banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Maj 2025, 20:34

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Jul 2006, 17:08 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Stanovnik Banjaluke za grejanje, struju, vodu, odvoz smeća, kablovsku televiziju, telefon i ostale komunalije mesečno treba da izvoji više od 150 KM.

Kada se na taj iznos doda i novac za prevoz, četvoročlana porodica sa dvoje zaposlenih i dva studenta ili učenika samo za jedinstvene mesečne karte treba da doda još oko 140 maraka. A prosečna plata u RS je 516 KM.

Po rečima Banjalučana, gomilanju neplaćenih obaveza osnovni je razlog hronična besparica. Kako kažu, dileme nema, bezobzirno visoki računi često „čekaju sa strane“ jer je kupovina hrane prioritet.

„Kako da platim telefon pre nego što kupim hleb. Kada bih na početku meseca platila sve dažbine, ostalo bi mi tek toliko novca da sedmicu dana životarim na hlebu i mleku. Cene su neizdržive, a niko ne razume da su plate premale“, žali se Jovana Stanivuković.

Inače, kubik vode za stambene objekte košta 59 pfeniga, grejanje je 1,35 KM po kvadratu stana, a za odvoz smeća treba izdvojiti 10 pfeniga. Četvoročlana porodica za vodu mesečno plati prosečno 20 do 25 maraka.

Za grejanje stana od 60 kvadrata građani „Toplani“ mesečno izdvajaju 81 marku, a grejanje se plaća tokom cele godine, dakle - i van grejne sezone.

Pojedine zajednice etažnih vlasnika angažovale su i čistačice koje im održavaju stubišta, a svoje usluge naplaćuju do pet maraka mesečno po stanu. Osim toga, za čisto stepenište, ispravan lift, sijalice i prekidače u stubištima i uredne zajedničke prostorije Banjalučani plaćaju i do 25 maraka.

Mesečno za telefon, bez ijednog potrošenog impulsa, potrebno je platiti oko 11 maraka, u šta je uračunato 4,50 KM telefonske pretplate, šest maraka RTV takse i porez. Građani koji imaju kablovsku televiziju, zavisno od operatera, mesečno izdvajaju sedam do 10 maraka.

Jel je istina ili ne ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 07:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Dec 2004, 11:18
Citiraj:
Kada se na taj iznos doda i novac za prevoz, četvoročlana porodica sa dvoje zaposlenih i dva studenta ili učenika samo za jedinstvene mesečne karte treba da doda još oko 140 maraka. A prosečna plata u RS je 516 KM
.
I studenti nek se ufate posla :wink: pa će nekako.

Got to pass the test first time, yeah
I know that people talk about me
I hear it every day
But I can prove them wrong 'cause I'm right first time.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 07:53 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Mar 2005, 11:07
ee da je 150km bilo bi ekstra...ja samo struje dobijem oko 100km...ne znam kako...doduse sad nesto pojeftinilo...kao ljetna tarifa pa dobijam oko 50-60...u sustini ja placam oko 350km

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Jun 2004, 11:43
ko kaze da je prosjek 516?????
vecina ljudi jedva da radi za polovinu te plate???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jul 2006, 18:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2006, 20:17
Da coki u pravu si potpuno u vezi prosjecne plate...
Politicari stalno dizu sebi platu i tako i raste ovaj prosjek plata...
Do kraja godine izace prosjek plate na 600 KM, a jadni ljudi neki rade za 250 KM a i manje...

Vrh

PostPoslato: 14 Jul 2006, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
[Rs-Clan] je napisao:
A prosečna plata u RS je 516 KM.

huh, mislimd aje zadnji podatak oko 430 KM? Ovo mi se nesto "puno "uvecalo? :P voljela bih da je tako, no prosjek podize birokratija i drzavni sluzbenici...

a kako izaci sa budzetom? najbolje ne sabirati, jer kad saberem/o dobijem cifru koja je 3 puta veca od prihoda domacinstva, dakle... snalazi se kako znas i umijes ..iliti premeces se :D
ne vrijedi se sikirati...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 17:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2006, 17:02
ratnik666 je napisao:
ee da je 150km bilo bi ekstra...ja samo struje dobijem oko 100km...ne znam kako...doduse sad nesto pojeftinilo...kao ljetna tarifa pa dobijam oko 50-60...u sustini ja placam oko 350km

Šta radiš ti, jel imaš neki pogon u kući? Otkud ti 100 KM za struju, čovječe?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jul 2006, 23:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
I ja dobijam velik rachun za struju... Zbog klime i milion nekih drugih aparata na struju... Ne znam... A telefona oko 30. Ovaj mjesec sam dobila neshto veći rachun.... Al inače je tako.. 516 km je užasno mala cifra!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jul 2006, 16:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
Pa postoji mogucnost da se to skrese za 6km :)
Mislim da je moja stara redovno placajuci racun za telefon uvijek na salteru davala 6km manje. Kad je radnik na salteru pita u cemu je problem ona jednostavno kaze da nece da plati TV pretplatu, a on nek izvoli ako hoce da primi pare za ostalo. Ne znam da li sad jos uvijek to radi (posto se stalno buni da je 10km za kablovsku sasvim dovoljno i da bi kablovska trebala da daje procenat RTRS-u (sto je potpuno u pravu)).

A to za plate u vladi i skupstini; dovoljno je reci samo jedno - negdje prosle godine otprilike su bili povecali plate u skupstini RS. Kad su pitali nekog "zastupnika" zbog cega je to, on je ladno odgovorio da ako HOCEMO da oni kvalitetno rade svoj posao onda trebaju biti adekvatno placeni...
Sve to treba po postupku opisanom u mom potpisu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2006, 11:34 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 13 Apr 2004, 06:20
http://www.rzs.rs.ba/Latinica.htm

Jun 2006. - 524 KM

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Avg 2006, 23:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
A opet vise od 50% stanovnistva ima u kuci vise od jednog mobilnog telefona plus fiksni! To nema ni jedna siromasna zemlja svijeta! A o PDV, koji nije poceo da nam se vraca da i ne govorim! A priliv sredstava u moje domacinstvo je kada se sabere 450KM , a iz kuce ode 550 plus minus, niko ne zna kako tu razliku nadomjestamo, ali hvala Bogu nekako se sklapa kraj sa krajom!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2006, 22:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
http://www.immigration.govt.nz/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 12 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]