banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jun 2025, 23:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Maj 2012, 18:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Dobro razmišljanje Šajin. Negdje sam čuo da Norvežani ciljaju do oko malo iznad 2%, a opet 95% ljudi je zadovoljno. Mislim na ekonomiju države i njeno stanje. Inače su jako depresivni, hladni i prgavi Norvežani :D Za balkanske okvire - imaginarno! Mada recimo u Španiji je 23%, u dobi od 16-24 godine preko 50%..

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 18:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
Tegeltija upravo reče glupost godine...kaže "sve zemlje imaju iste uslove kreditiranja" :confused2: jel taj čovjek čuo koji kreditni rejting imamo?!?

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 19:06 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 30 Jun 2010, 17:18
Andiamo a Combattere je napisao:
Tegeltija upravo reče glupost godine...kaže "sve zemlje imaju iste uslove kreditiranja" :confused2: jel taj čovjek čuo koji kreditni rejting imamo?!?

Ako je to rekao onda stvarno :roll: . Nasi krediti su duplo skuplji od recimo kredita koje imaju zemlje sa rejtingom AAA

Vrh

PostPoslato: 15 Maj 2012, 19:23 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Aj shvatim krpljenja budzetskih rupa, ali kreditom kopati novu jamu finansirajuci kupovinu putnickih aviona???

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU ... um=twitter

код нас још увијек није оволико алармантно :D

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 13:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Banjalučani i Republikosrpci uopšteno se ne trebaju porediti sa Sarajevom, već sa recimo Norveškom. Ono što kod nas nema a kod njih se pokazalo praktično i recimo jeftino, uvesti i kod nas. Koristiti njihov recept i metode da bi ostvarili nešto jer je očigledno da metodi rada ovdašnjih ekonomista ne pale. Mada ponekada osjetim da se narod voli onom: "Nek' ja nemam, ali nek' nema ni komšija".

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 15:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Danny ^_^ je napisao:
Republikosrpci
:confused3:
Velikoantilci ili Stanovnici Velikih Antila?

Vrh

PostPoslato: 16 Maj 2012, 15:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Znao sam da će se neko uhvatiti ovoga, a ne suštine. Ovo je Jellyfish napisao, meni bilo simpatično i eto.. :)

Vrh

PostPoslato: 22 Maj 2012, 20:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

IRB direktno dijeli zajmove preduzećima

Citiraj:
BANJALUKA, Vlada RS je promijenila osnovni koncept plasmana sredstava Investiciono razvojne banke RS. U funkciji Skupštine akcionara, Vlada je odlučila da zabiđe komercijalne banke koje su do sada snosili sav rizik kreditiranja.

Po novim Pravilima plasmana koji je objavljen IRB će, po prvi put, davati direktne zajmove preduzećima iz domaćih izvora. Sav rizik snosiće naravno IRB.

Od IRB firme će moći dobiti kredit od tri miliona za osnovna i obrtna sredstva, ali i za vraćanje postojećih kredita.
Firme kojima IRB da direktno ove pozajmice dobiće grejs period od čak 24 mjeseca, uz kamatu od oko 5,4 odsto.

Firme će za zajam, kažu u IRB, morati staviti hipoteku na imovinu i opremu koja ne može biti starija od sedam godina.

Direktorica IRB Snežana Vujnić kaže da su uslovi za dobijanje zajma isti kao i kod kredita za preduzeća. IRB će kao obezbjeđenje kredita tražiti, kaže Vujnić, garanciju drugih preduzeća ili Garantnog fonda RS, zavisi šta su u stanju da obezbijede.

Politički krediti

Bankari, nezvanično, potvrđuju da direktna podjela kredita, otvara prostor za dodjelu kredita po stranačkoj i rođačkoj liniji. Podsjećaju na afere u regionu sa kreditima državnih banaka.

Ekonomisti suzdržaniji, ali priznaju da je dosadašnja dodjela kredita preko komerecijalnih banaka bila najbolje rješenje.
“Udruženje ekonomista smatra da je dosadašnji način kreditiranja preko komercijalnih banka bio najbolje rješenje kojim se štitio državni kapital”, kaže izvršni direktor SWOT-a Saša Grabovac.

Analitičari ne mogu vjerovati da je ukinut osnovni mehanizam koji je IRB štitio od rizika.

Država krši zakon

IRB ovim potezom direktno krši Zakon o bankama RS.

Članom 2. propisano je da niko ne može davati kredite bez dozvole Agencije. IRB tu dozvolu nema. IRB ne vrši klasifikaciju kredita.
Drugo, vrše rezervacije, a njihovu adekvatnosti, kažu, kontroliše interni revizor, ali to nije njegov posao, već Agencije za bankarstvo.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Bh. građani među “najjadnijima”

BANJALUKA, SARAJEVO, BiH je svrstana na spisak 20 “najjadnijih” zemalja svijeta, prenijela je agencija Reuters.

S indeksom siromaštva, koji iznosi 47,1 odsto, stopom inflacije od 3,8 procenata i nezaposlenošću od 43,3 odsto, naša država našla se u društvu s Kenijom, Zimbabveom i Iranom.
U poređenju sa zemljom u kojoj živimo, indeks siromaštva niži je čak i u ratom razorenom Avganistanu (42,7 odsto), a nezaposlenost u toj azijskoj državi iznosi 37 odsto, što je, takođe, manje nego u BiH.

Gdje mi to zaista živimo, najbolje zna 542.742 nezaposlenih u državi u kojoj je za sindikalnu potrošačku korpu mjesečno neophodno izdvojiti 1.793 marke.

Ekonomski parametri naše zemlje u procentima:
Indeks siromaštva 47,1

Nezaposlenost 43,3

Stopa inflacije 3,8

“Najjadnije” države:
Avganistan Bjelorusija BiH Burkina Faso
Džibuti Haiti Iran Jemen
Kenija Lesoto Kosovo* Liberija
Namibija Nepal Pojas Gaze Zimbabve
Senegal Turkmenistan Svazilend Maršalova Ostrva

У рангу смо са овом земљом:
Slika
За ово није крива наша власт већ кружна путања Венере са све ексцентирицитетом!!!

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 14:20 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Ovo će da budu Republikosrpci (sic!) za koju godinu:
Spoiler:
Slika

A ako cijene dignu, kanibalizam nam ne gine....

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 15:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Čitam danas ovu vijest na informatici i hladno mi lik pored mene reče kako mi imamo ponos, u dobroj smo situaciji a ekonomija nije bitna jer je svakim danom promjenjiva.

Jel potreban komentar?

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 15:49 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Trebao si mu reći da ti prebaci to što troši....podijeliš raji ovuda.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 21:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
nepokoreni je napisao:
Spoiler:
Slika

Hoće, al u kurcu, pa pogledaj kako se ovde živi, ono bašte kafića pune, svi po dva mobilna i to skupa, svi lijepo obučeni, svi nešto voze, a kad su slave, božići i ta sranja, nema janje, već i janje i prase plus sarme i ostalo, pogledaj svadbe kakve su, ma jebo ti oktober fest. Mi smo jedina zemlja gdje se za prvi maj ne protestuje, kod nas se za prvi maj okreću janjci i prasići i igra kolo, što nedvojbeno pokazuje onoj fukari i bjedi što se buni po Njemačkoj, Austrij, Francuskoj... i ostalim vukojebinama, znači ta činjenica nedvojbeno pokazuje da nam je bolje nego njima i da smo bogatij, a ti statističari mogu te statistike sebi u dupe da nabiju.

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 21:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

old fashion men je napisao:
nepokoreni je napisao:
Spoiler:
Slika

Hoće, al u kurcu, pa pogledaj kako se ovde živi, ono bašte kafića pune, svi po dva mobilna i to skupa, svi lijepo obučeni, svi nešto voze, a kad su slave, božići i ta sranja, nema janje, već i janje i prase plus sarme i ostalo, pogledaj svadbe kakve su, ma jebo ti oktober fest. Mi smo jedina zemlja gdje se za prvi maj ne protestuje, kod nas se za prvi maj okreću janjci i prasići i igra kolo, što nedvojbeno pokazuje onoj fukari i bjedi što se buni po Njemačkoj, Austrij, Francuskoj... i ostalim vukojebinama, znači ta činjenica nedvojbeno pokazuje da nam je bolje nego njima i da smo bogatij, a ti statističari mogu te statistike sebi u dupe da nabiju.

Ako gladnom čovjeku kažeš da nije gladan on će postati sit...ili neće?!

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 21:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma šta narod zna, glupi su oni, evo kaže nepogrešivi vođa da posla ima u Laktašima..

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=I5VjdzBxpAY[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Pa normalno da je narod glup, šta glup?, preglup, uostalom narod je ovde oduvjek glup.

A što se tiče posla, itekako ima istine da narod neće da radi, evo imam nekog komšu koji se kao bavi krečenjem, nikad nema posla i uvjek kuka kako je teško vrijeme, ja ga pitam da meni okreči stan i koliko bi koštale samo ruke, kae on meni kvadraturu stana pomnožim sa tri i puta jednu marku, nači u mom slučaju 240 kmica, pitam ga za koliko može završiti, kae za 2 dana... msm wtf, naravno da ću sam to prekrečit i ostaviti sebi u džepu 240 KM.

Šta hoću reći, lik sa 8 razreda osnovne želi dnevnicu 120 KM, neće niže da radi i zato gladuje, ne samo on već su svi moleri u toj furci kao imaju oni svoju cjenu bla bla bla, a da mi je rekao uradit ću ti to za 100 Km, ja bi pristao i imao bi dnevnicu 50 KM + ručak, malo li je?, i ne samo to, već bi u tom slučaju imao posla jer bi ga ljudi zvali, niko se ne bi jebavao zbog 100 KM i sam krečio, a ovako ko ga jebe i njega i sve ostale što im je malo petoba dnevnica.

Isti kurac je i sa vodoinstalerima, zovem ga i pitam za koliko će mi postaviti vodokotlić sa ventilom i jednu česmu, a on mi lupi cifru kao jojica, e ko te jebe i postavim sam, a da je bio normalan mogo je da uzme za sat 30 KM, ali jok on se gađa ciframa ko da je nuklearni fizičar i kuka kako nema posla :roll:

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 22:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
iako je uzaludno,pokusacu da pohvatam tvoj tok misli...
drzava je u kurcu i nas narod je lijen...jer majstori(koji po defoltu odrase kozu sa ledja)precjenjuju svoj rad?
ja jednom otisao kod majstora da mi zamjeni sijalicu od fara na autu...nisam znao kako...mislio sam da je komplikovano...dingospo mi za min posla uze 30km...ja naucio kako se mjenja,i to mi bi skola,skupa al skola...istoo i za vodoinstalatera...jbg,nisam slusao na tehnickom,nit starog kad mi je pokazivao.
nakupi on levata ko ja i eto njemu plate...nije to poenta....
kad debela skotina dodo prica o ljenosti naseg naroda da radi na plantazama za pare koje ni naj ocajniji kinezi nece da rade,to je vec druga prica.ruku na srce,sin mu je sa svojih deset prstiju kupio vocnjak,s svojim krvavo zaradjenim parama,i sam obradjuje,ruke mu zuljevite...

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 23:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
има много истине у овом што ОФМ прича али бојим се да то није довољно.
много људи ради по цијели дан код приватника за 300-400 км, ко год има већу плату минималац му се уплаћује, остатак се даје на руке итд..
то је нека уходана пракса.. кад идеш дићи кредит и онај службеник те пита колико имаш плату и не гледа оно колико ти је пријављено..

мада опет, на крају кад то све сумираш, опет је сам народ крив што је то себи дозволио.
кад би сви рекли нећемо радити мјесечно за 400 км послодавац би подигао плату.
међутим, ако ја сам то кажем он ће ми уручити отказ и на моје мјесто ће доћи неко ко ће бити срећан с тим.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 07 Jun 2012, 23:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
Пеле Мали je napisao:
мада опет, на крају кад то све сумираш, опет је сам народ крив што је то себи дозволио.
кад би сви рекли нећемо радити мјесечно за 400 км послодавац би подигао плату.

da je babi kurac bila bi djed.prije bi poslodavac,bar iz inata ako ne zbog profita,otisao dje radna snaga jeftinija,nego se pokorio radnickim zahtjevima za vecom platom,u to budi siguran!mene iskreno,najvise nervira kad neko kaze narod je kriv,il narod je glup,mi to zasluzujemo itd....a isti je pripadnik naroda,demosa ,plebsa i sem kritike nema ideje nit sta radi po pitanju poboljsanja zivotnih uslova nit kako se organizovati da se neke promjene,konacno,naprave...kad bi se nekim cudom,svi dogovorili da kazemo ocemo vece plate,il bi bilo ko sa strajkom zeljeznice,kad su nasli neuke masinovodje(bar sam tako citao)da odrade posao,il bi se tu stvorila nova rasa(ovaj put radnih,a ne ratnih) profitera koja zaradjuju na tudjoj muci(pretpostavljam bubgara i rumuna).
old fashion men je napisao:
Pa normalno da je narod glup, šta glup?, preglup, uostalom narod je ovde oduvjek glup.

ofm...archmage of hate :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 494 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 25  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]