom prema matičnom preduzeću, Zaubrežnjeft, za naftu koju su uzimali od njih dok su bili državna firma....

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Vezano za rafineriju,neće se samo na ovome završiti
http://www.vecernji.hr/regije/rekordna- ... nak-553378

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 16:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
ma i ovi iz sl broda mi idu na q,što se nije titi bunio da teško diše,kad je rafinerija radila mnogo više nego danas :( ...ili.što se ne buni za zagađenja u sisku,rijeci ili gdje su već njihove rafinerije...

ne bi se bunili ni ovdje,samo da im je rafinerija 100 m sjeverno,preko save...mrš!

Vrh

PostPoslato: 14 Maj 2013, 18:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
shakal je napisao:
Nisam upucen, al' mi ostaje nejasno kako rafinerija moze poslovati u minusu? :D Jedino ako neko to namjerno radi, nema druge.

A sto se tice masnog Nemanje, nabijem i njega i njegove projekte na onu stvar. Poceo je da gnoji na sve strane a sve se na kraju svodi na njegov dzep.

E kako moze, moze lijepo isto ko sumarija ili slicne firme koje prodaju prirodne - narodne - drzavne resurse bez ulaganja jedne jedine marke.Takve firme obicno zavrse u bankrotu pa ih kupi neki privatnik za sitnu lovu...spasi i onda procvijetaju.
A Kusta, mislis ono Kusti dato u ruke 14 milona vidi ga lisac sam sta uradi, stari lukavi macor kako je samo sam navuko neznalice …da super prica za te iste neznalice.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 07:29 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Kako vodovod može biti u minusu? Ovim iz banjalučkog je i to uspjelo.....

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 07:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2012, 11:29
Sto se tice rafinerije ovo mi je poznata prica, bilo je samo pitanje vremena. Jos prije su nasi zaposleni inzinjeri tamo upozoravali da se svake godine prijavljuje poslovanje u gubitku ili u najboljem slucaju na nuli, a da je ogroman odliv novca prema Rusiji.

I grieve in stereo, the stereo sounds strange, I know that if you hide, it doesn't go away

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 14:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

U maloj bari nakotilo se previše krokodila.Milorad masni Tamaris je dobrano uzdrman preuzimanjem poslova od strane Eko Bela.Sve manje posla,opštine sa kojim je radio su u dubiozi,porodične pljačke :wink: i mnogo toga što nije za foruma govori nam da je on među prvim koji će da izvise.

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2013, 14:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Sada gledaj sa strane i tako to :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]