banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jun 2025, 03:28

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Feb 2010, 21:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Значи, меди, био си у праву, отварање аутопута Градишка - Бања Лука иде уочи избора. Па макар пратећи радови не били завршени у потпуности, нешто ће отворити.

меди je napisao:
- Ријешили смо око 90 одсто имовинских односа на траси, за шта је исплаћено 35 милиона марака. Компанија "ИГХ" нам је доставила главни пројекат, а урађена је и његова ревизија. Само ми, који смо се суочили са проблемима и посљедицама неријешених имовинских односа и недостатка документације у наслијеђеном пројекту Бања Лука - Градишка, знамо колики је значај посла који је урађен. Ово је и даље приоритетни пројекат на коме интензивно радимо - рекао је Чубриловић.

Прије пола године и Додик и онај Глигорић тврдили да је експропријација земље за аутопут БЛ - Добој завршена у потпуности.
меди je napisao:
Штрабаг

Недељко Чубриловић је рекао да се још увијек чека потврда "Штрабага" о обезбијеђеним средствима за изградњу аутопута Бања Лука - Добој.

- Планира се да изградња овог пута почне у љето ове годинe - рекао је Чубриловић.

Опет лупање невиђено!
Шта ако Штрабаг не обезбједи средства? Ко ће почети градити пут на љето?
Дакле, да се нађе извођач радова, треба тендер, комисија, рок за жалбе... Плус треба се наћи лова за то (ако Штрабаг као концесионар не нађе паре, онда те паре мора наћи Влада као инвеститор).

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
banjaluka-doboj ce umjesto strabaga graditi integral.

Vrh

PostPoslato: 04 Feb 2010, 23:04 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ne vidim nikakvu prepreku da sada sjednu i raspišu tender.

Pa ako ima neko zainteresovan neka se javi... Ovako čekanje na Štrabag nema smisla. I onako pare nisu dobili od banaka jer nije postojao tender nego je bilo dža-bu

A ako tender dobije integral onda se ja iseljavam odavde...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ни мени то није јасно, године су изгубљене ни у шта. Влада све гура мјесец за мјесецом чекајући Штрабаг, као да су они једини избор. А све што имају са њима, након давања концесије почетком 2008, јесте штури оквирни уговор. Ако се буде расписивао интернационални тендер, Интеграл нема шансе да га добије. Једино ако се удружи са неким странцима, као што су урадили са Конструктором за Лотове 1 и 2 аутопута до Градишке.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 08:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

По мени, два су разлога за чекање на Штрабаг:

- ако Штрабаг не обезбједи тих (процјењених) 500 милиона евра за изградњу аутопута Бања Лука - Добој, како ће Влада РС обезбједити те паре? То је скоро цијели један буџет РС, која банка ће им дати толике паре?

- провизија коју неко треба да узме. Чим нема тендера за додјелу концесије (а тога није било код избора концесионара за "мрежу аутопутева" већ су само рекли: "Ево га Штрабаг, он ће бити концесионар"), ту су се правили специјални аранжмани.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 09:47 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 31 Okt 2008, 13:24
shoole je napisao:
По мени, два су разлога за чекање на Штрабаг:

- ако Штрабаг не обезбједи тих (процјењених) 500 милиона евра за изградњу аутопута Бања Лука - Добој, како ће Влада РС обезбједити те паре? То је скоро цијели један буџет РС, која банка ће им дати толике паре?

- провизија коју неко треба да узме. Чим нема тендера за додјелу концесије (а тога није било код избора концесионара за "мрежу аутопутева" већ су само рекли: "Ево га Штрабаг, он ће бити концесионар"), ту су се правили специјални аранжмани.

Skroz si u pravu!
Potpisujem...

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ако се буде расписивао интернационални тендер, Интеграл нема шансе да га добије. Једино ако се удружи са неким странцима,

to mozda da se radi o zemlji u kojoj se radi sve kako treba.
mi smo zemlja cudesa i ja sam ubijedjen da ce ova vlast prije izbora dati posao integralu.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 18:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
Citiraj:
mi smo zemlja cudesa i ja sam ubijedjen da ce ova vlast prije izbora dati posao integralu.

...i alisa je predsednik...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 20:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Истина је да ми немамо новац да то градимо сами. Истина је и да су EIB, EBRD и WB једине банке које кредитирају инфраструктурне пројекте овог типа у региону. Њихови услови су јасни, транспарентан пројекат и интернационални тендер. Дакле, остаје само дилема да ли да Република Српска сама иде у кредитни аранжман расписујући тендер само за извођење радова, или да се иде на тендер за концесију па да концесионар аплицира за средства код ове три банке. Влада је кренула најгорим путем, ишла је на директну погодбу, чиме је одмах отписала ове три банке као могуће кредиторе. То би била стварно луда срећа да Штрабаг нађе неку банку која ће им под овим околностима дати повољан кредит.
Сад је главни проблем Владе како да се измигољи из ове ситуације, јер је очигледно да од помпезно најављиваних послова са Штрабагом нема ништа. Избори су близу. Сад је њима циљ не таласати ствар до тог октобра, а кроз медије стварати утисак да се стварно нешто дешава. Тако се нпр. хвале како су завршили пројектну документацију (идејни и главни пројекат) за цијелу дионицу а почели су са њеном израдом прије двије године (!!!) кад је IGH добио тај посао на тендеру. Хвале се недоврешном експропријацијом (90%), а требало им је двије године (!!!) да покрену промјене Закона о експропријацији, како би ствар ишла брже, а било је евидентно свима да иде ужасно споро. Уз то, ни студија изводљивости за ту дионицу још није одрађена (!!!), иако је већ одрађен главни пројекат. Све наопако. И онда када више немају чиме да нас боцкају, излазе у медијима са информацијама о томе како је нпр. "одрађена ревизија изведбеног пројекта", и како је то јако тежак посао и важна ствар. Још горе, имамо изјаву типа: "Само ми, који смо се суочили са проблемима и посљедицама неријешених имовинских односа и недостатка документације у наслијеђеном пројекту Бања Лука - Градишка, знамо колики је значај посла који је урађен". Стварно јадно ...

И још само мало поређење. Србија је за свега неколико мјесеци успјела од EIB, EBRD и WB да испреговара неколико аранжмана за средства за завршетак комплетног Коридора 10, и дионицу Београд - Љиг. Да не причам којом брзином они рјешавају израду пројектне документације и експропријацију, и опет су на удару ондашње јавности јер се сматра да надлежни то раде јако споро и тромо, иако то раде 10 пута брже од нас.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

žaoka je napisao:
Citiraj:

...i alisa je predsednik...

nije alisa, ali nije ni daleko.
zivi bili pa vidjeli, ja se nadam da to nece biti tako, ali kad ti licno neko ko je u snsd-u 'neko' kaze da znaju da brod tone i da ce tek sad pohapati sve sto mogu, onda...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 14:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
Ne treba nama autoput, uopste. Kome treba, neka ga sebi pravi i upravlja sa njim kako hoce. Narod ne bi rebao ni feninga da plati. Nema sanse to isplativo da bude, cak ni sa astronomskim putarinama, kao u Hrvatskoj i Srbiji. Kad se uvedu vinjete, pogotovo. Jebo mater svoju, k'o zavali narod i buduce generacije zbog ovih Potemkinovih sela i par dilova ispod stola.

Samo da se zna ovaj Cubrilovic je u ratu bio direktor u Banja Luci (citaj svercer i ratni profiter) i na "pos'o" isao u uniformi. Radnici i oni na koji su zaprave na ratiste isli, htjeli su da ga ubiju, kad ga vide, toliko je to bezobrazno i nakaradno izgledalo. Od takvog covjeka gledate da nesto napravi. Mislim, 'oce... al' ono sto najbolje zna i umije.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 19:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Ono što mene brine u svemu tome je i činjenica da se Alpina, POR ili bilo koji drugi potenc. koncesionar nije nešto pretjerano ni žalio niti prigovarao što nema tendera... Kao da ne bi ni pokušavali da rade taj posao... Naravno svi znamo da je to neisplativo...

U Australiji je bilo jeftinije babe obučiti da upravljaju cesnama i pajperima nego praviti autoputeve kroz nedođiju koja je opet ravna kao tepsija.... Možda da tako nešto pokušaju i ovde... :)

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 19:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Око исплативости аутопутева у РС и БиХ...

Мало вам је безвезе прича. Као ви знате да је нешто неисплативо, а то не зна Штрабаг.
Аутопут се изгради, то кошта. Колико? Ја вјерујем да то Штрабаг може да процјени са максимално 5 % грешке, људи то раде деценијама.
Да ли ће се та градња исплатити, зависи од много ствари. Рецимо од дужине концесије. Није исто дати концесију на 20 или 30 година. Зависи и од цијене путарине (путарина је рецимо скупа у Хрватској, читао сам како камионџије које возе из Славоније за Далмацију чак иду старим магистралним путевима; цијеном путарине се може утицати на проток возила).
Штрабаг се није обавезао да ће правити сваку дионицу мреже аутопутева већ је договорено да се за сваку дионицу ради студија из које ће се видјети да ли је исплатива и ако јесте, онда ће се правити.
Правац Градишка - Бања Лука - Мркоњић Град - Ливно - Сплит је комуникација која је постојала прије више од 2000 година, у римско доба. То је пут који је повезивао двије римске провинције Панонију и Далмацију. И данас је то занимљив правац јер би повезивао Далмацију са Београдом и Војводином, Мађарском, Чешком и осталим земљама тог региона.

Алтернатива је коридор 5Ц. Дио тог коридора кроз РС није ни у плану да се гради, не зна се ни ко ће га градити (РС или БиХ),а камоли од којих пара. И мислим да ће наши максимално кочити тај коридор. А и кад се изгради 5Ц, (по мом искуству као возача) неком Мађару или Словаку који иде у средњу Далмацију на море, од три правца:

- Осијек - Загреб (увијек гужве) - Карловац - па на југ
- Осијек - Брод - Сарајево - Мостар - Неум (?)
- Осијек - Окучани - БЛ - Ливно - Сплит

најбољи је овај задњи.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 22:06 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Okt 2007, 19:30
E moj batice... ni slijepi put do gradiske jos nije ni na vidiku da se spoji na bilo sta, a ti pricas o rimskim putevima. Jedan i je i kroz moju njivu is'o. Ne mo's uzorat njive od njega, samo neko kamenje. Da protjeramo autoput kroz njega? Eto, tako ti izgleda i zvanicna politika po ovom pitanju. Nigdje tenedera, nigdje studije izvodljivosti i isplativosti, a vec se pokralo i ugradilo u ovu slijepu ulicu do Gradiske. Hrvati treba da prave pola mosta i put do Okucana? Zasto? Ionako ce sve na njihov autoput, i ovako ili onako. Zasto oni Miletu usluge da prave? Imaju viska para sigurno, i to u ovoj krizi, i kad su i njihovi autoputevi rupa bez dna, i sa ovako ogromnim putarinama...
http://metro-portal.hr/vijesti/hrvatska ... zini-ideje
Ovom narodu je neko kolektivnu lobotomiju uradio.

Inace, i za taj most, vec par puta se provuklo nesto bitno. Hrvati ce da projektuju i vode, a ovi miletovi nesposobnjakovici da placaju svoju polovinu. U prevodu: opet ce narod da plati, vjerovatno neke i penale i kamate, i hrvatske firme koje ce to da vode i ko zna sta sve ne. Neznanje i nesposobnost sopstvena se najvise placa. Drugi ti se smiju, a ti si toliko glup da i ne kontas. Mislis da si duhovit, ili sta... eto, to je slika naseg coe'ka. Koji ionako ce taj autoput zaobilaziti na sve moguce nacine, pa taman i da kosta 1 marku da se vozas do mile volje po njemu. Zato sto mu ne treba, gdje hoce brzo i ovim putevima stigne, jer zivi u par susjednih sela koji se drzavom zovu, i sto para nema.

A to ako ce neko da pravi za svoje para i pod koncesiju je ok. Ako nece, onda sve potrpati u zatvor koji su bezveze pare potrosili. Milioni su otisli na maglu: kojekave projekte i konsultacije. E tako... to moze.

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 00:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

У Србији је бројка од 12000 возила дневно оно што се сматра минимумом за изградњу аутопута који ће се исплатити за мање од 5 година. То је исплативост само на основу путарине. Нема сумње да су дионице Бања Лука - Градишка, Лакташи - Добој и Добој - Јакеш (дио Коридора 5Ц) исплативе. И то су једине реално изводљиве дионице у наредних 5-6 година. Наша Влада се подругљиво односила према ФБиХ по питању аутопутева, а како се ствари одвијају мени се чини да ће Сарајево прије бити повезано аутопутем са Добојем него Бања Лука ...

Vrh

PostPoslato: 07 Feb 2010, 02:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

te dionice jesu isplative, ali se mora u obzir itekako uzeti mentalitet naseg naroda. on ce se na svaki moguci nacin truditi da taj autoput izbjegne, tj. placanje putarine. i to je cinjenica.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 03:13 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Tu cifru moze imati auto put bl - gradiska, ostali tesko.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
shoole je veoma dobro opisao neke odnose... Mada za razliku od njega, umjesto Ceha i ostalih CE, potenciram vezu sarajevsko-zenicke regije sa Zapadom... Koja ce najpre ici ipak kroz Laktase...

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 12:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Сад је све јасно, треба што прије дати отказ Штрабагу, а Влади писати један велики минус за промашени пословни потез и изгубљено вријеме.

Штрабаг не може да добије кредит

Бањалука - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Европска инвестициона банка (ЕИБ) дефинитивно неће одобрити кредит „Штрабагу” за градњу аутопута Бањалука-Добој, потврдио је јуче шеф канцеларије ЕБРД за БиХ Ђулио Морено.

Он је рекао да ЕБРД, ЕИБ и још неке европске инвестиционе банке не кредитирају пројекте који су уговорени директном погодбом. Морено је подсетио да наведене банке одобравају позајмице за послове који су договорени на основу јавних тендера. „Штрабаг” је добио концесију од Републике Српске за градњу аутопута Бањалука-Добој, и то директном погодбом.

„На крају, европске инвестиционе банке улажу новац наших пореских обвезника. То је додатни разлог да одобравамо кредите у пројекте који су изабрани јавно”, поручио је Морено.

Истовремено, у Министарству саобраћаја и веза РС кажу да још нису добили одговор од „Штрабага” да ли ће градити договорени аутопут, односно да ли је ова аустријска компанија обезбедила новац за градњу.

Ресорни министар Недељко Чубриловић је у недавном интервјуу за „ЕуроБлиц” најавио да представници „Штрабага” до краја јануара треба да се изјасне да ли улазе у посао. „На последњем састанку су потврдили да не желе да се повуку из пројекта”, навео је Чубриловић, који тврди да Влада РС није имала услове да распише позив за концесију за градњу аутопута. „Нисмо се огрешили о закон. Изабран је једини могући пут, мислећи да тако скраћујемо време. Испало је да смо изгубили три године”, додао је он. Чубриловић сматра да је за РС најбоље да „Штрабаг” уђе у посао. Али ако не обезбеде новац, ресорни министар верује да има начина да се посао заврши. „Ми на лето почињемо градњу. Са ’Штрабагом’ или без њега”, најавио је Чубриловић.

Иначе, представници РС су решили скоро све имовинско-правне односе на траси где треба да буде грађен овај аутопут, а Институт за грађевинарство Хрватске урадио је и доставио пројект аутопута до Добоја.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 22:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...znaci, nema puta...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1102 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 56  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]