The_new_Statesman je napisao:
Prvo, nisam rekao milioneri. Rekoh da su knjge teske milionima.
Drugo, ovo sto Shako kaze, nemas te hiljade a mozda bi pravio originalne ogrlice za pse i macke.
Opaaa, valja se registrovati. Kako? Pa najjednostavnije i najprlicnije malom ulaganju je kao SP - samostalni privrednik.
Ali u zemlji dembeliji Bosni je neka mastiljara odredila da SP ne moze izvoziti. Cak ni vlastiti proizvod.
A to znaci da moras ici na DOO. A DOO vuce vece finansijske obaveze, znaci uzimanje kredita... Znaci tu vec nema ako uspije, dobro je. Ako ne uspije, nije ni kostalo.
Dobro, može uvijek pronaći investitora za ideju.
Ali, riječ je o omladincu (omladnisko preduzetništvo je ipak tema) koji je tek registrovan, ali nema portfolio da bi privukao ozbiljne investitore. A čak i oni koji se bave biznisom godinama i koji imaju jače ideje ne mogu privući investittore.
Zašto? Zato što je poslovna klima takva da je bolje investirati bilo gdje osim u BiH.
Počev od toga što je neko pomenuo da postoji velika mogućnost da će neko nekoga prej..., do činjenice da su fiskalni i parafiskalni nameti toliki da tjeraju investitore vani.
nepokoreni je napisao:
Nemam industriju, ali imam poznanika koji su se zaletjeli u takve rabote pa se usrali. Od ulaganja u pokretanje proizvodnje, preko sjemena i đubriva, mehanizacije, goriva, pa do bezobraznih nakupaca koji bi najradije da mu daš gajbu ploda i još cenera uz nju. Čovjek je krenuo sa malinama, pa je na kraju zbog mizerne cijene sasuo u burad iste i napravio malinovaču, koja je i skupa i tražena rakija a stoji neograničeno.
Ja ne znam nikog da se prestao baviti malinama. Doduše svi su (pardon smo

) u kraju gdje je postoje subvencije, ali i organizovan otkup. Cijena je uvijek problem, ali kad se sve sabere, može se biti u plusu. Ne milion u evrima, ali ima nekih proizvođača sa milionom u dinarima.