banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Maj 2025, 02:20

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Okt 2009, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Руjа je napisao:
Ово jе jош jедан пример развоја односа (мали офтоп jер није пољопривреда):

Citiraj:
Протокол о извозу лекова у Русију, који је ове недеље потписан у оквиру проширења Споразума о слободној трговини две земље омогућава домаћим фабрикама лекова не само повлашћен статус на руском тржишту, већ и повећање извоза и веће упошљавање капацитета.

Извоз лекова без царине обезбеђује нашим произвођачима статус какав имају руске фирме. То је, по оцени стручњака, ексклузивни споразум, будући да Русија нема такав договор ни са једном другом земљом.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... D1%83.html

Pa vecina lijekova ovdje u Moskvi su iz bivse Jugoslavije i po prici mnogih, ljudi vjeruju u nase lijekove.
Ne znam dal si pratila ali pre nekoliko dana je Vlada RF odlucila da vise od 50% lijekova mora biti domace proizvodnje, a trenutno je preko 85% uvozno. Ko zna kakve se tu igre igraju. Znam da je i Bosnalijek prosle godine dobio neke velike ugovore ovdje. O Leku, Plivi, Hemofarmu i Galenici necu ni da govorim. Drmaju.

Vrh

PostPoslato: 22 Apr 2010, 09:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
КРЕДИТНА СРЕДСТВА ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ОД 2,24 МИЛИОНА КМ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске (РС) путем револвинг Фонда "Партнер", а посредством НЛБ Развојне банке и Балкан инвестмент банке обезбиједило је 2,24 милиона КМ кредитних средстава која су доступна регистрованим пољопривредним произвођачима и задругама, акционарским друштвима и осталим лицима пољопривредне дјелатности из РС.

Slika

Citiraj:
Координатор за кредите физичким лицима у НЛБ Развојној банци Љиљана Ребић рекла је да је минималан изос за одобрење кредита 10.000 КМ, а максималан 100.000 КМ, са годишњом каматном од 3,25 одсто, уз трошак од 0,5 одсто за обраду кредита, рок отплате до пет година и грејс период од годину дана.

"До сада смо одбрили шест кредита укупног износа 333.000 КМ, од чега два правним и четири физичким лицима", прецизирала је Ребићева и додала да се средства могу користи за изградњу нових објеката за сточарство, куповину основног стада, подизање нових вишегодишњих засада воћњака и винограда, као и стакленика и пластеника.

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=19910

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2010, 17:02 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
Koliko je razvijena poljopivreda Srpske u posavini i Semberiji? Ima li izvoznog potencijala?

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Maj 2010, 17:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2010, 10:39
MILO je napisao:
Aporia je napisao:
Ja sam ovdje izgubila kontinuitet, uopšte mi nije jasno ko šta hoće da dokaže.
Statistika je tačan zbir pogrešnih podataka...mali aforizam, ali istinit. Pa neću slušati na tv-u da mi se kaže kako živimo. Vidim i sama. Jedino dobre plate i solidno žive oni koji su na državnom budžetu koji se puni preko poreza a ne preko razvijene poljoprivrede i industrije. O čemu mi ovdje pričamo...?

Nisam pesimista, samo sam realna, vjerujem da nam može biti bolje, ali kada prestanemo da slušamo druge šta nam kažu na "slobodnom mediju" zvani TV.
Još, iole, je ok situacija u banjalučkoj regiji, kada odeš malo šire, u manja mjesta i vidiš nivo razvijenosti poljoprivreda a da ne pričam standard i nivo obrazovanosti ljudi. Pa nismo mi konkurentni nigdje...ne kažem da ne možemo biti, ali nismo trenutno...

Pitaj bilo kog poljoprivrednog proizvođača je li misli da je zaštićen od strane države, je li misli da može biti konkurentan svojim cijenama, kada je opterećen svim mogućim porezima.
Nije konkurentan na domaćem tržištu, a kamoli inostranom...

To su ljudi lokalni problemi, a mi mislomo da nam je sada bolje jer je cijeli svijet u krizi, pa zar ne zvuči suludo...

Tako je.Potpisujem.

U BL i SA recimo ima nekih investicija pa se stiče dojam kako smo razvijeni i kako je dobra ekonomska situacija.Dok recimo u istočnom delu RS-a je haotična situacija.Ništa bolje nije ni u srednjoj Bosni ili kantonu 10.
Onaj ko je prošao kroz Nevesinje,Ljubinje,Gacko,Foču,Višegrad,,,zna dobro kako teško ljudi tamo žive i kako se malo ulaže u taj kraj!

Ja bas nisam stekao utisak da Bijeljina, Zvornik i Srpsko Sarajevo nazaduju, naprotiv nije mi jasno otkud tim ljudim pare da onako grade non stop? Cela zapadna Srbija kupuje u istocnoj Srpskoj, nema sanse da taj deo nazaduje, za focu, i hercegovinu ne znam

Slika

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2011, 01:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jun 2010, 16:23
I? Ima li neko ideju kako napraviti konkurentan poljoprivredni proizvod kod nas za Rusiju, a i za naše tržište? Da li je neko voljan tragati? :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]