banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 21:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 27 Sep 2009, 17:38 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 06 Maj 2009, 14:43
_zoka je napisao:
BL4ever je napisao:
I oni što rade kukaju kako ne mogu da znaju svaki artikal. Pa to je im posao.

Naravno.I doktoru kada odeš on zna sve.Ne traži drugo mišljenje,ne saziva konzilijume...........Jok.Sve zna.Vjerovatno i ti znaš sve o svome poslu.Do detalja.Ali baš sve.Kao što i ja moram znati kako se zvala nerođena tetka alkoholičarka od autora najčitanije knjige u Američkoj Samoi :roll: ,jer naravno da će se naći neki pametnjaković koji će reći da ja ne želim da radim ako mu ne pružim i taj podatak.

Nije svako za trgovca...

Ja sam trazio hard disk.I to nije bio neki ekstra,koji se narucuje.
Obican hard disk kojeg ima u svakoj prodavnici.Nije sta ja znam,onaj od terabajta i to nekog nepoznatog proizvodjaca.Bilo kojeg proizvodjaca.Samo da radi na mom racunaru.
Ikada sam u jednoj prodavnici pitao da li ga imaju trgovac je rekao da nemaju,pa me onda uhvatio za rukav na izlasku i rekao da imaju.Pa onda nije znao par osnovnih podataka o njemu.I sad ja treba da trgovca ucim prodaji.Smesno!

PS Kada kupujem knjige sigurno mi nije bitan rodjak nekog pisca,nego sama knjiga.Primetio sam da u BL knjizarama ima trgovaca koji ne znaju za neke svetske klasike.Sramota

Poslednji put menjao anoniman dana 27 Sep 2009, 17:42, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 17:40 
E'o prozivke Zoka, intervenishi. :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 19:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
_zoka je napisao:
BL4ever je napisao:
I oni što rade kukaju kako ne mogu da znaju svaki artikal. Pa to je im posao.

Naravno.I doktoru kada odeš on zna sve.Ne traži drugo mišljenje,ne saziva konzilijume...........Jok.Sve zna.Vjerovatno i ti znaš sve o svome poslu.Do detalja.Ali baš sve.Kao što i ja moram znati kako se zvala nerođena tetka alkoholičarka od autora najčitanije knjige u Američkoj Samoi :roll: ,jer naravno da će se naći neki pametnjaković koji će reći da ja ne želim da radim ako mu ne pružim i taj podatak.

Argument ti je smiješan. To niko normalan ne bi pitao.
A ti si prodavač pa se i u takvoj situaciji, ako se ikad desi, moraš znati snaći :wink:
A možda si loš prodavač? :wink:

Šta očekuju neki?
Da će svi doći i reći: Daj mi računar tih i tih specifikacija (tačno to, to i to), ja ću da ga sklopim, odnesem, servisiram a ti sve to naplati skuplje nego neko drugi?
Svak gleda da prođe jeftinije, a prodavači bi trebali objasniti bar osnovne karakteristike svakog proizvoda.

Vani u svakoj normalnoj prodavnici ima pored svakog informatičkog proizvoda list sa detaljnim opisom i jasno navedenom cijenom. U BL na nekim proizvodima nema ni cijena, a opis je nekima svjetsko čudo.
I pored toga će vani prići prodavač i dati savjet. Pa ni oni vani ne znaju odgovore na pitanja tipa "tetka sa Samoe", ali znaju neke osnovne stvari o proizvodu kojeg prodaju i ZNAJU KAKO PRODATI ROBU!

anoniman je napisao:
PS Kada kupujem knjige sigurno mi nije bitan rodjak nekog pisca,nego sama knjiga.Primetio sam da u BL knjizarama ima trgovaca koji ne znaju za neke svetske klasike.Sramota

Nažalost,to je istina. Neki od njih ne poznaju ni djela domaćih pisaca niti znaju da li ih imaju.
Knjižare imaju puno naslova, ali se lako da riješit pravljenjem jednostavne baze podataka. Još samo kada bi to znali uraditi...
ali ne poznavati neke od najpoznatijih djela svjetske i domaće književnosti je smiješno i tragično!

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 20:12 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Problem kod nas cjelokupno je sto bi svi ucili Popa kako se krste djeca

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 22:29 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
A posto vidim da se neki osjetili prozvanim sa onom opaskom o (u prosjeku) losim prodavcima kod nas, prvo da kazem, niko ovdje ne misli ni na koga. Ima svakavih ljudi, a ovo sto sam rekao je neki generalni zakljucak, na osnovu mojih iskustava. I da se malo ispravim, nisam trebao reci "ni jedan prodavac nije znao odgovor na moje pitanje", naravno niko ne moze sve znati... tacnije je, da ni jedan prodavac se nije potrudio da sazna odgovor na sva moja pitanja.
Ili kupac (prosjecni) treba vise da zna od prodavca, o robi koju ovaj prodaje? Ne znam, ja takve i ne bih nazvao prodavcima/trgovcima... prije kasirkama ili skladistarima.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 04:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Freak_on_a_leasH je napisao:
Pazi sad ovo...ja otprilike znam kako funkcionise komplet sistem sa racunarskom robom i znam zasto su cijene takve kakve jesu...ti ili mi objasni na koji nacin da se napravi da cijene budu manje ili zacepi....nije dovoljno rec "boli me uvo ocu da bude jeftinije"....kako to izvest faco....

Нема шта, из играонице си прешао у продавницу Eurosplet-а и радио пар година као продавач и већ си постао мајстор за комплетан систем са рачунарском робом. Свака част. Видим и ароганција ти је на нивоу.
Али пази сад ово...ја нисам дужан теби ништа да објашњавам и имам право да кажем оно што мислим. Ако ти се не свиђа, или напусти тему или зачепи...фацо.

Ma dzaba.....nekim ljudima se ne moze objasnit....dok god u prodavnice racunarske opreme budu ulazili ljudi koji traze Pentium 4 (a takvih je sada oko 95%) stanje ce bit takvo....racunar nije ves masina....ves masinu je puno lakse objasnit, kupit, prodat, a osim toga ves masina svima treba a racunar ne treba (kod nas jos uvijek ne treba).....zoka je naveo samo jedan od razloga zbog kojih je kod nas skuplja racunarska oprema, grunf je naveo jedan i dellboy je naveo jedan....a ima ih jos trista zbog kojih je takva situacija.....i onda kad mi se neko krene pravit pametan bez da to potkrijepi argumentima odma mi pocne glava pucat....

Таман посла да теби, великом екперту за стање тржишта, пуца глава. Нећемо то.
Неко помену да онај ко има ниже цијене у иностранству то покрије количином. Па наравно да покрије количином кад размишља паметно: "Ако смањим цијене, привући ћу муштерије, повећаћу промет и направићу себи добру рекламу". Тамо гдје су цијене приступачне има и промета. Кад дигнеш цијене у небеса-ако иде ето лаке зараде, ако не иде...ма нема везе, макар ће доћи неколико наивчина које обрлатиш и покријеш се. Има и вани скупље и јефтиније робе, да не буде забуне.
Али овдје неки баш претјерују. Узму господа локал на најскупљој локацији, па онда деру на цијенама зато што им је закупнина скупа. :-? Ако ти је закупнина превелика, нађи јефтинији локал, смањи цијене и ето ти муштерија. Сад ћеш ти да ми паметујеш "нађи му ти бољи локал ако можеш" итд.
Не мора сваки продавац имати сваку могућу марку рачунарских компоненти, али може се направити online каталог преко ког би купци могли наручивати робу коју би продавница увезла из вана, додала порез и маржу и продала. Не мора чак ни да стоји на лагеру.
Коју год интернет страницу погледам ових наших продавница, свака је стара к'о Грчка и уопште не можеш да видиш какво је тренутно стање. Направе страницу једном, и једва је погледају, update-ују једном годишње. То су љенчине. И још ставе маржу 100%. :roll:
Не дају ти пратећу опрему (нпр. уз конзолу ти дадну један контролер, а други мораш да доплатиш) итд.
Ево један примјер: http://www.consumer.org.rs/index.htm?http://www.consumer.org.rs/press/20081231.htm
А ево још један: http://www.mail-archive.com/sim@antic.org/msg46822.html
Потрошач (купац, муштерија) је вани светиња, али овдје је само онај ко треба да да колико год пара продавац тражи и ћути, само да мудријашима као што си ти не би пуцала глава. :roll: :confused2:
Знаш колико ме заболи уво за твоју главу, ево пуца ми уво. :confused4:
Али паметњаковић као што си ти сигурно има одговор и на то.

dejan je napisao:
A posto vidim da se neki osjetili prozvanim sa onom opaskom o (u prosjeku) losim prodavcima kod nas

Горе цитирани се свакако осјетио прозваним...за нешто. Немам појма за шта.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
hehehe...al' ste se vi napalili na ove gluposti bože me sačuvaj :lol:
ljudi moji, zar vi stvarno očekujete da neko bude ''dobar trgovac'' sa završenom srednjom poljoprivrednom, medicinskom, tehničkom školom? ti likovi rade samo zato što su pristali na niže plate od ostalih koji su konkurisali za to radno mjesto. i što je najgore, na većini takvih radnih mjesta rade kojekakve ''ribe'' koje, dok im objašnjavate šta vam treba, gledaju kako su im ispali nokti, šminka, kako im stoji haljina, hlače, bluza itd itd. a onaj ko iole zna nešto više o specifikacijama računarskih komponentama, periferiji itd itd ... radi ''u pozadini'', tačnije u servisu. i onda, kako to biva, čim trgovcu nešto nije jasno, odmah zovne ''kolegu'' i potencijalni kupac dobije objašnjenje... :wink:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 07:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
contador je napisao:
hehehe...al' ste se vi napalili na ove gluposti bože me sačuvaj :lol:
ljudi moji, zar vi stvarno očekujete da neko bude ''dobar trgovac'' sa završenom srednjom poljoprivrednom, medicinskom, tehničkom školom? ti likovi rade samo zato što su pristali na niže plate od ostalih koji su konkurisali za to radno mjesto. i što je najgore, na većini takvih radnih mjesta rade kojekakve ''ribe'' koje, dok im objašnjavate šta vam treba, gledaju kako su im ispali nokti, šminka, kako im stoji haljina, hlače, bluza itd itd. a onaj ko iole zna nešto više o specifikacijama računarskih komponentama, periferiji itd itd ... radi ''u pozadini'', tačnije u servisu. i onda, kako to biva, čim trgovcu nešto nije jasno, odmah zovne ''kolegu'' i potencijalni kupac dobije objašnjenje... :wink:

sto ej najcrnje ni oni u servisu nemaju pojma sta ih pitas, i onda. posto ne zna s kim ima posla,, pocne da te ubjedjuje u nesto nidje veze. onako, stanem i gledam ga, sta ja njemu sad da kazem da sam ja sklapao racunare kad je on vulao papucu i govorio bibi. saslusam, i odem.
doduse, ima ih pa fakat imaju iskustva. o onda ne idem vise nigdje negoo tamo. nije mi ni vazno ej li to 30 feninga skuplje ili jetinije nego drugdje.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 10:07 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
popovich je napisao:
Узму господа локал на најскупљој локацији, па онда деру на цијенама зато што им је закупнина скупа. :-?

A ti buraz onda nemoj zvati ComTrade,koji ima shop u tržnom centru sa najvećom kirijom,nego zapucaj negdje na periferiju,nađi nekoga ko to radi iz šupe i neka ti on proda to što tebi treba po super niskoj cijeni.
contador je napisao:
ljudi moji, zar vi stvarno očekujete da neko bude ''dobar trgovac'' sa završenom srednjom poljoprivrednom, medicinskom, tehničkom školom? ti likovi rade samo zato što su pristali na niže plate od ostalih koji su konkurisali za to radno mjesto. i što je najgore,
Da.Inače dobri trgovci su u svijetu svi završili fakultete.To za niže plate neću ni da komentarišem.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 10:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
popovich je napisao:
Узму господа локал на најскупљој локацији, па онда деру на цијенама зато што им је закупнина скупа. :-?

A ti buraz onda nemoj zvati ComTrade,koji ima shop u tržnom centru sa najvećom kirijom,nego zapucaj negdje na periferiju,nađi nekoga ko to radi iz šupe i neka ti on proda to što tebi treba po super niskoj cijeni.
contador je napisao:
ljudi moji, zar vi stvarno očekujete da neko bude ''dobar trgovac'' sa završenom srednjom poljoprivrednom, medicinskom, tehničkom školom? ti likovi rade samo zato što su pristali na niže plate od ostalih koji su konkurisali za to radno mjesto. i što je najgore,
Da.Inače dobri trgovci su u svijetu svi završili fakultete.To za niže plate neću ni da komentarišem.

da _zoka, ali koliko vidim ti od dosta spisatelja znas djela, neka si procitao pa mozes da preporucis, kao tebi se svidjelo. isto tako pratis nove pisce, znas dosta toga o starim piscima, koje su im vrline, sta su pisali, i o cemu.
dok kad je rijec o inform. kucama slabo je onaj koji prodaje informiran o samim komponentama, ne zna osnovne karakteristike, malo njih znaci sta znace FSB na maticnoj ploci i kakav je ucinak ako na plocu stavis komponente koje imaju razlicit radni takt. zasto je PIV bolja ili losija od nekog AMD procesora, cime ce se baviti doticni kupac i za sta mu racunar uopste treba. isto tako je sa TV, linijama, DVD ovima. razlika u cijeni par hiljada maraka a on ne zna da mi objasni zasto je ovaj tv skuplji od drugog za 2300KM.
inace, ako zelis nes da kupis, prvo progooglaj sve, pa tek onda odi u prodavnicu i pitaj e ja hocu bas taj i taj model.
pa, zaboga, ne prodajes paprike.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 10:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Sve to stoji čičak.

Ali šta reći kad meni dođe čovjek koji hoće da kupi računar sinu koji ima 14 godina da bi on igrao igrice.
I ja kad mu ponudim računar sa AMD procesorom i nekom grafikom tipa ATI RADEON (ajd uzmimo neku jeftiniju tipa 4650/512MB/DDR2 128-Bit) i sa nekim osnovnim 19'' monitorom, koji košta cca 1000-1100 KM, on se izvrne i kaže ima u Pan-ex-u ili MediaMarketu za 500KM.

Pa nek ide i nek kupi celeron integraciju za igrice, pa kad mu sin donese Empire Total War 2 koja zahtjeva minimum dvojezgreni procesor i 2GB rama, onda dodje ponovo do mene i kuka kako su ga zaebali.

A drugo.
Ako i ne znam čemu služi Front Side Bus, pa majku mu čemu služi internet.
Bitno je da znam gdje mogu da provjerim informaciju.

I kao što reče _zoka: Da li će dipl, ecc, pravnik, doktor, inžinjer, doću da prodaje računare???? :roll: :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 11:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

e pa to ti i govorim. i ja sam jedno vrijeme radio kao prodavac i kao serviser tako da mi je tematika jako poznata.
ako nesto prodajes, a bar se potrudi da naucis nesto o tome sto prodajes. zato i kazem _zoki svaka ti cast, nema veze sta imas od skole ako si naucio svoj posao.
e isto tako i tebi. i ja sam bratu neki dan sastavljao mashinu i kako god okrenem vazda izadje 2000km. on oci da mi izvadi kaze ima za 990 tamo u nekom shopu.
znas i ja sam zavrsio informatiku, na faxu nismo ni spomenuli ovo cime se sad bavim. jbg, uci.
isto tako, i ovaj sto prodaje TV, bar nek nauci onsovno karakteristike da moze covjeka da uputi. evo ti primjer, cura iz mostara me neki dan odusevila, radi u levis shopu, prvo te omjeri i onda ti kaze ovaj model koji ti hoces ce ti lose stajati jer... ovaj ti bolje stoji jer ti je konstrukcija takva i takva... nemoj uzeti ovajj broj nego uzmii ovaj zbog tog i zbog tog. bio momak prije mene u redu, ostavila je na njemu debelih 40 minuta dok mu nije ubola model i velicinu. i stoje mu ko salivene. dosao na red ja, prvo me omjerila pa onda vadi modele, e ovaj ti je bolji jer je u tebe struk takav i takav, ova vrsta dzepa ce da ti podigne dupe pa ce da izgleda bolje, ova nogavica ce da ti stanji nogu u butini tako da ces izgledati elegantnije. trazio sam od gazde broj mobilnog da je stvarno pohvalim. a mladja cura je u pitanju.
dakle, nije bitno sta prodajes, bitno je da znas malo vise o onome sta prodajes.
ili da znas dobro lagati :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 12:48 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Maj 2009, 16:34
DELLBOY je napisao:
Sve to stoji čičak.

Ali šta reći kad meni dođe čovjek koji hoće da kupi računar sinu koji ima 14 godina da bi on igrao igrice.
I ja kad mu ponudim računar sa AMD procesorom i nekom grafikom tipa ATI RADEON (ajd uzmimo neku jeftiniju tipa 4650/512MB/DDR2 128-Bit) i sa nekim osnovnim 19'' monitorom, koji košta cca 1000-1100 KM, on se izvrne i kaže ima u Pan-ex-u ili MediaMarketu za 500KM.

Pa nek ide i nek kupi celeron integraciju za igrice, pa kad mu sin donese Empire Total War 2 koja zahtjeva minimum dvojezgreni procesor i 2GB rama, onda dodje ponovo do mene i kuka kako su ga zaebali.

Mislim da ti je Čičak odgovorio pravim riječima:
cicak je napisao:
evo ti primjer, cura iz mostara me neki dan odusevila, radi u levis shopu, prvo te omjeri i onda ti kaze ovaj model koji ti hoces ce ti lose stajati jer... ovaj ti bolje stoji jer ti je konstrukcija takva i takva... nemoj uzeti ovajj broj nego uzmii ovaj zbog tog i zbog tog. bio momak prije mene u redu, ostavila je na njemu debelih 40 minuta dok mu nije ubola model i velicinu. i stoje mu ko salivene. dosao na red ja, prvo me omjerila pa onda vadi modele, e ovaj ti je bolji jer je u tebe struk takav i takav, ova vrsta dzepa ce da ti podigne dupe pa ce da izgleda bolje, ova nogavica ce da ti stanji nogu u butini tako da ces izgledati elegantnije. trazio sam od gazde broj mobilnog da je stvarno pohvalim. a mladja cura je u pitanju.
dakle, nije bitno sta prodajes, bitno je da znas malo vise o onome sta prodajes.
ili da znas dobro lagati :D :D :D

A kolika im je konkurencija... N. Pazar, Turci, Kinezi... ali oni su našli način kako da prodaju robu koja je skuplja od one koja nudi konkurencija.

Zapravo u ovoj priči, prodavač je jako važan, pogotovo kad neko uleti i traži "računar za igrice".
Kako mu objasniti da to što je skuplje (ili jeftinije) baš za njega i da će mu "zadovoljiti potrebe"?
To nije "samo trgovina". To je umjetnost! Tu nije bitna diploma (jer diploma je samo papir!). Tu dolaze i druge vještine do izražaja, ali je opet važno biti informisan.
Nije za svakoga ;)

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 15:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
DELLBOY je napisao:
Sve to stoji čičak.

A drugo.
Ako i ne znam čemu služi Front Side Bus, pa majku mu čemu služi internet.
Bitno je da znam gdje mogu da provjerim informaciju.

I kao što reče _zoka: Da li će dipl, ecc, pravnik, doktor, inžinjer, doću da prodaje računare???? :roll: :roll: :roll: :roll:

upravo tako,al' nas narod je cudan,u vecini slucajeva nece ni saslusati sugestiju,ima ljudi koji stvarno znaju sta hoce,ali isto tako vecina nema pojma sta mu treba ili su nafurani klinci koji su pokupili info po forumima i sajtovima pa mi dodju i kolutaju ocima...
a to za obrazovanje...koliko ljudi je i sa fakultetskom diplomom prisiljeno da radi i gore poslove jer nema izbora i sretan ej sto ima posao...naravno,ne mozes biti totalni debil da nemas pojma sta prodajes pa i ciko na pijaci zna razliku izmedju zutog i bijelog krompira...
nego,neko spomenu nafrakane curice u haljinama i tonom sminke da prodaju kompove,u kojoj bajci ste to nasli :lol:

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 15:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Кога год будем звао и гдје год да запуцам, то сигурно неће бити ComTrade, мислим да сам био јасан што се тиче тога.
Другима сам само сугерисао да то није најбоље мјесто за куповину опреме. Доста њих је и сагласно са мном.
Али пошто је Freak_on_a_leasH навалио да ме вуче за језик зато сам му "поткријепио" неке ствари.
Немој сад и ти као и он да се свађаш само зато што браниш такво стање са цијенама техничке робе.
Мени такав систем смета, очигледно је да је пун разних начина за манипулисање, али док год је оних који
бране статус quo, тако ће и остати. Без обзира да ли ће неко писати постове као ја, или на други начин
изражавати своје незадовољство. Док год је такав менталитет према купцу, ништа се неће промијенити.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 16:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Prodavač je tu da ''diktira'' cijenu.
Tvoje, kao kupac, je da prihvatiš ili da odbiješ. Mislim da se slažemo u ovome... ili ne???

Ili je možda najbolje da kupac diktira cijenu???
Ili da dobiješ ono što si tražio, džabe??

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 16:41 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Prodavač je tu da ''diktira'' cijenu.
Tvoje, kao kupac, je da prihvatiš ili da odbiješ. Mislim da se slažemo u ovome... ili ne???

Апсолутно. Тако и јесте за мене. Па ипак, то ме не може спријечити да критикујем оне
који претјерују у томе, да другима предлажем да провјере цијене и увјере се или,
на крају крајева, да кажем "људи био сам тамо и тамо, цијене су им папрене, не купујте
тамо јер ћете платити 3 пута више него што роба заиста вриједи" итд.
Твоје је, као корисник форума, да прочиташ и прихватиш или одбијеш.
Не можеш да ми браниш да пишем, као што и ја не могу да браним продавцу да "диктира" цијене.
DELLBOY je napisao:
Ili je možda najbolje da kupac diktira cijenu???

Па, кад се све сабере и одузме, купци и диктирају цијену на неки начин.
Мислим, кад неко превише цијени неку робу/услугу, људи или не купују или траже
негдје гдје је цијена боље прилагођена вриједности робе/услуге. Продавац, кад види
да се роба/услуга не продаје, смањи цијене одн. уведе попусте да би привукао купце.
Колико пута сам видио да нова роба (нпр. ципеле које ја купујем) кад дође у продавницу има
почетну цијену за неколико десетина КМ већу него након мјесец, мјесец и по дана, кад ја дођем и купим их.
Наравно, ту и сезона има своју улогу (зимске ципеле су јефтиније љети, итд.), али претпостављам
да отприлике схваташ на шта циљам.
DELLBOY je napisao:
Ili da dobiješ ono što si tražio, džabe??

:-? Немој сад да причамо глупости. Хоћеш да разговарамо нормално или нећеш?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 17:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
@popovich
Nisi nista potkrijepio.....kod nas nemozes privuci ljude niskim cijenama jer ljudi nema....ne radi se uopste o tome da nece da kupe nego ih jednostavno nema toliko....BL ima 300000 stanovnika, BG ima 3000000 : razlika kod ove jedne nule je golema....razlika u kolicini nabave je golema, razlika u rabatu je golema....sve i jedna domaca firma koja je krenula tako kako ti preporucujes je zavrsila rasprodajuci stari lager po nenormalnim cijenama a za novu robu nisu imali para (IT computers) jer jednostavno nema ko da kupi toliku robu pa taman da je stavis da ide po nabavnoj cijeni sa 0% marzom....sta mislis ko ce dobit veci rabat : firma iz BG koja naruci kontejner samo DDR2 memorije od 512MB + kontejnere ostale racunarske opreme ili firma iz BL koja naruci pola kontejnera komplet racunarske opreme.....veci rabat = manja cijena krajnjem kupcu....ili mislis da bi firme trebale da posluju u minusu zato da bi 10 ljudi u gradu mogli da kupe nove komponente po preporucenim cijenama proizvodjaca....

Druga stvar...ja nigdje nisam rekao da sam expert za bilo sta al neke stvari znam bolje od tebe....mislis li ti da se ja ne isfuravam zbog isto tako visokih cijena drumskih bicikala i cijena opreme za iste....ili zbog cijena DSLR fotoaparata....dzaba faco....ili idi u ZG i BG i kupi jeftinije ili suti....nisi ti ni niko drugi otkrio toplu vodu s tim sto je rekao da su kod nas cijene racunarske opreme visoke....to je opste poznata stvar....riba smrdi od glave...imas veliku crnu zgradu kod gradskog stadiona...otidji tamo pa se zali....

A sad sto se tice toga sa trgovanjem i trgovcima....da radim kao trgovac i znam koliko je to stresno i naporno....meni je licno najlakse radit sa ljudima koji znaju sta hoce ali im treba pomoc....i to je ok....saslusace te, pomoci ces im...svi zadovoljni.....a ovo sto je DELLBOY napisao je svakodnevnica....to se meni desi 5 puta dnevno....i tacno je da trgovac mora da zna neke stvari o tome sto prodaje ali se ne slazem sa ovim da kupac moze doc i postavit potpuno debilno pitanje na koje ja trebam znat odgovor, evo samo nekih primjera:
- Imam P IV, koja meni memorija (graficka, hard disk) treba?
- Ja kad upalim racunar ono iskoci nesto crno, pa onda bijelo, pa onda nesto pise, pa onde nece nista da radi...sta tu sad ne valja?
- Mogu li na ovaj racunar sve najnovije igrice?
...

A kad pokusas ljudima odgovorit na ova pitanja ili pokusas saznat nesto vise o njihovom problemu onda ispadas neznalica i nekulturan....tipican primjer:
Kupac : Treba mi hard disk.
Trgovac : Kakav?
K : Obicni.
T : Znas li ista o racunaru, koja je maticna ploca, da li moze ic na nju sata disk ili samo pata?
K : Ne znam, mislim da je P IV....jest P IV....treba mi disk za P IV?
T : Sve je to u redu al trebao bi da znas barem oznaku maticne ploce da znam otprilike sta da ti prodam jer mogu da ti dam nesto sto ti maticna ploca nece podrzat pa onda imamo belaj posto meni moj gazda ne da da vratim pare za ispravnu robu....
K : OK
Na sve ovo kupac ode iz radnje ubijedjen u to kako je trgovac neznalica i pri tom nekuturan jer nece da ti proda hard disk....jer kako zaboga on ne zna kakav hard disk tebi treba....

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 21:20
DELLBOY je napisao:
Da li će dipl, ecc, pravnik, doktor, inžinjer, doću da prodaje računare???? :roll: :roll: :roll: :roll:

neće diplomirani pravnik, inženjer, doktor...ali taj posao bi trebao da radi neki ekonomski tehničar a ne tipovi koji su iz šupare upali na takvo radno mjesto. zato se i zove: srednja stručna sprema - takva i takva. verstehen?

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 18:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

@popovich
Nisi nista potkrijepio.....kod nas nemozes privuci ljude niskim cijenama jer ljudi nema....ne radi se uopste o tome da nece da kupe nego ih jednostavno nema toliko....BL ima 300000 stanovnika, BG ima 3000000 : razlika kod ove jedne nule je golema....

Значи прочитао си линкове које сам ставио у посту и то нема никакве везе јел' ? Добро онда... :roll:
БЛ има 4 продавнице, БГ има 40. Ето ти те разлике. Не иде 3000000 у једну продавницу.
imas veliku crnu zgradu kod gradskog stadiona...otidji tamo pa se zali....

Нико се овдје не жали. Кад се неко жали, онда тражи да се нешто промијени. Ја сам само дао своје мишљење.
Уопште ме не интересује ComTrade и њихова пословна будућност, што се мене тиче нек раде како хоће.
На мени неће зарађивати, то је сигурно. Ти иди па купуј тамо ако хоћеш, твоје право.
A sad sto se tice toga sa trgovanjem i trgovcima.....

Оде ово у П.М. off-topic...о продавцима и купцима, о знању и незнању о рачунарима....
Ништа, повлачим се. :-?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]